Căștile purtate în urechi pot deteriora auzul? (studiu)
Căștile purtate în urechi pot deteriora auzul? (studiu)
Căștile purtate în urechi pot deteriora auzul? (studiu)
Copiii, adolescenții și adulții tineri tind să asculte zilnic muzică în căști la volume care depășesc limita recomandată de decibeli, iar acest obicei poate influența negativ auzul.
În timpul celei de-a 180-a întâlniri a Acoustical Society of America, care a avut loc în iunie 2021, o echipă de medici a vorbit despre cercetările actuale privind utilizarea sistemului audio personal și despre necesitatea unor politici de conservare a auzului în sănătatea publică.
Expunerea la zgomot neocupațional în viața de zi cu zi provine din câteva surse clare: sisteme de ascultare personală (căștile) - în special pentru tineri, zgomotul traficului, aparate electrocasnice și instrumente electrice. În 2017, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au raportat că aproape 25% dintre adulții americani, cu vârste cuprinse între 20 și 69 de ani, suferă de pierderea auzului indusă de zgomot.
Pierderea auzului dobândită este asociată cu dificultăți de comunicare, izolare socială, risc crescut de căderi și accidente și complicații în ceea ce privește sănătatea, inclusiv demență la vârsta a treia, de aceea, pentru o stare mai bună de sănătate, este nevoie ca auzul să fie protejat cât mai mult timp.
Căștile, atât cele purtate în urechi, cât și cele purtate pe cap pot fi nocive pentru simțul auzului
Riscul pentru sănătatea auditivă este cel mai ridicat pentru persoanele care utilizează căști introduse în urechi mai mult de o oră pe zi, la un volum mare de peste 50%, pe o perioadă de cinci ani. Contestând un articol care pretindea că 85 de decibeli reprezintă un nivel sigur pentru copii și adolescenți, medicii au subliniat la conferință că 85 de decibeli nu reprezintă o expunere sigură pentru nimeni.
Aceștia afirmă că mulți oameni au impresia că nivelul de expunere la zgomot de 85 de decibeli recomandat de Institutul Național pentru Sănătate și Securitate în Muncă din SUA este unul singur. Însă un nivel de zgomot care nu va împiedica pierderea auzului la lucrătorii din fabrică sau la operatorii de echipamente grele este mult prea mare pentru un copil sau tanar.
Medicii sunt de părere că este nevoie de programe de educație publică pentru a preveni o iminentă epidemie de pierdere a auzului indusă de zgomot atunci când generațiile mai tinere de astăzi vor ajunge la vârsta mijlocie. Aceasta nu este doar o problemă teoretică, spun ei, adevărul fiind că majoritatea oamenilor se confruntă cu prea mult zgomot în fiecare zi.
Cum provoacă zgomotul pierderea auzului?
Urechea este formată din trei părți, care lucrează împreună pentru a procesa sunetele: urechea externă, urechea medie și urechea internă. O parte a urechii interne numită cohlee conține celule ciliate, cu perisori fini, in cadrul organului Corti. Celulele senzoriale, dotate la suprafața lor cu cili, se scaldă într-un lichid, endolimfa. Cili preiau mișcarea undelor de lichid provocate de sunete și o transformă în fenomene electrice care se propagă la celulele nervoase si ajută la trimiterea de mesaje sonore către creier. Însă zgomotul puternic, cum ar fi cel provenit din căștile introduse în urechi, le poate deteriora. Când se întâmplă acest lucru, cohleea nu mai poate transmite mesajele sonore către creier. Pierderea auzului progresează atâta timp cât expunerea continuă. Efectele nocive pot continua chiar și după expunerea la zgomot.
Spre deosebire de deteriorarea altor părți ale corpului, deteriorarea urechii interne nu se vindecă niciodată. În timp, pe măsură ce tot mai multe celule de păr se deteriorează, auzul se va înrăutăți. Pierderea auzului indusă de zgomot din cauza utilizării căștilor purtate în urechi sau pe cap durează de obicei mai mult timp. Având în vedere că are loc treptat, o mulțime de oameni nu știu că au o problemă până când nu este prea târziu.
Semnele care indică pierderea auzului sunt reprezentate de perceptia unui fel de bâzâit în urechi după ce auzi un zgomot puternic, precum și perceperea distorsionată a sunetelor. Dacă ți se pare că te confrunți cu probleme auditive, e necesar să ceri sfatul medicului de familie care, dacă este cazul, te va trimite la un specialist O.R.L. sau un audiolog.
Pierderea auzului indusă de zgomot din cauza căștilor poate fi 100% prevenită dacă acestea sunt utilizate cu moderație și la un volum rezonabil. Medicii recomandă regula de „60% timp de 60 de minute”, adică să asculți muzică (piese audio, muzică din jocuri etc.) la căști la un volum de cel mult 60%, timp de cel mult 60 de minute.
De asemenea, se pot alege căști audio purtate pe cap în loc de căști introduse în urechi, deoarece acestea sunt mai puțin nocive. Cele mai bune sunt acelea performante care au o optiune care blochează zgomotele din exterior - așa-numitele căști cu „noise cancelling”. În acest fel, nu trebuie să mărești volumul pentru a auzi mai bine muzica pe care o asculți sau vocea interlocutorului in cazul folosirii frecvente a telefonului.
Cum poți încetini, în general, pierderea auzului?
Auzul se deteriorează de obicei odată cu înaintarea în vârstă, însă pentru a evita pierderea completă a acestui simț, cea mai bună măsură pe care o poți lua este (pe lângă evitarea ascultării excesive a muzicii în căști) evitarea zgomotelor puternice în general.
Se poate spune că un zgomot este suficient de puternic pentru a afecta auzul dacă trebuie să ridici vocea pentru a vorbi cu alte persoane și nu auzi ce spun oamenii din apropiere, dacă simți că te dor urechile și dacă, ulterior, după ce zgomotul respectiv a încetat, ai dificultăți de auz o vreme.
Dacă știi că te vei afla pentru mai mult timp într-un loc cu zgomote puternice, fie că mergi la un concert in aer liber unde te afli langa boxe de mare putere pentru cateva ore, fie că lucrezi de obicei într-un mediu cu mult zgomot, e indicat să porți fie dopuri de urechi de la farmacie, fie căști de protecție. De asemenea, dacă lucrezi în medii zgomotoase, cum ar fi în unele fabrici, studiouri sau în formații de muzică, e bine ca, o dată pe an, să mergi la medic pentru a-ți testa auzul.
Nivelurile de zgomot sunt măsurate în decibeli (dB): cu cât este mai mare numărul, cu atât este mai puternic zgomotul. Orice sunet de peste 85 dB poate fi dăunător, mai ales dacă ești expus pentru o perioadă lungă de timp. Pentru a-ți face o idee despre ce înseamnă acest lucru, iată ce înseamnă diverse valori:
- șoaptă - 30 dB
- conversație - 60 dB
- trafic aglomerat - 70-85 dB
- motocicletă - 90 dB
- ascultarea muzicii pe volum complet în căști - 100-110 dB
- decolarea unui avion - 120 dB
Există unele aplicații pentru smartphone care măsoară nivelurile de zgomot, dar trebuie configurate corect pentru a obține o citire mai precisă.
Pierderea auzului care apare treptat pe măsură ce îmbătrânești se numeste presbiacuzia si este frecventă. Aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani au un anumit grad de pierdere a auzului. Pierderea auzului este definită ca una dintre cele trei tipuri:
Conductiv (implică urechea externă sau medie)
Sensorineural (implică urechea internă)
Mixt (combinație a celor două)
Îmbătrânirea și expunerea cronică la zgomote puternice contribuie la pierderea auzului, asa cum am aratat, insa exista si alți factori, cum ar fi secretia excesiva de ceara, care poate reduce temporar auzul, problema ce poate fi usor rezolvata la medicul ORL.
Căștile cu conducere osoasă sunt in general mai sigure de purtat. Tehnologia a fost utilizată de audiologi în dezvoltarea aparatelor auditive încă din anii '70.
Deși au mai multe avantaje de siguranță și design față de căștile tradiționale, căștile cu conducere osoasă pot deteriora auzul la fel de mult când muzica sau sunetul sunt redate la volume mari
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ASA - Personal audio system use can harm auditory health
https://asa.scitation.org/doi/10.1121/10.0004735
1. Studiul „Personal audio system use can harm auditory health”, The Journal of the Acoustical Society of America (2021). DOI: 10.1121/10.0004735, autori: Jan L. Mayes et al.
NHS - 5 ways to prevent hearing loss
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/-5-ways-to-prevent-hearing-loss-/
Te-ar mai putea interesa și...