Digestie îngreunată? 8 ceaiuri de ajutor
Digestie îngreunată? 8 ceaiuri de ajutor
Digestie îngreunată? 8 ceaiuri de ajutor
De mii de ani, oamenii consumă ceaiuri pentru a ajuta la tratarea problemelor digestive și pentru ameliorarea altor boli. Se pare ca prin substantele continute si descoperite empiric de-a lungul timpului, ceaiurile imbunatesc digestia si prin rolul lor important de modelare asupra florei intestinale - microbiota, atat de importanta pentru starea sistemului digestiv, dar si sanatatea intregului organism.
Dintre acestea, cele mai multe dovezi sunt legate de ceaiul verde cu până la 1000 ml pe zi (4-5 căni) despre care s-a raportat că ar crește proporțiile de Bifidobacterium de la nivel intestinal. Studiile mecaniciste arată, de asemenea, promițătoare, sugerând că ceaiurile negre, oolong, Pu-erh și Fuzhuan (ceaiul întunecat fermentat microbian) pot modula diversitatea microbiană și raportul dintre Firmicutes și Bacteroidetes. Aceste descoperiri par să susțină ipoteza că ingestia de ceai ar putea regla în mod favorabil profilul microbiomului intestinal și ar putea ajuta la compensarea disbiozei declanșate de obezitate sau dietele bogate în grăsimi, ce pot duce la îngreunarea digestiei si alterarea sanatatii.
S-a demonstrat că mai multe ceaiuri de plante ajută la combaterea senzatiilor de greață, dar si constipație, indigestie, dar chiar și la gestionarea unor afectiuni intestinale inflamatorii, asa cum este cazul ceaiului verde. Din fericire, majoritatea sunt disponibile pe scară largă, insa cel mai indicat ar fi sa vi-l preparati acasa, din frunzele minim prelucrate, intrucat diferitele adaosuri pot altera efectele benefice.
Ceaiul verde
Ceaiul verde contine o serie de substante antioxidante precum polifenoli, dar si epicatechine și acid galic, cu efecte prebiotice, iar studiile arata ca un consum regulat induce modificări semnificative ale compoziției microbiotei intestinale, inclusiv un raport îmbunătățit între Bifidobacterium și Enterobacteriacea, dovedit prin creșterea proporției de specii de Bifidobacterium în probele de fecale. Un studiu mai lung de 12 luni a arătat că metabolismul microbian a fost implicat în formarea metaboliților polifenolilor din ceaiul verde și a inhibat formarea metabolismului aminoacizilor aromatici, care, împreună, ar putea avea un rol favorabil asupra sănătății umane.
Exista in prezent studii care aduna un număr tot mai mare de dovezi care evaluează interrelațiile dintre compușii ceaiului și microbiomul intestinal. Dovezile sugerează că ceaiurile ar putea aduce beneficii sănătății intestinale, în special în rândul celor cu disbioză (declanșată de obezitate sau diete bogate în grăsimi), în principal prin medierea profilurilor microbiotei intestinale.
Efectele benefice ale ceaiului verde sunt atribuite în principal polifenolilor, iar cercetarile care au urmarit segmentul unde acestea actioneaza au constatat ca activitatea antioxidantă în stadiul de colon a fost semnificativ mai mare decât cea din stadiul duodenal. Aceste rezultate ar putea fi atribuite in vivo activității microbiotei intestinale, care este capabilă să metabolizeze acești compuși, generând metaboliți cu o activitate antioxidantă mai mare. Rezultatele studiilor pot ghida înțelegerea digestiei colonului a polifenolilor, sugerând că, deși sunt slab absorbiți în duoden, aceștia își pot exercita activitățile antioxidante și antiinflamatorii în intestinul inferior, rezultând o strategie nouă pentru gestionarea bolilor inflamatorii intestinale.
Ceaiul de mentă
Este puțin cunoscut faptul că ceaiul de mentă, pe lângă gustul plăcut mentolat, este bogat în vitaminele A și C, fier, potasiu, calciu, fosfor și magneziu. De asemenea, menta conține antioxidanți care au rolul de a proteja celulele corpului de stresul oxidativ.
În plus, ceaiul de mentă este o soluție excelentă pentru indigestie, balonare și disconfort stomacal. Principalul ingredient activ al mentei este mentolul, iar acesta are efect antispasmodic, adică relaxează mușchii stomacali și asigură buna funcționare a fluxul biliar.
Iarna suntem predispuși la gripă și răceli, iar ceaiul de mentă ne poate ajuta și în acest sens. Mentolul acționează și ca anticongestionant, ameliorând simptomele de nas înfundat și dureri în gât, și calmând tusea productivă.
Menta nu conține teină, componentă specifică ceaiului negru, care ne dă energie,prin urmare ea poate fi consumată în orice moment al zilei. Ceaiul de mentă poate fi lăsat la infuzat între 5 și 10 minute, după gust. Se pot consuma până la 3 căni de ceai pe zi.
Ceaiul de ghimbir
Ghimbirul este un remediu natural extrem de complex, utilizat cu precădere în medicina ayurvedică pentru diverse afecțiuni, și are proprietăți antioxidante, antibacteriene, antispasmodice și diuretice.
Ceaiul de ghimbir poate fi un remediu extrem de util în indigestie, deoarece are efect energizant și oferă suport digestiv. El este utilizat cu success și în curele de slăbire.
Pentru prepararea ceaiului de ghimbir este nevoie de un timp de infuzare între 3 și 5 minute. Lăsat mai mult, devine mai concentrat, iar iuțeala specifică plantei se va simți mai tare. De asemenea, nu este indicat să consumăm mai mult de 3 căni pe zi, deoarece ghimbirul are efect purgativ și poate genera neplăceri.
Ceaiul de anghinare
Anghinarea este un remediu natural pentru bila leneșă, problemă cu care mulți dintre noi se confruntă în timpul sărbătorilor. Ceaiul de anghinare ne poate ajuta și în acest sens, deoarece stimulează secrețiile pancreatice și intestinale și ameliorează fluxul biliar, însă proprietățile sale sunt multiple. Astfel, o cană de ceai de anghinare acționează ca antispasmodic intestinal, diuretic și antibacterian, fiind recomandată în cazuri de indigestie, gaze intestinale, stare de greață și/sau vărsături sau disconfort abdominal.
Ceaiul de anghinare se lasă la infuzat aproximativ 20 de minute și se bea, de preferat, pe stomacul gol, sau cu 30 de minute înaintea mesei. Puteam bea maxim 3 căni de ceai de anghinare pe zi. Depășirea limitei poate genera efecte adverse, precum diaree sau stare de greață. Ceaiul de anghinare nu este recomandat femeilor însărcinate.
Ceaiul de păpădie
Studiile efectuate pe animale au arătat că extractul de păpădie conține compuși care pot favoriza digestia prin stimularea contracțiilor musculare și promovarea fluxului de alimente din stomac către intestinul subțire.
Un studiu efectuat pe șobolani a constatat că extractul de păpădie a contribuit, de asemenea, la protejarea împotriva ulcerelor prin combaterea inflamației și prin scăderea producției de acid gastric.
Prin urmare, consumul de ceai de păpădie poate favoriza o digestie sănătoasă. Cu toate acestea, cercetările la oameni sunt limitate.
Pentru a face ceai de păpădie, pune la fiert 2 căni de flori de păpădie și 4 căni de apă. Adu amestecul la fierbere, apoi ia-l de pe foc și lasă-l să se infuzeze timp de 5-10 minute. Strecoară-l printr-o sită înainte de a-l bea.
Ceaiul de senna
Senna conține substanțe chimice numite sennozide, care se descompun în colon și acționează asupra mușchilor netezi, favorizând contracțiile și mișcările intestinului.
Studiile au arătat că senna este un laxativ extrem de eficient atât la copii, cât și la adulții care se confruntă cu constipație din diferite cauze.
Un studiu efectuat pe 60 de persoane cu cancer, dintre care 80% luau opioide care pot provoca constipație, a constatat că mai mult de 60% dintre cei care au luat sennozide timp de 5-12 zile au înregistrat mișcare intestinală în peste jumătate din acele zile. Astfel, ceaiul de senna poate fi o modalitate eficientă și ușoară de a ameliora constipația. Cu toate acestea, cel mai bine este să îl bei doar ocazional, astfel încât să nu ai diaree.
Poți face ceai de senna infunzând 1 linguriță (4 grame) de frunze de senna uscate într-o cană (250 ml) de apă fiartă, timp de 5-10 minute, înainte de strecurare.
Ceaiul negru
Acest ceai are mai mulți compuși sănătoși. Acestea includ thearubiginele, care pot îmbunătăți indigestia, și theaflavinele, care acționează ca antioxidanți și pot proteja împotriva ulcerelor de stomac.
Un studiu efectuat la șoareci cu ulcere gastrice a constatat că 3 zile de tratament cu ceai negru și theaflavine au vindecat 78–81% din ulcere. Prin urmare, consumul de ceai negru poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și la protejarea împotriva ulcerelor, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Pentru a prepara ceai negru, infuzează un plic de ceai negru într-o cană (250 ml) de apă fiartă timp de 5-10 minute. De asemenea, poți folosi frunze de ceai negru vrac și îl poți strecura după infuzare.
Rădăcina de lemn dulce
Polizaharidele din rădăcina de lemn dulce, cum ar fi mucilagiul, pot ajuta la stimularea producției de celule producătoare de mucus care îți căptușesc tractul digestiv.
Pe lângă creșterea producției de mucus și protejarea gâtului și a stomacului, rădăcina de lemn dulce poate avea proprietăți antioxidante care ajută la scăderea nivelului de histamină, un compus eliberat în timpul inflamației. Ca urmare, poate proteja împotriva ulcerelor.
De fapt, un studiu efectuat pe animale a constatat că extractul de rădăcină de lemn dulce a fost extrem de eficient în prevenirea ulcerelor de stomac cauzate de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
Pentru a face ceai de rădăcină de lemn dulce, infuzează 1 lingură (14 grame) de rădăcină uscată de lemn dulce într-o cană (250 ml) de apă fiartă. Lasă-l să se infuzeze timp de 5-10 minute înainte de a-l strecura și de a-l bea.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Tea Compounds and the Gut Microbiome: Findings from Trials and Mechanistic Studies, 2019, Timothy Bond and Emma Derbyshire
Colon Bioaccessibility and Antioxidant Activity of White, Green and Black Tea Polyphenols Extract after In Vitro Simulated Gastrointestinal Digestion, 2018, Giuseppe Annunziata, Maria Maisto,Connie Schisano
Te-ar mai putea interesa și...