Dietele bogate in proteine au efecte negative pe termen lung

O cercetare noua subliniaza ca este nevoie de un management nutritional mai bun in boala renala cronica.

 

Dietele cu un continut mare de proteine pot duce la o deteriorare pe termen lung a rinichilor in cazul persoanelor care sufera de boala renala cronica, potrivit unei cercetari conduse de medicul nefrolog Kamyar Kalantar-Zadeh, de la Universitatea din California, Irvine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Articolul despre cercetare a fost publicat in "New England Journal of Medicine" si examineaza rolul pe care nutritia il joaca in managementul bolii renale cronice, care afecteaza aproximativ 10% din populatia adulta a lumii, scrie sciencedaily.com.

 

"Dieta bogata in proteine care a fost folosita din ce in ce mai mult in ultimii ani pentru a tine sub control cresterea in greutate si obezitatea poate avea un impact daunator asupra sanatatii rinichilor pe termen lung", a spus Kalantar-Zadeh, seful departamentului de nefrologie si hipertensiune de la UC Irvine School of Medicine. El a colaborat la aceasta cercetare cu dr. Denis Fouque, de la Universitatea Claude Bernard din Lyon, Franta.

 
 

Boala cronica de rinichi este definita ca o dovada a insuficientei renale structurale sau functionale timp de trei sau mai multe luni si este, in general, progresiva si ireversibila. Aplicarea beneficiilor potentiale ale unui bun management nutritional in privinta acestei boli a ramas prea putin utilizata in Statele Unite ale Americii si in multe alte tari, este de parere Kamyar Kalantar-Zadeh.

"Exista un cost extrem de mare si o povara in ceea ce priveste terapia prin dializa si transplantul de rinichi. Prin urmare, interventiile la nivel de dieta si terapia nutritionala ar putea fi alese din ce in ce mai des ca o strategie de management pentru boala renala cronica, ajutand la cresterea longevitatii si la intarzierea necesitatii de a face dializa pentru milioane de oameni din intreaga lume", a spus Kamyar Kalantar-Zadeh.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Totodata, cercetarea indica faptul ca o dieta care contine putine proteine si este saraca in sare ar putea nu doar sa incetineasca progresia bolii renale cronice, ca o terapie adjuvanta eficienta, ci ar putea fi utilizfolosita ata si pentru tratamentul uremiei (sindromul uremic) sau nivelului mare de uree si alte toxine uremice prezente in sange, in stadiul avansat al bolii renale cronice si, astfel, ar putea ajuta pacientii sa amane necesitatea de a incepe dializa, mai scrie sciencedaily.com.

Deși dietele bogate în proteine ​​continuă să fie populare pentru pierderea în greutate și diabetul de tip 2, alte studii sugerează că înrăutățirea funcției renale poate apărea la persoanele predispuse la o astfel de afectiune. Aportul ridicat de proteine ​​din dietă poate provoca hipertensiune intraglomerulară, care poate duce la hiperfiltrare renală, leziuni glomerulare și proteinurie. Este posibil ca aportul ridicat de proteine ​​pe termen lung să conducă la o afectare renala " de novo".

Calitatea proteinelor dietetice poate juca, de asemenea, un rol în sănătatea rinichilor. În comparație cu proteinele din surse vegetale, proteinele animale au fost asociate cu un risc crescut dei nsuficienta renala în mai multe studii observaționale, inclusiv în Studiul de Sănătate Chinez din Singapore. Mediatorii potențiali ai afectarii rinichilor de la proteinele animale includ încărcătura acidă alimentară, conținutul de fosfat, disbioza microbiomului intestinal și inflamația rezultată. În lumina acestor constatări, adoptarea abordărilor alimentare actuale care includ o proporție ridicată de proteine ​​pentru reducerea greutății sau controlul glicemiei ar trebui luată în considerare cu grijă la cei cu risc crescut de boală renală.

Având în vedere posibilitatea de confuzie reziduală în cadrul unor studii observaționale și dovezile contradictorii din studiile anterioare, studiile pe termen lung, inclusiv cele cu dimensiuni mari ale eșantionului, sunt justificate pentru a stabili mai bine efectele aportului ridicat de proteine ​​asupra sănătății rinichilor.

 

Sursa foto: Shutterstock

The Effects of High-Protein Diets on Kidney Health and Longevity, 2020, Gang-Jee Ko 1 2Connie M Rhee 1Kamyar Kalantar-Zadeh 3 4 5Shivam Joshi 6

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0