

Depresia psihotica: ce este si cum se manifesta
Depresia psihotica: ce este si cum se manifesta
Depresia psihotica: ce este si cum se manifesta
Depresia psihotica este un subtip al depresiei majore care apare atunci cand o boala depresiva severa include o forma de psihoza.
Psihoza ar putea fi reprezentata de halucinatii (cum ar fi auzirea unei voci care sa iti spuna ca nu esti bun de nimic sau lipsit de valoare), iluzii (cum ar fi sentimentele intense de lipsa de valoare, esec sau comiterea unui pacat) sau de alte rupturi de realitate.
Depresia psihotica afecteaza aproximativ una din patru persoane diagnosticate cu depresie.
Care este diferenta intre depresia psihotica si depresia obisnuita
Persoanele cu psihoza sunt in afara realitatii. Acestea pot auzi "voci". Sau pot avea idei ciudate si ilogice. De exemplu, ei cred ca altii le pot auzi gandurile sau incearca sa le faca rau. Sau ar putea crede ca sunt posedati de diavol sau ca sunt urmariti de politie pentru ca au savarsit o crima pe care de fapt nu au facut-o cu adevarat.
Oamenii care au depresie psihotica se pot supara fara un motiv aparent. Sau pot petrece mult timp singuri sau in pat, dormind in timpul zilei si ramanand treji noaptea. O persoana cu depresie psihotica isi poate neglija aspectul exterior nemaifacand baie sau nemaischimbandu-si hainele. Cu acea persoana poate fi foarte greu sa vorbesti sau spune lucruri care nu au sens.
Persoanele cu alte boli mintale, cum ar fi schizofrenia, experimenteaza de asemenea psihoze. Dar cei cu depresie psihotica au, de obicei, iluzii sau halucinatii care sunt in concordanta cu temele legate de depresie (cum ar fi lipsa de valoare sau esecul), in timp ce simptomele psihotice in schizofrenie sunt mai mult bizare sau implauzibile si nu au o legatura evidenta cu starea de spirit.
Persoanele cu depresie psihotica se simt, de asemenea, umilite sau le este rusine de gandurile lor si incearca sa le ascunda. Acest lucru face ca acest tip de depresie sa fie foarte dificil de diagnosticat.
Insa diagnosticul este foarte important. Tratamentul acesteia este diferit de cel pentru depresia nonpsihotica. De asemenea, avand un episod de depresie psihotica, creste sansa de a avea tulburare bipolara cu episoade recurente de depresie psihotica, manie si chiar sinucidere.
Simptomele depresiei psihotice
Simptomele frecvente pentru pacientii care sufera de depresie psihotica includ:
- Agitatie
- Anxietate
- Constipatie
- Ipohondrie
- Insomnie
- Reducere mintala
- Imobilitate fizica
- Iluzii sau halucinatii
Cum se poate trata depresia psihotica
De obicei, tratamentul pentru depresia psihotica este dat intr-un cadru spitalicesc. In acest fel, pacientul beneficiaza de o monitorizare stricta din partea profesionistilor din domeniul sanatatii mintale.
Diferitele medicamente sunt folosite pentru a stabiliza starea de spirit a persoanei, de obicei incluzand combinatii de antidepresive si medicamente antipsihotice.
Medicamentele antipsihotice actioneaza asupra neurotransmitatorilor care permit comunicarea intre celulele nervoase din zonele creierului care reglementeaza capacitatea noastra de a percepe si de a organiza informatii despre lumea din jurul nostru.
Exista un numar de medicamente antipsihotice, sau neuroleptice, utilizate in mod curent astazi. Acestea includ risperidona, olanzapina, quetiapina, aripiprazolul, cariprazina si asenapina. Fiecare medicament are efecte secundare unice si o eficacitate clinica diferita.
Tratamentul depresiei psihotice este foarte eficient. Oamenii se pot recupera, de obicei, in cateva luni. Insa poate fi nevoie de o supraveghere medicala continua. Daca medicamentele nu functioneaza pentru a pune capat psihozei si depresiei, se utilizeaza uneori terapie electroconvulsiva (TEC).
Este important ca pacientul sa lucreze impreuna cu medicul pentru a gasi cele mai eficiente medicamente cu cele mai putine efecte secundare. Deoarece depresia psihotica este destul de grava, riscul de sinucidere este de asemenea foarte mare.
Sursa foto: Shutterstock