Degenerescenta maculara: cauze, simptome, tipuri, tratament

Degenerescenta maculara legata de varsta numita, pe scurt, degenerescenta maculara reprezinta o afectiune in care se deterioreaza macula, care este partea mica centrala a retinei ochiului nostru, cea care controleaza acuitatea vizuala - acuitate care se masoara prin capacitatea persoanei de a identifica literele sau numerele de pe un tabel standard, de la o anumita distanta.

Starea buna a maculei determina capacitatea noastra de a citi, de a recunoaste fetele oamenilor, de a sofa, de a ne uita la televizor, de a folosi un computer si de a efectua orice alte sarcini vizuale care necesita o vedere buna (care ne permite sa vedem detalii foarte mici).

Ce este?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Degenerescenta maculara este o afectiune oculara care cauzeaza pierderea ori incetosarea vederii centrale. Ce inseamna vederea centrala? Este ceea ce vedem atunci cand ne uitam drept inainte. Vederea periferica este ceea ce vedem intr-o parte sau in cealalta, atunci cand suntem cu privirea drept inainte. Este bine de stiut ca degenerescenta maculara nu cauzeaza orbire totala, deoarece ea nu afecteaza vederea periferica a persoanei.

Ce este macula?

Macula este o zona mica in centrul retinei, in spatele ochiului. Ea este alcatuita din milioane de celule sensibile la lumina, care ne asigura vederea centrala clara. Macula este de fapt cea mai sensibila parte a retinei, care este localizata in spatele ochiului. Cand macula este deteriorata, centrul campului nostru vizual poate sa para incetosat, distorsionat sau intunecat.

Cauze degenerescenta maculara

Nu se cunoaste motivul pentru care unii oameni dezvolta degenerescenta maculara, pe cand altii nu fac aceasta afectiune. Chiar si asa, anumiti factori pot creste riscul ca o persoana sa dezvolte boala:

 • varsta de peste 65 de ani
 • rasa caucaziana
 • istoricul medical familial de degenerescenta maculara
 • fumatul
 • supraponderalitatea
 • o afectiune cardiovasculara.


Nu uita ca nu se cunoaste cauza exacta pentru care apare degenerescenta maculara, insa poti avea in vedere factorii de risc asociati cu aceasta boala: excesul ponderal, hipertensiunea arteriala, fumatul, antecedentele medicale ale familiei (o ruda cu degenerescenta maculara).

Simptome degenerescenta maculara

Este important sa retinem ca degenerescenta maculara este o boala progresiva, asta inseamna ca se va agrava in timp. Este posibil ca pacientul sa nu observe ca are probleme de vedere in stadiile incipiente ale aceste boli. In plus, exista o probabilitate mare ca pacientul sa observe modificarile in ceea ce priveste deteriorarea vederii, atunci cand degenerescenta maculara afecteaza ambii ochi in acelasi timp.

Simptomele degenerescentei maculare uscate pot fi urmatoarele:

 • distorsionarea liniilor drepte din campul vizual al pacientului
 • reducerea calitatii vederii centrale
 • nevoia de a avea surse mai puternice de lumina
 • dificultatea de a se adapta la lumini de intensitate scazuta
 • vedere incetosata
 • dificultatea de a recunoaste fetele.


Unele dintre simptomele degenerescentei maculare umede seamana cu cele ale formei uscate a bolii, cum ar fi distorsiuni in campul vizual si reducerea vederii centrale. Pacientii cu degenerescenta maculara umeda pot avea si aceste simptome:

 • un punct ori o zona incetosata in campul vizual
 • vedere neclara
 • agravarea rapida a simptomelor.

 

Retine: degenerescenta maculara umeda si cea uscata nu afecteaza vederea periferica.

Forme sau tipuri de degenerescenta maculara

Exista doua forme de degenerescenta maculara: "umeda" si "uscata". Aproximativ 85% pana la 90% dintre cazurile de degenerescenta maculara sunt de tip uscat (atrofic), pe cand 10-15% dintre cazuri sunt de tip umed (exsudativ).

Degenerescenta maculara uscata este una dintre forme, ea poate progresa spre forma umeda (neovasculara) a degenerescentei maculare, care este caracterizata de vasele de sange care se dezvolta sub retina si in care exista scurgeri de sange.

Forma uscata a bolii este mai comuna, insa de regula evolutia ei este mai lenta (de-a lungul anilor).

Tipul de degenerescenta maculara umeda are riscuri mai mari de a cauza o schimbare relativ subita a vederii, rezultand in pierderea grava a calitatii vederii (nu in totalitate).

Degenerescenta maculara uscata este mai frecvent intalnita si mai putin severa. Este important sa retinem ca forma umeda a bolii incepe intotdeauna ca o forma uscata de degenerescenta maculara. Degenerescenta maculara umeda este cauzata, deci, de vasele de sange anormale de sange, care au scurgeri de lichid sau de sange in interiorul maculei.

Degenerescenta maculara la tineri poate sa apara. Boala Stargardt este o forma de degenerescenta maculara descoperita la persoanele tinere, cauzata de o gena recesiva.

Tratament degenerescenta maculara

Nu exista un leac disponibil pentru degenerescenta maculara, insa medicul oftalmolog poate recomanda anumite optiuni, pentru a incetini progresia bolii.

Pentru degenerescenta maculara uscata, medicul poate sugera pacientului sa lucreze cu un specialist pentru reabilitarea vederii. Acesta poate invata pacientul cum sa se adapteze si cum sa faca fata pierderii vederii centrale.

Medicul poate recomanda si interventia chirurgicala pentru ca ea poate ajuta la ameliorarea vederii.

In cazul in care pacientul are degenerescenta maculara umeda, si el va avea de beneficiat de pe urma reabilitarii, lucrand cu un specialist. Totodata, medicul poate administra un medicament direct in ochiul pacientului, pentru a stopa dezvoltarea noilor vase de sange. Tratamentul acesta poate dura mai multe saptamani pana se vor observa diferentele. Alte optiuni de tratament sunt: terapia fotodinamica (medicul foloseste un laser special pentru a sigila vasele din care se scurge lichid sau sange in macula) si fotocoagularea (folosirea unor unde laser cu un nivel mare de energie, pentru a distruge vasele anormale de sange).

Vitamine si suplimente

Oamenii de stiinta1 spun ca este posibil ca antioxidantii si unele vitamine sa ajute la protejarea maculei impotriva deteriorarii si impotriva pierderii vederii. Vitaminele C, E, betacarotenul, luteina, zeaxantina si zincul sunt exemple de substante active care se gasesc in unele suplimente.

Cercetatorii au descoperit ca administrarea vitaminelor antioxidante plus zinc cel mai probabil incetineste progresia degenerescentei maculare legate de varsta (in stadii tarzii) si pierderea vederii.

Alti cercetatori2 au constatat in urma unor studii ca inlocuirea betacarotenului cu o combinatie de 5-la-1 de luteina si zeaxantina poate sa ajute la reducerea riscului de degenerescenta maculara legate de varsta in stadii avansate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-macular-degeneration/symptoms-causes/syc-20350375
 • Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wet-macular-degeneration/symptoms-causes/syc-20351107
 • 1Analiza "Antioxidant vitamin and mineral supplements to slow down the progression of age-related macular degeneration (AMD)", publicata in iulie 2017, pe www.cochrane.org, autori Evans JR, Lawrenson JG.
 • 2 National Eye Institute - https://nei.nih.gov/health/maculardegen/armd_facts
 • American Macular Degeneration Foundation - https://www.macular.org/what-macular-degeneration

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0