Maculopatia diabetica - deteriorarea maculei: simptome si tratament

Maculopatia diabetică este o afecțiune care rezultă din retinopatie. Maculopatia este deteriorarea sau degenerarea maculei, acea parte a ochiului care ne oferă vederea centrală.

Retina este un strat subțire alcătuit dintr-un țesut sensibil la lumină care se află în spatele ochiului, similar cu filmul dintr-un aparat foto. Partea centrală a retinei se numește maculă. Aceasta permite vederea centrală, focusată, și ne ajută să vedem la distanță și aproape. Modificările apărute în diabet, care afectează macula, se numesc maculopatie.

Maculopatia, complicație a retinopatiei diabetice

Retinopatia diabetică este o complicație a  diabetului, provocată de nivelurile prea mari ale zahărului din sânge, care afectează partea din spate a ochiului. Principalele etape ale retinopatiei diabetice sunt:

Stadiul 1: retinopatie de fond

În acest prim stadiu, apar mici umflături numite microanevrisme în vasele de sânge din retină, care pot scurge cantități mici de sânge. Acest lucru este foarte frecvent la persoanele cu  diabet zaharat. În această etapă, vederea nu este afectată, dar există un risc crescut de a dezvolta probleme de vedere în viitor. Pacientul nu are nevoie de tratament, ci doar să prevină agravarea problemei (menținerea sub control a glicemiei, colesterolului și tensiunii arteriale, evitarea fumatului, examene oftalmologice regulate).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Stadiul 2: retinopatie pre-proliferativă

În acest stadiu, în retină se observă modificări mai grave și mai extinse, inclusiv sângerări. În această etapă, există un risc mare ca vederea să fie ulterior afectată, așa încât medicul oftalmolog îi va indica pacientului să vină mai des la control pentru a monitoriza ochii.

Stadiul 3: retinopatie proliferativă

În acest al treilea stadiu, noi vase de sânge și țesut cicatricial s-au format pe retină, ceea ce poate provoca sângerări semnificative și poate duce la dezlipirea de retină. În această etapă, persoana afectată are un risc foarte mare să-și piardă vederea, așa că medicul îi va indica un tratament pentru a stabiliza vederea cât mai mult posibil.

Maculopatia diabetică

În unele cazuri, vasele de sânge din partea ochiului numită maculă (zona centrală a retinei) pot avea de asemenea scurgeri sau pot fi blocate, afecțiune cunoscută sub numele de maculopatie diabetică. Dacă este depistată, există un risc mare ca vederea să fie în cele din urmă afectată, iar pacientul va trebui să facă mai frecvent teste specializate pentru ochi și să primească tratamente care pot ajuta la oprirea agravării afecțiunii.

O formă întâlnită de degenerare este edemul macular diabetic (EMD), afecțiune caracterizată de acumularea de lichid în maculă. Maculopatia diabetică este adeseori tratată cu ajutorul intervenției chirurgicale cu laser. Numeroase alte tratamente sunt posibile, dar au existat în ultima vreme multe discuții despre ce tratamente sunt cele mai potrivite în maculopatia diabetică.

Ce este maculopatia diabetică?

Macula este acea parte a ochiului care ajută să avem vedere centrală. Maculopatia diabetică apare atunci când macula are o anumită leziune formată. În caz de edem macular diabetic, din vasele de sânge din preajma maculei se scurge un lichid ori se scurg proteinele direct în maculă. Dacă scurgerile de acest gen provoacă întărirea retinei și exsudatele (depozitele de grăsime din sânge) devin semnificativ de mari, atunci această afecțiune se numește edem macular semnificativ clinic.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Este bine de știut că diabetul poate face ca vasele mici de sânge din această zonă (maculă, retină) să ajungă să piardă lichid sau grăsimi. Aceste scurgeri de lichid în retină se numesc edem. La început, această scurgere poate să nu afecteze vederea, așa că pacientul poate nici nu este conștient că se întâmplă acest lucru. Vasele de sânge vor continua să aibă scurgeri până când vederea centrală devine din ce în ce mai slabă.

Cauze și prevalență maculopatie diabetică

Cum spuneam, maculopatia diabetică este o complicație a retinopatiei diabetice, afecțiune care poate duce la pierderea vederii. În timp, prea mult zahăr în sânge dăunează retinei și afectează vederea. Semnul dominant al maculopatiei diabetice este edemul macular diabetic.

Consumul de alcool, nefropatia, neuropatia, operația anterioară de cataractă, severitatea retinopatiei diabetice și consumul de insulină sunt factori de risc semnificativi statistic în ceea ce privește prevalența maculopatiei diabetice.
Studiile pe populație au arătat că prevalența maculopatiei diabetice la pacienții cu diabet de tip 1 este de 4,2 – 7,9%, în timp ce rata pentru pacienții cu diabet de tip 2 variază între 1,4 și 12,8%.

Simptome în maculopatia diabetică

Simptomele maculopatiei diabetice sunt, de fapt, o estompare, o încețoșare a vederii centrale a pacientului. Acest lucru poate fi observat prin dificultăți de vedere atunci când persoana citește și dificultăți în recunoașterea feţelor în centrul câmpului vizual al pacientului.

Diagnostic maculopatie diabetică

Diagnosticul edemului macular se face prin examen clinic de către medicul specialist oftalmolog. Pentru a evalua cele mai bune opțiuni de tratament se poate face o angiografie cu fluoresceină.

Cum se tratează maculopatia diabetică / edemul macular diabetic?

Edemul macular ușor se poate rezolva de la sine, fără tratament, dar majoritatea oamenilor vor avea nevoie de prima linie de tratament în maculopatia diabetică, care este fotocoagularea laser.

Alte tratamente presupun ca pacientului să i se facă injecții cu medicamente anti-VEGF (acele medicamente care blochează apariția factorului de creștere endotelial vascular). Un alt tratament, care este rar din cauza efectelor adverse care pot să existe, este ca pacientului să i se facă injecții intravitreene cu corticosteroizi.

Ce presupune operația cu laser?

Intervenția chirurgicală cu laser înseamnă că medicul folosește un laser în zona în care există „spărtura” și au loc scurgerile, pentru a închide acea parte și pentru a împiedica scurgerile să progreseze în maculă. Terapia cu laser va arde retina, dar în mică măsură, astfel încât ochiul să își poată reveni după intervenție.

Operația cu laser poate fi dureroasă și, inițial, poate să înrăutățească starea vederii pacientului, însă după câteva săptămâni, dacă tratamentul a avut succes, pacientul va observa o îmbunătățire a vederii centrale.

Prognosticul pacientului cu maculopatie diabetică

Deși maculopatia diabetică nu este reversibilă, nu trebuie neapărat să ducă la orbire, dacă persoana afectată respectă indicațiile mediculi în ceea ce privește controalele oftalmologice și tratamentele.

Prevenirea sau întârzierea retinopatiei diabetice

Multe studii arată că un control adecvat al zahărului din sânge și menținerea tensiunii arteriale și a colesterolului din sânge în limite normale au un efect pozitiv major asupra retinopatiei diabetice, pentru a nu se ajunge la maculopatie.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC - The prevalence and systemic risk factors of diabetic macular edema: a cross-sectional study from Turkey
https://bmcophthalmol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12886-018-0753-y
Studiul „The prevalence and systemic risk factors of diabetic macular edema: a cross-sectional study from Turkey”, apărut în BMC Ophthalmol 18, 91 (2018). https://doi.org/10.1186/s12886-018-0753-y, autori: Acan, D., Calan, M., Er, D. et al.
Nature - Diabetic retinopathy and diabetic macular oedema pathways and management: UK Consensus Working Group
https://www.nature.com/articles/s41433-020-0961-6
Studiul „Diabetic retinopathy and diabetic macular oedema pathways and management: UK Consensus Working Group”, apărut în Eye 34, 1–51 (2020). https://doi.org/10.1038/s41433-020-0961-6, autori: Amoaku, W.M., Ghanchi, F., Bailey, C. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0