Ghid pentru alegerea ochelarilor de vedere la copii si la adulti

Nu esti foarte sigur ca ai nevoie de ochelari de vedere? Sau esti parinte si vrei sa iti duci micutul la oftalmolog, pentru ca suspectezi ca ar avea nevoie de ochelari de vedere? Este foarte important sa stii cum se aleg ochelarii si sa tii cont si de simptome, asa ca ti-am pregatit un mic ghid cu informatiile de care ai nevoie.

Ochelarii de vedere ne ajuta sa vedem mai bine, insa multi dintre noi poate nici nu realizeaza ca au nevoie de ei. Starea de sanatate a ochilor se poate modifica in timp, asa ca este posibil ca pana si persoanele care vedeau perfect in trecut sa aiba nevoie, dupa o anumita varsta, de ochelari de vedere in baza unei prescriptii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ochelarii pentru corectarea vederii sunt folositi atat de adulti, cat si de catre copii. Chiar daca nu intotdeauna iti poti da seama daca ai sau nu nevoie de ochelari de vedere, este o idee buna sa mergi la medicul oftalmolog pentru un control de rutina. Daca ai copil, este important ca medicul oftalmolog sa il vada si pe el sau pe ea si sa ii evalueze vederea.

Ce simptome pot sa indice ca ai nevoie de ochelari de vedere

Sunt persoane care au nevoie de ochelari de vedere, chiar daca nu au niciun fel de simptome, pe cand alte persoane pot avea simptome foarte clare. Retine, deci, ca simptomele care indica faptul ca ai nevoie de ochelari de vedere pot varia in functie de problema pe care o ai la nivel ocular.

Unele dintre cele mai frecvente simptome ce pot sa arate ca ai nevoie de ochelari pentru corectarea vederii sunt:

  • vedere incetosata
  • vederea dubla
  • neclaritate - obiectele par ca nu au linii clare si definite, obiectele par a fi un pic in ceata
  • dureri de cap
  • ochii sunt pe jumatate inchisi, strangand pleoapele, pentru a vedea mai bine (mijire)
  • obiectele au o "aura" sau un "halo" in jurul lor, cand sunt intr-o lumina puternica
  • oboseala oculara sau senzatia ca ochii sunt iritati ori obositi
  • vedere distorsionata
  • dificultatea de a vedea si de a conduce masina pe timp de noapte.


Aceasta nu este o lista completa, asa ca daca observi orice fel de modificari in ceea ce este de regula "normal" in cazul tau, suna-ti medicul oftalmolog si programeaza-te pentru un consult.

Cum se aleg ochelarii de vedere

In cazul in care te intrebi pentru ce sa optezi - pentru ochelari de vedere sau pentru lentile de contact - este important sa stii cateva lucruri despre diferentele dintre acestea.

O prescriptie de la medicul oftalmolog (o "reteta") pentru ochelari de vedere nu este aceeasi cu o prescriptie pe care o primesti pentru lentilele de contact. Ochelarii sunt pozitionati la aproape 12 mm de ochii, pe cand lentilele de contact se aplica direct pe suprafata ochilor.

Ambele prescriptii, atat cea pentru ochelarii pentru corectarea vederii, cat si cea pentru lentilele de contact vor contine informatii despre corectia anumitor tulburari (miopie, prezbitie si, daca este nevoie, astigmatism).

Ce presupune consultul pentru prescriptia ochelarilor de vedere

De regula, consultul oftalmologic implica mai multe etape:

  • Medicul ii va pune pacientului mai multe intrebari despre istoricul medical si despre problemele de vedere cu care s-a confruntat
  • Medicul oftalmolog masoara acuitatea vizuala, pentru a afla daca pacientul are nevoie de ochelari sau de lentile de contact, pentru imbunatatirea vederii
  • Pacientului i se vor pune niste picaturi speciale in ochi, apoi va fi masurata presiunea oculara; pentru a usura examinarea interiorului ochilor, medicul va dilata pupilele cu ajutorul unor picaturi oftalmice.
  • Dupa ce a asteptat ca picaturile sa isi faca efectul si sa dilate pupilele, medicul va verifica starea ochilor, va folosi mai multe tipuri de lumini pentru a evalua in detaliu ochii si interiorul acestora.


In timpul consultului, medicul va efectua mai multe tipuri diferite de teste, special concepute pentru a verifica vederea pacientului si pentru a examina aspectul si functionarea tuturor componentelor ochiului.

La finalul consultului, medicul va discuta cu pacientul despre rezultatele obtinute in urma tuturor testelor si despre masurile pe care pacientul trebuie sa le ia pentru a-si proteja vederea sau pentru a o corecta (daca este cazul).

Desigur, in functie de varsta pacientului, de istoricul medical si de riscul de a dezvolta anumite afectiuni oculare, medicul va recomanda teste mult mai specializate.

In functie de ceea ce s-a depistat, medicul va putea oferi o prescriptie pentru lentilele care corecteaza vederea pacientului. Daca in urma consultului au iesit la iveala alte rezultate anormale, medicul va discuta despre urmatorii pasi in ceea ce priveste testele ulterioare sau tratarea unei afectiuni oculare recent descoperite.

Diferente dintre tipurile de lentile folosite la ochelarii de vedere

Daca ai aflat ca va trebui sa porti ochelari de vedere pe baza prescriptiei de la medic, ai ocazia de a alege din mai multe tipuri de lentile si iti poti alege rame de ochelari pe placul tau, in functie de forma fetei.

Exista doua tipuri diferite de design pentru lentilele ochelarilor:

  1. lentile monofocale (sunt lentile destinate sa corecteze vederea la distanta)
  2. si lentile multifocale, destinate sa corecteze atat vederea la distanta, cat si vederea (de aproape).


La acestea din urma, portiunea de sus a lentilei este dedicata pentru vederea la distanta, iar partea de jos a lentilei este folosita pentru activitati precum cititul.

Lentilele multifocale sunt cele folosite la ochelarii de vedere pentru a corecta presbiopia (cand ochiul nu se mai poate concentra pe obiectele situate in apropiere). Exista, deci, lentile bifocale, care corecteaza vederea astfel: pentru citit, este recomandata jumatatea de jos a lentilelor, iar cealalta jumatate ajuta persoana sa vada la distanta. Exista ochelari cu lentile trifocale, deci lentile care au trei caracteristici pentru corectarea vederii: pacientul vede cu ajutorul lor la distanta, ele il ajuta in vederea intermediara si il ajuta sa vada si de aproape (toate acestea intr-o singura pereche de ochelari).

Exista chiar si lentile progresive, care functioneaza in general in acelasi mod in care functioneaza lentilele bifocale sau trifocale, insa cu toate acestea, ele au o tranzitie mai lina intre zonele care ajuta pacientul sa vada la distanta si aproape, deci nu au linii vizibile ce impart zonele de pe lentila.

De retinut!

In cazul copiilor cu varsta de 3 ani si celor sub 3 ani, medicul pediatru va urmari evolutia celor mai frecvente probleme ale ochilor. Copilul poate fi dus la medicul oftalmolog, pentru un control mai amanuntit, intre 3 si 5 ani.

Este important ca micutul sa fie consultat de medicul oftalmolog inainte de a merge in clasa intai si, daca nu are simptome ce indica probleme de vedere, controlul se va repeta o data la 1-2 ani, in functie de recomandarile medicului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/eye-exam/about/pac-20384655

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0