De ce evita barbatii sa mearga la medic

Barbatii au speranta de viata mai scazuta decat femeie iar principalele motive sunt: diagnosticarea in faze avansate ale bolii, fumatul si consumul de alcool in exces.

Femeile sunt mult mai constiincioase decat barbatii, isi fac analizele periodic si merg la medicul specialist imediat ce observa un simptom ingrijorator. Pe de alta parte, barbatii prefera sa evite medicul si sa indure in tacere atunci cand au dureri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un studiu facut de catre specialistii de la Spitalul Orlando din SUA a scos la iveala motivele pentru care barbatii nu merg la medic:

  • Sunt prea ocupati: 22%
  • Se tem de ce ar putea descoperi: 21%
  • Sunt stanjeniti de consult: 18%
  • Se tem de intrebarile puse de medic: 8%
  • Nu vor sa fie cantariti: 7%
  • Nu vor sa se dezbrace in fata medicului: 7%
  • Este prea frig in salon: 4%
  • Alte motive: 9%

 

Preventia joaca un rol esential in mentinerea sanatatii asa ca este foarte important ca barbatii sa constientizeze importanta controalelor medicale periodice.

 

 

Ce analize trebuie sa isi faca barbatii si cat de des

Frecventa vizitelor la medic depinde in functie de varsta si problemele de sanatate ale fiecaruia, insa, in linii mari, iata cat de des trebuie sa mergi la medic chiar daca nu apar simptome ale vreunei boli:

Macar o data la 2 ani: verificarea tensiunii arteriale

Barbatii cu varste de pana in 40 de ani trebuie sa isi verifice tensiunea arteriala cel putin o data la 2 ani. Dupa ce depasesc varsta de 40 de ani, tensiunea trebuie verificata o data pe an. Bineinteles, in cazul in care apar probleme de natura cardiaca, tensiunea trebuie monitorizata cu o frecventa crescuta.

Macar o data la 3 ani: analize pentru diagnosticarea diabetului

Barbatii de peste 45 de ani trebuie sa faca cel putin o data la 3 ani o analiza pentru diagnosticarea diabetului. Barbatii supraponderali trebuie sa faca asemenea analize chiar inainte de implinirea a 45 de ani intrucat au predispozitie catre aceasta boala din cauza obezitatii.

Macar o data la 5 ani: analize pentru verificarea sanatatii inimii

Barbatii care au depasit varsta de 35 de ani trebuie sa isi verifice nivelul de colesterol, dar si sa se asigure ca nu sufera de boli cardiace, facand analize specifice o data la 5 ani. Barbatii diagnosticati cu diabet trebuie sa faca astfel de analize mai des.

Tot o data la 5 ani barbatii cu varste de peste 50 de ani trebuie sa faca analize pentru depistarea cancerului colonorectal. Daca exista istoric in familie in ceea ce priveste acest tip de cancer, barbatii ar trebui sa isi faca o asemenea analiza mai devreme de implinirea a 50 de ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Important este ca, imediat ce se observa un simptom suspect, sa apelezi la ajutorul medicului, care este in masura sa puna un diagnostic, dar si sa iti prescrie un tratament care sa te ajute sa iti rezolvi problema. Comunicarea cu medicul este cea mai importanta asa ca este esential sa fii sincer atunci cand ti se adreseaza intrebari ce pot ajuta la stabilirea unui diagnostic corect.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0