Cum te ajuta ghimbirul in sezonul rece

Ghimbirul este unul dintre cele mai importante condimente folosite in bucataria asiatica. Aromatic si picant, ghimbirul a fost folosit vreme indelungata pentru proprietatile lui medicinale, asa ca trebuie sa afli cum te ajuta in sezonul rece si cum poti sa prepari un ceai simplu si delicios de ghimbir.

 

In sezonul rece ai nevoie de aliati care sa te incalzeasca, precum ceaiul de ghimbir, si care sa iti stimuleze imunitatea, iar ghimbirul s-a dovedit unul dintre cele mai bune ingrediente pentru numeroase remedii pe care le poti prepara acasa.

In mod traditional ghimbirul este folosit ca remediu pentru diferite probleme digestive, tuse, dureri si probleme generale de metabolism. Conform medicinei tradiționale chineze, ghimbirul are efecte puternice asupra stomacului, plămânilor și meridianelor splinei. Iata cum te ajuta ghimbirul in sezonul rece:

1. Ghimbirul te ajuta sa iti mentii caldura corpului

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Sa te incalzesti cu doar o cana de ceai nu e mare lucru, dar daca adaugi o cantitate generoasa de ghimbir, acest ceai se transforma intr-un remediu sanatos, care te ajuta sa iti mentii caldura corporala. Incearca sa adaugi un praf de ghimbir in bautura ta calda, pentru ca acesta are proprietati termogenice, care alunga senzatia de frig si care iti mentine corpul cald.

2. Ghimbirul amelioreaza congestia

Venirea iernii si faptul ca suntem in plin sezon rece, in general, inseamna dezvoltarea infectiilor bacteriene si a infectiilor virale care, la randul lor, pot provoca alergii si congestii. Actiunile antivirale ale ghimbirului includ stimularea activitatii celulelor macrofage, impiedicarea virusurilor sa se ataseze de peretii celulelor si faptul ca te protejeaza de infectii. Ceaiul de ghimbir, oricat ar parea de simplu spus, te va proteja in sezonul rece, tinandu-te la distanta de raceala si de gripa.

3. Ghimbirul accelereaza procesul de digestie

Adeseori, ne rasfatam cu alimente consistente si care ne pica greu la stomac in zilele reci de toamna si iarna, asa ca ajungem sa devoram mese copioase, supe-crema si deserturi consistente. Toate aceste rasfaturi culinare nu fac un bine sistemului nostru digestiv. Proprietatile carminative ale ghimbirului si uleiurile volatile pe care le contine aceasta radacina ajuta la usurarea digestiei si calmeaza peretii tractului nostru gastrointestinal. Prin proprietati carminative se intelege ca ghimbirul calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale, asa ca ceaiul de ghimbir nu doar ca te incalzeste, ci iti usureaza si digestia.

4. Ghimbirul iti stimuleaza imunitatea

Ghimbirul are proprietati antibacteriene care ajuta la sprijinirea sistemului imunitar si care, pe viitor, te impiedica sa te imbolnavesti de raceala sau gripa. Asa ca o cana de ceai de ghimbir sau un sirop din ghimbir te poate ajuta sa tii la distanta orice infectie bacteriana sau infectie virala.

Cum sa faci ceai de ghimbir

Ingrediente

1 cana de apa

1 lingura radacina proaspata de ghimbir, tocata

 
 

1 lingura miere

1 lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare

Pui ghimbirul proaspat si tocat intr-o cratita, cu capacul pus, si pui pe aragaz. Dai apa si ghimbirul in clocot si apoi imediat opresti focul. Lasi ghimbirul la infuzat o ora. Cu o strecuratoare de metal, scoti ghimbirul din ceai. Reincalzesti lichidul, fara sa dai in clocot. Adaugi mierea si zeama de lamaie. Bei ceaiul cald sau la temperatura camerei. Durata acestui ceai de ghimbir este de aproximativ 2 zile, daca este pastrat la frigider.

Pont: bea acest ceai cald, inca de la primele semnecare iti arata ca cineva din jurul tau este bolnav. Ghimbirul, lamaia si mierea functioneaza toate in aceeasi directie, pentru a te ajuta sa lupti contra bacteriilor.

Bai calde cu ghimbir

Ghimbirul este un antioxidant natural si un antiseptic bun. El imbunatateste circulatia sangelui catre toate partile corpului. Baile cu ghimbir sunt o modalitate buna de a te incalzi, iti relaxeaza muschii si te scapa de raceala si de gripa. Poti sa iti pregatesti o baie calda cu ghimbir astfel: fierbi la foc mic 230 g de ghimbir in 1,9 litri de apa, continui sa fierbi la foc mic 20 de minute, apoi strecori lichidul direct in cada in care urmeaza sa faci baie, umpluta in prealabil cu apa calda.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 

Ghimbirul in medicina chinezeasca

 
Modalitatile de recomandare in medicina chinezeasca ale ghimbirului sunt urmatoarele:

1. Ghimbir proaspăt – Ghimbirul proaspăt are proprietăți ușoare de încălzire pentru stomac, ceea ce este benefic pentru problemele digestive cauzate de deficiența de Qi (energie scăzută). De asemenea, are proprietăți de a alunga frigul. În Taiwan, se gateste de obicei  cu zahăr  pentru  ceaiul de ghimbir administrat celor care petrec mult timp afară, in  vremea rece.

2. Ghimbir uscat – Prin uscarea ghimbirului proaspăt, acesta îi îndepărtează proprietatea de a alunga frigul, dar crește proprietățile de încălzire. Poate fi utilizat în deficiența Qi mai severă sau în deficiența Yang (deficiență Qi extremă).

3. Ghimbir uscat preparat – Acest tip de ghimbir este copt până când este aproape de a fi ars. Procesul va crește și mai mult proprietatea de încălzire a ghimbirului și, de asemenea, îi va oferi proprietatea de a opri sângerarea.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0