De ce să alegi sarea roz de Himalaya?

Sarea roz de Himalaya este extrasă natural din munții Himalaya, acolo unde cristalele de sare s-au format încă din era precambriană. Specialiștii sunt de părere că aceasta este alcătuită din rămășițe uscate ale Mării Primordiale.

Despre sarea de Himalaya se spune că este pură în proporție de 99%, ceea ce înseamnă că este cea mai pură sare. Culoarea sa roz provine de la conținutul bogat de minerale.

Sarea de Himalaya conține peste 84 de minerale de preț pentru organismul uman, printre care și calciul, potasiul  ori magneziul. Aceste componente minerale îi conferă culoarea roz caracteristică și oferă și un gust ușor diferit față de sarea de masă obișnuită.

Sarea roz de Himalaya versus sarea de masă

În ultimii ani, sarea roz de Himalaya a căpătat din ce în ce mai multă popularitate, este însă oare mai sănătoasă decât banala sare de masă?

Recomandările experților DOC.ro

Sarea roz de Himalaya reprezintă o alegere echilibrată, în comparație cu sarea de masă. Sarea de Himalaya de calitate superioară este una dintre cele mai pure tipuri de sare pe care le poți consuma. Sarea de masă se obține prin procesare, nu este tocmai naturală. Dacă sarea de masă conține până la 99,9% clorură de sodiu, sarea roz de Himalaya conține doar 87% de clorură de sodiu, în rest conține minerale.

Consumând sare de masă oferi organismului o singură minerală, adică clorura de sodiu, și puțin iod adăugat. Multe tipuri de sare de masă trec chiar și printr-un proces de albire și conțin derivați de aluminiu, care sunt extrem de toxici pentru organism.

Conținut nutrițional sare roz de himalaya

Sarea roz de Himalaya conține o gamă variată de minerale și oligoelemente, care îi conferă beneficii pentru sănătate. În mod general, conținutul nutrițional al sării roz de Himalaya poate varia ușor în funcție de sursă și de procesul de extracție. Iată o prezentare generală a conținutului său nutrițional aproximativ pentru o cantitate de 100 de grame:

  • Calorii: 0 kcal
  • Carbohidrați: 0 grame
  • Proteine: 0 grame
  • Grăsimi: 0 grame
  • Sodiu: 38.000 - 40.000 mg (sarea roz de Himalaya conține sodiu, dar într-o cantitate mai mică decât sarea de masă obișnuită)

În plus față de sodiu, sarea roz de Himalaya conține și următoarele minerale și oligoelemente, în cantități variabile:

Este important de menționat că aceste valori nutriționale sunt estimate și pot varia în funcție de sursă și de procesul de extracție. În cazul în care ai nevoie de informații mai precise despre conținutul nutrițional al unei anumite mărci de sare roz de Himalaya, este recomandat să consulți eticheta produsului respectiv sau informațiile furnizate de producător.

Beneficii sare roz de Himalaya

Aport de minerale esențiale 

Unul dintre principalele avantaje ale sării roz de Himalaya este aportul său generos de minerale esențiale. Aceste minerale contribuie la buna funcționare a organismului, sprijinind sănătatea oaselor, a sistemului nervos și a sistemului muscular. Consumul regulat de sare roz de Himalaya poate asigura un aport suplimentar de minerale necesare pentru menținerea unui organism sănătos și echilibrat.

Ameliorează problemele respiratorii 

Datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare, sarea roz de Himalaya elimină mucusul în exces și îndepărtează factorii alergeni. Aceasta poate fi folosită în haloterapie (n.r. terapia salină, cu aerosoli).

Reglarea echilibrului electrolitic

Sarea roz de Himalaya ajută la menținerea echilibrului electrolitic în corpul tău. Electroliții precum sodiul, potasiul și calciul sunt esențiali pentru funcționarea optimă a celulelor și a sistemului nervos. Prin consumul sării roz de Himalaya, poți susține un echilibru adecvat al acestor electroliți și poți contribui la starea generală de bine.

Echilibrează pH-ul organismului 

Fiind bogată în minerale, sarea roz de Himalaya echilibrează pH-ul din organism. Un pH echilibrat încurajează o digestie bună și întărește sistemul imunitar.

Îmbunătățește digestia 

Sarea de Himalaya stimulează digestia și echilibrează aciditatea stomacului. Aceasta poate ajuta la creșterea secreției de enzime digestive și poate îmbunătăți procesul de descompunere a alimentelor în stomac. Prin urmare, corpul tău va putea absorbi și utiliza mai eficient substanțele nutritive din alimente.

Purificator pentru aer 

Sarea roz de Himalaya poate fi folosită pentru a purifica aerul dintr-o încăpere. Lămpile din sare de Himalaya sunt ideale pentru curățarea aerului. Dacă tu sau copilul tău suferiți de alergii, o asemenea lampă va fi de mare ajutor întrucât elimină alergenii din aer.

Asigură un somn odihnitor 

Sarea roz de Himalaya favorizează somnul profund datorită conținutului ridicat de minerale.

Detoxifierea și purificarea organismului 

Această sare minunată are și proprietăți detoxifiante. Poți folosi sarea roz de Himalaya în băi de detoxifiere pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din corp prin intermediul pielii. Această metodă veche și naturală de detoxifiere poate contribui la revitalizarea organismului și la o senzație generală de purificare și răsfăț.

 

 

Alte beneficii ale sării de Himalaya: 

Cum se consumă și cum mai poate fi folosită sarea roz de Himalaya

La gătit – sarea de Himalaya poate fi folosită în timpul gătirii alimentelor. Sarea roz de Himalaya este o alegere excelentă pentru a înlocui sarea de masă obișnuită în bucătărie. Poți folosi această sare în prepararea diferitelor feluri de mâncare, cum ar fi legumele, carnea sau peștele. Ea poate adăuga un gust subtil și o notă distinctă preparatelor tale. Fii creativ și experimentează cu această sare pentru a descoperi combinațiile de arome care îți plac cel mai mult.

La conservarea alimentelor – atunci când pui murături poți folosi sare roz de Himalaya.

Pentru îmbăiere – poți să pui sare de Himalaya în apa în care faci baie pentru a beneficia de efectele sale benefice. O baie cu sare roz va stimula circulația, va detoxifia organismul și va induce starea de relaxare.

Ca exfoliant și tratament spa – Datorită texturii sale cristaline, sarea roz de Himalaya poate fi utilizată ca un exfoliant natural pentru îngrijirea pielii. Poți amesteca sare roz de Himalaya cu uleiuri esențiale și apoi să folosești această pastă pentru a exfolia și hidrata pielea corpului tău.

Pentru purificarea aerului – lămpile cu sare de Himalaya pot fi folosite pentru purificarea aerului.

Alegerea sării roz de Himalaya poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea și bunăstarea ta. Aceasta este o alternativă naturală, bogată în minerale și cu o compoziție chimică unică. Beneficiile sale includ aportul de minerale esențiale, reglarea pH-ului, detoxifierea organismului și promovarea unui somn odihnitor.

Cu o gamă largă de utilizări în bucătărie și în ritualuri de relaxare, sarea roz de Himalaya poate aduce o notă distinctă în stilul tău de viață. Așadar, ia în considerare alegerea acestei săruri deosebite și bucură-te de beneficiile sale într-un mod sănătos și plăcut.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“An Analysis of the Mineral Composition of Pink Salt Available in Australia”, autori: Flavia Fayet-Moore, Cinthya Wibisono, Prudence Carr, Emily Duve, Peter Petocz, Graham Lancaster, Joanna McMillan, Skye Marshall and Michelle Blumfield - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7603209/ 
“Do Sea Salt, Kosher Salt and Pink Salt Beat Table Salt?” - https://health.clevelandclinic.org/do-sea-salt-kosher-salt-and-pink-salt-beat-table-salt/
“Iodine” - https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0