Cromul picolinat: beneficii potentiale, efecte adverse si riscuri

Cromul este un mineral esențial, de care organismul are nevoie doar în cantități mici, deficiența acestui mineral la om fiind rară. Uan dintre formele acestui mineral, picolinatul de crom, funcționează împreună cu insulina produsă de pancreas pentru a metaboliza carbohidrații. Ce beneficii au suplimentele de crom picolinat și ce efecte adverse?

Cromul, sub formă de crom trivalent, este un oligoelement prezent în mod natural în multe alimente și disponibil ca supliment alimentar. Cromul există și sub formă de crom hexavalent, un produs secundar toxic al oțelului inoxidabil și al altor procese de fabricație, însă în acest articol vom discuta numai despre cromul trivalent.

Ce rol are cromul în organism?

Cromul ar putea juca un rol în metabolismul carbohidraților, lipidelor și proteinelor prin potențarea acțiunii insulinei. Deși mecanismul precis pentru această activitate nu a fost identificat, oamenii de știință sugerează că cromul se leagă de o oligopeptidă pentru a forma cromodulină, o substanță cu greutate moleculară mică, care se leagă de crom, care activează receptorul de insulină pentru a stimula acțiunea insulinei. Cromul ar putea avea, de asemenea, efecte antioxidante.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este cromul picolinat?

Suplimentele alimentare conțin multe forme de crom, inclusiv picolinat de crom sau crom picolinat, nicotinat de crom, polinicotinat de crom, clorură de crom și histidinat de crom, absorbția acestora fiind similară. De exemplu, cercetările sugerează că proporția de crom absorbită din picolinat de crom este de aproximativ 1,2%, în timp ce aceea din clorură de crom este de aproximativ 0,4%, valori similare cu proporția de crom absorbită din alimente.

Picolinatul de crom este o formă a cromului folosită de multă vreme în medicina alternativă pentru a trata lipsa acestui mineral, ca ajutor pentru controlul zahărului din sânge la persoanele cu diabet sau prediabet, pentru a scădea colesterolul și ca supliment pentru pierderea în greutate. Atenție, însă, picolinatul de crom nu trebuie utilizat în locul medicamentelor prescrise de medic și e nevoie să se ceară opinia acestuia înainte ca pacientul să ia un supliment cu crom.

Picolinatul de crom este adesea vândut ca supliment pe bază de plante. Pentru mulți compuși din plante nu există standarde de producție reglementate și s-a constatat că unele suplimente comercializate sunt contaminate cu metale toxice sau alte medicamente. Este important, așadar, ca suplimentele să fie achiziționate dintr-o sursă de încredere (farmacii sau magazine naturiste acreditate).

Potențiale efecte benefice ale cromului picolinat

Cromul ar putea avea efecte benefice în ce privește toleranța afectată la glucoză și diabetul zaharat, sindromul metabolic, sindromul ovarelor polichistice, dislipidemia și kilogramele în plus.

Scăderea toleranței la glucoză și diabetul zaharat

O revizuire recentă a 8 meta-analize și recenzii sistematice ale unui total de 58 de studii clinice în care s-au administrat zilnic 1,28 până la 1.000 mcg de crom (cele mai multe au utilizat picolinat de crom, urmat de drojdii care conţin crom şi clorură de crom) a constatat că, atunci când a fost utilizat ca tratament adjuvant, cromul a scăzut ușor glicemia și HbA1c la persoanele cu diabet zaharat.  

Însă, într-un studiu randomizat pe 137 de participanți cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani cu diabet zaharat de tip 2, suplimentarea zilnică cu 1.000 mcg de crom (sub formă de picolinat de crom) timp de 24 de săptămâni nu a influențat semnificativ sensibilitatea la insulină, nivelul glucozei a jeun sau valorile HbA1c în comparație cu placebo. 

Autoritățile sanitare internaționale consideră că dovezile sunt insuficiente pentru a susține utilizarea de rutină a suplimentelor care conțin crom și alți micronutrienți pentru controlul glicemiei la persoanele cu diabet.

Sindromul metabolic

În ceea ce privește sindromul metabolic, nu au fost efectuate prea multe studii clinice de suplimentare cu crom. Unul dintre aceste studii a inclus 63 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani cu sindrom metabolic care au primit fie 500 mcg picolinat de crom, fie placebo de două ori pe zi timp de 16 săptămâni. 

În comparație cu placebo, suplimentarea cu crom a crescut semnificativ răspunsul acut al insulinei la glucoză, dar nu a influențat nivelurile de HbA1c, sensibilitatea la insulină sau alte măsuri ale metabolismului glucozei. Suplimentarea cu crom nu a avut nici un efect asupra greutății corporale sau lipidelor serice.

Sindromul ovarelor polichistice 

O analiză a 7 studii cu un total de 351 de participante cu sindromul ovarelor polichistice care au luat crom (sub formă de picolinat de crom) de la 200 mcg până la 1000 mcg zilnic timp de 8 până la 24 de săptămâni a concluzionat că suplimentarea cu crom nu a avut niciun efect asupra glicemiei a jeun, testosteronului total, dehidroepiandrosteronului, hormonului foliculostimulant sau nivelurilor hormonului luteinizant. 

Cu toate acestea, cromul a redus semnificativ indicele de masă corporală (IMC) și nivelul de testosteron liber în comparație cu placebo; de asemenea, a redus semnificativ nivelurile de insulină de jeun cu 0,33 mili-UI/mL.

Dislipidemie

Având în vedere că numeroase studii arată asocieri între o cantitate prea mică de crom și nivelurile crescute ale colesterolului din sânge, oamenii de știință au emis ipoteza că suplimentarea cu crom ar putea îmbunătăți nivelul lipidelor din sânge, deși rezultatele cercetărilor au fost mixte.

Pe de o parte, într-un studiu clinic randomizat la care au luat parte 71 de participanți (cu vârsta medie de 54,1 ani), cu diabet zaharat de tip 2 slab controlat, suplimentarea cu 600 mcg/zi picolinat de crom timp de 4 luni nu a avut niciun efect asupra colesterolului și trigliceridelor în comparație cu placebo. 

Pe de altă parte, un studiu de 8 săptămâni la care au luat parte 40 de femei cu sindromul ovarelor polichistice, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, a constatat că 200 mcg/zi de picolinat de crom au scăzut semnificativ trigliceridele serice și nivelul colesterolului total în comparație cu placebo.

Supragreutate și obezitate

O meta-analiză recentă a inclus 21 de studii care au măsurat impactul suplimentării cu crom asupra indicilor antropometrici la un total de 1.316 participanți cu vârste de 18 ani sau mai mult, care erau fie supraponderali, fie sufereau de obezitate. Durata studiului a variat de la 9 la 24 de săptămâni, iar dozele de crom au fost de 200 până la 1.000 mcg pe zi. 

Cele mai multe studii au folosit picolinat de crom, iar altele au folosit drojdie îmbogățită cu crom sau nicotinat de crom. Participanții care au luat suplimente de crom au pierdut semnificativ mai mult în greutate decât cei care au primit placebo și au avut, de asemenea, o reducere semnificativă de a indicelui de masă corporală și a procentului de grăsime corporală în comparație cu placebo. 

Ce efecte secundare are picolinatul de crom?

Dacă, în urma dministrării suplimentelor cu picolinat de crom, apar semne de reacție alergică (urticarie, respirație dificilă, umflarea feței, a buzelor, a limbii sau a gâtului), se va cere ajutor medical de urgență (112). 

De asemenea, dacă o persoană care ia crom picolinat începe să se confrunte cu probleme de gândire și de concentrare, probleme cu echilibrul sau coordonarea ori probleme hepatice (greață, dureri de stomac în partea superioară, mâncărimi, senzație de oboseală, pierderea poftei de mâncare, urină închisă la culoare, scaune de culoarea argilei, icter, adică îngălbenirea pielii sau a ochilor), trebuie să înceteze utilizarea suplimentelui și să contacteze imediat medicul.

Efectele secundare frecvente ale picolinatului de crom mai pot include cefalee, insomnie sau senzație de iritabilitate.

Precauții la administrarea de crom picolinat

Înainte de a utiliza picolinatul de crom, este necesar să se ceară sfatul medicului. Este posibil ca anumite persoane să nu poată lua crom picolinat în siguranță dacă suferă de afecțiuni precum boli hepatice, renale sau mintale, diabet zaharat (mai ales dacă se utilizează insulina), o tulburare tiroidiană, dacă au alergie la produsele din piele ori dacă iau glucocorticoizi - fluticazonă, beclometazonă, prednison și altele.

Nu se știe dacă picolinatul de crom este sigur pentru făt, așa că nu trebuie luat de gravide fără acordul medicului. Picolinatul de crom poate trece în laptele matern și poate dăuna copilului, așa că nu este indicat nici în cazul femeilor care alăptează. De asemenea, suplimentele cu crom picolinat, la fel ca alte suplimente, nu trebuie dat copiilor fără o recomandare clară de la un medic.

Interacțiuni între suplimentele cu crom și unele medicamentele

Mai multe tipuri de medicamente pot să interacționeze negativ cu suplimentele de crom, așa că e important ca persoanele care se află în tratamente medicamentoase să discute întâi cu medicul dacă pot lua sau nu suplimente cu crom.

Utilizarea concomitentă a cromului cu insulina ar putea crește riscul de hipoglicemie. Având în vedere că rezultatele unor studii au indicat faptul că suplimentarea cu crom ar putea scădea nivelul glicemiei, metformina sau alte medicamente antidiabetice luate împreună cu cromul ar putea crește riscul de hipoglicemie.

De asemenea, un mic studiu a constatat că administrarea de suplimente de picolinat de crom în același timp cu levotiroxina (medicament prescris pentru a trata hipotiroidismul) scade absorbția levotiroxinei în decurs de 6 ore.

În concluzie, suplimentele cu crom picolinat ar putea fi utile în gestionarea anumitor probleme de sănătate, însă recomandarea noastră este să se ceară sfatul medicului înainte de utilizarea oricăror suplimente alimentare, fie ele și naturale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Drugs - Chromium picolinate
https://www.drugs.com/mtm/chromium-picolinate.html
Science Direct - Chapter 7 - Chromium supplements in health and disease
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780444641212000076
Studiul „Chapter 7 - Chromium supplements in health and disease”, apărut în The Nutritional Biochemistry of Chromium (III) (Second Edition), 2019, Pages 219-249 https://doi.org/10.1016/B978-0-444-64121-2.00007-6, autori: Rebecca B.Costello et al.
Pub Med - A meta-analysis of the effect of chromium supplementation on anthropometric indices of subjects with overweight or obesity
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31115179/
Studiul „A meta-analysis of the effect of chromium supplementation on anthropometric indices of subjects with overweight or obesity”, apărut în Clin Obes. 2019 Aug;9(4):e12313. doi: 10.1111/cob.12313, autori: Catherine Tsang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0