"Crizele de fiere": de ce apar, cum se manifesta si cum se trateaza

Crizele de fiere sau colica biliară se referă la prezența unei pietre în canalul cistic sau în canalul biliar comun al arborelui biliar. Calculii biliari (pietrele) sunt cea mai frecventă cauză a colicilor biliare. Dacă o piatră biliară blochează oricare dintre cele două canale, fluxul normal de bilă în intestin este întrerupt. Celulele musculare din canalul biliar se contractă puternic pentru a încerca să mute piatra și poate provoca, astfel, durere. 

Aproximativ 10 până la 15% dintre adulții din țările dezvoltate sunt afectați de calculi biliari, arată statisticile 1

Recomandările Experților DOC

Ce sunt calculii biliari

Calculii biliari se formează în vezica biliară și pot fi împărțiți în două categorii: calculi de colesterol (80%) și calculi pigmentari (20%). Majoritatea pacienților cu calculi biliari sunt asimptomatici. De aceea, în astfel de cazuri, problema este silențioasă, pentru că nu-i provoacă pacientului probleme vizibile. Pietrele pot obstrucționa temporar canalul cistic sau pot trece prin canalul biliar comun, ducând la colici biliare simptomatice.

Mulți pacienți ce au calculi biliari nu se confruntă cu crize de fiere. Se estimează că aproximativ 10-20% dintre adulți au calculi biliari și doar 1% până la 3% dintre aceștia prezintă și simptome. Crizele de fiere reprezintă o durere constantă sau intermitentă în abdomenul superior, de obicei sub partea dreaptă a cutiei toracice. Apare atunci când o piatră biliară blochează canalul biliar, tubul care în mod normal drenează bila din vezica biliară în intestinul subțire. Durerea dispare dacă piatra biliară trece în intestinul subțire și deblochează canalul biliar. Însă în cazul în care obstrucția arborelui biliar este prelungită, aceasta va duce în cele din urmă, la colecistită (inflamația vezicii biliare), colangită (inflamația căilor biliare din ficat) sau pancreatită biliară (inflamația pancreasului).

Tratamentul colicilor biliare este în principal chirurgical, implicând îndepărtarea vezicii biliare, de obicei folosind o tehnică laparoscopică. Vezica biliară nu este esențială pentru sănătatea digestivă, deci poate fi îndepărtată. Odată ce vezica biliară este înlăturată, bila curge direct din ficat în intestin și nu provoacă probleme de sănătate.

Ce este bila?

Bila sau fierea este un lichid galben-verzui care ajută la digerarea grăsimilor. În circumstanțe normale, bila este secretată de ficat și depozitată în vezica biliară. Când mănânci, bila trece din vezica biliară prin canalul cistic și canalul biliar comun în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimentele parțial digerate.

Calculii biliari, simptomatici sau nu

Calculii biliari sunt formați în vezica biliară și pot fi compuși fie din colesterol, fie din bilirubină. Aceste pietre pot rămâne în vezica biliară și pot fi asimptomatice sau pot pătrunde în canalul cistic sau în canalul biliar comun, unde pot fi depuse și pot provoca durere când vezica biliară se contractă.  

Durerea apare, de obicei, după mesele bogate în grăsimi, atunci când vezica biliară se contractă pentru a elibera bila în duoden, ceea ce ajută la digestie prin emulsionarea grăsimilor.
Simptomul cheie al colicii biliare este o durere de stomac bruscă și intensă, care durează între 1 și 5 ore. Durerea este cauzată de creșterea presiunii în vezica biliară. Această durere este de obicei simțită în locuri specifice, inclusiv:

 • mijlocul abdomenului sau burții
 • sub coaste în partea dreaptă
 • partea laterală a corpului sau omoplatului

Spre deosebire de durerile de stomac mai frecvente, durerile în colica biliară nu dispar atunci când o persoană flatulează sau merge la toaletă. Durerea poate fi ascuțită, însoțită de crampe sau se poate manifesta ca o durere surdă constantă. Colicile apar adesea seara, mai ales după ce ai mâncat o masă copioasă. Unele persoane se confruntă cu o astfel de durere la culcare.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Pietrele se găsesc, în mod obișnuit, în vezica biliară fără să producă simptome, iar acest fapt este cunoscut sub denumire de colelitiază asimptomatică, care nu necesită de regulă, niciun tratament medical sau chirurgical. Cu toate acestea, dacă ai dureri cel mai frecvent, în zona superioară dreaptă a abdomenului, simptome de greață sau vărsături, poți avea colelitiază simptomatică și vei avea nevoie de un consult de specialitate.

De ce apar crizele de fiere?

Crizele de fiere sau colica biliară apare când vezica biliară se contractă și determină blocarea temporară a pietrei biliare a canalului care drenează vezica biliară. Calculii biliari sunt mase dure care se formează în vezica biliară. Ele pot fi mici și numeroase sau mari și puține. Calculii biliari se formează din cauza dezechilibrelor chimice din bilă sau deoarece vezica biliară este golită rar sau incomplet. Creșterea presiunii în vezica biliară determină durerea și disconfortul care este asociat crizelor de fiere.

Regimul alimentar poate fi unul dintre factorii care determină formarea calculilor biliari, deși nu toți calculii biliari duc la crize de fiere. Unele cercetări sugerează că dietele bogate în calorii și carbohidrații procesați, cum ar fi pâinea albă și dulciurile, pot crește riscul de calculi biliari.

Colica biliară și dieta

O dietă bogată în calorii și carbohidrați rafinați și săracă în fibre crește riscul de calculi biliari. Carbohidrații rafinați sunt alimente care au fost procesate pentru a elimina tărâțele. Exemplele includ pâinea albă sau orezul alb. Aceste alimente pot crește riscul de formare a calculilor biliari.

Alimentele care conțin multe grăsimi saturate, cum ar fi untul, prăjiturile sau carnea grasă, inclusiv cârnații, pot crește colesterolul. Dacă colesterolul se acumulează în bilă, poate duce la calculi biliari.
O dietă sănătoasă include multe fructe și legume proaspete, carbohidrați din cereale integrale și proteine slabe. O dietă echilibrată poate ajuta la prevenirea calculilor biliari.

Crizele de fiere, semne și simptome 

Pacienții prezintă de obicei, dureri postprandiale care „vin și pleacă”, de unde și termenul de colici. Durerea este de obicei, în partea dreaptă superioară a abdomenului și poate avea iradia în zona spatelui.  Debutul durerii se dezvoltă la câteva ore după masă, apare frecvent noaptea și trezește pacientul din somn.

Dacă ai o criză de fiere fără complicații, vei prezenta probabil, doar senzația de durere. Cu toate acestea, unele persoane pot să aibă și simptome de greață și/sau vărsături, care sunt accentuate după mese. Colicile apar adesea seara, mai ales după o masă grea. Cea mai gravă durere în timpul unei crize de fiere durează de obicei, între 30 de minute și o oră, dar poate continua la o intensitate mai mică pentru încă câteva ore. Durerea încetează când calculul biliar se desprinde de canalul biliar și trece în intestin.

Vărsăturile  foarte puternice sau pentru o perioadă foarte lungă de timp pot provoca si prezenta unor firicele de sange in varsatura, generate de rupturi ale vaselor mici de sânge ale esofagului, sau daca venele inflamate din partea inferioara a esofagului și uneori a stomacului încep să sângereze.

Vărsăturile foarte puternice sau pentru o perioadă foarte lungă de timp pot provoca și prezența unor firicele de sânge în vărsătură, generate de rupturi ale vaselor mici de sânge ale esofagului, sau dacă venele inflamate din partea inferioară a esofagului și uneori a stomacului încep să sângereze.

Dacă ai o criză de fiere, nu vei avea febră și nu vei prezenta aspecte vitale anormale, spre deosebire de situațiile în care ai colecistită acută sau colangită, care poate fi asociată cu simptome precum febră, tahicardie sau chiar hipotensiune arterială, dacă progresează către șocul septic, o formă de septicemie.

Colica biliară vs. colecistită

Colecistita este o inflamație a vezicii biliare. Necesită îngrijire medicală imediată. Similar cu colica biliară, calculii biliari sunt o cauză frecventă a colecistitei. Colecistita este o posibilă complicație a colicii biliare. Simptomele sale sunt mai severe decât cele asociate cu colica biliară și durează mai mult.

Simptomele colecistitei pot include:

 • durere abdominală prelungită care nu se ameliorează
 • febră sau frisoane
 • greață și vărsături
 • nuanța gălbuie a pielii și a ochilor, cunoscută sub numele de icter
 • urină de culoarea ceaiului și scaune palide
   

Crizele de fiere, factori de risc

Poți fi mai predispus să ai calculi biliari în funcție de diferiți factori precum:

•    sexul (femeile; estrogenul, hormonul sexual feminin, poate conduce la formarea calculilor biliari);
•    ereditatea (antecedentele familiale de calculi biliari); 
•    vârsta (persoanele peste 40 de ani);
•    etnia (nord-europenii și hispanicii);
•    afecțiunile gastro-intestinale, cum ar fi boala Crohn;
•    diabetul sau rezistența la insulină;
•    greutatea corporală (persoanele supraponderale sau obeze, pierderea rapidă și/sau recentă în greutate, postul). 

Cum pot fi diagnosticate crizele de fiere?

Calculii biliari sunt diagnosticați printr-un un examen fizic complet, inclusiv examinare  abdominală, examinări rectale și pelvine la femei, dar și pe baza istoricului medical al pacientului, testelor de laborator și imagisticii medicale. 

Medicul trebuie să distingă colica biliară de alte afecțiuni care pot avea unele simptome care se suprapun, cum ar fi pancreatita sau apendicita. Unele dintre aceste afecțiuni necesită intervenții medicale prompte, precum intervenții chirurgicale.

Alte tipuri de complicații precum litiază biliară ar putea trebui luate în considerare, de asemenea. De exemplu, colecistita acută (infecția vezicii biliare) este o afecțiune mai gravă decât colica biliară și ar putea necesita spitalizare. Colangita (infecția canalelor vezicii biliare) este o altă afecțiune potențial gravă care poate apărea din cauza calculilor biliari.

În unele cazuri, medicul gastroenterolog îți poate sugera efectuarea unei tomografii computerizate (CT), imagistici prin rezonanță magnetică (RMN) sau a altor teste.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică  este folosita atât pentru diagnostic, cât și terapeutic pentru calculii din canalele biliare comune. Sfincterotomia ampulei lui Vater poate ajuta la îndepărtarea pietrelor după colangiopancreatografia retrogradă endoscopică și poate preveni blocarea viitoarelor pietre în canalul biliar comun.

Cum putem trata crizele de fiere?

În timpul unui episod de colică biliară, controlul durerii este piatra de temelie a tratamentului. Cel mai frecvent, aceasta va însemna un anumit tip de medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), cum ar fi ibuprofenul. Alte aspecte ale tratamentului pot include:

 • Agenți antispastici (cum ar fi scopolamina) care pot reduce spasmele vezicii biliare
 • Medicamente antiemetice (pentru a reduce greața)

Atenție! Antibioticele nu ajută la tratarea colicii biliare, deoarece nu este prezentă nicio infecție. În funcție de situație, este posibil să ai sau nu nevoie de spitalizare.

Tratamentul obișnuit pentru calculii biliari reprezintă intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. Aceasta este cunoscută sub numele de: 

•    colecistectomie laparoscopică, când chirurgul face mici incizii în zona abdominală și introduce un tub subțire cu o cameră video atașată, care îl va ghida să opereze. Această procedură nu necesită spitalizare.
•    colecistectomie pe cale deschisă (laparotomia), dacă vezica biliară este foarte cicatrizată sau inflamată. Chirurgul va face o incizie de 4 până la 6 cm în zona abdominală. În acest caz este necesară spitalizarea pe parcursul perioadei de recuperare.

Dacă nu te poți opera, medicul tău poate încerca și alte proceduri cum ar fi litotripsia cu unde de şoc extracorporale, pentru a dizolva sau a sparge calculii biliari. Însă în astfel de cazuri, calculii biliari pot reveni ulterior, în decurs de 5 ani.

Tratamentul medical

Tratamentul medicamentos al  colicii biliare implică menținerea strictă a unei diete sărace în grăsimi și terapie de susținere cu antiemetice și controlul durerii.

Antibioticele nu au rol în colica biliară, deoarece nu există etiologie infecțioasă, cum ar fi colecistita acută sau colangita.

Acidul ursodeoxicolic oral a fost, de asemenea, folosit pentru a ajuta la dizolvarea calculilor biliari.

Pacienții cu colică biliară nu necesită neapărat internare în spital. Aceștia pot fi tratați simptomatic cu o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, controlul durerii și antiemetice și pot fi urmărite pentru o colecistectomie laparoscopică ca pacient în ambulatoriu într-un interval de timp rezonabil. Cu toate acestea, dacă pacientul are dureri abdominale severe sau insolubile, internarea la spital și un tratament chirurgical mai urgent sunt justificate pentru ameliorarea simptomatică.

Alte considerații pentru posibila internare includ calculii biliari mari. Pietrele cu dimensiuni mai mari de 1 cm au o tendința mai mare de a obtura canalul cistic și pot predispune la colecistita acută, de aceea ar trebui tratate cu management chirurgical mai urgent. Dacă pacientul nu poate tolera nimic pe cale orală (chiar și lichid), trebuie luată în considerare internarea.

Tratamentul chirurgical

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Dacă ai avut un episod de colică biliară, este posibil să ai unul din nou în viitor. Ai două opțiuni prin care îți poți gestiona simptomele: ori prin dietă (și posibil cu medicamente), ori poți opta pentru îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare.

Medicii recomandă îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare (colecistectomie) persoanelor care s-au tot confruntat cu colici biliare. (Dar dacă ai calculi biliari fără colici biliare, aceasta nu este recomandarea standard). Vestea bună este că, deoarece vezica biliară doar stochează bilă și nu are alte sarcini importante, îndepărtarea acesteia nu este de obicei o problemă serioasă. Ficatul tău va continua să producă bilă pe care o poți folosi pentru digestie.

Chirurgia este singura modalitate definitivă de a aborda simptomele colicii biliare. De obicei, se recomandă ca această intervenție chirurgicală să fie efectuată laparoscopic, cu ajutorul unor instrumente și camere speciale. Acesta este un tip de intervenție chirurgicală care utilizează incizii mai mici în comparație cu o laparotomie, opțiunea chirurgicală mai veche care folosește tăieturi mai mari prin peretele abdomenului. Există și alte tipuri de intervenții chirurgicale care folosesc incizii mai mici, dar nu folosesc instrumente laparoscopice. În comparație cu laparotomia, aceste intervenții chirurgicale minim invazive pot duce la spitalizare mai scurtă și o recuperare mai rapidă, dar este posibil să nu fie o opțiune pentru toată lumea.

Trebuie să știi că intervenția chirurgicală ar putea fi mai riscantă dacă ai anumite alte afecțiuni medicale sau dacă ești însărcinată. Cu toate acestea, există o mulțime de factori implicați. Va trebui să discuți cu medicul pentru a face cea mai bună alegere pentru sănătatea ta.
 
 
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4908702/
Biliary Colic, 2021,David F. Sigmon; Nalin Dayal; Marcelle Meseeha.
StatPearls [Internet]: „Biliary Colic”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430772/
Harvad Health Publishing: „Biliary Colic” , https://www.health.harvard.edu/a_to_z/biliary-colic-a-to-z
Medscape: „Acute Cholecystitis and Biliary Colic”, https://emedicine.medscape.com/article/1950020-overview
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Symptoms and causes of gallstones
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gallstones/symptoms-causes

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0