COVID-19: Medicamentul Molnupiravir aduce speranță în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2

Infecțiile respiratorii precum gripa, virusul respirator sincitial (VRS), precum și COVID-19, sunt niște provocări în sine pentru medicina modernă, mai ales în ceea ce privește tratarea simptomelor odată ce apar. 

Deoarece infecțiile și simptomele specifice virusurilor respiratorii sunt, de obicei, de scurtă durată, sistemul imunitar se angajează în mod rapid în suprimarea multiplicării virale. Așadar, pentru a reduce severitatea simptomelor, dar și durata infecției, este neceasară administrarea, încă din primele zile, a unui medicament antiviral. În momentul de față, pentru infecția SARS-CoV-2, pacienții primesc tratament injectabil cu Remdesivir, anticorpi monoclonali, iar acum si tratamentul oral molnupiravir, care  a obtinut autorizația de punere pe piata in Marea Britanie ca prim tratament  antiviral oral pentru COVID-19 pentru tratarea formelor usoare-moderate de COVID-10 la adultii care au test de diagnostic SARS-CoV-2 pozitiv si prezinta cel putin un factor de  risc  de evolutie severa.

Molnupiravirul  este astfel  primul tratament antiviral oral, sub formă de capsulă, care combate COVID-19 si alimenteaza speranta ca boala va putea fi controlata si poate chiar, pandemia eradicata intr-un viitor apropiat.

Celelalte terapii împotriva COVID-19, cum sunt remdesivirul și un cocktail de anticorpi monoclonali, trebuie administrate intravenos sau prin injecție, ceea ce face dificil accesul oamenilor la tratament înainte de a fi suficient de bolnavi pentru a ajunge la spital. În plus, remdesivirul este aprobat numai pentru cei care sunt deja spitalizați cu COVID-19.

În ceea ce privește medicamentele antivirale pentru infecții respiratorii, acestea se administrează de regulă persoanelor recent expuse la virus, cum ar fi în urma contactului cu membrii familiei sau cu colegii de muncă. De exemplu, unele medicamente antivirale pentru gripă pot reduce transmiterea virusului cu până la 80%, dacă sunt administrate la timp. 

Molnupiravir este un medicament dezvoltat de companiile Ridgeback Biotherapeutics LP și Merck & Co., iar obiectivul principal al acestuia este de a reduce durata infecției COVID-19 si reduce riscul de boala severa la adultii cu comorbiditati. 

Pentru infecția COVID-19, anticorpii monoclonali au dovedit rezultate eficiente în ceea ce privește blocarea transmiterii virusului, dar, spre deosebire de medicamentele antivirale convenționale, aceștia nu pot fi administrați la domiciliu. Anticorpii monoclonali nu vin sub formă de pastille sau alt tip de tratament ce poate fi auto-administrat de către pacient, imediat după expunere, ci necesită o vizită la medic. 

Ce este Molnupiravir și cum acționează?

Molnupiravir a fost dezvoltat inițial ca medicament de prevenție și tratament pentru MERS și SARS-CoV, la începutul anilor 2000. Ulterior, acesta a fost folosit în tratamentul împotriva multor altor virusuri care se folosesc de ARN-polimerază, o enzimă pe care o deține și virusul SARS-CoV-2. Această enzimă copiază materialul genetic al virusului și îl reproduce într-un material genetic nou, pentru a produce ARN mesager care dictează producția de proteine virale.  

Molnupiravir este un medicament tautomer, adică își poate asuma două forme, una ce se aseamană cu uracilul (un acid nucleic), iar a doua, cu citozina (bază azotată pentru acizii nucleici). Grație acestui comportament tautomeric, efectul medicamentului ar putea fi esențial pentru împiedicarea secvențierii și multiplicării virale, ceea ce duce la scurtarea infecției și la limitarea transmiterii. 

Potrivit studiilor1 inițiale pe acțiunea Molnupiravir in vitro asupra SARS-CoV-2, cantitatea de virus a scăzut în raport cu cea de medicament administrată. Mai mult, expunerea repetată a Molnupiravir la populațiile virale a dus la un proces rapid de sterilizare, ceea ce confirmă faptul că niciuna din mutațiile aleatorii ale virusului nu opun rezistență la medicament. La momentul efectuării acestor studii, testarea pe șoareci de laborator și pe subiecți umani nu era încă disponibilă pentru Molnupiravir, dar studiile clinice pe oameni au început în iunie 2020. 

Reducerea titrului de anticorpi SARS-CoV-2 după folosirea Molnupiravir

Potrivit informațiilor furnizate in urma  studiilor  desfasurate pe pacineti diagnosticati cu infectia SARS Cov2  până în prezent si care au dus la aprobarea medicamentului,  administrarea unei doze întregi de Molnupiravir duce la scurtarea perioadei de infecție cu virusul SARS-CoV-2, la pacienții cu simptome de boală. Așadar, la cinci zile de la administrarea dozei, 0% dintre pacienți au fost testați pozitiv pentru virus, în comparație cu 24% din cohorta care a primit un medicament placebo. Scurtarea perioadei de boală este extrem de importantă, pentru că poate limita, de asemenea, riscul de transmitere și de dezvoltare de simptome severe.  Oamenii de știință susțin că acest tip de medicamente pot preveni atât infectarea pe cale comunitară, cât și severitatea bolii. 

Administrarea orala de  Molnupiravir reprezintă o oportunitate de eficientizare a tratamentelor anti COVID-19. Acest medicament se administrează in doua doze, in total 800 mg și poate preveni internarea și chiar ușura simptomele. Totodată, acest lucru înseamnă că există șansa reducerii numărului de pacienți internați la ATI și fluidizarea circuitelor din spitale. 

Pe lângă limitarea transmiterii virusului, Molnupiravir poate fi un tratament eficient împotriva gripei, Ebola, precum și a altor infecții virale periculoase. În concluzie, dezvoltarea si accesibilitatea larga a  acestui medicament pare a fi un progres major în managementul virusurilor respiratori și care poate facilita, de asemenea, gestionarea infecției COVID-19. Cu toate acestea, specialiștii pot recomanda administrarea Molnupiravir în paralel cu alte terapii, pentru a evita dezvoltarea rezistenței virale la medicament.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul An orally bioavailable broad-spectrum antiviral inhibits SARS-CoV-2 in human airway epithelial cell cultures and multiple coronaviruses in mice, publicat în Science Translational Medicine, în aprilie 2020, autori: Timothy P. Sheahan et al.
Link: https://stm.sciencemag.org/content/12/541/eabb5883 
2. Merck & Co. - Ridgeback Biotherapeutics and Merck Announce Preliminary Findings from a Phase 2a Trial of Investigational COVID-19 Therapeutic Molnupiravir
Link: https://www.merck.com/news/ridgeback-biotherapeutics-and-merck-announce-preliminary-findings-from-a-phase-2a-trial-of-investigational-covid-19-therapeutic-molnupiravir/ 
3. Studiul Therapeutically administered ribonucleoside analogue MK-4482/EIDD-2801 blocks SARS-CoV-2 transmission in ferrets, publicat în Nature Microbiology, în decembrie 2020, autori: Robert M. Cox et al.
Link: https://www.nature.com/articles/s41564-020-00835-2 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0