Coronavirus: cum te pregătești pentru vaccinare?

Vaccinarea împotriva noului coronavirus este în plină desfășurare, așa că experții în sănătate au pus cap la cap câteva recomandări cu privire la modalitatea adecvată de pregătire, astfel încât corpul să aibă un răspuns imun puternic și reacțiile adverse să fie minime.

Oamenii de pretutindeni sunt preocupați de vaccinarea împotriva coronavirusului și se interesează despre ce anume ar trebui să facă pentru ca procesul să fie unul cât mai lin. Cum pe internet circulă multe informații, nu toate adevărate, specialiștii în sănătate fac tot posibilul să lămurească nedumeririle celor care vor să se vaccineze. Află în cele ce urmează cum te pregătești pentru vaccinarea anti-COVID-19:

NU lua medicamente pentru alergii, dacă nu le ai deja în schema de tratament

Având în vedere că anumite persoane vaccinate au raportat reacții alergice, unele severe, după administrarea atât a vaccinului de la Moderna, cât și celui de la Pfizer/BioNTech, a început să circule zvonul că e bine să iei medicamente antihistaminice sau alte medicamente pentru alergii înainte de vaccinare.

Experții spun, însă, că NU este indicat să se administreze antihistaminice sau alte medicamente pentru alergii ca modalitate de prevenire a unei reacții alergice după vaccin. 

Concret, dacă ești deja în tratament cu medicamente pentru alergii, nu trebuie să oprești tratamentul antialergic; însă, dacă nu ești pe tratament pentru alergii, nu are sens să iei antialergice preventiv. Medicamentele antihistaminice, cu excepția cazului în care medicul le-a recomandat, nu sunt utile în a preveni o reacție alergică severă la vaccin. Însă pot estompa simptomele alergice și pot face mai dificilă diagnosticarea ulterioară a reacției alergice și, deci, tratamentul se va face cu întârziere.

Dacă în trecut ai avut o reacție alergică severă la un vaccin, experții spun că trebuie să aduci acest lucru la cunoștința medicului de familie, care te va îndruma mai departe. 

E bine de știut, însă, că, și dacă cineva are o reacție alergică severă după vaccinare, aceasta reacție apare imediat, în câteva secunde sau minute, deci persoana va primi de urgență îngrijire medicală. Ghidul Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) prevăd ca personalul care administrează vaccinul să îi țină sub observație pe cei care au antecedente de anafilaxie din orice cauză după vaccinare, pentru a putea interveni rapid în caz de șoc anafilactic.

NU lua analgezice înainte de vaccinare 

Unii oameni cred că administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, naproxenul sau aspirina înainte de vaccinare va interfera cu răspunsul imun la vaccin. Deși nu există date științifice care să justifice acest lucru, există, totuși, un adevăr, și anume că AINS-urile pot precipita o reacție alergică la unele persoane. 

Deoarece nu se știe cu certitudine dacă și cum aceste medicamente influențează reacțiile alergice la vaccinurile împotriva coronavirusului, specialiștii recomandă ca antiinflamatoarele nesteroidiene să nu se administreze cu două ore înainte de vaccin și cu două ore după vaccinarea anti-COVID-19, cu excepția cazului în care pacientul a fost sfătuit altfel de către medicul curant.

Doar în cazul în care apar dureri, frisoane și reacții alergice ușoare după vaccinare, atunci se poate administrarea paracetamol, spun experții.

NU bea alcool înainte de vaccinare

Pentru că nu există suficiente informații despre influența alcoolului asupra reacțiilor alergice la vaccinurile anti-COVID-19, se recomandă evitarea consumului de alcool timp de 24 de ore înainte și după vaccinare. Ce se știe despre această interacțiune este că, în unele circumstanțe, alcoolul poate accelera reacțiile alergice.

NU face exerciții fizice intense înainte și după vaccinare

Până când nu vor exista mai multe informații despre acest aspect, specialiștii recomandă evitarea exercițiilor fizice viguroase cu două ore înainte și după vaccinare. De asemenea, este indicată evitarea dușurilor fierbinți cu două ore înainte și după vaccinul împotriva coronavirusului, deoarece exercițiile fizice intense și dușurile fierbinți pot declanșa reacții alergice la unele persoane.

Sistemul imunitar NU trebuie pregătit într-un mod anume

Sunt voci care susțin că este esențial ca persoana care merge la vaccinare să aibă un sistem imunitar consolidat, iar acest lucru ar putea fi obținut prin administrarea unui amestec de vitaminele A, C și D3, împreună cu zinc, seleniu, aminoacizi și probiotice. 

Experții spun, însă, că nu există cercetări pentru a confirma dacă acest amestec poate crește răspunsul imunitar la vaccinurile anti-COVID-19. Nu există date științifice care să indice fără echivoc că administrarea de vitamine, minerale sau probiotice cu câteva zile înainte de vaccinare va preveni o reacție alergică sau va îmbunătăți răspunsul imun la vaccin.

Ce recomandă, în schimb, experții în sănătate este să dormi suficient înainte de vaccinarea împotriva coronavirusului, să rămâi activ fizic în limitele tale obișnuite și să te menții bine hidratat. De asemenea, să mănânci bine pentru a oferi sistemului imunitar cea mai bună șansă de a-și face treaba.

Un somn odihnitor este util înainte de vaccinarea anti-COVID-19

O noapte bună de somn este poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face în pregătirea pentru vaccinare. De asemenea, dacă poți să-ți iei liber de la muncă în ziua următoare vaccinării, este și mai bine. După vaccinare, există un spectru de reacții adverse care pot să apară, dar, spun experții, dacă o persoană face febră, acesta este un lucru în general pozitiv, deoarece indică faptul că sistemul imunitar răspunde la vaccin.

Sfatul de a dormi bine înainte de vaccinare și de a face mai puțin efort în prima zi după vaccinare ar putea fi deosebit de important după a doua doză, sunt de părere experții; este posibil ca în corp să existe o reacție mai intensă după rapel, cu dureri corporale, frisoane și febră mică.

Ce reacții adverse pot să apară după vaccinarea împotriva coronavirusului?

Reacțiile adverse frecvente în urma vaccinării anti-COVID-19 sunt durere la locul înțepăturii, febră, frisoane, oboseală, dureri de cap. Pentru a reduce disconfortul la locul vaccinului, poți aplica o compresă rece pe braț. De asemenea, poți bea mai multe lichide ca să reduci senzația de căldură generată de febră. Iar dacă te confrunți cu dureri de cap, musculare sau articulare, discută cu medicul dacă poți lua un paracetamol.

Dacă roșeața sau sensibilitatea la locul înțepăturii par să crească după 24 de ore sau dacă alte reacții adverse par să nu dispară după câteva zile, contactează medicul de familie pentru îndrumări.

În România, până în prezent, reacțiile adverse raportate după vaccinare au fost comune și minore: durere la locul injectării, febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie și alergii de tip urticarie.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - COVID-19 Vaccine: How Best to Prepare
https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210127/covid-19-vaccine-how-best-to-prepare
CDC - What to Expect after Getting a COVID-19 Vaccine
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html
Guvernul României - Actualizare zilnică (28/01) - evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19
https://vaccinare-covid.gov.ro/ctualizare-zilnica-28-01-evidenta-persoanelor-vaccinate-impotriva-covid-19/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0