Considerații pe tema optimismului în terapia cancerului

Zilele acestea presa medicală a prezentat cu emoție rezultatele unui studiu clinic coordonat de o echipă din Manchester și prezentate în cadrul Conferinței Europene de Cancer Mamar desfășurate la Amsterdam saptămana trecută. Obiectul studiului a fost asocierea a 2 molecule deja intrate în rutină terapeutică a cancerelor mamare Her 2 pozitive. Este vorba de Trastuzumab și Lapatinib, folosite în asociere, cu răspuns terapeutic extrem de rapid și intens. 

Terapia în cancerul mamar Her2 pozitiv

Cancerele mamare Her2 pozitive reprezintă o entitate deja cunoscută care reprezintă aproximativ 25% din totalul cancerelor mamare. În general aceste cancere sunt considerate mai agresive și cu un potențial de metastazare mult mai mare decât cancerele mamare Her 2 negative. Trastuzumab aprobat deja din 1998 în Statele Unite reprezintă prima terapie orientată genetic utilizată în cancerele metastatice mamare Her 2 pozitive.

Descoperirea acestei molecule a dus la perfecționarea unor metode de determinare a supraexpresiei proteinei Her2 în celulele neoplazice de cancer mamar. Astăzi testarea Her2 reprezintă o testare de rutină în cadrul diagnosticului cancerului mamar. De asemenea a reprezentat o poartă deschisă către ceea ce inseamnă medicină personalizată. Lapatinib este un inhibitor de tirozinkinază cu dublă acțiune Her 2 și EGFR.aprobat incă din 2007, în linia 2 după eșecul Trastuzumab în terapia cancerelor mamare metastatice Her2 pozitive. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dezvoltarea și aprobarea Trastuzumab a marcat începutul unei noi ere în terapia cancerului prin aducerea geneticii cancerului din laborator mai aproape de patul bolnavului. Istoria acestui medicament a evidențiat un lucru: nu toate cancerele sunt la fel. Cancerul mamar, la fel că orice alt cancer, nu poate fi văzut că o entitate singulară. El este un grup heterogen de diverse subtipuri, fiecare cu propria semnătură moleculară. 

Progresele în oncologie și medicina personalizată

Progresele în oncologie se derulează cu o viteză amețitoare și asistăm de la lună la lună la noi repoziționări în încleștarea cu această boală care este situată pe locul doi în ceea ce privește mortalitatea dar care, prin prismă incidenței din ce în ce mai mari, amenintă poziția de lider al cauzelor de mortalitate.

Ceea ce în urmă cu 2 decenii însemna science-fiction acum a devenit realitate. E drept că incă drumul e lung și am invătat că deși vorbim de aceeași entitate, cancerul este individual, are caracteristicile gazdei în care se dezvoltă și ca urmare și atitudinea de luptă trebuie să devină individuală. Am început să aflăm ce cauze duc la apariția și progresia unui cancer. De asemenea am început să aflăm de ce același tip de cancer la o pesoană este extrem de agresiv în vreme ce la o altă are un ritm mai lent de evoluție.

Obiectivul medicinei personalizate este de a lua decizii clinice știind de la bun început care pacient va răspunde cel mai bine la un anume medicament sau asociere terapeutică. Conceptul modern de tratament este și rămane "medicamentul adecvat administrat pacientului potrivit, la momentul potrivit și în doza potrivită. În acest fel rezultatele terapeutice sunt superioare și în plus nu se irosesc fonduri în van tratând toți pacienții cu aceleași scheme terapeutice. De asemenea putem feri pacienții de toxicități care pot fi devastatoare.

Dar pentru a iniția o terapie personalizată evident trebuie să "cunoști" bolnavul. În acest sens odată cu finalizarea secvențierii genomului uman la începutul secolului 21 s-a trecut de la idee la fapt. Cu toate acestea lipsesc incă multe lucruri în înțelegerea mecanismelor care duc la apariția, proliferarea și progresia acestei boli precum și la răspunsului terapeutic diferit de la pacient la pacient.

Știm că orice tratament inițiat are o rată de răspuns variabilă. De asemenea știm că, din păcate, tumora devine la un moment dat rezistentă la tratamentul aplicat și trebuie aleasă o nouă linie terapeutică. Mai știm de asemenea că sunt tumori care prezintă o rezistentă de novo, adică de la bun început și abordarea lor este o provocare.

Este nevoie imperioasă de a dezvolta și implementa biomarkeri, adică  indicatori biologici măsurabili, standardizați, care să dea anvergură "personalității" fiecărui bolnav de cancer pentru a alege cea mai bună opțiune terapeutică din punctul de vedere al eficienței și toxicitătii. Cu alte cuvinte analize relativ simple efectuate fie din sângele circulant fie din țesutul tumoral recoltat prin biopsie sau intervenție chirurgicală care să dea "cifrul" tumorii în cauza. Lucrurile sunt în derulare și continuă perfecționare dar costurile pentru implementare sunt incă prohibite iar validarea acestora incă reprezintă un subiect fierbinte de dezbatere în comunitatea oncologică internatională.

Abordarea clasică

În continuare insă, pană la atingerea unor asemenea performanțe, abordarea terapeutică a cancerului rămane destul de "clasică" prin folosirea chimioterapiei, radioterapie, chirurgiei, terapiilor țintă și imunoterapiei în funcție de protocoalele și ghidurile terapeutice universal validate.

În ceea ce privește chirurgia, aceasta a devenit mult mai limitată, mult mai puțin invazivă și mult mai orientată. 
Tehnicile de radioterapie s-au perfecționat continuu și au ajuns la limitarea semnificativă a ariei de iradiere, deci toxicitate limitată și eficientizare maximală. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În plus, progresele ultimilor 2 ani au reanalizat un concept mai vechi, pe nedrept uitat: cel al imunoterapiei. Adică, în accepțiune largă, al stimulării capacității de apărare a organismului, dar într-o manieră mult mai specifică, iar rezultatele sunt remarcabile.

Prin urmare avem motive importante de optimism în ceea ce privește lupta cu o asemenea boală redutabilă. Este foarte clar că noțiunea de cancer nu mai înseamnă un destin implacabil. Un stadiu precoce poate însemna vindecare în timp ce un stadiu metastatic poate însemna o boală cronică cu acutizări și remisiuni cu supraviețuiri de neimaginat în urmă cu 2 sau 3 decenii.

Deci, de bine! 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0