Combinatii de suplimente care le sporesc absorbtia si efectele

Pentru cea mai buna absorbtie si pentru a te bucura de efectele acestora, trebuie sa retii ca suplimentele se pot combina intr-un anumit mod. Desigur, inainte de toate, intreaba-ti medicul daca este in regula sa combini anumite vitamine si minerale, pentru a fi sigur ca nu exista niciun fel de risc.

Iata mai jos cateva exemple de combinatii de suplimente care reprezinta "perechile perfecte". In aceste combinatii, absorbtia nutrientilor din suplimente creste, iar astfel te asiguri ca organismul tau se va bucura de efectele benefice ale substantelor.

Grasimile sanatoase si vitamina D

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Una dintre cele mai bune metode prin care iti poti creste absorbtia de vitamina D este sa te asiguri ca iti iei suficiente grasimi bune din alimentatie.

Sa nu uitam ca vitamina D este o vitamina liposolubila (se dizolva in grasimi, adica lipide), ceea ce inseamna ca pentru ca organismul tau sa o absoarba mai bine, are nevoie de grasimi. Din acest motiv, medicul tau iti recomanda sa combini alimentele bogate in vitamina D cu o grasime de calitate cat mai buna, precum uleiul de masline, uleiul de seminte de in, avocado, carnea de peste (mai ales peste gras), semintele de chia sau diversele tipuri de seminte.

Este suficient sa iei vitamina D in timpul mesei, mai ales daca mananci o mana de nuci sau pui la salata o lingurita de ulei. In plus, in farmacii si pe piata exista numeroase suplimente care contin Omega 3 (acizi grasi esentiali) si vitamina D, asa ca nu va trebui sa te stresezi in privinta combinatiei de alimente cu grasimi bune si vitamina D, pentru ca aceste produse contin deja combinatia "castigatoare".

Vitamina C si fierul

Aportul de fier poate sa sporeasca absorbtia anumitor nutrienti, insa in alte cazuri, poate da peste cap absorbtia acestora in organism. Asa ca retine: cand iei suplimente cu fier, este extrem de important si ceea ce mananci.

Exista anumiti factori care pot inhiba absorbtia de fier, cum ar fi anumite substante din spanac. In acest sens, este de folos vitamina C, pe care o gasesti in diferite fructe citrice, in ardeiul gras rosu, in varza creata Kale si in broccoli. Vitamina C sporeste absorbtia fierului, asa ca daca esti vegetarian, medicii nutritionisti recomanda sa combini sursele de vitamina C si fierul ori de cate ori ai ocazia.

Poti pune putina zeama de lamaie in apa pe care o bei, atunci cand mananci preparate facute din legume sau poti sa incluzi la masa legume ce contin vitamina C, alaturi de cereale integrale sau alte alimente vegetale.

Vitaminele A, D, E, K si grasimile

Toate aceste vitamine sunt liposolubile (se dizolva in grasimi), asa ca prezenta unei grasimi la masa ta ajuta la absorbtia acestora in organism. Este nevoie doar de o cantitate mica de grasimi, cum ar fi un strop de ulei de masline. Avocado si nucile de diverse soiuri contin grasimi bune, pe langa vitamine, asa ca le poti include in dieta ta.

Vitamina D si calciu

Exista un motiv intemeiat pentru care vezi in farmacii suplimente care contin atat vitamina D, cat si calciu. Suplimentele care sustin sanatatea oaselor combina de multe ori vitamina D si calciu, mai ales ca acesti doi nutrienti lucreaza impreuna in corpul uman, in acest scop.

Mare parte din cantitatea de calciu din corpul nostru este stocat in oase, iar vitamina D ajuta in absorbtia, transportul si depozitarea calciului in oasele noastre, astfel incat sa avem un sistem osos sanatos. Asa ca daca ai o carenta (deficienta) de vitamina D, organismul tau nu va putea sa transporte calciul in oase, pentru a fi absorbit si depozitat.

Alte recomandari

Mineralele, in general, sunt mai bine absorbite in combinatie cu vitamina C sau cu alimentele acide, precum rosiile gatite, fructele citrice, diferite tipuri de otet (de mere, de orez, etc.). Acest aspect este important in special in cazul persoanelor in varsta, pentru ca productia de acid gastric scade odata cu varsta, iar absorbtia anumitor nutrienti este ingreunata.

Calciu si magneziu - Acestea pot "concura" unul cu celalalt pentru absorbtie, in doze mai mari de 250 mg. Cand le iei in cantitati mai mari, retine regula aceasta: ia fiecare mineral la ore diferite sau imparte dozele combinatiilor in cantitati mai mici (nu mai mult de 250 mg).

Cand iei cantitati in plus de vitamina B1 (cum ar fi pentru neuropatia diabetica, pentru efectele adverse ale chimioterapiei sau pentru alte afectiuni), aceasta nu trebuie combinata cu polifenoli (extract de ceai verde, de seminte de struguri etc.), pentru ca acestia reduc absorbtia vitaminei B1. Lasa o distanta de cel putin 2 ore intre vitamina B1 si polifenoli.

Magneziu si vitamina D - absorbtia magneziului creste cand e combinat cu vitamina D (acesti nutrienti nu trebuie luati neaparat in acelasi timp).

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/food-recipes/features/food-synergy-nutrients-that-work-better-together#1
  • Bastyr University - https://bastyr.edu/news/health-tips/2011/09/nutrient-combinations-best-absorption

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0