Chisturile Tarlov: cauze, simptome & tratament

Chisturile Tarlov, cunoscute și sub denumirea de chisturi perineurale, sunt chisturi pline cu lichid, localizate în general la nivelul regiunii sacrale din coloana vertebrală – ultimele vertebre de jos, de la baza coloanei. Acestea apar, de cele mai multe ori în jurul rădăcinilor nervoase posterioare.

E posibil ca un pacient să aibă unul sau mai multe chisturi Tarlov. Nu este obligatoriu că acestea să cauzeze simptome – chisturile mici, de regulă, nu cauzează simptome, însă cele mari da. Mulți pacienți nu află niciodată că suferă de chisturi Tarlov fie pentru că nu determină simptome, fie pentru că medicii confundă simptomele cu cele ale altor afecțiuni ale coloanei vertebrale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze chisturi Tarlov

Nu se cunoaște cauza pentru care apar aceste chisturi perineurale, însă s-au depistat câteva cauze ale măririi acestora, precum și ale declanșării simptomelor specifice. Unii cercetători cred că există o conexiune (comunicare) congenitală anormală între spațiul subarahnoidian, care conține lichidul cefalorahidian, și zona din jurul nervilor afectați (regiunea perineurală). Conexiunea poate rămâne sau eventual se poate închide, după ce a permis lichidului cefalorahidian să se scurgă și să dezvolte un chist. Deoarece chisturile Tarlov conțin lichid cefalorahidian, cercetătorii au speculat că fluctuațiile normale ale presiunii lichidului cefalorahidian pot duce la o creștere a dimensiunii chistului și la o probabilitate mai mare de apariție a simptomelor.

În multe cazuri, persoanele cu chisturi Tarlov asimptomatice au dezvoltat simptome în urma unor traume sau activități care cresc presiunea lichidului cefalorahidian, cum ar fi ridicarea greutăților. Unele analize sugerează că persoanele cu tulburări ale țesutului conjunctiv prezintă un risc mai mare de a dezvolta chisturi Tarlov decât populația generală.

Traumele fizice pot determina umplerea cu lichid a chisturilor Tarlov, iar astfel pot apărea simptomele. Principalele cauze ale traumelor sunt:

  • Căzături
  • Accidentări
  • Forțarea coloanei vertebrale prin mișcări greșite.

Simptome chisturi Tarlov

De multe ori, chisturile Tarlov nu se manifestă simptomatic. Cu toate acestea, chisturile Tarlov pot crește în dimensiune, în cele din urmă comprimând sau dăunând rădăcinilor nervoase adiacente sau nervilor care se găsesc în chist (radiculopatie). Simptomele specifice și severitatea lor variază de la un individ la altul și cu localizarea de-a lungul coloanei vertebrale.

Durerea cronică este frecventă în rândului pacienților cu chisturile Tarlov simptomatice. Durerea cauzată de chisturile lombo-sacrale poate afecta partea inferioară a spatelui, în special sub talie, și se poate răspândi la fese și picioare. Durerea poate fi agravată prin mers (claudicație neurogenă). Simptomele se pot agrava progresiv. La unii indivizi, statul în picioare poate agrava durerea; decubitul poate ameliora durerea. În unele cazuri, durerea poate afecta și partea superioară a spatelui, gâtul, brațele și mâinile dacă chisturile sunt localizate în partea superioară a coloanei vertebrale. Durerea se poate agrava la tuse sau strănut. Persoanele afectate au raportat, de asemenea, dureri vulvare, testiculare, rectale, pelvine și abdominale.

Deoarece chisturile Tarlov pot afecta nervii, se pot dezvolta și simptome legate de pierderea funcției neurologice, inclusiv slăbiciune a picioarelor, reflexe diminuate, pierderea senzației pe piele și modificări ale funcției intestinului sau vezicii urinare, cum ar fi incontinența sau urinarea dureroasă (disurie). Unele persoane pot avea dificultăți în golirea vezicii urinare și, de altfel, există riscul ca pacienții să se confrunte cu constipație. Pot apărea și modificări ale funcției sexuale, cum ar fi impotența.

Persoanele afectate pot dezvolta, de asemenea, senzații anormale de arsură sau înțepături (parestezii) sau amorțeală și scăderea sensibilității (disestezie), în special la nivelul picioarelor sau picioarelor. Sensibilitatea sau durerea pot fi prezente în jurul zonei afectate a coloanei vertebrale.

Au mai fost raportate în literatura medicală simptome precum dureri de cap cronice, vedere încețoșată, presiune în spatele ochilor, amețeli și târârea piciorului în timpul mersului din cauza slăbiciunii mușchilor gleznelor și picioarelor (căderea piciorului). Unii indivizi se confruntă cu eroziunea osului coloanei vertebrale care acoperă chistul.

Durerea acută (pe termen scurt) și cronică (pe termen lung) poate necesita modificări în stilul de viață al pacientului cu chisturi Tarlov. Dacă chisturile nu sunt tratate, compresia rădăcinii nervoase poate provoca leziuni permanente ale sistemului nervos. Femeile prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta aceste chisturi decât bărbații, potrivit statisticilor. Unii pacienți se confruntă cu depresie din cauza chisturilor Tarlov care provoacă simptome (cronice) pe termen lung.

Factori de risc chisturi Tarlov

Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta chisturi Tarlov decât bărbații, însă nu există o explicație pentru incidența crescută în rândul reprezentantelor sexului feminin. Incidența sau prevalența exactă a chisturilor Tarlov simptomatice în populația generală este necunoscută. Deoarece aceste chisturi sunt adesea neidentificate sau diagnosticate greșit, determinarea frecvenței lor în populația generală este dificilă. Cu toate acestea, numărul total de pacienți cu chisturi Tarlov (simptomatici și asimptomatici) este estimat la 4,6 până la 9% din populația adultă.

Afecțiuni cu simptome similare

Simptomele următoarelor tulburări pot fi similare cu cele ale chisturilor Tarlov. Compararea simptomelor poate fi utilă pentru un diagnostic diferențial. Diverse chisturi și tumori pot avea simptome similare cu cele asociate cu chisturile Tarlov. Acest grup include diverticuli meningieni, meningocele, neurofibroame, schwannoame și chisturi arahnoide. Aceste chisturi și tumori pot provoca compresia măduvei spinării sau a rădăcinilor nervoase.  

Diagnosticare chisturi Tarlov

Întrucât este o afecțiune foarte rară, dar și pentru că nu se cunosc foarte multe despre acestea, chisturile Tarlov sunt dificil de diagnosticat. Chisturile Tarlov pot fi descoperite atunci când pacienților cu dureri de spate sau sciatică li se efectuează o imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Studiile radiologice de urmărire, în special, mielografia tomografică computerizată (CT) sunt de obicei recomandate.

În mielogramă, se folosește un colorant special numit material de contrast și raze X, precum și o scanare CT pentru a crea o imagine a spațiului subarahnoidian. În timpul acestui test, lichidul de contrast este injectat sub anestezie locală în canalul spinal cu un ac subțire. Colorantul permite ca anumite structuri, cum ar fi rădăcinile nervoase și canalul spinal să fie văzute mai clar pe raze X. Mărimea și locația conexiunii dintre chist și spațiul normal care conține lichidul cefalorahidian poate fi demonstrată prin scanare CT efectuată după mielogramă. De asemenea, se poate vedea eroziunea sacrului sau a osului vertebral de către chist.

Dacă un pacient are probleme cu vezica urinară și solicită un consult la urolog, există teste care pot ajuta la diagnosticarea chistului Tarlov. Testele urologice standard pentru chistul Tarlov ajută la identificarea dacă pacientul are o vezică neurogenă (funcțional defectuoasă). În urodinamică, vezica urinară este umplută cu apă printr-un cateter și răspunsurile sunt notate. Cistoscopia implică introducerea unui tub cu o cameră video în miniatură în vezică prin uretră. O vezică neurogenă prezintă o musculatură excesivă. Un al treilea test posibil este o ecografie la rinichi pentru a vedea dacă urina ajunge în rinichi.

Tratament chisturi Tarlov

Sunt situații în care chisturile Tarlov nu necesită tratament pentru că nu se manifestă în niciun fel. Dacă, însă, și-au mărit volumul și provoacă dureri, este necesar tratamentul.

Tratament non-chirurgical

Terapiile non-chirurgicale includ drenajul lombar al lichidului cefalorahidian (LCR), aspirația chistului ghidată de scanare CT și o tehnică mai nouă care implică îndepărtarea lichidului cefalorahidian din interiorul chistului și apoi umplerea spațiului cu o injecție cu lipici de fibrină. Din păcate, niciuna dintre aceste proceduri nu previne reapariția simptomatică a chisturilor.

Tratament chirurgical

Există și proceduri chirurgicale ce pot fi folosite pentru chisturile Tarlov. Acestea au efecte permanente și se recomandă în caz de durere cronică, incontinență urinară și chisturi mai mari de 1,5 cm. Aceste proceduri implică îndepărtarea definitivă a chisturilor prin intervenție chirurgicală.

Operația implică expunerea regiunii coloanei vertebrale în care se află chistul. Chistul este deschis și lichidul drenat, iar apoi, pentru a preveni revenirea lichidului, chistul este obturat cu o injecție de lipici de fibrină sau altă materie.

Tehnicile neurochirurgicale pentru chisturile Tarlov simptomatice includ laminectomia simplă decompresivă, excizia chistului și/sau a rădăcinii nervoase și fenestrarea și imbricarea chistului microchirurgical.

Autorii unui studiu au descoperit că pacienții cu chisturi Tarlov mai mari de 1,5 cm și cu durere radiculară asociată sau disfuncție a intestinului/vezicii urinare au beneficiat cel mai mult de pe urma intervenției chirurgicale. Beneficiile intervenției chirurgicale trebuie întotdeauna cântărite cu atenție în raport cu riscurile acesteia.

Prognostic chisturi Tarlov

În cazul chisturilor Tarlov, prognosticul este favorabil. Cei mai mulți pacienți care au asemenea chisturi nu vor avea niciodată simptome, ceea ce înseamnă că nu vor avea nevoie nici de tratament. Doar 1% dintre cei care au chisturi Tarlov au de-a face cu simptome, iar o mare parte dintre ei vor ameliora situația cu ajutorul procedurilor nechirurgicale.

Chisturile Tarlov nu prezintă risc de complicații și nu reprezintă o amenințare pentru starea de bine și viața pacientului. Dacă primești diagnosticul de chisturi perineurale, caută un medic neurochirurg sau neuroradiolog cu experiență, care te poate îndruma în ceea ce privește tratamentul. Se recomandă evitarea intervenției chirurgicale pentru că expune, de multe ori, pacientul la riscuri inutile.

Dacă aceste chisturi afectează funcționarea vezicii urinare (apar simptome precum incontinența urinară sau infecțiile urinare recurente), se recomandă consultul urologic.
Împreună cu specialiștii în domeniu, pacientul va lua cea mai bună decizie cu privire la tratamentul pentru chisturile Tarlov.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Neurological Disorders and Stroke - Tarlov Cysts
https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/tarlov-cysts#
American Association of Neurological Surgeons - Tarlov Cyst
https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Tarlov-Cyst
Rare Diseases - Tarlov Cysts
https://rarediseases.org/rare-diseases/tarlov-cysts/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0