Chisturile Tarlov: cauze, simptome & tratament

Chisturile Tarlov, cunoscute si sub denumirea de chisturi perineurale, sunt chisturi pline cu lichid, localizate in general la nivelul regiunii sacrale din coloana vertebrala – ultimele vertebre de jos, de la baza coloanei. Acestea apar, de cele mai multe, ori in jurul radacinilor nervoase posterioare.

E posibil ca un pacient sa aiba unul sau mai multe chisturi Tarlov. Nu este obligatoriu ca acestea sa cauzeze simptome – chisturile mici, de regula, nu cauzeaza simptome, insa cele mari da. Multi pacienti nu afla niciodata ca sufera de chisturi Tarlov fie pentru ca nu determina simptome, fie pentru ca medicii confunda simptomele cu cele ale altor afectiuni ale coloanei vertebrale.

Cauze chisturi Tarlov

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu se cunoaste cauza pentru care apar aceste chisturi perineurale, insa s-au depistat cateva cauze ale maririi acestora, precum si ale declansarii simptomelor specifice. Traumele fizice pot determina umplerea cu lichid a chisturilor Tarlov, iar astfel pot aparea simptomele. Principalele cauze ale traumelor sunt:

  • Cazaturi
  • Accidentari
  • Fortarea coloanei vertebrale prin miscari gresite.

Simptome chisturi Tarlov

De multe ori, chisturile Tarlov nu se manifesta simptomatic. Insa daca acestea se umfla din cauza lichidului care se acumuleaza, pot pune presiune pe terminatiile nervoase si astfel apar simptomele.

Durerea este cel mai comun simptom cauzat de chisturile Tarlov. Sciatica apare atunci cand chistul pune presiune pe nervul sciatic – in aceasta situatie, durerea iradiaza catre posterior sau picioare. Pot aparea si simptome precum furnicaturile sau amortirea zonei respective.

In cazuri extrem de rare, chisturile Tarlov se maresc foarte mult si astfel apar constipatia, pierderea controlului asupra vezicii urinare si disfunctiile sexuale.

Factori de risc chisturi Tarlov

Femeile sunt mai expuse riscului de a avea chisturi Tarlov, insa nu exista o explicatie pentru incidenta crescuta in randul reprezentatelor sexului feminin.

Diagnosticare chisturi Tarlov

Intrucat este o afectiune foarte rara, dar si pentru ca nu se cunosc foarte multe despre acestea, chisturile Tarlov sunt dificil de diagnosticat.

Un neurochirurg va reusi sa depisteze aceste chisturi, cu ajutorul unor teste imagistice precum RMN-ul sau tomografia computerizata.

Tratament chisturi Tarlov

Sunt situatii in care chisturile Tarlov nu necesita tratament pentru ca nu se manifesta in niciun fel. Daca, insa, si-au marit volumul si provoaca dureri, este necesar tratamentul.

Exista o metoda nechirurgicala de tratare a acestor chisturi – este vorba despre drenarea fluidelor din chisturi, astfel incat acestea sa isi micsoreze dimensiunile si presiunea de pe terminatiile nervoase sa fie diminuata. Dezavantajul unei asemenea proceduri este ca sunt sanse mari ca fluidele sa se acumuleze din nou la nivelul chistului drenat.

Exista si proceduri chirurgicale ce pot fi folosite pentru chisturile Tarlov. Acestea au efecte permanente si se recomanda in caz de durere cronica, incontinenta urinara si chisturi mai mari de 1,5 cm. Aceste proceduri implica indepartarea definitiva a chisturilor prin interventie chirurgicala.

In cazul chisturilor Tarlov, prognosticul este favorabil. Cei mai multi pacienti care au asemenea chisturi nu vor avea niciodata simptome, ceea ce inseamna ca nu vor avea nevoie nici de tratament. Doar 1% din cei care au chisturi Tarlov au de-a face cu simptome, iar o mare parte dintre ei vor ameliora situatia cu ajutorul procedurilor nechirurgicale.

Chisturile Tarlov nu prezinta risc de complicatii si nu reprezinta o amenintare pentru starea de bine si viata pacientului.

Daca primesti diagnosticul de chisturi perineurale, cauta un medic neurochirurg sau neuroradiolog cu experienta, care te poate indruma in ceea ce priveste tratamentul. Se recomanda evitarea interventiei chirurgicale pentru ca expune, de multe ori, pacientul la riscuri inutile.

Daca aceste chisturi afecteaza functionarea vezicii urinare (apar simptome precum incontinenta urinara sau infectiile urinare recurente), se recomanda consultul urologic.

Impreuna cu specialistii in domeniu, pacientul va lua cea mai buna decizie cu privire la tratamentul pentru chisturile Tarlov.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0