5 simptome ale unui AVC pe care e posibil sa le ignori

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre principalele cauze de deces. Afectarea creierului de pe urma unui AVC, numit și "atac cerebral" poate fi micșorată dacă acest eveniment major este tratat prompt.

Din păcate, este destul de comun "scenariul" în care pacientul confundă simptomele unui AVC cu alte probleme de sănătate, lucru care întârzie accesul la tratament. Tocmai din acest motiv medicii ne sfătuiesc să nu ignorăm niciodată simptomele de accident vascular cerebral.

Potrivit specialiștilor, în fiecare minut al unui accident vascular cerebral, creierul tău pierde, estimativ, 1,9 milioane de celule. Fiecare oră în care accidentul vascular cerebral rămâne netratat îți îmbătrânește creierul cu echivalentul a trei ani și jumătate. Cu cât durează mai mult un AVC sau cu cât pacientul nu primește tratamentul mai repede, cu atât este mai mare riscul că persoana să aibă dificultăți de vorbire, pierderi de memorie sau modificări de comportament. Iar în cel mai rău caz, poate surveni decesul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată ce simptome aparent banale sunt trecute cu vederea de pacienții care suferă un AVC!

1. Crezi că extenuarea te face să vezi dublu

Problemele de vedere, cum ar fi faptul că vezi dublu, că ai vederea încețoșată sau că îți pierzi vederea în unul dintre ochi pot fi exemple de simptome ale unui accident vascular cerebral, dar mulți oameni dau vina pentru aceste simptome pe vârstă înaintată sau pe oboseală. 

Un vas de sânge blocat poate reduce cantitatea de oxigen care ajunge la ochii tăi, ceea ce cauzează probleme de vedere care s-ar putea să nu fie acompaniate de orice alte simptome ale unui AVC. Așa că mare atenție la aceste semne.

2. Crezi că ai brațul amorțit deoarece "doar ai dormit"

Dacă te trezești după un pui de somn și brațul sau piciorul tău este amorțit, este ușor să presupui că este vorba de un nerv presat. De asemenea, este obișnuit ca un accident vascular cerebral să provoace amorțeală pe o parte a corpului, în timp ce cealaltă parte rămâne complet funcțională.

Dacă brațul tău este brusc amorțit sau îl simți slăbit, iar senzația aceasta nu dispare în câteva minute, sună la 112. Scăderea fluxului de sânge prin arterele care trec prin coloana ta vertebrală până în spatele capului tău cauzează amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului, așa că nu ignora nici acest simptom.

3. Dai vina pe medicamentele tale pentru că ai vorbirea îngreunată, că articulezi cuvintele greu

Unele medicamente, cum ar fi cele pentru durere, pot provoca o vorbire îngreunată, iar pacienții adeseori atribuie problemele legate de vorbire și de articulare a cuvintelor medicamentelor pe care le iau. Însă acesta nu este un efect secundar pe care îl ai de obicei. Ai putea avea în acel moment un accident vascular cerebral și tocmai de aceea ar trebui să ceri imediat ajutor.

De altfel, un pacient care suferă un AVC poate fi incapabil să înțeleagă ce se întâmplă sau să-și piardă capacitatea de a gândi clar.

Când observăm pe cineva care se confruntă cu o astfel de confuzie, se poate observa o privire nedumerită pe chipul său, că îi este greu să se concentreze sau că întâmpină dificultăți în a lua decizii - toate acestea sunt semne posibile ale unui AVC.

4. Presupui că alcoolul este de vină pentru faptul că te clatini

Oamenii cred că au probleme ori dificultăți când vine vorba de echilibru deoarece au consumat o băutură alcoolică, dar trebuie să fii sigur că alcoolul e cu adevărat vinovatul. Nu vei avea probleme ce îți afectează echilibrul dacă ai consumat mai devreme, în acea zi, o băutură alcoolică. Ar putea fi vorba de o reducere a fluxului sangvin în creier. Dacă subit începi să te împiedici, nu poți să mergi în linie dreaptă sau ai o amețeală subită, nu aștepta ca aceste simptome să treacă de la sine. Sună imediat la 112!

5. Ai o durere de cap supărătoare însă crezi că e doar o migrenă

Ar putea fi vorba doar de o migrenă, dar dacă nu ești predispus la migrene, ar putea fi un accident vascular cerebral. Durerile de cap de tipul migrenelor se pot deghiza în "hainele" unui accident vascular cerebral, deoarece au aceleași simptome neurologice. Așa că medicii ne sfătuiesc să nu trecem cu vederea nici acest simptom, chiar daca pare banal.

Metoda F.A.S.T. / B.E. F.A.S.T - cum sa recunoști repede semnalele unui AVC

Tratamentele pentru AVC care funcționează cel mai bine sunt disponibile numai dacă accidentul vascular cerebral este recunoscut și diagnosticat în decurs de trei ore de la primele simptome. Pacienții cu AVC ar putea să nu fie eligibili pentru acestea dacă nu ajung la spital la timp.

Dacă nu ești sigur dacă simptomele pe care le-ai observat sunt semne ale unui accident vascular cerebral, există câteva teste pe care le poți efectua. Asociația Americană pentru AVC folosește acronimul „F.A.S.T”, iar Stroke Awareness folosește acronimul „B.E. F.A.S.T”:

B: Probleme de echilibru

Cere-i persoanei să stea în picioare sau să meargă câțiva pași. Dacă întâmpină dificultăți în a face oricare dintre ele, este posibil să aibă un accident vascular cerebral.

E: Pierderea vederii

Cere-i persoanei să-ți spună cât este ceasul sau să citească un cuvânt sau o propoziție. Dacă nu poate, este posibil să fie vorba de un accident vascular cerebral.

F: Fața amorțită

Cere-i persoanei să zâmbească. Dacă o parte a feței ei se simte amorțită, este posibil să aibă un accident vascular cerebral.

A: Slăbiciune în braț

Cere-i persoanei să ridice ambele brațe deasupra capului. Dacă are probleme din cauza slăbiciunii musculare sau dacă un braț pare să cadă, acestea sunt semne puternice ale unui accident vascular cerebral.

S: Dificultate în vorbire

Cere-i persoanei să repete o propoziție simplă, cum ar fi numele sau un comentariu despre vreme. Ea poate avea probleme în a repeta sau în a-și aminti cuvintele; vorbirea poate fi neclară și fără sens.

T: E timpul să suni la 112

Dacă persoana respectivă are dificultăți în a finaliza oricare dintre aceste teste sau se confruntă cu oricare dintre aceste simptome sau alte semne neobișnuite, este timpul să suni la 112.  

Notează momentul la care apar pentru prima dată orice simptom. Aceste informații îi ajută medici să determine cel mai bun tratament pentru fiecare persoană.

Simptomele silențioase ale unui AVC 

Un accident vascular cerebral care este urmat de simptome mai puțin cunoscute sau mai puțin evidente poate fi uneori mult mai dăunător creierului și corpului în ansamblu.  Spre deosebire de evenimente precum un atac de cord în care ar putea exista semne evidente de disconfort sau durere, un accident vascular cerebral silențioas poate include următoarele simptome:

  • Lipsa bruscă de echilibru
  • Pierdere ușoară de memorie
  • Schimbări bruște de dispoziție sau de personalitate
  • Probleme cu abilitățile și abilitățile cognitive

În orice moment, dacă se observă oricare dintre aceste simptome, trebuie chemată imediat o ambulanță. Chiar dacă persoana în cauză susține că simptomele nu mai sunt evidente, trebuie solicitat ajutor medical cât mai curând posibil în cazul în care apar complicații întârziate în urma unui accident vascular cerebral.

Cum previi un AVC

Accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord merg adesea mână în mână, deoarece ambele pot fi cauzate de blocaje sau depuneri din jurul organelor lor majore: inima și creierul. Deși accidentul vascular cerebral este mai probabil să se întâmple la cei peste 65 de ani, în special la cei care au boli de inimă existente, prevenția ar trebui să se înceapă încă din tinerețe.

Se pot evita simptomele unui AVC silențios făcând exerciții fizice de 3-5 ori pe săptămână, urmând o dietă echilibrată, menținând hipertensiunea arterială scăzută prin practicarea unei forme de meditație, renunțând la fumat, reducând zahărul și reducând consumul de alcool și de sare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Stroke Signs and Symptoms
https://www.cdc.gov/stroke/signs_symptoms.htm
American Stroke Association - Stroke Symptoms
https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-symptoms
National Institute of Neurological Disorders and Stroke - What you need to know about stroke
https://www.stroke.nih.gov/materials/needtoknow.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0