Ceaiul de soc: beneficii si efecte uimitoare

Ceaiul de soc (Sambucus L.) este preferat de multe persoane sub formă de ceai sau socată, datorită gustului său plăcut, cu aromă specifică. Socul se folosește atât cu rol curativ, în ceaiuri și tincturi, cât și pentru prepararea unor băuturi răcoritoare. În articolul de astăzi îți propunem să afli ce beneficii are ceaiul de soc.

Potrivit oamenilor de știință, fructele de soc conțin antioxidanți precum quercetina, kemferolul și isoramnetina, iar florile de soc conțin până la de 10 ori mai multe flavonoide decât fructele. Flavonoidele reprezintă un grup divers de fitonutrienți (substanțe chimice vegetale) care se găsesc în aproape toate fructele și legumele, având proprietăți antiinflamatorii și efecte pozitive asupra sistemului imunitar.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Florile de soc, folosite ca remediu din cele mai vechi timpuri

De-a lungul timpului, florile de soc au fost folosite în infuzii pentru calmarea durerii, edemului, inflamației, pentru a stimula producția de urină și pentru a induce transpirația. Scoarța de soc a fost folosită ca diuretic și ca laxativ.

În tradițiile populare, sucul de soc ori fructele uscate au fost utilizate de-a lungul timpului pentru a trata gripa, infecțiile, durerile de cap, durerile dentare, cât și pe post de laxativ și diuretic.

Florile de soc sunt adeseori fierte cu zahăr, pentru a se obține un sirop dulce care poate fi păstrat peste iarnă, ori sunt infuzate pentru a fi transformate într-un ceai cu numeroase beneficii. De asemenea, florile de soc pot fi consumate și proaspete, în salate.

Beneficiile ceaiului de soc

Iată ce beneficii poate avea consumul de ceai de soc:

Ceaiul de soc, remediu pentru răceală și gripă

Ceaiul de soc este recomandat în caz de răceală, fiind un bun antiinflamator, antioxidant și un ajutor pentru funcționarea sistemului imunitar. Socul poate calma tusea și iritația căilor respiratorii în răceală, gripă și bronșită, precum și febra, durerile de cap și durerile în gât. Mai mult, poate trata infecțiile bacteriene care afectează sinusurile. Pentru a avea efect sporit, se recomandă ca acest ceai să fie băut imediat ce încep să apară simptome de răceală sau de gripă.

Ceaiul de soc poate regla tranzitul intestinal

Proprietățile diuretice și laxative ale socului ajută în detoxifierea organismului și susțin funcțiile normale ale sistemului digestiv și ale rinichilor. Ceaiul de soc reglează tranzitul intestinal și elimină bacteriile dăunătoare, datorită efectului său antiseptic. Este recomandat, de asemenea, în prevenția infecțiilor urinare și după încheierea tratamentului acestora, dar și ca adjuvant pentru tratamentele afecțiunilor ficatului sau intestinelor.

Ceaiul de soc elimină apa în exces

Ceaiul de soc este util și în cazul dietelor, favorizând eliminarea apei în exces. Acest ceai poate stabiliza metabolismul și favorizează transpirația. Unele dovezi anecdotice sugerează că efectul de coajă de portocală care se observă în cazul celulitei se poate atenua cu ajutorul ceaiului de soc, dacă se bea în mod regulat, timp de 2-3 luni. Înainte de a folosi remedii din plante pe termen lung, cere sfatul unui medic fitoterapeut sau al medicului care te tratează dacă suferi de anumite boli cronice.

Ceaiul de soc poate ajuta la tratarea sinuzitei

Socul ar putea fi un aliat și în cazul infecției sinusurilor. Unii specialiști sunt de părere că șocul ar putea să ajute la tratarea sinuzitei, însă rezultatele cercetărilor din domeniu nu sunt foarte clare; în studiile științifice s-au analizat remediile care conțineau soc în combinație cu alte plante medicinale, așadar nu se poate spune cu exactitate că beneficiile în cazul sinuzitei se datorează doar socului.

Ceaiul de soc poate avea efect calmant

Unele dovezi indică faptul că socul poate fi și un mijloc de a calma inflamațiile articulare sau durerile de cap. Floarea de soc conține taninuri care creează o acțiune astringentă, ceea ce poate ajuta și pentru a calma simptomele alergiilor, cum ar fi secrețiile nazale și lăcrimarea excesivă. Socul poate ajuta și la calmarea nervilor și a anxietății și poate contribui la reducerea simptomelor depresiei. 

Ceaiul de soc contribuie la reducerea colesterolului și a glicemiei

Ceaiul de soc poate ajuta la reducerea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge din organism, datorită conținutului de quercetină. Dacă ești în tratament pentru reducerea colesterolului mărit sau pentru scăderea glicemiei, întreabă medicul curant dacă poți bea ca adjuvant și ceai de soc.

Cum prepari un ceai de soc?

Prepară ceaiul conform indicațiilor producătorului (de pe pachet) sau conform recomandărilor medicului fitoterapeut și consumă-l mai multe zile la rând, conform indicațiilor. În principiu, peste o lingură de flori de soc uscate se toarnă 250 ml de apă clocotită, se lasă 10 minute să se infuzeze, după care se strecoară. Se pot bea 3 căni cu ceai de soc pe zi, timp de cel mult șase săptămâni. 

Doza adecvată de soc depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului și starea sa generală de sănătate, de aceea e indicat să se discute cu medicul în caz de utilizare îndelungată. Ceaiul se recomandă a fi băut neîndulcit, dar în prima cană se poate pune o linguriță de miere dacă se dorește.

Efecte adverse și contraindicații soc

Ceaiul de soc este, în general, sigur pentru consum când este utilizat pe termen scurt ca remediu natural, în cantitățile recomandate, dar și pe termen mai lung, cu acordul medicului. S-a întâmplat, însă, ca în unele situații în care socul singur sau combinat cu alte plante să provoace tulburări ale sistemului digestiv sau erupții cutanate. Dacă este folosit în cantități excesive, ar putea avea efecte adverse și mai pronunțate.

Ceaiul de soc nu ar trebui consumat în perioadele de sarcină și de alăptare, deoarece nu există studii care să îi confirme utilizarea în siguranță. De asemenea, cum spuneam, ceaiul de soc poate scădea nivelul glicemiei. De aceea, dacă ai diabet și iei medicamente pentru a ține sub control boala, întreabă medicul dacă este sigur să bei și ceai de soc sau dacă acesta interferează cu medicamentele pentru diabet. Glicemia mărită este o problemă care trebuie gestionată, însă nici dacă scade prea mult (hipoglicemie) nu este sănătos. 

Nu mai puțin important, dacă te pregătești pentru o intervenție chirurgicală, nu mai consuma remedii cu soc cu cel puțin două săptămâni înainte de operație.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RxList – Elderflower
https://www.rxlist.com/elderflower/supplements.htm
NCBI – The Phenolic Contents and Antioxidant Activities of Infusions of Sambucus nigra L. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5325840/
Studiul „The Phenolic Contents and Antioxidant Activities of Infusions of Sambucus nigra L.”, apărut în Plant Foods Hum Nutr. 2017; 72(1): 82–87, Jan 13. doi: 10.1007/s11130-016-0594-x, autori: Agnieszka Viapiana și Marek Wesolowski


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1