Ce spune flatulența despre starea ta de sănătate?

Cercetătorii au avut curiozitatea de a face o serie de analize și studii ale gazelor intestinale emise de oameni. Fiind până la urmă un reziduu de metabolizare, cercetătorii au încredere că introducând acest subiect în anamneză și încurajând oamenii să se autoobserve, medicii pot afla multe date interesante care pot ajuta într-un diagnostic corect al pacienților.

Flatulența la oamenii sănătoși 

În ceea ce privește oamenii sănătoși, analiza gazelor intestinale indică cât de sănătoasă este dieta pe care o consumi.

Cecetatorii au concluzionat că dietele pe bază de plante și leguminoase generează flatulență și scaune mai mari. Și că pare a fi un lucru bun, deoarece înseamnă că aceste alimente promovează activitatea bacteriilor intestinale sănătoase.

Anecdotic, este bine cunoscut faptul că consumul de mai multe vegetale - inclusiv fructe, legume, cereale și leguminoase - creează scaune mai voluminoase și crește flatulența. Cu toate acestea, puține studii au măsurat aceste modificări sau le-au legat de modificările bacteriilor intestinale.

Claudia Barber, de la Centrul de Cercetare Biomedică pentru Ficat și Boli Digestive din Barcelona, Spania, și colegii săi, au comparat efectele unei diete în stil mediteranean compusă în principal din vegetale - legume, leguminoase, zarzavaturi și verdețuri, cu o dietă în stil occidental care conține mai puține fructe și legume și mai multă carne și făinoase pe intestinele a 18 bărbați sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 38 de ani. Fiecare participant a fost repartizat aleatoriu să urmeze una dintre diete timp de două săptămâni, apoi, după o pauză, a trecut la cealaltă dietă timp de două săptămâni.

Bărbații au avut un număr similar de scaune pe zi în cele două diete, dar fiecare a fost cam dublu față de dimensiunea în timp ce erau la dieta predominant vegetală. Bărbații și-au adunat și au cântărit propriile scaune folosind cântare digitale și au descoperit că produc aproximativ 200 de grame pe zi în dieta vegetariană, comparativ cu 100 de grame în dieta occidentală.

Acest lucru se datorează faptului că mâncarea cu aport major vegetal promovează anumite tipuri de bacterii în intestinul nostrum, care produc reziduuri  prin fermentarea fibrelor vegetale, spune Rosemary Stanton de la Universitatea New South Wales din Sydney, Australia. Greutatea adăugată a scaunului este alcătuită din corpurile uzate ale acestor bacterii suplimentare, plus apă, și o cantitate mică de fibre vegetale nedigerate, spune ea.

O analiză a deșeurilor a arătat că unele dintre bacteriile specifice care fermentează fibrele, care au devenit mai abundente în intestinele bărbaților în timp ce se aflau în dieta plantelor, includ Agathobaculumand anaerostipes și Agathobaculum butyriciproducens.

Participanții au înregistrat și numărul de pași efectuat pe zi folosind un contor de mână și au descoperit că au pășit în medie de șapte ori mai mult pe zi, în timp ce țineau dieta cu plante decât atunci când urmau dieta occidentală. 

Cercetătorii au studiat și emisia de gaze a participanților 

Fiecare “vânt” conținea cu aproximativ 50% mai mult gaz, după cum s-a relevat atunci când cercetătorii le-au oferit bărbaților o masă de testare din fasole înăbușită și au măsurat producția ulterioară de gaz folosind ….baloane montate pe anusurile bărbaților.

“Consumul de vegetale favorizează emisia de gaze intestinale, deoarece majoritatea gazelor sunt hidrogen, metan și dioxid de carbon indoor, care sunt produse de bacteriile intestinale atunci când fermentează fibrele vegetale“, spune Stanton. Mirosul acestora provine din urme de hidrogen sulfurat gazos, care este un produs secundar al digestiei proteinelor.

Bacteriile care fermentează fibrele sunt cunoscute sub numele de bacterii „bune” deoarece eliberează acizi grași cu lanț scurt. Aceste substanțe chimice mențin intestinul gros sănătos și protejează împotriva cancerului intestinului. 

Acizii grași cu lanț scurt pot fi, de asemenea, absorbiți în sânge, unde protejează împotriva bolilor de inimă și a diabetului, prin scăderea colesterolului și reglarea zahărului din sânge.

Constatările sugerează că flatulența asociată cu consumul de mai multe plante ar trebui să fie binevenită, spune Stanton. „Ideea noastră occidentală că emisia de gaze intestinale este un semn că ceva nu este în regulă este total falsă”, spune ea. Totul depinde de cantitatea și uneori de mirosul acestora, de exemplu, daca dieta se schimbă, mirosul trebuie să se schimbe și el. 

În majoritatea cazurilor, „vântul” este de fapt un semn al unei diete sănătoase și a unui colon sănătos”, spune ea.

Când semnalează flatulența o boală? 

În unele cazuri, obstrucția poate genera absența gazelor o perioadă, urmată de eliminarea acestora în exces. Medicii ar trebui să vorbească cu pacienții lor de acest aspect și să nu îi facă să se simtă rușinați. 

Pe de altă parte, deși nu este la fel de obișnuit, o persoană poate prezenta gaze cu miros excesiv din cauza prezenței cancerului de colon. Polipii sau tumorile canceroase pot forma blocaje care determină acumularea de gaze în intestin.  

Un semn de avertizare timpurie este atunci când modificările în dietă, precum cele enumerate mai sus, cu introducerea mai multor vegetale sau eliminarea unor medicamente, nu împiedică apariția gazelor cu miros urât. 

Cancerul crește nivelul poliaminei și are un miros distinct. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că substanțele chimice specifice cancerului ar putea circula în tot corpul, dar mirosul cel mai pregnant s-ar putea simți în gazele intestinale. Ei speră să folosească aceste cunoștințe pentru a avansa în depistarea precoce a cancerului colorectal.

La diabetici, gastropareza cu complicații poate fi un generator major de gaze, întrucât gastropareza afectează practic întregul sistem digestiv. Și nivelurile ridicate de colonii bacteriene pot duce la flatulență excesivă la unele persoane, deoarece excesul de zahăr poate alimenta o supra-creștere a bacteriilor intestinale normale.

La diabeticii care folosesc doar îndulcitori, eliminând complet zaharul și fructoza, dezechilibrul este cauzat de scăderea numărului de colonii bune în intestin, care ar trebui corectat prin probiotice. 

Flatulența excesivă poate fi cauzată și de înghițirea a mai mult aer decât de obicei sau de consumul de alimente greu de digerat. 

Poate fi, de asemenea, legat de o problemă de sănătate care afectează sistemul digestiv, cum ar fi indigestia recurentă sau sindromul intestinului iritabil (IBS). Persoanele cu IBS pot prezenta gaze excesive. Medicii nu știu motivul exact al acestui fapt, deși există mai multe teorii. O teorie este că IBS provoacă o problemă cu bacteriile din intestin. Bacteriile pot crea anumite toxine care pot provoca gaze excesive.

Alte probleme de sănătate care pot provoca balonarea abdominală și flatulență excesivă includ: 

-    Sindroamele de flexură splenică, o afecțiune cronică care poate fi cauzată de gazele prinse în “coturile “de colon. 
-    Boala Crohn, cancerul de colon sau orice boală care vă determină blocarea intestinului. 
-    Hernii interne sau țesut cicatricial (aderențe) în urma intervenției chirurgicale.

Dar ce înseamnă până la urmă flatulență în exces? 

Medicii spun că, în timp ce senzația iminentă de defecație poate fi precedată de “vânturi” în fiecare zi, aceasta fiind normală, flatulența prezentă în tot timpul zilei nu este. Mai ales dacă flatulența vă face să vă simțiți inconfortabil, ba chiar penibil în public. Aveți flatulență excesivă dacă apare de mai mult de 20 de ori pe zi.

Probioticele pot ajuta la reducerea flatulenței

În studiile clinice s-a demonstrat că bacteriile probiotice, cum ar fi Bifidobacterium lactis HN019, contribuie la reducerea flatulenței, în timp ce ameliorează și alte simptome gastro-intestinale, cum ar fi constipația, regurgitarea acidă și mișcările neregulate ale intestinului în comparație cu placebo.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:
1. The Treatment of Patients With Irritable Bowel Syndrome Review of the Latest Data From the 2010 Mark Pimentel, MD, FRCPC
2. Colorectal cancer screening with odour material by canine scent detection - Hideto Sonoda1,6, Shunji Kohnoe1,6, Tetsuro Yamazato2, Yuji Satoh3, Gouki Morizono4
3. Impaired transit and tolerance of intestinal gas in the irritable bowel syndrome FREE - J Serra, F Azpiroz, J-R Malagelada
4. Oleskin, A. V. et al. (2016) Neuromodulatory effects and targets of the SCFAs and the gasotransmitters produced by the human symbiotic microbiota. Microbial Ecology in Health & Disease. 27: 30971
5. Azpiroz, F. et al. (2016) Effects of scFOS on the composition of fecal microbiota and anxiety in patients with irritable bowel syndrome: a randomised, double blind, placebo controlled study.
6. Waller P et al. (2011). Dose-response effect of Bifidobacterium lactis HN019 on whole gut. Scandinavian Journal of Gastroenterology,, 46: 1057–1064. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0