Ce este otoplastia si cand se recomanda

 

Probabil ati observat la unele persoane adulte sau copii ca urechile sunt departate de cap. Aceasta modificare poarte numele de urechi decolate si este frecvent intalnita, iar corectia se poate face atat din copilarie, dar si la varsta adulta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Am discutat cu Dr. Ina Petrescu, Medic Primar Chirurgie Plastica - Microchirugie Reconstructiva despre ce presupune aceasta interventie.

Cel mai bun moment al interventiei de corectare a urechilor decolate este in copilarie, mai exact in jurul varstei de 6-7 ani, inainte de inceperea scolii, in special pentru a preveni posibile traume psihice din partea altor colegi. Fiindca urechile decolate sunt oarecum inestetice, traumele psihice de natura sociala sunt poate cele mai importante de luat in seama. In special fiindca interventia este una relativ usoara, cu beneficii spectaculoase asupra stimei de sine.

Din punct de vedere medical, otoplastia este o interventie chirurgicala care presupune o incizie ascunsa retroauricular (in spatele urechii) prin care se remodeleaza cartilajul, astfel incat sa se obtina o forma cat mai naturala a urechii. Fixarea se realizeaza prin fire cu durata permanenta.

Operatia se poate face sub anestezie locala sau anestezie intravenoasa.

 

 

Cand este recomandata otoplastia?

  • In cazurile in care concha, portiunea concava din cartilajul urechii pe care o simtim inainte de intrarea in conductul auditiv extern, este voluminoasa
  • In cazurile in care lipseste antehelixulul: in mod normal urechea are 2 pliuri, cel aflat in exterior si cel aflat in imediat in interior; daca antehelixul este absent sau aplatizat atunci este necesara refacerea sa

 

Majoritatea interventiilor de otoplastie dureaza in jur de 2 ore, dar operatiile complexe pot dura peste 3 ore.

 

Ingrijirea dupa operatie

Durerea si edemul postoperator sunt moderate si se combat in general cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene. Zona retroauriculara va fi pansata timp de 2 zile, iar peste urechi se va purta o bentita elastica, care va proteja zona.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Firele de sutura se vor indeparta dupa aproximativ doua saptamani. Bentita elastica se va purta timp de doua luni, in special noaptea, pana cand se consolideaza cicatricea la nivelul cartilajului auricular. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0