Ce este insuficienta pancreatica exocrina?

Insuficiența pancreatică exocrină (EPI) este o boală care afectează pancreasul și influențează capacitatea organismului de a digera alimentele. Hai să vedem cauzele, simptomele, opțiunile de tratament și măsurile de prevenție.

De obicei, pancreasul produce enzime care descompun alimentele și mențin funcția digestivă corectă. La persoanele cu această tulbirare, pancreasul nu produce suficient din aceste enzime. Ca urmare, digestia este perturbată și organismul nu poate absorbi nutrienții de care are nevoie din alimente. Din această cauză, EPI poate duce la deficiență de vitamine, mai ales în vitamina D, dar uneori și în vitaminele A, E, K și B. În timp, EPI poate duce la malnutriție, precum și la pierderea în greutate și reducerea masei musculare.

Cauzele și factorii de risc ai insuficienței pancreatice exocrine

Potrivit Asociației Naționale a Pancreasului, EPI este adesea rezultatul bolilor și afecțiunilor care afectează pancreasul. Aceste afecțiuni variază de la afecțiuni genetice moștenite până la cele care se dezvoltă mai târziu în viață.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Factorii de risc obișnuiți pentru EPI includ:

  • Pancreatită cronică
  • Fibroză chistică
  • Cancer pancreatic

EPI poate fi cauzată și de boala celiacă, diabet, boala Crohn, colită ulceroasă, sindromul Shwachman-Diamond (SDS) și intervenții chirurgicale ale tractului digestiv, inclusiv intervenții chirurgicale de slăbire.

Semne și simptome ale insuficienței pancreatice exocrine

EPI poate duce la o serie de simptome gastrointestinale, care variază de la ușoare la extrem de deranjante.

Potrivit AGA, simptomele EPI pot include:

  • Gaze
  • Balonare
  • Diaree
  • Durere abdominală
  • Scaune grase, uleioase
  • Scaune urât mirositoare
  • Pierdere în greutate inexplicabilă

Deoarece persoanele care trăiesc cu EPI nu absorb grăsimile și alți nutrienți importanți din alimente, uneori poate apărea malnutriția. Acest lucru poate duce la simptome non-digestive, inclusiv oboseală, amețeli, piele uscată, unghii fragile, căderea părului, depresie, iritabilitate și probleme de memorie și concentrare, conform Cleveland Clinic.

Cum este diagnosticată insuficiența pancreatică exocrină?

Dacă medicul tău suspectează că ai putea avea EPI, există o serie de teste de diagnosticare disponibile. Potrivit AGA, următoarele sunt teste comune utilizate pentru a diagnostica afecțiunea:

  • Testul elastazei în materiile fecale - Acesta este un test al scaunului care detectează enzima elastază care este eliberată în timpul digestiei. În mod obișnuit, această enzimă se găsește în scaun, așa că dacă este puțin sau deloc prezentă, ar putea însemna că ai EPI.
  • Testul grăsimilor din materiile fecale - Acest test analizează cantitatea de grăsime din scaun. Deoarece grăsimea nu este absorbită de organism cu EPI, scaunele grase pot fi un semn al afecțiunii.
  • Testul funcției pancreatice a secretinei - Acest test măsoară răspunsul pancreasului la secretină. Acest hormon este responsabil pentru declanșarea eliberării enzimelor digestive din pancreas în duoden, prima parte a intestinului subțire. În timpul testului, secretina este administrată în organism intravenos. Asistentul medical colectează lichide duodenale în timpul unei ecografii endoscopice, ca să fie testate pentru enzime.
  • Alte teste pot include o tomografie computerizată (CT), o ecografie abdominală sau alte teste imagistice care ar permite unui medic să detecteze probleme cu pancreasul care pot duce la EPI.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru insuficiența pancreatică exocrină

Terapia de înlocuire a enzimelor pancreatice

Principalul tratament pentru EPI este terapia de substituție a enzimelor pancreatice, numită și PERT. Acest medicament pe bază de prescripție medicală înlocuiește enzimele digestive lipază, protează și amilază pe care pancreasul nu le mai produce la persoanele cu EPI, conform Fundației Naționale pentru Pancreas.

Medicamentele, care vin sub formă de capsule, conțin un amestec de enzime digestive lipază, protează și amilază care sunt în mod normal produse de pancreas. Acestea permit organismului să digere alimentele în mod corespunzător din nou și să absoarbă nutrienții.

Cercetările au arătat beneficiile medicamentelor PERT. O analiză a 17 studii, publicată în 2017 în revista BMJ Gut, a constatat că PERT a îmbunătățit absorbția grăsimilor, a scăzut durerea abdominală și alte simptome gastrointestinale și a îmbunătățit calitatea vieții fără efecte adverse la pacienții cu EPI din pancreatită cronică.

Prognosticul insuficienței pancreatice exocrine

Deoarece majoritatea afecțiunilor care cauzează EPI, cum ar fi pancreatita și fibroza chistică, sunt cronice, EPI în sine este, de asemenea, de lungă durată. EPI poate fi gestionată cu medicamente și majoritatea oamenilor vor trebui să fie mereu sub tratament.

Unii indivizi cu EPI cauzată de afecțiunea genetică SDS pot avea un prognostic diferit. Potrivit Fundației pentru Sindromul Shwachman-Diamond, aproximativ jumătate dintre pacienții cu SDS prezintă o îmbunătățire odată cu vârsta și încep să-și producă propriile enzime digestive. În aceste cazuri, medicația poate fi oprită la recomandarea unui medic.

Dieta și suplimentele în cazul insuficienței pancreatice exocrine

Pentru ca PERT să funcționeze eficient, AGA recomandă o dietă nutritivă bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine sănătoase. Unor oameni le este mai ușor să mănânce mai multe mese mai mici pe parcursul zilei, mai degrabă decât trei mese principale.

De asemenea, este important să integrezi grăsimi în dieta ta, deoarece acestea sunt necesare pentru a absorbi multe vitamine esențiale. Pentru copiii cu fibroză chistică, o dietă bogată în calorii și grăsimi este de fapt vitală pentru ca aceștia să crească și să se dezvolte, potrivit Fundației Naționale pentru Pancreas.

Medicul tău îți poate prescrie și suplimente de vitamine și minerale. Potrivit Fundației Naționale pentru Pancreas, acestea pot include vitaminele A, D, E și K. 

Discută cu medicul tău înainte de a lua orice medicamente noi, suplimente sau remedii pe bază de plante pe cont propriu, deoarece acestea îți pot afecta pancreasul.

AGA recomandă persoanelor cu EPI să aibă o dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine ​​sănătoase. De asemenea, este important să nu eviți alimentele cu grăsimi, deoarece acestea sunt esențiale pentru menținerea unei greutăți sănătoase. Cu toate acestea, cel mai bine este să consumi alimente care conțin grăsimi sănătoase, cum ar fi somonul, avocado și nuci, mai degrabă decât grăsimile trans nesănătoase sau saturate care se găsesc în carnea roșie, produsele lactate și alimente prăjite.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

What Is EPI? American Gastroenterological Association

Exocrine Pancreatic Insufficiency (EPI). National Pancreas Association

Exocrine Pancreatic Insufficiency. Cleveland Clinic


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0