Ce este atrofia testiculara si cum se trateaza

Atrofia testiculara este caracterizata de reducerea volumului testiculelor. Testiculele sunt doua glande ce fac parte din sistemul reproducator masculin, al caror rol este de a produce sperma.

Atrofia testiculara face referire la micsorarea testiculelor. Rolul scrotului este acela de a regla temperatura la nivelul testiculelor – acesta se micsoreaza la temperaturi reduse si se relaxeaza, marindu-si volumul, la temperaturi crescute. Astfel, testiculele pot parea mai mici daca sunt expuse la temperaturi scazute. Insa atrofia testiculara nu are legatura cu micsorarea scrotului din cauza temperaturii ori din alte motive, ci se refera la reducerea dimensiunilor testiculelor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista mai multe cauze ale atrofiei testiculare, incepand de la procesul natural de imbatranire si pana la afectiuni precum infectiile.

Daca testiculele sunt atrofiate, calitatea spermei poate fi afectata, nivelul de testosteron scazand si el.

Cauze atrofie testiculara

Printre cauzele atrofiei testiculare se numara:

Dezechilibrele hormonale – aceasta este cea mai comuna cauza a atrofiei testiculare. Dezechilibrele acestea pot fi declansate de tratamente medicamentoase, de expunere la radiatii, precum si de consumul excesiv de medicamente pe baza de steroizi. Ca urmare a unui dezechilibru hormonal, testiculele pot reduce productia de hormoni si de sperma, iar astfel dimensiunile acestora se vor reduce.

Anumite boli – infectiile cu unele virusuri precum virusul HIV pot cauza atrofie testiculara.

Alcoolismul – consumul cronic de alcool poate cauza ciroza hepatica, a carei consecinta poate fi atrofierea testiculelor.

Varsta – atrofia testiculara poate fi o consecinta a procesului natural de imbatranire.

Orhita – aceasta este o infectie care produce inflamatie si durere la nivelul testiculelor. Orhita poate cauza atrofie testiculara. Printre factorii care cauzeaza orhita se numara: Chlamydia, gonoreea, infectiile de tract urinar, folosirea unui cateter, interventia chirurgicala la nivelul tractului urinar.

Varicocelul – varicocelul determina marirea venelor de la nivelul scrotului. Varicocelul poate determina atrofie testiculara, mai ales pe partea stanga.

Cancerul testicular – in cazuri foarte rare, cancerul testicular poate fi cauza atrofiei.

Torsiunea testiculara – torsiunea testiculara se petrece atunci cand un testicul se roteste in jurul cordonului care leaga testiculele de restul tractului reproducator. Pe langa durere si inflamatie, torsiunea testiculara poate opri si fluxul sanguin la nivelul testiculelor, ceea ce poate duce la atrofie testiculara permanenta, daca pacientul nu este tratat chirurgical rapid.

Simptome atrofie testiculara

Cel mai evident simptom al atrofiei testiculare consta in reducerea dimensiunilor unuia sau a ambelor testicule.

In functie de varsta pacientului, precum si de cauzele atrofiei, pot aparea si alte simptome precum:

  • Sensibilitate la nivel testicular
  • Pierderea apetitului sexual
  • Lipsa parului pubian
  • Durere la nivelul testiculelor
  • Inflamatie
  • Febra
  • Greata.

 

 

Diagosticare atrofie testiculara

In prima faza, medicul va face anamneza, precum si examinarea testiculara. Acesta va analiza dimensiunile testiculelor, precum si forma, textura si fermitatea acestora.

O serie de teste si analize pot fi folosite pentru stabilirea diagnosticului de atrofie testiculara: ecografie, analize de sange, analiza urinei, teste hormonale.

Tratament atrofie testiculara

Modul in care este tratata atrofia testiculara este ales in functie de cauza ei. Printre metodele de tratament se numara:

  • Antibioticele (daca este vorba despre o infectie)
  • Terapia hormonala
  • Interventia chirurgicala (in caz de torsiune testiculara).


Daca pacientul cu atrofie testiculara primeste tratament in timp util, e posibil sa afectiunea sa fie reversibila. Daca insa este lasata netratata, atrofia testiculara poate deveni permanenta.

Este, asadar, foarte important ca barbatii sa mearga la medic imediat ce observa o micsorare a testiculelor. Astfel, acestia vor primi tratament in timp util, reducand considerabil riscul de atrofie testiculara permanenta.

In cazul unei atrofii testiculare permanente, medicul va oferi pacientului recomandarile necesare, astfel incat calitatea vietii sexuale sa ii fie cat mai putin afectata de aceasta problema.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1