Cancerul tiroidian: cauze, simptome & tratament

Cancerul tiroidian este cel de-al cincilea cel mai frecvent cancer la femei. Rata de incidență este în continuă creștere atât la bărbați, cât și la femei, cu un avantaj net pentru femei. Rata de supraviețuire la 5 ani este de 98%, iar la 10 ani de 95% și depinde de o serie de factori, dintre care cel mai important este stadiul bolii la momentul diagnosticului.

Tipuri de cancer tiroidian

Cancerele tiroidiene au fost împărțite istoric în patru tipuri - papilar, folicular, medular și anaplazic. Carcinoamele papilare, foliculare și medulare cuprind tipul diferențiat de neoplasme tiroidiene. Carcinomul cu celule Hurthle (HCC) al glandei tiroide este unul dintre tipurile de cancer tiroidian mai puțin cunoscute.

Cancerul papilar

Cancerul papilar este cel mai frecvent tip de cancer. În general interesează numai un lob tiroidian și marea majoritate a lor sunt diferențiate, adică aspectul microscopic al tumorii este similar țesutului tiroidian normal.

Cancerul folicular

Cancerul folicular este mai rar întâlnit comparativ cu cel papilar, are un ritm lent de evoluție și un prognostic foarte bun. Cumulat, cancerele papilare și foliculare reprezintă peste 90% dintre cancerele tiroidiene.

Cancerul medular

Cancerul medular reprezintă aproximativ 5% din cancerele tiroidiene, se dezvoltă din celulele C și în general este parte a unui sindrom genetic numit Neoplazie Endocrină Multiplă (MEN2). Acest cancer este slab diferențiat sau nediferențiat.

Cancerul anaplazic

Cancerul tiroidian anaplazic este destul de rar întâlnit, e un cancer agresiv, înalt proliferativ și cu potențial precoce de metastazare, având un prognostic rezervat.

Carcinomul cu celule Hurthle 

Reprezintă un tip de cancer tiroidian mai puțin cunoscut. Era considerată o variantă a cancerului tiroidian folicular, însă în 2017, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o ca un tip de tumoră distinct din cauza diferențelor histopatologice și moleculare semnificative cu cancerul tiroidian folicular. Este mai frecvent de obicei în rândul femeilor în vârstă și poate fi mai agresiv decât alte forme de cancer tiroidian, producând metastaze în țesuturile moi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorii de risc în cancerul tiroidian

  • Sexul:  frecvența cancerului tiroidian este de trei ori mai mare la femei comparativ cu bărbații
  • Vârsta: Deși poate surveni la orice vârstă, mai mult de 75% dintre cazuri se regăsesc în intervalul 20-55 ani. Cancerul anaplazic se întâlnește frecvent la persoanele care au peste 60 ani. În ceea ce privește cancerul medular, există o particularitate de incidență la copii și adolescenți, în special în condițiile unor mutații ale protooncogenei RET.
  • Factorul genetic: Unele cancere tiroidiene sunt mai frecvent asociate unor mutații genetice. De exemplu, prezența unei proto-oncogene anormale RET poate determina apariția unui cancer medular tiroidian. Aceasta se poate transmite de la părinte la copil. Identificarea genei RET modificate poate recomanda formal tiroidectomia profilactică.
  • Un istoric familial de cancer medular crește proporțional riscul de cancer tiroidian. De asemenea, pacienții cu un sindrom MEN 2 sunt mai susceptibili de a dezvolta și alte neoplazii.
  • Un istoric familial de gușă crește riscul de cancer tiroidian papilar. Totodată, sindromul de polipoză colonică familială este asociat cu risc mai mare de a dezvolta un cancer papilar.
  • Expunerea la radiații poate crește riscul de cancer papilar sau folicular tiroidian și a celui cu celule Hurthle. Expunerea este terapeutică, așa cum se întâmplă în tratamentul diverselor afecțiuni oncohematologice de tip boala Hodgkin sau alte limfoame ale capului și gâtului, sau accidentală, la iod radioactiv, în special în copilărie așa cum s-a întâmplat în 1986 la Cernobîl sau în 2011 în Japonia.
  • Cancerul mamar: Potrivit unor studii recente, supraviețuitorii unui cancer mamar prezintă un risc mai mare de a dezvolta un cancer tiroidian în primii 5 ani de după diagnostic și în special atunci când cancerul mamar este diagnosticat sub 40 ani.

Simptomatologie cancer tiroidian

Nu de puține ori pacienții sunt total asimptomatici. În anumite situații, însă, pacientul prezintă dificultăți la înghițit, dificultăți respiratorii, dureri la nivelul regiunii cervicale, tuse persistentă, răgușeală.

Diagnosticul cancerului tiroidian

Este sugerat de examenul clinic, examenele hematologice și imagistice și confirmat bioptic.

Examenul clinic analizează zona gâtului, tiroida, ganglionii limfatici laterocervicali.

Examenele hematologice uzual urmărite sunt nivelele serice ale hormonilor tiroidieni T3(triiodotironina) și T4(tiroxina), TSH(thyroid stimulating hormone), tireoglobulina și anticorpii antitireoglobulina.

Dacă TSH este scăzut, indicând un nodul funcțional, acest lucru poate fi confirmat printr-o scanare imagistică cu iod radioactiv. Acești noduli tiroidieni sau „fierbinți” din punct de vedere funcțional sunt rareori canceri și necesită managementul hipertiroidismului sau al tirotoxicozei.

Examenul ecografic descrie formațiunile de la nivelul tiroidei și poate face delimitarea între o formațiune solidă și una cu conținut lichidian.

Scintigrafia tiroidiană, mai rar folosită în prezent, aduce informații legate de funcționarea tiroidei și în subsidiar a nodulilor tiroidieni suspecți.

Biopsia cu ac fin sau biopsia chirurgicală confirmă diagnosticul. Nodulii tiroidieni non-tirotoxici trebuie evaluați prin aspirație cu ac fin (FNA) și biopsie. Aspirația cu ac fin este suficientă pentru a diagnostica cancerele tiroidiene papilare și anaplazice. Cu toate acestea, aspirația cu ac fin nu poate face distincția între un adenom benign și un carcinom malign pentru tipurile de tumori foliculare și cu celule Hurthle 1. De foarte multe ori examenul bioptic cu ac fin este neconcludent, motiv pentru care se completează cu biopsia excizională, iar acest lucru necesită, în general, o lobectomie tiroidiană sau tiroidectomie pentru a efectua o evaluare patologică chirurgicală care arată invazia capsulară, invazia vasculară sau infiltrarea glandei tiroide pentru a dovedi prezența unui cancer invaziv.

Studiile moleculare sunt din ce în ce mai folosite pentru a distinge tumorile benigne de cele maligne derivate din foliculare pentru a ajuta la evitarea intervențiilor chirurgicale agresive. Acestea includ testarea pentru mutația BRAF și RAS, testarea clasificatorului de secvențiere genomică a ARNm și modalitățile de exprimare a genei microARN.

Unii pacienți pot avea nevoie de evaluare CT sau RMN în cazul în care boala s-a răspândit, în funcție de prezentarea simptomelor și evaluarea laringoscopică, dacă sunt prezente cu simptome locale, cum ar fi disfonie (răgușeală) sau disfagie (dificultate la înghițire).

Examenul PET CT aduce informații legate de extensia bolii și este o investigație necesară stadializarii bolii, mai ales în cancerele tiroidiene medulare sau anaplazice. De asmenea, PET-CT este utilă la pacienții suspectați de boală metastatică.

Încadrarea și stadializarea cancerului tiroidian

Odată diagnosticat, cancerul tiroidian trebuie încadrat într-un stadiu evolutiv. Sistemul standard de stadializare T,N,M  ia în calcul dimensiunea tumorii (T), prezența sau absența metastazelor la nivelul ganglionilor regionali (N, precum și prezența sau absența metastazelor la distanță (M).

În ceea ce privește T-ul, acesta este numerotat de la 1 la 4 în funcție de dimensiunea tumorii, unde T1 înseamnă o tumoră de sub 2 cm diametru, în timp ce T3 este o tumoră de peste 4 cm, dar nu depășește glanda tiroidă, iar T4 definește o tumoră de orice dimensiune, dar care s-a extins în structurile din vecinătate.

În ceea ce privește N-ul, acesta este numerotat cu 0 în absența metastazelor în ganglionii regionali și cu 1 în prezența acestuia.

Stadializarea TNM se face după un algoritm bine stabilit în funcție de extensia cancerului tiroidian și care, în mod particular pentru cancerele foliculare sau papilare, ține cont și de vârsta pacientului.

Opțiuni terapeutice în tratarea cancerului tiroidian

Opțiunile terapeutice și recomandările depind esențial de câțiva factori printre care tipul și stadiul bolii, posibilele efecte secundare ale tratamentului, statusul general de performanță (afecțiunile asociate) și, nu în ultimul rând, de preferințele pacientului.

Intervenția chirurgicală - tiroidectomia

Intervenția chirurgicală reprezintă principalul tratament recomandat în cancerul tiroidian. Constă în îndepărtarea întregii tiroide, procedură numită tiroidectomie totală, sau a unei mari părți a acesteia (tiroidectomie subtotală) ori, în cazuri incipiente, doar a unui lob tiroidian (lobectomie).

Din punctul de vedere al tehnicii chirurgicale, există varianta intervenției clasice (tiroidectomie convențională), dar și variantele de tiroidectomie endoscopică sau robotică. Dacă există temeri legate de riscul de diseminare a bolii la nivelul ganglionilor regionali laterocervicali, intervenția chirurgicală se completează cu ablația acestora, procedeu cunoscut drept limfadenectomie sau disecția gâtului.

Tiroidectomia poate fi însoțită de câteva complicații de multe ori inerente și care depind în general de extensia intervenției. Lezarea glandelor paratiroide care sunt situate în imediata vecinătate a tiroidei poate induce modificări ale echilibrului fosfocalcic. Lezarea nervului laringeu recurent, un nerv important care asigură inervarea laringelui, poate avea drept urmare o răgușeală temporară sau definitivă, prin paralizia secundară a unei corzi vocale.

Odată cu îndepărtarea glandei tiroide pacientul rămâne dependent total de tratamentul substitutiv tiroidian, ceea ce înseamnă administrarea zilnică, sub formă orală, de hormon tiroidian de sinteză (hormonoterapia). În afara substituției efective, administrarea orală de hormon tiroidian va inhiba proliferarea eventualelor celule restante postoperator. În cazul lezării paratiroidelor se suplimentează cu vitamina D și preparate pe bază de calciu pentru menținerea unui nivel optim al echilibrului calciului circulant.

Tratamentul cu iod radioactiv

Acest tratament cunoscut și sub numele de I-131 sau RAI (radioactive iodine) urmărește distrugerea celulelor tumorale restante postoperator reducând riscul de recidivă și reprezintă o opțiune terapeutică pentru majoritatea cancerelor papilare sau foliculare. 

În schimb, în cancerele medulare și cele anaplazice nu se folosește acest tratament. Administrarea de I-131 se face fie sub formă lichidă, fie sub formă de pastile cu o doză variabilă cuprinsă între 30 mci (milicurie) și 100 mci, în funcție de stadiul și criterile de risc ale pacientului. 

Procedura este fie ambulatorie, fie cu spitalizare pentru două- trei zile. În pregătirea pentru tratamentul cu iod radioactiv, pacienții sunt sfătuiți să recurgă cu două- trei săptămâni înainte la o dietă săracă în iod și să oprească tratamentul substitutiv tiroidian. În absența terapiei substitutive pacienții prezintă invariabil manifestări de hipotiroidie: stare de oboseală continuă, somnolență, sensibilitate la frig, gândire greoaie, constipație,etc

În prima zi de tratament pacienții se pot confrunta cu greață și vomă, precum și dureri sau edeme la nivelul zonelor de captare a iodului. Deoarece dozele mari cumulative de iod pot cauza infertilitate, se recomandă ca femeile să evite sarcina cel puțin 1 an de la ultima aplicație de iod radioactiv.

Radioterapia externă

Se folosește mult mai rar comparativ cu iodul radioactiv și, în general, este apanajul stadiilor avansate de cancer tiroidian care nu răspund la terapia standard. Este o terapie localizată, motiv pentru care și efectele secundare sunt în general locale: roșeață tegumentului, odinofagie (durere la deglutiție), răgușeală, etc.

Chimioterapia și terapia target

Chimioterapia rămâne terapia de bază în cancerul anaplazic și în anumite cazuri de cancer medular tiroidian sau o opțiune terapeutică în cancerele"obișnuite" foliculare și papilare după eșecul operației și a tratamentului cu iod radioactiv.

Studiile recente au arătat că nu toate tumorile au aceleași caracteristici. Pentru a identifica cel mai eficient tratament este nevoie de identificarea unor gene, proteine sau a altor factori din componența tumorii, într-un cuvânt biomarkeri care să "personalizeze" terapia. În ultimii 4 ani la nivel mondial au fost aprobate mai multe molecule din clasa inhibitorilor de tirozinkinaza care au mărit disponibilitățile terapeutice în această boală.

În acest moment, în cancerele papilare și foliculare cu reluare de evoluție după terapia standard sunt validați și recomandați conform protocoalelor terapeutice internaționale doi inhibitori de tirozinkinaza: sorafenib.

În ceea ce privește cancerul medular tiroidian, sunt disponibile la nivel mondial alți doi inhibitori de tirozinkinaza: vandetanib și cabozantinib. Din fericire, cancerul tiroidian are o rată de supraviețuire foarte mare la 5 și respectiv 10 ani. Cheia succesului rămâne, ca de altfel în orice neoplazie, depistarea precoce. În general, intervenția chirurgicală completată de hormonoterapie și tratamentul cu iod radioactiv înseamnă rezolvarea acestei neoplazii. 

În cazuri de boală refractară sau în forme histologice agresive, așa cum este carcinomul anaplazic tiroidian, opțiunile terapeutice din ce în ce mai diversificate în ceea ce privește terapiile țintă, au îmbunătățit semnificativ prognosticul și supraviețuirea fără progresia bolii făcându-ne să privim cu optimism către viitor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Molecular Testing of Thyroid Fine-Needle Aspiration: Local Issues and Solutions. An Interventional Cytopathologist Perspective”, 2021, Claudio Bellevicine,Roberta Sgariglia, Mariantonia Nacchio, Caterina De Luca, Pasquale Pisapia,Francesco Pepe, Giancarlo Troncone
https://www.mdpi.com/2673-5261/2/3/20
American Cancer Society - Thyroid Cancer
https://www.cancer.org/cancer/thyroid-cancer.html
American Thyroid Association - Thyroid Cancer (Papillary and Follicular)
https://www.thyroid.org/thyroid-cancer/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0