Cancerul la buze: cauze, simptome, tratament

Cancerul la buze apare în urma formării unor celule anormale care se dezvoltă în mod necontrolat și generează leziuni sau tumori la nivelul buzelor. Cancerul la buze este un tip de cancer oral, care este caracterizat prin celule subțiri și plate, numite și celule scuamoase, ce pot invada buzele, gura, limba, obrajii, sinusurile sau gâtul. 

Anumite obiceiuri și particularități ale stilului de viață pot crește riscul de cancer la buze, printre care se numără și:

-    Fumatul
-    Consumul excesiv de alcool
-    Expunerea necontrolată la soare și bronzatul

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De obicei, medicul stomatolog este cel care remarcă primele semne de cancer la buze, la controlul de rutină. 

Ce e important de reținut este faptul că acest tip de cancer se poate vindeca atât timp cât este depistat la timp. 

Cauzele și factorii de risc asociați cu apariția cancerului la buze

Potrivit oamenilor de știință, multe cazuri de cancer oral sunt direct asociate cu consumul de produse pe bază de nicotină, precum și cu consumul de alcool frecvent și în exces. 

Totodată, expunerea la soare este un factor de risc major, în special pentru persoanele care muncesc în spații deschise, neferite de razele UVA și UVB ale soarelui, ceea ce le permite o expunere necontrolată de lungă durată. 

De obicei, stilul de viață joacă un rol foarte important în ceea ce privește riscul apariției cancerului la buze. Astfel, factorii care pot crește acest risc includ și:

-    Fumatul sau consumul de produse pe bază de nicotină, cum ar fi țigările, trabucurile, pipa sau tutunul de mestecat
-    Consumul excesiv de alcool
-    Expunerea prelungită și necontrolată la soare și la radiații ultraviolete, adică inclusiv la solar
-    Pielea foarte deschisă la culoare
-    Sexul (bărbații sunt mai expuși riscului de cancer la buze față de femei)
-    Infecția cu virusul HPV, care se transmite pe cale sexuală
-    Vârsta (persoanele peste 40 de ani sunt mai expuse riscului de cancer la buze) 

Este important de luat aminte la faptul că cea mai mare parte a cazurilor de cancer oral, inclusiv cancer la buze, sunt asociate cu consumul de produse pe bază de nicotină. Riscul devine cu atât mai ridicat cu cât persoana în cauză consumă atât nicotină, cât și alcool în exces. 

Semnele și simptomele cancerului la buze

Printre principalele semne și simptome ale cancerului la buze se numără și:

-    Prezența persistentă a aftelor, leziunilor, bășicilor, ulcerațiilor sau umflăturilor la nivelul gurii
-    Apariția unor pete albe sau roșii pe buze
-    Sângerarea buzelor sau durerea resimțită la nivelul acestora
-    Inflamația mandibulei

Cancerul la buze poate fi, de asemenea, asimptomatic. Din acest motiv, de multe ori se întâmplă ca medicul stomatolog să fie cel care observă, pentru prima dată, semnele timpurii ale cancerului la buze, pe durata unui control stomatologic de rutină. Cu toate acestea, dacă prezinți o aftă sau orice altă formă de anomalie la nivelul buzelor, nu trebuie să intri în panică pentru că acest lucru nu înseamnă neapărat că este vorba de cancer. Este recomandat să discuți despre simptomele tale cu medicul dentist sau cu medicul de familie, pentru a primi o îndrumare pertinentă. 

Diagnosticul cancerului la buze

Dacă manifești semne sau simptome de cancer la buze, mergi imediat la medic. Acesta îți va examina buzele, precum și alte părți ale gurii, pentru a identifica regiuni anormale și pentru a identifica posibilele cauze. 

Medicul se va folosi și de oglinzi, precum și de lumini speciale, pentru a examina interiorul gurii. Totodată, va fi nevoie de o consultație clinică a nodulilor limfatici și a interiorului gâtului. 

În plus, doctorul va avea nevoie de informații cu privire la istoricul tău medical, la obiceiurile tale (dacă fumezi sau consumi alcool frecvent), la tratamente medicamentoase din trecut, în special legate de afecțiuni dentare, precum și de tratamentele luate în prezent. 

Dacă acesta suspectează un psoibil cancer la buze, o biopsie poate confirma suspiciunea. Biopsia presupune prelevarea unei mostre mici de țesut afectat, care apoi este examinată într-un laborator patologic, la microscop. 

Dacă rezultatul biopsiei confirmă faptul că ai cancer la buze, medicul va solicita mai multe teste și investigații pentru a identifica stadiul bolii și dacă s-a răspândit și în alte părți ale corpului. Printre aceste teste se pot numără: investigații imagistice de tip CT sau RMN, radiografii, analize de sânge și endoscopie. 

Opțiuni de tratament pentru cancerul la buze

Intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia se numără printre cele mai frecvent utilizate forme de tratament ale cancerului la buze. Pe lângă acestea, alte opțiuni posibile de tratament includ și imunoterapie, o abordare mai recentă, dar cu rezultate promițătoare, ale cancerului, precum și alte tratamente de investigație, cum ar fi terapia genetică. Discută cu medicul curant despre toate opțiunile disponibile pentru cazul tău. 

La fel ca în cazul altor forme de cancer, tratamentul cancerului la buze depinde foarte mult de stadiul bolii, de cât de avansată este, de dimensiunea tumorii, precum și de starea ta generală de sănătate. 

Așadar, dacă tumoarea este mică, intervenția chirurgicală este opțiunea cea mai sigură de eliminare a acesteia. Operația presupune eliminarea țesutului canceros și reconstruirea buzei, atât în scop funcțional, cât și estetic. 

Dacă tumoarea este mare sau se află în stadiu avansat, radioterapia și chimioterapia pot fi soluții potrivite de tratament, pentru reducerea dimensiunii acesteia înainte de operație. Tratamentele pe bază de chimioterapie presupun administrarea de medicamente care reduc riscul răspândirii sau revenirii cancerului. 

Pentru persoanele fumătoare, renunțarea la fumat înainte de începerea tratamentului poate impacta în mod pozitiv perioada de vindecare. 

Posibile complicații ale cancerului la buze

Dacă nu este tratat la timp, cancerul la buze se poate răspândi în alte zone ale guii, limbii, precum și în regiuni mai îndepărtate ale corpului. Odată ce cancerul începe să se răspândească, devine din ce în ce mai dificil de tratat. 

În plus, tratamentul pentru cancerul la buze poate avea multiple consecințe de ordin funcțional și estetic. Persoanele care sunt supuse intervenției chirurgicale pentru extirparea tumorilor de la nivelul buzei pot avea, ulterior, probleme de vorbire, de mestecare și de înghițire a mâncării. 

Intervenția chirurgicală poate da și complicații de ordin estetic, care pot fi ulterior reparate cu ajutorul operațiilor estetice de reconstrucție a buzelor și a țesuturilor faciale afectate. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Lip Cancer
https://www.healthline.com/health/lip-cancers#prevention 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0