Calculi biliari: totul despre prevenție și tratament

Un studiu recent indică o abordare nouă și promițătoare pentru a preveni și trata calculii biliari compuși din colesterol. În acest moment există o serie de opțiuni terapeutice care ajută la dizolvarea și prevenția calculilor biliari, care pot fi recomandate la o consultație realizată de un gastroenterolog sau hepatolog.

Ce sunt calculii biliari

Calculii biliari sunt substanțe din bilă care se întăresc și care blochează fluxul de lichid biliar prin canalele biliare. Semnele afecțiunii apar cel mai des după hrănire, iar acestea includ greață, vărsături sau durere în abdomen, spate sau chiar sub brațul drept. Cel mai frecvent, calculii biliari, se întâlnesc în rândul adulților în vârstă, a persoanelor supraponderale, sedentare, în rândul pacienților cu diabet, pacienților cu afecțiuni ale ficatului, dar și alte cauze.

Cunoaște-te mai bine

Pe măsură ce stomacul și intestinele digeră alimentele, vezica biliară eliberează lichidul biliar printr-un tub numit canal biliar comun. Conducta conectează vezica biliară și ficatul cu intestinul subțire. Când apar calculii biliari, aceștia sunt adesea detectați în timpul testelor imagistice pentru alte afecțiuni de sănătate. Cel mai frecvent tratament este realizat prin îndepărtarea vezicii biliare. Din fericire, lichidul biliar are și alte moduri prin care poate ajunge în intestinul subțire. Cu toate acestea, există și alte opțiuni terapeutice care ajută la dizolvarea și prevenția calculilor biliari. Aceste variante de tratament pot fi recomandate de către un medic specialist, gastroenterolog sau hepatolog, în timpul unei consultații.

Tratamente de dizolvare și prevenție a formării calculilor biliari

Acizii biliari orali

Acidul ursodeoxicolic sau ursodiolul este utilizat pentru a dizolva calculii biliari la persoanele care nu doresc o intervenție chirurgicală sau nu pot avea o intervenție chirurgicală pentru a elimina litiaza biliară. În timpul tratamentului cu ursodiol pentru dizolvarea calculilor biliari, simptomele de durere biliară au început să se amelioreze după trei până la șase săptămâni. Ursodiolul este, de asemenea, utilizat pentru a preveni formarea de calculi biliari la persoanele supraponderale care slăbesc foarte repede. Acest tip de acid poate fi utilizat pentru a dizolva pietrele mici și fragmentele de calcul. Cu toate acestea, aceștia funcționează doar într-un mic procent din cazuri și, de obicei, pietrele reapar după întreruperea tratamentului.

Acidul chenodeoxicolic sau Chenodiolul este utilizat pentru tratarea calculilor biliari la anumiți pacienți care vor fi operați la vezica biliară. Chenodiolul este un acid biliar care se găsește în mod natural în organism. Acidul chenodeoxicolic (chenodiol) este un acid biliar primar, sintetizat în ficat și prezent în concentrații mari în bilă, care este utilizat terapeutic pentru dizolvarea calculilor biliari de colesterol. Terapia cronică este asociată cu creșteri tranzitorii ale nivelurilor serice de aminotransferaze la până la 30% dintre pacienți. Dar chenodiolul a fost asociat doar cu cazuri rare de leziuni hepatice aparente clinic cu icter.

Dieta 

Nu există o modalitate dovedită de a preveni calculii biliari, dar cercetările sugerează câteva posibilități:

  • Mâncați trei mese bine echilibrate în fiecare zi;
  • Ajustați planul de alimentație pentru a include mai multe alimente bogate în fibre și grăsimi sănătoase, și mai puțini carbohidrați rafinați și mai puțin zahăr;
  • Mențineți o greutate normală;
  • Persoanele supraponderale să realizeze planul de pierdere în greutate alături de specialiști, iar aceștia să urmărească procesul îndeaproape;
  • Faceți exerciții fizice regulate (cel puțin 30 de minute pe zi în majoritatea zilelor săptămânii).

Mai multe studii au asociat consumul moderat de alcool cu un risc mai scăzut de apariție a litiazelor biliare care cauzează simptome. Un studiu a mai constatat că femeile cu mai multe fibre în alimentația lor și cele care consumă câteva porții de aproximativ 28 grame de nuci pe săptămână au avut mai puține riscuri de a avea nevoie de o intervenție chirurgicală la vezica biliară.

Evitarea alimentelor grase nu va preveni sau scăpa de calculii biliari, dar poate reduce frecvența atacurilor.

Studiul CAR 

Potrivit estimărilor actuale, milioane de oameni au sau vor dezvolta calculi biliari. Deși doar un mic procent din aceste persoane cu calculi biliari progresează și în simptome, statisticile arată că sute de mii de oameni vor fi supuși unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a calculilor biliari. În plus, mulți dintre acești pacienți vor lua medicamente pentru a ține boala sub control sau pentru a trece printr-o serie de proceduri menite să îi ajute în dizolvarea calculilor biliari. 

Un studiu publicat în martie 2017 în "The American Journal of Pathology" (Jurnalul American de Patologie) scria despre o nouă abordare promițătoare pentru a preveni și a trata calculii biliari cauzați de colesterol. O afecțiune care reduce producția biliară a colesterolului prin activarea receptorilor prezenți în țesuturile ficatului și ale intestinului subțire. Ipoteza este încă în studii și să sperăm că în curând vom avea un produs care să poată dizolva mai eficient calculii. 

Studiul a indicat că receptorul constitutiv de androstan (CAR) joacă un rol important în menținerea homeostaziei nivelurilor de colesterol și trigliceride, iar activarea acestuia poate reprezenta o nouă abordare pentru tratarea calculilor.

Litiaza biliară, adică acumularea de calculi de colesterol în vezica biliară, este una dintre cele mai comune boli gastrointestinale. Rata de incidență este în creștere din cauza standardelor de trai, a unei diete cronice bogate în colesterol și din cauza supra-alimentării.

Studiul acesta indică faptul că un receptor (numit "constitutive androstane receptor") joacă un rol important în menținerea homeostaziei colesterolului și nivelurilor trigliceridelor, iar activarea acestui receptor (abreviat CAR) poate reprezenta o nouă abordare în tratarea litiazei biliare (calculilor biliari compuși din colesterol și alți factori).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Activarea receptorului CAR modifică compoziția biochimică a calculilor biliari de colesterol și bila hepatică pentru a obține efectele care acționează împotriva litogenezei (formării de pietre la fiere). Cercetătorii au comparat șoarecii de laborator care au fost săptămânal injectați (timp de 2 săptămâni) cu un medicament care stimulează activitatea receptorului CAR cu alți șoareci cărora li s-au administrat injecții cu o substanță neutră, de control. Toți șoarecii au fost hrăniți apoi fie cu o dietă standard, fie cu o dietă bogată în colesterol/grăsimi, care a indus apariția pietrelor sau calculilor biliari.

Oamenii de știință au descoperit că 94,7% dintre șoarecii care nu au fost stimulați cu receptorul CAR au dezvoltat calculi biliari, comparativ cu 33,3% dintre șoarecii injectați cu medicamentul care stimula receptorul CAR, când au fost hrăniți cu dieta bogată în colesterol și grăsimi.

Analiza microscopică a țesuturilor a arătat diferențe izbitoare. Vezica biliară a șoarecilor care nu au fost tratați cu acel receptor, a fost umplută cu calculi biliari compuși din bilă cu cristale agregate de colesterol. Pe de altă parte, șoarecii tratați cu receptorul CAR au prezentat o bilă transparentă, fără segmente de colesterol. După 2 săptămâni în care șoarecii de laborator au urmat dieta bogată în colesterol și grăsimi, pereții vezicii biliare a șoarecilor din grupul de control au prezentat o dovadă clară de inflamație, care nu s-a observat în grupul tratat cu receptorul CAR.

Stimularea receptorului CAR produce și beneficii conexe, inclusiv conversia sporită a colesterolului în acizii biliari și creșterea reabsorbției de acid biliar. În mod colectiv, se pare că receptorul CAR joacă un rol important în menținerea homeostaziei colesterolului, acizilor biliari și a nivelului trigliceridelor.

Rămâne de văzut dacă acest receptor CAR va fi un aliat nou în prevenirea și tratarea calculilor biliari cauzați de colesterol la om.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Constitutive Androstane Receptor Differentially Regulates Bile Acid Homeostasis in Mouse Models of Intrahepatic Cholestasis, 2018, Kang Ho Kim, Jong-Min Choi, Feng Li, Bingning Dong, Clavia Ruth Wooton-Kee, Armando Arizpe, Sayeepriyadarshini Anakk, Sung Yun Jung, Sean M. Hartig, David D. Moor -  aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/action/doSearch?ContribAuthorRaw=Choi%2C+Jong+Min 
Gallstones - https://www.nhs.uk/conditions/gallstones/ 
Gallstones (Cholelithiasis) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459370/ 
Epidemiology of Gallbladder Disease: Cholelithiasis and Cancer - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3343155/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0