Calcificarea glandei pineale: cauze, simptome, tratament

Glanda pineală sau epifiza este ceasul nostru biologic intern. Glanda e sub forma unui con și este de mărimea unui bob de orez. Aceasta e situată în interiorul creierului și ne anunță când trebuie să dormim, când începe pubertatea, cum să ne adaptăm atunci când se schimbă anotimpurile și lista continuă. Scopul ei în organism este să regleze integrarea corpului în ritmurile temporale prin secrețiile de serotonină și melatonină și prin conexiunea directă cu hipotalamusul.

Ce face glanda pineală? 

În funcție de informațiile care ajung la creier, emoții, stări, lumină, temperatură, glanda pineală, din punct de vedere biologic, reglează organismul la mediul care îl înconjoară.

Cu toate acestea, principalul ei scop este să producă melatonină, hormonul care ajută reglarea somnului și induce starea de veghe.

Tot ce trebuie să știi despre calcificarea glandei pineale 

Mai mulți cercetători au identificat că glanda pineală se poate calcifica. Mai exact, sărurile de calciu se depun în țesuturi vii. Glanda pineală nu este singura parte din corp care devine calcificată. Acestea se pot forma pe valvele cardiace, pe articulații și chiar în țesutul mamar.

Calcificarea glandei pineale poate afecta capacitatea glandei de a produce melatonină.

Calcificarea glandei pineale: cauze 

Deși studiile nu confirmă cu exactitate cauzele care duc la calcificarea glandei pineale, există, totuși, câteva teorii. Iată câteva exemple:

Îmbătrânirea 

Odată cu trecerea timpului și cu înaintarea în vârstă, corpul își pierde treptat din funcții. Din acest motiv, specialiștii corelează calcificarea glandei pineale cu îmbătrânirea. Cu toate acestea, au existat cazuri în care medicii au constatat calcificări ale glandei și la sugari, deci, îmbătrânirea nu este singurul factor care duce la această afecțiunie.

Activitatea metabolică 

Unii specialiști confirmă că este o posibilitate ca o glandă pineală mai activă din punct de vedere metabolic să acumuleze cantități mai mari de calciu.

Întunericul influențează secreția de melatonină și, astfel, glanda pineală nu este nevoită să producă o cantitate mai mare de melatonină, deci riscurile de calcificare sunt mai mici.

Bolile cronice 

Ultima teorie în jurul căreia s-au demarat studii este cea care afirmă că afecțiunile medicale cronice cresc posbilitatea calcificării glandei pineale. Melatonina are un efect de antioxidant care protejează creierul.

Câteva boli cronice care duc la calcificarea glandei pineale sunt:

 • Alzheimer,

 • Schizofrenia,

 • Boli ale rinichilor,

 • Migrenele puternice.

În ultimii ani, cercetătorii sugerează că glanda pineală, la majoritatea oamenilor, funcționează la nivel minim din cauza mai multe factori precum:

 • Poluarea vizuală: orele petrecute la televizor, laptop, telefon și tabletă,

 • Expunerea la frecvențele electromagnetice: telefonul,

 • Consumul de fluor (apă și pastă de dinți) și clor (apa potabilă),

 • Mercurul din produsele dentare, din carnea de pește și din fructele de mare care sunt pescuite, de cele mai multe ori, din ape poluate,

 • Pesticidele utilizate la creșterea fructelor și legumelor,

 • Alcoolul,

 • Fumatul,

 • Îndulcitorii artificiali ca aspartamul și ciclamatul,

 • Zahărul rafinat,

 • Anumite E-uri,

 • Deodorantele.

Simptomele calcificării glandei pineale 

Calcificarea glandei pineale aduce și câteva simptome pe care este foarte posibil, în cazul în care ai dezvoltat această afecțiune, să le resimți. Mai exact, principalelele simptome sunt insomniile și migrenele puternice.

Unii cercetători susțin că motivul principal pentru care personalele mai în vârstă experimentează mai des senzația de somnolență în timpul zilei și de insomnii pe timpul nopții este calcificarea glandei pineale.

Totuși, un studiu a constatat că în cazul persoanelor vârstince glanda pineală se micșorează și din această cauza apar tulburările de somn, nu din cauza calcificării.

Glanda pineală se poate decalcifica? 

Unii cercetători spun că da. Spre exemplu, există o conexiune între clacificarea glandei pineale și expunerea crescută la fluor.

Elimină fluorul 

Fluorul este un mineral care e găsit în stare naturală, adăugat, de obicei, în apă cu scopul de a combate cariile dentare. De asemenea, majoritatea pastelor de dinți de pe piață au introdus acest mineral în compoziție fiindcă ajută și la întărirea smalțului.

Acest mineral natural e puternic atras de calciu și unii cercetători cred că fluorurarea crescută duce la calcificări crescute ale glandei pineale. Este recomandat să renunți la alimente fluoratate și la apa potabilă care conține acest mineral.

Schimbarea stilului de viață 

Cu toate că American Dental Association, dar și alte organizații de sănătate susțin că fluorura este benefică pentru dantură, precum și sigură pentru organism, puteți încerca evitarea fluorului din apă, alimente și chiar din pasta de dinți, alegând să practicați măsuri de igienă dentară alternativă, cum ar fi folosirea aței dentare.

De asemenea, puteți încerca să consumați alimente proaspete, organice, neprelucrate.

În cazul în care beți apă de la un sistem public, puteți apela la furnizorul de apă care vă este destinat pentru a afla mai multe date despre mineralele din apa pe care o consumați. Unele persoane au început să aleagă cu atenție apa îmbuteliată, în timp ce alți oameni au optat pentru instalarea unor filtre care purifică și curăță apa.

De reținut! Fluorul este utilizat în pesticide și în unele substanțe chimice utilizate pentru a crea compuși antiaderenți pentru unele vase de bucătărie, ca oalele și tigăile.

Un alt factor care ar putea contribui la calcificarea glandei pineale este suplimentul de calciu. Evitați să apelați la aceste ajutoare pentru organism. Puteți, în schimb, să consumați mai multe fructe și legume bogate în calciu, deoarece acestea nu afectează glanda pineală.

Pregătește-te corect pentru somn 

Un somn de înaltă calitate contribuie la funcționarea optimă a glandei pineale. Principalul factor care vă afectează calitatea somnului este lumina albastră. Acesta suprimă producția de melatonină până la 4 ore. Înainte de culcare încercați, pe cât posibil, să evitați laptopurile, telefoanele și chiar statul la televizor. Puteți realiza în dormitor un spațiu optim pentru somn și perfect pentru relaxare. Înlocuiți LED-urile cu becuri cu halogen sau cu incandescență tradițională. De asemenea, lumina verde contribuie la un somn odihnitor și de o calitate superioară. Ideea este să păstrezi dormitorul cât mai întunecat posibil. Dacă țineți cont de aceste detalii, glanda pineală va putea produce nivelul de melatonină necesară pentru un organism sănătos. Bineînțeles, un somn odihnitor vă poate transforma, deoarece pe parcursul zilelor puteți avea mai multă energie pentru a duce la final task-urile și veți fi și mai concentrat.

Există și alte tratamente pentru descalcificarea glandei pineale? 

Majoritatea medicilor susțin că glanda pineală calcificată nu este o problemă medicală. Din această cauză, nu există medicamente cu rolul de a descalcifica glanda pineală sau pentru a reduce depozitele de claciu de pe glandă. Cele mai multe modificări sunt corelate cu cu aportul alimentar și cu expunearea la substanțe chimice sau la lumină (soare).

Când trebuie să mergi la medic? 

Cercetătorii încă studiază ce efecte poate avea o glandă pineală calcificată. Până să ajungă la niște rezultate corecte și concrete, puteți să vă întrebați oricând medicul dacă glanda pineală și nivelul de melatonină din organism vă afectează somnul.

Concluzii 

Glanda pineală este țesutul din corp care are cea mai mare rată de calcifiere. Doctorii nu au demonstrat că, după cum am menționat și mai sus, ar putea duce la afecțiuni medicale grave. Cu toate acestea, unii oameni aleg să reducă alimentele, produsele dentare și apa în care se află fluor și să renunțe la suplimentele alimentare cu calciu, fiindcă astfel ar putea reduce șansele de calcificare a glandei pineale. Totuși, cercetătorii nu au demonstrat că acestea ar funcționa în cazul oamenilor.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

What to Know About Calcification of the Pineal Gland, Melinda Ratini

Pineal Calcification, Melatonin Production, Aging, Associated Health Consequences and Rejuvenation of the Pineal Gland, Dun Xian Tan,* Bing Xu, Xinjia Zhou, and Russel J. Reiter*

Decalcifying Your Pineal Gland: Does It Work?


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0