Boala hepatica generata de consumul de alcool

Problema consumului de alcool cu regularitate, pe o perioada lunga de timp, uneori indiferent de cantitate, se reflecta adesea in imbolnavirea ficatului si posibil, a pancreasului. Fiecare persoana poate reactiona diferit la consumul cronic de alcool din cauza determinismului genetic.

Renuntati imediat la alcool daca constituie pentru dumneavoastra un obicei zilnic, simtiti ca nu va puteti opri dupa consumul unui singur pahar la masa, daca deveniti nervos atunci cand nu aveti alcool in casa. Primul gest in abandonarea alcoolului este constientizarea ca aveti o problema in acest sens. Negarea ei nu inseamna ca afectarea starii de sanatate va intarzia sa apara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Simptomele pe care trebuie sa le luati in seama

Simptomele variaza. La inceput, pentru o perioada de cateva luni sau ani este posibil sa nu apara niciun simptom zgomotos, ceea ce incurajeaza persoana sa persiste in consum, de cele mai multe ori fiind asociata o stare de bine, de deconectare, reducere a stresului, adormire mai usoara. Dupa un timp, insa pot aparea primele semne, de la nervozitate, afectarea tenului, aspectul pleoapelor si privirii, aparitia cuperozei si inrosirea tenului, in special a nasului si obrajilor. Ulterior se instaleaza semnele afectarii hepatice, prin stare subfebrila sau febra, icter, oboseala, ficat marit si durere in hipocondrul drept. Pot aparea treptat si probleme mai grave, cum ar fi hemoragiile la nivelul tractului digestiv si deteriorarea functiilor cerebrale.

Persoanele care stiu ca au consumat alcool in exces si sesiseaza simptomele de boala hepatica, trebuie sa faca analize sange pentru a evalua starea ficatului si, ocazional, pot recurge chiar la elastografie sau biopsie hepatica.

Cel mai bun tratament este sa se opreasca imediat consumul de alcool, in totalitate, dar pentru multe persoane acest lucru este foarte dificil, deoarece s-a instalat dependenta, cu multiple cauze de ordin psihologic. Oamenii trebuie sa admita ca au nevoie de ajutor si sa se adreseze familiei pentru sprijin, prietenilor, medicilor, psihologilor sau programelor de reabilitare specifice.

Cum afecteaza alcoolul ficatul

Alcoolul, dupa ce a fost absorbit in tractul digestiv, este procesat (metabolizat) la nivelul ficatului. Chiar daca alcoolul produce inca din primele luni sau ani anumite daune ficatului, acesta poate continua sa functioneze pentru un timp, deoarece are o mare putere de regenerare, chiar si atunci cand este deteriorat aproximativ 80%.

In aceasta faza, renuntarea la alcool poate avea efecte incredibil de bune. In cazul in care oamenii continua sa bea alcool, afectarea ficatului progreseaza si poate duce in cele din urma la moarte.

Abuzul de alcool poate provoca trei tipuri de leziuni hepatice, care de multe ori se dezvolta in urmatoarea ordine:

Acumularea de grasime (ficatul gras sau steatoza): Acest tip este cel mai putin grav si uneori poate fi reversibil. Ficatul gras apare la mai mult de 90% dintre persoanele care beau prea mult alcool.

Inflamatie (hepatita alcoolica): Ficatul se inflameaza la aproximativ 10 pana la 35% din persoanele consumatoare de alcool.

Ciroza - aproximativ 10 pana la 20% dintre oameni dezvolta ciroza. In ciroza, o cantitate mare de tesut hepatic normal este inlocuit permanent cu tesut cicatricial (numite fibroza), care nu indeplineste nicio functie. Ca urmare, structura interna a ficatului este perturbat, iar ficatul nu mai poate functiona normal. In cele din urma, ficatul se micsoreaza. Ciroza nu este reversibila.

Ciroza poate cauza urmatoarele complicatii grave:

  • Ascita - lichidul se poate acumula in abdomen, provocand umflarea acestuia.
  • Encefalopatia hepatica (portosistemica) in care functia creierului se poate deteriora, deoarece ficatul deteriorat este mai putin capabil de a elimina deseurile toxice din sange. Oamenii pot deveni somnorosi si confuz.
  • Hipertensiunea portala: vena care aduce sange la nivelul ficatului poate fi redusa sau blocata, cu cresterea tensiunii arteriale in vena. Hipertensiunea portala contribuie la ascita, sangerari la nivelul tractului digestiv, splina marita (splenomegalie), si uneori encefalopatie portosistemica.
  • Sangerarea la nivelul tractului digestiv - venele din esofag si stomac se maresc si pot sa inceapa sa sangereze din cauza hipertensiunii portale, insotite de varsaturi cu sange sau scaune negre ori cu sange.
  • Insuficienta hepatica - apare cand ficatul devine mai putin capabil sa functioneze, generand multe complicatii si afecatrea generala a sanatatii. Insuficienta hepatica poate conduce si la insuficienta renala.
  • Coagulopatia - oamenii tind sa sangereze si sa faca mai usor vanatai, deoarece ficatul deteriorat nu produce o cantitate suficienta de substante anticoagulante. De asemenea, alcoolul poate reduce numarul sau activitatea trombocitelor care auta la coagularea sangelui. Hipertensiunea portala duce la o splina marita, care scade, de asemenea, numarul de trombocite.
  • Splenomegalie - hipertensiunea portala cauzeaza marirea splinei si rarirea celulelor albe din sange si trombocitelor. Ca urmare, creste si riscul de infectii si sangerari.

 

Factorii de risc

Boala hepatica alcoolica este mai probabil sa se dezvolte daca pacientii au baut cantitati mari de alcool pe o lunga perioada de timp (de obicei, pentru mai mult de 8 ani).

Afectiunea este mai grava la femei, obezi si la persoanele cu determinism genetic care ii sensibilizeaza la bolile hepatice alcoolice.

Ca sa inteleaga riscul de a face de boli hepatice alcoolice, oamenii trebuie sa fie constienti de cantitatea de alcool din bautura:

  • Bere: 2 pana la 7%
  • Vinuri: 10 pana la 15%
  • Bauturi tari: 40 pana la 45%

 

Pentru barbati, riscul creste in cazul in care beau mai mult de aproximativ 1 litru de alcool pe zi mai mult de 10 de ani.

Femeile sunt mai vulnerabile la leziuni hepatice generate deconsumul de alcool, chiar si cantitati mai mici. Femeile prezinta un risc de afectare a ficatului in cazul in care beau aproximativ jumatate la fel de mult alcool ca si barbatii. Mai mult de un jumatate de litru de alcool pe zi situeaza femeile in categoria de risc. In plus, riscul poate fi mai crescut la femei, deoarece sistemul lor digestiv este mai putin capabil sa proceseze alcoolul, crescand astfel cantitatea de alcool care ajunge la ficat.

Acumularea de fier in ficat si hepatita C cresc, de asemenea, riscul de afectare a ficatului de alcool.

Fierul se poate acumula atunci cand oamenii au hemocromatoza (o afectiune ereditara care duce la absorbtia unei cantitati prea mari de fier) ​​sau atunci cand consuma anumite tipuri de vin care contin fier.

Mai mult de 25% dintre consumatorii de alcool au, de asemenea, hepatita C, iar combinatia de consumul exagerat de alcool si hepatita C creste foarte mult riscul de ciroza.

In cazul in care exista fier acumulat in ficat sau in cazul in care oamenii au avut hepatita C timp de mai mult de 6 luni, riscul de cancer la ficat (carcinom hepatocelular) este crescut.

Simptomele afectiunilor hepatice

Daca se dezvolta simptome inca de la 30 sau de 40 de ani persoanele au riscul de a dezvolta probleme mai severe in urmatorii 10 ani de consum.

Pentru ca din pacate ficatul gras nu cauzeaza adesea nici un simptom, aceasta afectiune este depistata doar la palpare, intrucat ficatul este marit si neted. In timp pot aparea febra, icter si ficatul dureros, cu oboseala marcata.

 

 

Consumul excesiv de alcool poate determina aparitia contracturii Dupuytren, cand benzile de tesut fibros din palme se strang, provocand contractura degetelor, iar palmele devinrosii (eritem palmar).

Apar teleangiectaziile, vasele de sange mici sub forma de paianjen pe pielea de partea superioara a corpului. Glandele salivare se maresc si nervii periferici (nervi in ​​afara creierului si a maduvei spinarii) se pot deteriora, provocand pierderi de senzatie si putere, apare slabiciunea in maini si brate.

Barbatii care beau foarte mult pot dezvolta caracteristici feminine, cum ar fi pielea neteda, sani mai mari, si modificari ale parului pubian. iar testiculele se pot contracta.

Cancerul de ficat se dezvolta in 10 pana la 15% dintre persoanele cu ciroza din cauza abuzului de alcool.

Pancreasul se poate inflama generand pancreatita, cu dureri abdominale severe si varsaturi.

Oamenii dependenti de alcool pot deveni subnutriti, deoarece alcoolul, care are multe calorii, dar o valoare nutritiva mica, scade apetitul. De asemenea, daunele provocate de alcool pot interfera cu absorbtia si prelucrarea nutrientilor. Oamenii pot avea deficiente de acid folic, tiamina, alte vitamine sau minerale. Deficitele de anumite minerale pot provoca slabiciune si agitare. De asemenea, deficiente nutritionale, probabil, cauza sau contribui la deteriorarea nervilor periferice.

In randul consumatorilor de mari cantitati de alcool deficitul de tiamina poate duce la encefalopatie Wernicke, care provoca confuzie, dificultati de mers si probleme cu ochii. In cazul in care nu sunt tratate prompt, encefalopatia Wernicke poate duce la sindromul Korsakoff, coma sau chiar moartea. Sindromul Korsakoff cauzeaza pierderi de memorie si confuzie.

Anemia se poate dezvolta din cauza sangerararilor care apar la nivelul tractului digestiv sau pentru ca se dezvolta deficiente ale unui nutrient necesar pentru a regenerarea celulelelor rosii din sange (anumite vitamine sau fier).

 

Analize si evaluare in cazul pacientilor alcoolici

In cazul in care medicii suspecteaza diagnosticul, se recomada testele functionale hepatice. O numaratoare completa a celulelor sanguine prin hemoleucograma verifica daca exista un numar scazut de trombocite, leucopenie si anemie

Testele imagistice hepatice nu sunt efectuate in mod obisnuit. Se pot efectua echografia sau ultrasonografia ori tomografie computerizata (CT) pentru a stabili daca exista ficat gras sau hipertensiune portala, o splina marita, sau acumularea de lichid in abdomen.

O tehnica numita elastrografie cu ultrasunete determina cat de rigid este ficatul si indica gradul de fibroza.

Chiar daca examinarea si rezultatele testelor sugereaza o boala hepatica alcoolica, medicii verifica si alte posibile forme de boliale ficatului, care pot fi tratate, in special hepatita virala.

Biopsia hepatica se face, uneori, atunci cand diagnosticul este incert sau atunci cand boala de ficat pare a avea mai multe cauze. Biopsia hepatica poate confirma boala de ficat, demonstreaza ca alcoolul este cauza probabila si determina tipul de leziuni hepatice prezente. Ea poate, de asemenea, identifica ce cantitate de fier s-a acumulat in ficat.

Pentru cei cu ciroza, se efectueaza teste pentru cancer la ficat. Acestea includ ecografie si teste de sange pentru a masura nivelul de alfa-fetoproteina, care sunt crescute in aproximativ jumatate din persoanele cu cancer la ficat.

 

Prognoza

Prognosticul depinde de modul in care sunt prezente fibroza si inflamatia.

Daca oamenii nu mai beau si fibroza nu este prezenta, ficatul gras si inflamatia pot fi reversibile. Ficatul gras poate rezolva complet in decurs de doar 6 saptamani. Fibroza si ciroza de multe ori nu pot fi inversate.

Odata ce ciroza s-a instalat si apar si complicatiile sale (cum ar fi acumularea de lichid in abdomen si sangerari la nivelul tractului digestiv), prognosticul este mai rezervat. Doar aproximativ jumatate din aceste persoane mai traiesc 5 ani. Oamenii care abandoneaza imediat alcoolul tind sa traiasca mai mult decat cei care nu se opresc din baut.

 

Tratamentul

Tratamentul se bazeaza inprincipal pe abstinenta si asistenta in acest sens, cea mai eficienta abordare care poate incetini sau inversa bolile hepatice alcoolice. Intrucat abstinenta este dificila, mai multe strategii sunt folosite pentru a ajuta si motiva oamenii sa-si schimbe comportamentul. Strategiile includ terapie comportamentala si psihoterapie, ca parte a unui program de reabilitare formala-precum si auto-ajutorare si grupuri de sprijin (cum ar fi Alcoolicii Anonimi) si sesiuni de consiliere cu medicul de familie. Terapiile care pot explora si clarifica motivul pentru care oamenii au probleme cu alcoolul, cum ar fi terapia accesoriu motivationala poate fi, de asemenea, eficienta.

Medicamentele sunt uneori folosite, dar numai pentru a completa terapiile comportamentale si psihosociale. Unele medicamente (cum ar fi naltrexona, nalmefena, baclofen, sau acamprosatul) ajuta prin reducerea simptomelor de sevraj si pofta de alcool. Disulfiram ajuta deoarece provoaca simptome neplacute, cum ar fi inrosirea fetei, atunci cand oamenii iau medicamentul si beau alcool. Cu toate acestea, disulfiram nu a fost demonstrat de a promova abstinenta si, prin urmare, este recomandata numai pentru anumiti oameni.

Tratarea problemelor cauzate de boli hepatice alcoolice si simptomele de sevraj se face prin dieta si suplimente de vitamine (in special vitaminele B) care pot ajuta la corectarea deficientelor nutritionale ce detrmina complicatii, cum ar fi slabiciunea, tremuraturile, pierderea sensibilitatii si rezistentei, anemia si encefalopatia Wernicke. Suplimentele pot imbunatati starea generala de sanatate.

In cazul in care inflamatia este severa, persoanele sunt spitalizate si hranite parenteral cu nutrientii adecvati si sedate pentru a trata simptomele de sevraj.

Cand boala hepatica alcoolica este avansata, sedative sunt folosite in doze mici sau evitate, deoarece acestea pot declansa encefalopatie.

Pentru tratarea hipertensiunii portale este esentiala abstinenta. Se administreaza mai multe tipuri de medicamente, inclusiv antioxidanti (cum ar fi S-adenozil-L-metionina, fosfatidilcolina, si metadoxine) si medicamente pentru a reduce inflamatia. Corticosteroizii pot ajuta la ameliorarea inflamatiei hepatice severe, insa nu se administreaza in cazul infectiilor, sangerarilor la nivelul tractului digestiv, insuficienta renala sau transplantul de pancreas.

Transplantul hepatic se recomnda in cazul in care prejudiciul este sever si permite oamenilor sa traiasca mai mult. Cu toate acestea, pentru ca aproximativ jumatate din cei transplantati incep sa consume alcool din nou dupa transplant, cele mai multe programe de transplant cer ca pacientii sa instituie abstinenta timp de 6 luni pentru a se califica la interventie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0