Utilizarea alcoolului la pacientii cu ficat gras

Consumul de alcool este un factor de risc pentru boala hepatică cronică și trebuie evitat de pacienții cu ficat gras non-alcoolic și steatohepatită. 

Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA) definește alcoolismul astfel: consumul a mai mult de 4 băuturi în orice zi sau mai mult de 14 băuturi pe săptămână, la bărbați, ori mai mult de 3 băuturi în orice zi sau 7 băuturi pe săptămână, la femei.

Ce este steatoza hepatică

Steatoza hepatică este afecțiunea caracterizată de acumularea depozitelor de grăsime la nivelul ficatului. Consumul excesiv de alcool crește riscul de steatoză, alcoolul contribuind la depunerea grăsimilor pe ficat. Astfel, funcționarea acestui organ este îngreunată.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Steatoza hepatică poate fi cauzată de consumul de alcool – steatoza hepatică alcoolică – sau poate fi cauzată de alți factori, nicidecum de consumul de băuturi alcoolice – steatoza hepatică non-alcoolică. 

Steatoza hepatică la pacienții cu alte boli hepatice cronice

Din cauza prevalenței ridicate a factorilor de risc pentru steatoza hepatică non-alcoolică și steatohepatita non-alcoolică, nu este neobișnuit ca pacienții cu alte afecțiuni hepatice cronice să prezinte trăsături histologice coexistente ale ficatului gras non-alcoolic. Steatoza hepatică este frecventă în infecția cu virus hepatitei C.

Un studiu amplu a arătat o prevalență ridicată a steatozelor (40,5%) și a steatohepatitei (15%) la pacienții cu ciroză biliară primară, deși cel puțin o parte din steatoză și steatohepatita din acest studiu a fost suspectată că a apărut din cauza consumului de alcool. 

În practica clinică, nu este neobișnuit pentru pacienții obezi și/ sau diabetici cu boala hepatică autoimună să prezinte steatoza și steatohepatită pe biopsiile hepatice.
Atunci când steatoza și steatohepatita sunt evidente la pacienții cu alte tipuri de afecțiuni hepatice cronice, este important să se evalueze factorii de risc metabolic și etiologiile alternative pentru steatoza hepatică.

La pacienții cu alte tipuri de afecțiuni hepatice cronice care au co-existente NAFLD (non alcoolic fatty liver disease - boala de ficat gras nonalcoolic) și (nonalcoholic steatohepatitis - steatohepatita non-alcoolică), nu există date care să susțină utilizarea vitaminei E sau pioglitazonei pentru a îmbunătăți boala hepatică.

Cu ce frecvență poți să bei fără să faci abuz

Pentru majoritatea oamenilor, consumul moderat de alcool nu va duce la boli hepatice alcoolice. Conform specialiștilor, consumul moderat de alcool este reprezentat de o băutură pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați. 

Cu toate acestea, dacă ai fost diagnosticat cu boală hepatică cronică, chiar și cantitățile mici de alcool îți pot agrava afecțiunea. Persoanele cu boli hepatice legate de alcool și cei cu ciroză din orice cauză ar trebui să se abțină complet de la alcool.


Care sunt complicațiile steatozei hepatice alcoolice

Complicațiile apar de obicei după ani în care pacientul a consumat alcool în exces. Aceste complicații pot fi grave. Printre acestea se numără:

  • acumularea de lichid în abdomen
  • sângerare din venele din esofag sau stomac
  • splina mărită
  • tulburări ale creierului
  • comă
  • insuficiență renală
  • cancer de ficat

În plus, boala hepatică alcoolică poate fi însoțită de afecțiuni non-hepatice multi-organe.

Cum progresează boala hepatică alcoolică

Mulți pacienți vor ajunge, în timp, să fie diagnosticați cu ciroză alcoolică. Cu toate acestea, unii consumatori de alcool pot dezvolta ciroză fără a avea mai întâi hepatită alcoolică. Alții pot avea hepatită alcoolică, dar să nu dezvolte niciodată simptome. În plus, consumul de alcool poate agrava leziunile hepatice cauzate de boli hepatice care nu sunt legate de alcool, cum ar fi hepatita cronică C.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Deoarece susceptibilitatea unei persoane la efectele toxice ale alcoolului poate varia în funcție de mulți factori, inclusiv vârsta, sexul, genetica și afecțiunile medicale coexistente, este rezonabil să revizuiești consumul de alcool împreună cu medicul.

Cum se manifestă steatoza hepatică alcoolică

Într-un studiu realizat în Statele Unite ale Americii (SUA), consumul de alcool de cel puțin 30 g/zi pentru bărbați și 15 g/zi pentru femei a fost asociat cu o mortalitate crescută la persoanele cu ficat gras și sindrom metabolic 1

Într-un studiu finlandez, chiar și consumul scăzut de alcool în boala ficatului gras a fost asociat cu riscuri crescute de boli hepatice avansate și cancer, iar într-un studiu din Coreea de Sud, chiar dacă consumul scăzut de alcool a fost legat de un risc scăzut de steatoză hepatică incidentă, aceleași niveluri de consum scăzut de alcool au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta fibroză hepatică avansată 2.

Steatoza hepatică alcoolică nu prezinta întotdeauna simptome. Însă pe măsură ce ficatul devine mai inflamat și își mărește dimensiunile, simptomele încep să se manifeste. Pot apărea, astfel, dureri în partea de sus a abdomenului, pe partea dreaptă. 

Din fericire, steatoza hepatică alcoolică se ameliorează după ce pacientul renunță la consumul de alcool. Însă în cazul în care pacientul nu renunță la alcool, pot apărea complicațiile precum ciroza alcoolică.

Ciroza alcoolică apare în momentul în care țesuturile ficatului mor treptat, împiedicând ficatul să funcționeze așa cum ar trebui. Printre simptomele cirozei se numără și: presiune ridicată la nivelul abdomenului, hemoragii, confuzie, splina mărită sau insuficiența hepatică – aceasta poate fi fatală. 

Odată ce primește diagnosticul de steatoza hepatică, pacientul ar trebui să renunțe la consumul de alcool. În cazul în care acesta suferă de alcoolism, poate apela la ajutor de specialitate pentru învingerea dependenței de alcool. Un psihoterapeut poate face această luptă mai ușor de câștigat. Cu cât consumul de alcool este oprit mai devreme, cu atât mai puțin vor avea de suferit țesuturile hepatice ale pacientului cu boala de ficat gras. 

Cum se tratează bolile hepatice alcoolice

Abstinența

Așa cum am precizat mai sus, dacă ai fost diagnosticat cu o boală hepatică alcoolică, cel mai important lucru pe care îl poți face este să renunți la alcool. Abstinența este singura modalitate de a inversa eventuala afectare a ficatului sau, în cazuri mai avansate, de a preveni agravarea acesteia. Dacă ești dependent de alcool, poate fi necesară supravegherea medicală într-un program de detoxifiere. Poate fi periculos să renunți la băutură foarte brusc. O reducere rapidă a alcoolului poate duce la simptome de sevraj, inclusiv anxietate, agitație, halucinații și convulsii.  

Terapia nutrițională

Deficiențele nutriționale sunt foarte frecvente la persoanele cu boli hepatice alcoolice. Medicul îți poate recomanda o dietă specială, precum și suplimente de vitamine și nutritive, pentru a combate efectele malnutriției și pentru a te ajuta să te îngrași dacă este necesar.  

Medicamente

În funcție de severitatea bolii, medicul îți poate recomanda medicamente pentru a ajuta la reducerea inflamației ficatului. Aceste medicamente au arătat un beneficiu pe termen scurt în creșterea supraviețuirii. Tratamentul cu steroizi cu prednison este de obicei medicamentul de primă linie, urmat de pentoxifilină, dacă terapia cu steroizi nu funcționează. Nu s-au găsit tratamente de medicină alternativă care să vindece hepatita alcoolică.

Transplant hepatic

Pentru persoanele cu ciroză alcoolică avansată, singura opțiune de tratament poate fi transplantul de ficat. Cu toate acestea, alcoolicii activi nu se califică, de obicei, drept receptori adecvați de organe.

Cunoaște-te mai bine
 

Care sunt perspectivele pentru persoanele cu steatoză hepatică alcoolică

Oricine are boala hepatică alcoolică își va îmbunătăți sănătatea și speranța de viață dacă încetează să bea. Persoanele cu ficat gras pot fi capabile să consume alcool moderat după ce ficatul își revine. Persoanele cu hepatită alcoolică sau ciroză alcoolică ar trebui să renunțe complet la alcool. Pentru acei oameni cu boală hepatică alcoolică, care nu renunță la alcool, perspectivele sunt slabe. Este posibil ca aceștia să sufere de probleme de sănătate care pun viața în pericol cauzate de bolile hepatice alcoolice.
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effects of alcohol consumption and metabolic syndrome on mortality in patients with nonalcoholic and alcohol-related fatty liver disease”. Clin Gastroenterol Hepatol. (2019) 17:1625–33.e1. doi: 10.1016/j.cgh.2018.11.033, autori:Younossi ZM, Stepanova M, Ong J, Yilmaz Y, Duseja A, Eguchi Y, et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30476585/#
2 Studiul „Low levels of alcohol consumption, obesity, and development of fatty liver with and without evidence of advanced fibrosis”. Hepatology. (2019). doi: 10.1002/hep.30867, autori:  Chang Y, Ryu S, Kim Y, Cho YK, Sung E, Kim HN, et al. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31325180/#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0