Regimul alimentar benefic pentru copiii care sufera de boala Crohn si de colita

Copiii care suferă de boala Crohn sau de colita ulcerativă ar putea înregistra o ușurare a durerilor fără a avea nevoie de un tratament medicamentos, dacă urmează un regim alimentar special numit dieta carbohidraților specifici, sugerează un studiu restrâns.

Boala Crohn este o afecțiune cronică inflamatorie a tractului digestiv care poate apărea atât la copii, cât și la adulți. Este una dintre cele două principale boli inflamatorii intestinale, alături de colita ulcerativă. Cauza exactă a bolii Crohn nu este complet înțeleasă, dar se crede că implică o combinație de factori genetici, imunologici și de mediu. În ce privește boala Crohn la copii, influențele genetice pot juca un rol semnificativ, iar factori precum infecțiile și dezechilibrele sistemului imunitar pot contribui la declanșarea bolii. 

Tratamentul bolii Crohn la copii are ca scop ușurarea simptomelor, controlul inflamației și stimularea creșterii și dezvoltării normale. Un studiu de mici dimensiuni sugerează că, atunci când vorbim de boala Crohn la copii, stilul alimentar este foarte important în gestionarea bolii.

Recomandările Experților DOC

Regimul alimentar și simptomatologia în boala Crohn la copii

Regimul alimentar pentru boala Crohn și colită ulcerativă inclus în studiu a presupus alimente naturale și simple, precum fructele, legumele, carnea și nucile. După 12 săptămâni, regimul alimentar a părut să ușureze simptomele acestor boli inflamatorii intestinale la opt dintre cei 10 copii afectați, au raportat cercetătorii.

Alimentația contează foarte mult

„Studiul demonstrează că, fără alte intervenții, fără alte modificări, putem îmbunătăți starea clinică individuală, precum și markerii de laborator”, a declarat autorul studiului, dr. David Suskind, profesor de pediatrie și directorul departamentului de gastroenterologie clinică al Spitalului de Pediatrie din Seattle. „Nu sunt surprins”, a adăugat Suskind, „în primul rând, deoarece studiile preliminare [...] ne-au deschis calea spre ideea că regimul alimentar are un impact.”

Bolile inflamatorii intestinale sunt considerate boli autoimune și au simptome similare, precum crampe abdominale, diaree, sângerare rectală și/sau constipație. Tratamentele standard pentru boala Crohn și colita ulcerativă pot include corticosteroizi și alte medicamente imunosupresoare. Uneori este necesară intervenția chirurgicală pentru a îndepărta părțile afectate ale intestinului.

Nu s-au luat alte măsuri de tratament în afară de dieta carbohidraților specifici 

Cei 10 copii participanți la studiu aveau vârste cuprinse între 10 și 17 ani. Suskind și echipa sa i-au supus unui regim alimentar special pe cei 10 pacienți. Regimul alimentar este cunoscut ca „dieta carbohidraților specifici”. Nu au fost luate alte măsuri pentru a-i trata pe participanții la studiu cu boala Crohn sau colita ulcerativă.

Acest regim alimentar presupune eliminarea cerealelor, a celor mai multe produse lactate și a alimentelor foarte procesate, precum și eliminarea zaharurilor, cu excepția mierii. Cei care urmează dieta carbohidraților specifici pot consuma alimente bogate în nutrienți, precum fructele, legumele, carnea și nucile.

Nu se cunoaște exact mecanismul de acțiune a dietei

Dr. Suskind a observat că oamenii de știință nu știu cu exactitate cum anume modificările în regimul alimentar pot controla deteriorarea mucoasei intestinale, provocată de boala inflamatorie intestinală, dar câteva teorii sunt posibile. În primul rând, este cunoscut faptul că regimul alimentar influențează microbiomul intestinal - rețeaua de bacterii din tractul digestiv care contribuie la digestie și se află la baza sistemului imunitar.

„Unul dintre motivele plauzibile pentru care terapia pe bază de regim alimentar funcționează este faptul că modifică microbiomul din pro-inflamatoriu în non-inflamatoriu”, a spus acesta. „Un alt potențial [motiv] este faptul că există mulți aditivi în alimentele pe care le consumăm, care pot afecta mucoasa intestinală. Acest regim alimentar elimină lucrurile nocive pentru mucoasa din tractul intestinal”, a mai precizat dr. Suskind.

Dieta pentru boala Crohn la copii le poate fi utilă și adulților

Dr. James Lewis, cercetătorul principal al programului IBD Plexus din cadrul Fundației privind boala Crohn și Colita din SUA și profesor de medicină și epidemiologie clinică la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, contribuie la principala cercetare națională aflată în desfășurare care compară ca eficiență dieta carbohidraților specifici cu așa numita dietă mediteraneeană, în inducerea remisiei la pacienții cu boala Crohn. Dieta mediteraneeană subliniază consumul de alimente de origine vegetală, pește și ulei de măsline.

Medicul a lăudat noul studiu al lui Suskind observând că, în ciuda dimensiunii sale reduse, contribuie la dezvoltarea cercetării care sugerează un potențial beneficiu terapeutic al dietei carbohidraților specifici la pacienții cu boli inflamatorii intestinale. „Chiar și în cele mai eficiente terapii există nu număr de pacienți cu boala activă persistentă sau cu incapacitate de vindecare totală a intestinului”, a subliniat Dr. Lewis, adăugând că: „Fie și numai din această cauză avem nevoie de alte abordări terapeutice”. 

Cei doi medici au fost de acord că îmbunătățirile experimentate de copiii cu boli intestinale inflamatorii, pe baza dietei carbohidraților specifici, ar trebui să fie posibile și la pacienții adulți. Ar fi nevoie, însă, și de alte studii, mai extinse, pentru a se observa efectul alimentației asupra bolii Crohn.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce tratamente se recomandă de obicei pentru boala Crohn la copii?

Tratamentul pentru boala Crohn la copii depinde de severitatea bolii și de simptomele individuale ale fiecărui pacient. De obicei, se adoptă o abordare individualizată pentru a gestiona boala. Iată câteva opțiuni de tratament care pot fi recomandate pentru copiii cu boala Crohn:

Medicamente antiinflamatoare

Sulfasalazina și mesalazina pot fi prescrise pentru a controla inflamația în tractul digestiv, iar corticosteroizii precum prednison sau budesonid pot fi utilizați pentru a controla inflamația în perioade de exacerbare, dar în general sunt rezervați pentru utilizare pe termen scurt din cauza efectelor secundare potențiale.

Imunosupresoarele azatioprină și 6-mercaptopurină (6-MP) pot fi prescrise pentru a suprima reacțiile imune anormale care duc la inflamație și tind să fie eficiente în menținerea remisiei bolii, iar medicamentele biologice, precum cele anti-TNF (factor de necroză tumorală) cum ar fi infliximab, adalimumab și certolizumab pot fi prescrise în cazurile severe de boala Crohn la copii pentru a controla inflamația. Acestea sunt adesea administrate sub formă de injecții sau perfuzii.

Antibioticele ciprofloxacină sau metronidazol pot fi, de asemenea, utilizate în anumite situații pentru a trata infecțiile sau pentru a controla simptomele specifice.

Terapie nutrițională și modificări alimentare

Terapia nutrițională poate include utilizarea de formule speciale care sunt ușor de absorbit și care pot asigura aportul adecvat de nutrienți. Acest tip de terapie poate fi folosit în special la copiii care au dificultăți cu alimentația obișnuită.

Anumite modificări ale dietei pot ajuta la gestionarea simptomelor. De exemplu, reducerea consumului de alimente care pot agrava inflamația sau care cauzează disconfort (cum sunt produsele cu zahăr sau altele foarte procesate) poate fi utilă.

Intervenție chirurgicală

În cazuri foarte rare, poate fi necesară o rezecție intestinală pentru a îndepărta o porțiune bolnavă a intestinului (chirurgul unește cele două capete ale intestinului sănătos). Poate fi nevoie de această intervenție în cazul în care copilul dezvoltă o fisură în peretele tractului digestiv sau un blocaj intestinal ori dacă medicamentele nu mai controlează adecvat simptomele.

Monitorizare continuă

Copiii cu boala Crohn trebuie să fie văzuți regulat de un medic gastroenterolog pediatru sau un specialist în boli inflamatorii intestinale pentru a i se ajusta tratamentul în funcție de evoluția bolii.

Exemplu de meniu pentru copiii cu boala Crohn

Meniul pentru copiii cu boala Crohn trebuie să fie adaptată nevoilor individuale ale fiecărui copil, în funcție de simptomele și severitatea bolii. În general, este important să se evite alimentele care pot agrava inflamația și să se ofere o dietă echilibrată care să ofere nutrienții necesari pentru creștere și dezvoltare. 

Exemplu 1

Mic dejun: iaurt simplu fără zahăr adăugat, dar în care se pun bucăți de fructe proaspete sau conservate (se vor evita fructele acide) și o felie de pâine prăjită cu unt de arahide sau unt de migdale
Prânz: piept de pui fiert sau la grătar cu orez alb sau orez brun, broccoli la abur sau morcovi fierți și o banană
Gustare: stafide sau o mână de migdale
Cină: pește la cuptor cu cartofi și salată de spanac cu ulei de măsline și oțet balsamic

Exemplu 2

Mic dejun: o omletă cu ciuperci sau alte legume preferate de copil, o felie de pâine prăjită și un măr
Prânz: Paste făinoase integrale cu sos de roșii și bucățele de carne de pui sau curcan și castraveți proaspeți sau morcovi tăiați
Gustare: Un iaurt simplu în care se pune puțină miere sau vanilie (fără zahăr adăugat)
Cină: tofu la cuptor cu quinoa și legume fierte sau la abur, și ca desert un măr sau o pară

Exemplu 3

Mic dejun: smoothie cu banană, spanac, iaurt simplu și unt de migdale sau nuci pe o felie de pâine prăjită
Prânz: Supă de pui cu cartofi sau orez
Gustare: un baton de cereale cu conținut scăzut de zahăr și săruri
Cină: curcan la cuptor cu cartofi dulci și broccoli la abur

Este important să se discute cu medicul pentru a personaliza dieta copilului cu boala Crohn în funcție de nevoile și preferințele individuale ale acestuia, precum și de stadiul afecțiunii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Yale Medicine - Pediatric Crohn's Disease
https://www.yalemedicine.org/conditions/pediatric-crohns-disease
NCBI - The Specific Carbohydrate Diet and Diet Modification as Induction Therapy for Pediatric Crohn’s Disease: A Randomized Diet Controlled Trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7762109/
Studiul „The Specific Carbohydrate Diet and Diet Modification as Induction Therapy for Pediatric Crohn’s Disease: A Randomized Diet Controlled Trial”, apărut în Nutrients. 2020 Dec; 12(12): 3749. Published online 2020 Dec 6. doi: 10.3390/nu12123749, autori: David L. Suskind et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0