

Beneficii gentiana: infuzie, tinctura, decoct sau sirop
Beneficii gentiana: infuzie, tinctura, decoct sau sirop
Beneficii gentiana: infuzie, tinctura, decoct sau sirop
Gentiana este o planta medicinala cu proprietati impresionante. Sunt peste 400 de specii de gentiana insa cele mai comune sunt: gentiana galbena si gentiana mov.
Oamenii folosesc gentiana pentru proprietatile sale curative de mai bine de 2000 de ani. Pe vremea aceea, gentiana era folosita pentru a stimula ficatul, dar si pentru tratarea problemelor digestive. In Evul Mediu, gentiana era folosita pe post de antidot pentru anumite otravuri.
Atat florile, cat si tulpinile gentianei sunt folosite fie ca atare, fie sub forma de infuzie, tinctura, decoct sau sirop.
Beneficii gentiana
Proprietati antiseptice si antispasmodice – datorita proprietatilor antiseptice, gentiala poate fi folosita cu succes pentru tratarea ranilor, a vanatailor sau a eruptiilor cutanate. Pe de alta parte, efectele antispasmodice sunt de ajutor atat in ceea ce priveste crampele musculare din timpul menstruatiei, cat si la capitolul spasme musculare cauzate de deshidratare, efort fizic ori dereglari de natura electrolitica.
Efecte benefice asupra ficatului – gentiana nu numai ca stimuleaza functiile hepatice, insa ajuta si la renegerarea celulelor ficatului.
Elimina parazitii intestinali – tinctura de gentiana poate fi folosita cu succes pentru eliminarea parazitilor intestinali, dar si pentru a rezolva alte probleme gastrice.
Trateaza diareea – diareea vine la pachet cu o serie de alte simptome neplacute precum crampele, greata ori balonarea. In cazuri grave, pot aparea si simptome precum febra, scaderea in greutate ori scaun cu sange. Gentiana este de ajutor in asemenea situatii, ameliorand simptomele specifice diareei, dar prevenind si aparitia unui alt episod.
Trateaza si previne constipatia – si constipatia poate fi prevenita sau tratata cu gentiana. Deshidratarea, o dieta nesanatoasa, sindrom de colon iritabil, consumul de produse lactate in exces sau hipotiroidismul sunt cateva dintre cauzele care provoaca constipatia. Aceasta tulburare poate fi tratata cu infuzie de gentiana consumata din belsug.
Calmeaza arsurile gastrice – aciditatea crescuta a stomacului cauzeaza arsuri si dureri in piept. Stresul, obezitatea si anumite alimente sau medicamente pot declansa aceste arsuri, iar gentiana te ajuta sa rezolvi aceasta problema. Schimbarea stilului de viata este, de asemenea, de ajutor.
Trateaza anemia – nivelul scazut de fier din organism este cel care declanseaza anemia. Deficitul de fier scade numarul de celule rosii din sange, asadar sangele nu poate transporta suficient oxigen catre organe si tesuturi.
Gentiana stimuleaza cresterea numarului de celule rosii, intarind totodata sistemul imunitar. De asemenea, radacina de gentiana stimuleaza si sistemul digestiv, facilitand absorbtia fierului. Bineinteles, gentiana functioneaza daca este asociata cu o dieta bogata in fier.
Stimuleaza apetitul – pierderea apetitului poate cauza deficit de nutrienti, dar si alte afectiuni. Gentiana reda apetitul, fiind un aliat de pret pentru persoanele care sufera de epuizare ori de anorexie.
Iti face pielea mai frumoasa – fiind bogata in vitaine, minerale si antioxidanti de pret, gentiana combate efectul radicalilor liberi si ofera stralucire pielii tale. Antioxidantii au, de asemenea, un rol important in mentinerea pielii tinere si elastice.
Vanataile si ranile pot fi vindecate rapid cu comprese de gentiana.
Cum se consuma gentiana
Aceasta planta medicinala poate fi consumata in stare naturala, dar si sub forma de ceai, tinctura sau sirop. Oricum ai alege sa consumi gentiana, doza zilnica recomandata este de 1-4 g/ zi.
Sursa foto: Shutterstock