Beneficii gentiana: infuzie, tinctura, decoct sau sirop

Gențiana este o plantă medicinală cu proprietăți impresionante. Deși există peste 400 de specii de gențiană, cele mai comune sunt gențiana galbenă și gențiana mov. Să vedem ce beneficii poate avea această plantă pentru sănătate, în ce afecțiuni poate fi de ajutor și la ce să fii atent înainte de a încerca remedii cu gențiană.

Oamenii folosesc gențiana pentru proprietățile sale curative din timpuri străvechi, în special pentru tratarea problemelor digestive - constipație, diaree, balonare. În Evul Mediu, gențiana era folosită pe post de antidot pentru anumite otrăvuri. Atât florile, cât și tulpinile gențianei erau folosite fie ca atare, fie sub formă de infuzie, tinctură, decoct sau sirop.

În zilele noastre, gențiana este folosită pentru probleme de digestie, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, gaze intestinale, diaree, arsuri la stomac și vărsături. De asemenea, mai este utilizată în caz de febră, hipertensiune arterială sau pentru reglarea menstruației. Unii oameni folosesc gențiana pentru a preveni spasmele musculare sau pentru a trata paraziții intestinali. Gențiana este utilizată uneori în combinație cu floarea de soc european, verbina sau măcrișul pentru tratarea sinzuitelor.

Atenție, rădăcina de gențiană nu are legătură cu colorantul „violet de gențiană”, acesta este clorură de metilrozanilină.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Proprietăți și beneficii gențiană

Principalii compuși din rădăcina de gențiană sunt iridoidele, secoiridoidele, xantonele și flavonoidele. Cantitatea acestora diferă în funcție de tipul de gențiană, dar și de momentul recoltării și procesul de uscare a plantei. Iată ce proprietăți are gențiana și ce potențiale beneficii pentru sănătate:

Are proprietăți antiseptice și antispasmodice

Pe de o parte, datorită faptului că este antiseptică, gențiana poate fi folosită cu succes pentru tratarea rănilor, a vânătăilor sau a erupțiilor cutanate. Pe de altă parte, efectele antispasmodice sunt de ajutor atât în ceea ce privește crampele musculare din timpul menstruației, cât și pentru a calma spasmele musculare cauzate de deshidratare, efort fizic ori dereglări de natura electrolitică.

Are efecte benefice asupra ficatului

Gențiana nu numai că stimulează funcțiile hepatice, însă poate ajuta și la renegerarea celulelor ficatului.

Ajută la eliminarea paraziților intestinali

Tinctura de gențiană poate fi folosită cu succes pentru eliminarea paraziților intestinali, dar și pentru a rezolva alte probleme gastrice.

Tratează diareea

Diareea vine la pachet cu o serie de alte simptome neplăcute precum crampele, greața ori balonarea. În cazuri grave, pot apărea și simptome precum febră, scăderea în greutate ori scaun cu sânge. Gențiana este de ajutor în asemenea situații, ameliorând simptomele specifice diareei, dar prevenind și apariția unui alt episod.

Tratează și previne constipația

Și constipația poate fi prevenită sau tratată cu gențiană. Deshidratarea, o alimentație nesănătoasă, sindromul colonului iritabil, consumul de produse lactate în exces sau hipotiroidismul sunt câteva dintre cauzele care duc la constipație. Această tulburare poate fi tratată cu infuzie de gențiană consumată din belșug.

Contribuie la calmarea arsurilor gastrice

Aciditatea crescută a stomacului cauzează arsuri și dureri în piept. Stresul, obezitatea și anumite alimente sau medicamente pot declanșa aceste arsuri, iar gențiana te ajută să ții sub control această problemă. Schimbarea stilului de viață este, de asemenea, de ajutor pentru gestionarea problemelor gastrice.

Sprijin pentru tratarea anemiei

Nivelul scăzut de fier din organism este cel care declanșează anemia. Deficitul de fier scade numărul de celule roșii din sânge, așadar sângele nu poate transporta suficient oxigen către organe și țesuturi. Gențiana stimulează creșterea numărului de celule roșii, întărind totodată sistemul imunitar. De asemenea, rădăcina de gențiană stimulează și sistemul digestiv, facilitând absorbția fierului. Efectul plantei este sporit dacă este asociată cu o alimentație bogată în fier.

Stimulează apetitul

Pierderea apetitului, o problemă care afectează mai mult vârstnicii, dar nu numai, poate duce la deficit de nutrienți, dar și la diverse afecțiuni. Gențiana ajută la redarea apetitului, fiind un aliat de preț pentru persoanele care suferă de epuizare ori de anorexie.

Face pielea mai frumoasă

Fiind bogată în vitamine, minerale și antioxidanți de preț, gențiana combate efectul radicalilor liberi și oferă strălucire pielii. Antioxidanții au, de asemenea, un rol important în menținerea pielii mai tinere și mai elastice.

Sub ce formă se găsește gențiana?

Această plantă medicinală se găsește sub formă de ceai, tinctură sau sirop, extract ori pulbere. Oricum ai alege să consumi gențiană, ai grijă să respecți dozele indicate pe ambalaj și perioada de utilizare. Recomandarea noastră este ca, înainte de a încerca orice supliment natural, să ceri sfatul medicului de familie sau al unui fitoterapeut. Suplimentele, chiar dacă sunt naturale, pot să interfereze cu anumite medicamente, de exemplu, și să îți facă mai mult rău decât bine.

Cum prepari un ceai de gențiană? 

Pentru gențiană, specialiștii recomandă decoctul. Într-un ibric cu 250 ml de apă rece se adaugă o linguriță de plantă uscată, se pune totul la fiert, la foc mic, și se fierbe un sfert de oră. Se bea acest decoct înainte de mesele principale.

Cum poți face acasă tinctură de gențiană?

Pentru a prepara o tinctură de gențiană, ai nevoie de rădăcină uscată de gențiană galbenă și alcool alimentar de 70 de grade. Pui 50 g de rădăcină uscată și mărunțită într-un borcan care se poate închide bine cu capac. Peste plantă adaugi 250 ml alcool alimentar și închizi borcanul. Îl lași așa pentru 15 zile, timp în care îl agiți puternic de două-trei ori pe zi. După cele 15 zile, strecori lichidul și îl pui în sticle de capacitate mai mică, închise ermetic, pe care le depozitezi la rece. Tinctura astfel pregătită are o durată de valabilitate de 2 ani. În funcție de afecțiune, se iau cam 10-20 picături de tinctură diluate în 100-200 ml apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de mesele principale.

Cum obții un sirop de gențiană?

Pentru a face un sirop de gențiană, ai nevoie de 40 de grame de plantă mărunțită și 500 ml de apă. Se fierb împreună cam un sfert de oră, se strecoară, după care se adaugă 100 g zahăr. Se fierbe iarăși amestecul pentru un sfert de oră sau până capătă consistența unui sirop. Ca tratament naturist, se ia 1 linguriță de sirop de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

Cum obții pulberea de gențiană?

Pentru a obține pulberea de gențiană, se usucă rădăcina, apoi se macină cu râșnița de cafea și se depozitează într-un borcan care se poate închide bine cu capac. Se ia o linguriță de plantă cu un sfert de oră înainte de masă, de trei ori pe zi, nu mai mult de trei luni. Încearcă să nu macini mai multă gențiană decât ai nevoie pentru două-trei zile.

Dacă suferi de balonare sau de constipație, poți bea un sfert de pahar de macerat la rece. Acesta se prepară din 2 lingurițe de rădăcină puse în 250 ml apă rece care se lasă de seara până dimineața la temperatura camerei. Apoi, se strecoară și se bea câte un sfert de pahar cu 15 minute înainte de masă. Remediul nu se va folosi mai mult de o lună și jumătate.

Efecte secundare și precauții când utilizezi gențiana

Gențiana pare să fie sigură pentru majoritatea oamenilor atunci când este administrată pe cale orală în cantități mici, respectând indicațiile producătorului. Totuși, unele persoane pot resimți efecte secundare, iar altele ar trebui să nu utilizeze acest remediu natural decât după ce au acordul medicului.

Efectele secundare ale administrării de gențiană pot include:

  • Iritarea mucoaselor - gențiana este cunoscută pentru gustul său amar puternic, care poate irita mucoasele orale și gastrointestinale, cauzând disconfort;
  • Alergii - unele persoane pot dezvolta reacții alergice la gențiană, manifestate prin erupții cutanate, mâncărime sau dificultăți de respirație.
  • Interferențe cu absorbția altor nutrienți - gențiana poate interfera cu absorbția anumitor nutrienți, cum ar fi calciul.

În ce privește precauțiile, fii atent la:

Interacțiuni medicamentoase - gențiana poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, antiaritmicele și medicamentele pentru tensiunea arterială. Teoretic, gențiana ar putea scădea tensiunea arterială, de aceea, dacă este luată împreună cu medicamente antihipertensive poate duce la o scădere prea mare a tensiunii arteriale. Repetăm recomandarea de a discuta întotdeauna un medic înainte de a utiliza gențiana, mai ales dacă te afli în vreun tratament medicamentos.

Afecțiuni medicale preexistente - dacă ai anumite afecțiuni, cum ar fi ulcer gastric, gastrită sau boli hepatice, cere sfatul medicului curant înainte de a lua gențiană, deoarece poate agrava sau complica aceste probleme.

Intervenții chirurgicale - Deoarece gențiana poate influența tensiunea arterială, există îngrijorarea că aceasta ar putea să interfereze cu controlul acesteia în timpul și după o intervenție chirurgicală. Așadar, e necesar să nu se ia remedii cu gențiană cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată. 

Remediile cu gențiană nu sunt recomandate în sarcină și alăptare, deoarece nu există suficiente date pentru a determina siguranța administrării în aceste situații.

Doze excesive - excesul de gențiană poate provoca greață, vărsături și diaree. Este important să respecți dozele recomandate și perioada de administrare și să nu exagerezi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RxList - Gentian
https://www.rxlist.com/gentian/supplements.htm
Drugs - Gentiana
https://www.drugs.com/npc/gentian.html
MDPI - Some European Gentiana Species Are Used Traditionally to Cure Wounds: Bioactivity and Conservation Issues
https://www.mdpi.com/1424-2818/15/3/467
Studiul „Some European Gentiana Species Are Used Traditionally to Cure Wounds: Bioactivity and Conservation Issues”, apărut în Diversity 2023, 15(3), 467; https://doi.org/10.3390/d15030467, autori: Ardalan Pasdaran et al.
NCBI - Medicinal, biological and phytochemical properties of Gentiana species
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5634738/
Studiul „Medicinal, biological and phytochemical properties of Gentiana species”, apărut în J Tradit Complement Med. 2017 Oct; 7(4): 400–408. Published online 2017 Jan 28. doi: 10.1016/j.jtcme.2016.12.013, autori: Fatemeh Mirzaee et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0