Beneficiile ceaiului de cimbru pentru sănătate
Beneficiile ceaiului de cimbru pentru sănătate
Beneficiile ceaiului de cimbru pentru sănătate
Cimbrul, popular încă din Antichitate, este disponibil în România în trei variante: cimbrul sălbatic, cimbrișorul și cimbrul de grădină, ultimele două fiind recomandate pentru ceai și condimentarea mâncărurilor.
Ceaiul de cimbru are o aromă specifică și destul de puternică și acționează ca un excelent stimulant și tonic. Soldații romani făceau baie în ceai de cimbru înainte de lupte, pentru a căpăta forță și energie, iar în prezent se folosește intens în perioadele de recuperare, pentru a trata stresul cronic și astenia de primăvară.
Ce nutrienți conține cimbrul?
Cimbrul este bogat în vitamina C, vitamina A și vitaminele B. 100 de grame de frunze de cimbru proaspăt oferă 160 de miligrame de vitamina C. O porție de 1 linguriță oferă 1,28 miligrame de vitamina C. Cimbrul mai conține și mangan, magneziu, zinc, potasiu, calciu și fier.
Cum se prepară ceaiul de cimbru?
Poți face ceaiul de cimbru folosind frunze proaspete, frunze uscate sau pudră de cimbru măcinat.
- Pentru a face un ceai de cimbru din frunze proaspete, adăugă câteva crenguțe de cimbru într-o cană de apă clocotită și lasă la infuzat timp de 5-8 minute. Dacă unele frunze cad de pe crenguțe în apă, le poși strecura înainte de a bea.
- Pentru un ceai de cimbru uscat, se pune o linguriță de cimbru în 250 ml de apă clocotită, se lasă 5 minute la infuzat, apoi se strecoară și se bea.
- Pentru ceaiul din cimbru pudră, se adaugă aproximativ 1 linguriță de pudră la o cană de apă clocotită și se amestecă pentru a se combina. Cimbrul măcinat este similar ca textură cu ceaiul verde matcha praf și poate fi necesar să amesteci de mai multe ori.
Cum acționează ceaiul de cimbru?
Ceaiul de cimbru are efect antiinflamator
Timolul, unul dintre uleiurile principale din cimbru, poate lupta împotriva ciclooxigenazei-2 sau COX-2, o enzimă responsabilă de inflamația din organism. Un alt ulei din cimbru, carvacrolul, are un efect similar asupra citokinelor inflamatorii, semnale pe care corpul le folosește pentru a spori inflamația.
Astfel, ceaiul de cimbru relaxează, facilitează oxigenarea creierului, tratează depresia, anxietatea, insomnia și calmează durerile de cap, diminuând inflamația. Este folosit ca antiinflamator local și în caz de întinderi musculare, entorse, luxații sau artroză, prin aplicarea unor comprese cu ceai concentrat călduț pe zonele afectate.
Ceaiul de cimbru poate neutraliza fungii
Cimbrul are și un puternic efect antifungic, contribuind la distrugerea bacteriilor dăunătoare și a fungilor din piele, tractul digestiv, rinichi și vezică urinară. Curăță și cicatrizează rănile, calmează mâncărimea și eczemele. Este recomandat și pentru gargară, pentru a diminua mirosul neplăcut al gurii, a distruge bacteriile și a cicatriza eventualele răni din cavitatea bucală.
Ceaiul de cimbru calmează durerile de stomac
Dacă nu ai poftă de mâncare pentru că ești stresat sau treci printr-o perioadă de convalescență, ceaiul de cimbru te poate ajuta. În plus, poate calma durerile de stomac, arsurile, indigestia și sindromul de colon iritabil. S-au observat beneficii și pentru crampele menstruale de slabă intensitate și chiar pentru tratarea pe moment a diareei.
Poate calma simptomele răcelii
Ceaiul de cimbru este un bun expectorant, așa că îl poți include și în planul tău de vindecare a răcelii, gripei sau bronșitei. Te va ajuta să scapi de tuse, facilitând eliminarea mucozităților prezente în exces în sinusuri și pe căile respiratorii. Deși cimbrul proaspăt este cel mai util în acest sens, uleiurile esențiale de cimbru disponibile în ceaiul de cimbru pot avea și unele dintre aceste beneficii.
Unii specialiști recomandă compresele cu ceai de cimbru și în cazurile ușoare de conjunctivită, iritații ale ochilor cauzate de substanțe chimice sau de lentile de contact. Ceaiul ar putea calma inflamația, senzația de usturime și ochii roșii. Totuși, recomandarea noastră este ca, atunci când te confrunți cu probleme oculare, să nu apelezi la remedii naturiste, ci să mergi direct la medicul oftalmolog. Ochii sunt organe sensibile, care pot fi rănite cu ușurință, așa că nu e indicat să încerci să te tratezi după ureche.
Restricții și recomandări de administrare pentru ceaiul de cimbru
Cimbrul proaspăt și uscat este în general sigur de mâncat sau de băut sub formă de ceai.
Femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice sau care urmează tratamente cu anumite medicamente trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a folosi ceaiul de cimbru. Deși nu are efecte adverse grave, în funcție de starea de sănătate a persoanei, poate cauza unele simptome neplăcute.
Persoanele alergice la cimbru sau la plante similare precum busuioc, oregano, salvie și lavandă pot prezenta simptome la consumul de ceai de cimbru. Acestea pot include sensibilitatea pielii dacă ating frunzele de cimbru sau greață, arsuri la stomac, diaree și vărsături dacă mănâncă sau beau ceai de cimbru.
Ce mai arată cercetările despre cimbru?
Cimbrul poate fi utilizat și sub formă de ulei esențial pentru tratarea acneei. Acest condiment este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și, deci, unele voci susțin că poate ajuta la combaterea acneei. Într-un studiu mai vechi, s-a descoperit că uleiul esențial de cimbru are activitate antibacteriană împotriva P. acnes, bacteriile despre care se crede că provoacă acnee.
De asemenea, un tip de cimbru, Thymus linearis Benth ar putea fi util în viitor în tratarea hipertensiunii arteriale. Unele cercetări efectuate pe animale au arătat că extractul de cimbru a putut scădea semnificativ ritmul cardiac la șobolanii cu tensiune arterială ridicată. De asemenea, a reușit să le scadă colesterolul. Totuși, este nevoie de studii cu participanți umani pentru a confirma aceste efecte.
Uleiul esențial de cimbru poate fi pus și într-un difuzor de aromoterapie, datorită proprietăților sale tonice, de îmbunătățire a stării de spirit. Într-un studiu pe animale s-a demonstrat că carvacrolul crește concentrațiile de serotonină și dopamină, doi hormoni care reglează starea de spirit, însă este nevoie și de studii umane pentru a se afla mai multe despre acest efect.
Un studiu in vitro din 2018 a constatat că atât uleiul esențial de cimbru, cât și cel de cuișoare inhibă liniile celulare ale cancerului de sân, iar un studiu din 2021 a avut rezultate asemănătoare. Este nevoie și în acest caz de efectuarea mai multor studii cu participanți umani care să confirme rezultatele.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Taylor & Francis online - Chemical Composition, α-Glucosidase Inhibitory and Anticancer Activity of Essential Oil of Thymus vulgaris Leaves
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0972060X.2021.1973575
Studiul „Chemical Composition, α-Glucosidase Inhibitory and Anticancer Activity of Essential Oil of Thymus vulgaris Leaves”, apărut în Journal of Essential Oil Bearing Plants, 24:4, 695-703, DOI: 10.1080/0972060X.2021.1973575, autor: Abuzer Ali
Pub Med - Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272894/
Studiul „Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth”, apărut în Acta Pol Pharm. Jul-Aug 2014;71(4):677-82, autori: Alamgeer, Muhammad Shoaib Akhtar et al.
Te-ar mai putea interesa și...