Cum iti pregatesti "bagajul" genetic de calitate, daca iti doresti un copil in viitorul apropiat
Cum iti pregatesti "bagajul" genetic de calitate, daca iti doresti un copil in viitorul apropiat
Cum iti pregatesti "bagajul" genetic de calitate, daca iti doresti un copil in viitorul apropiat
Din a treia luna de gestatie, daca bebelusul este de sex feminin, atunci are deja formate ovocitele din ovare. Sunt celulele reproducatoare de care va avea nevoie in viata adulta. In acest moment, se decide valoarea... bagajului genetic al viitoarei fetite.
Ce trebuie să mâncăm pentru o sarcină sănătoasă?
Pentru un material genetic de calitate al copilului, mama trebuie sa aiba o alimentatie corecta si sa evite tigarile, alcoolul si automedicatia. Oamenii de știință afirma că factori precum dieta, stresul și exercițiile fizice pot modifica comportamentul genelor transmise de părinți. Asta înseamnă că părinții nu transmit doar trăsături precum culoarea părului; pot transmite, de asemenea, trăsături dezvoltate în timpul vieții, cum ar fi anxietatea.
Pentru a forma un făt, un ovul de la mamă și spermatozoizii de la tată se reunesc. Ovulul și sperma au fiecare jumătate dintr-un set de cromozomi. Ovulul și sperma împreună oferă copilului setul complet de cromozomi. Deci, jumătate din ADN-ul bebelușului vine de la mamă și jumătate de la tată.
Cum putem "repara" ADN-ul în mod natural?
Exercițiile fizice regulate măresc capacitatea antioxidantă, protejează ADN-ul și reduce efectele scăderilor legate de vârstă în repararea ADN-ului. Într-un studiu, 16 săptămâni de exerciții fizice au crescut dramatic activitatea antioxidantă, au scăzut rupturile catenei ADN și au promovat repararea ADN-ului.
Suplimente alimentare utile pentru mamă
Mama trebuie sa isi asigure inainte de conceptie un aport suficient de:
Acizii grași esențiali Omega 3
Ii puteti obtine prin consumul de peste gras sau suplimente de calitate pe baza de ulei de pește. Aceasta reprezintă o strategie importantă în creșterea fertilității feminine și pentru a duce o sarcină la termen. Inflamația și infecția cronică sunt implicate în infertilitatea feminină în cazurile legate de endometrioză și infecții pelvine.
Si in perioada graviditatii, acizii grasi Omega 3 sunt esentiali. Experimentele au arătat că suplimentele care conțin acizi grași Omega 3 au inhibat, de asemenea, inflamația și infectiile la femeile însărcinate și au redus nașterile premature, avorturile spontane și nașterile de feti morti.
In timpul sarcinii, femeile au nevoie de cel puțin 800-1000 de miligrame zilnic de acizi grasi omega-3, DHA si EPA, pentru a sprijini dezvoltarea creierului, ochilor și sistemului nervos al bebelușului. În plus, s-a demonstrat că obținerea acelei doze zilnice de DHA previne travaliul prematur, crește greutatea la naștere și susține starea de spirit postpartum la proaspetele mamici. Suplimentele de DHA, care furnizează între 300 și 600 de miligrame pe zi timp de cel puțin șase săptămâni înainte de concepție, pe tot parcursul sarcinii și în timpul alăptării, sunt insistent recomandate.
Acidul folic
Acidul folic se poate obtine atat din consumul de carne, cat si din cereale si leguminoase. Iar dupa conceptie, consumul de acid folic zilnic devine crucial pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului.
Proteinele
Din alimentatia mamei nu trebuie sa lipseasca, in primul rand, proteinele. Acestea influenteaza greutatea la nastere a copilului si dezvoltarea intrauterina.
Pana in ultima luna de sarcina aveti nevoie de 120 de grame de proteine zilnic. Se pot obtine din:
- 400 de mililitri de produse lactate fermentate
- un ou pe zi
- 100-120 de grame de carne slaba.
De asemenea, aveti nevoie zilnic de leguminoase care contin proteine - fasole, mazare, linte - si de ciuperci. Din proteine se construiesc celulele fatului, globulele rosii (numite si eritrocite) si tot ele transporta oxigenul. De asemenea, toate substantele toxice sunt eliminate din organism tot prin intermediul proteinelor.
In plus, in cele 9 luni, proteinele mai au o calitate. Cantitatea de proteine ingerata de mama in timpul sarcinii ii influenteaza capacitatea de alaptare. Alimentatia proteica va asigura si necesarul de fier hemic, cel pe care il folositi optim.
Pe zi, un adult normal utilizeaza 1 gram de fier. In cazul gravidelor, necesarul este dublu.
Suplimente alimentare utile pentru tată
Iată o serie de nutrienti si modalități susținute de știință de a crește numărul de spermatozoizi și de a crește fertilitatea la bărbați.
- Acizii grasi Omega 3 - Suplimentarea cu Omega 3 are ca rezultat o activitate antioxidantă mai mare în lichidul seminal uman și o creștere a numărului de spermatozoizi, a motilității spermatozoizilor și a morfologiei spermatozoizilor. Luați în considerare creșterea concentrațiilor de omega 3 la 1000 până la 2000 mg. Într-un studiu, o doza zilnica de 1840 mg timp de 8 luni a imbunatatit toți parametrii spermei, în special morfologia. Luați în considerare adăugarea de acid folic, 400 micrograme, deoarece unele studii au arătat beneficii pentru spermatozoizi.
- Suplimente de acid D-aspartic, intrucat s-au constatat niveluri semnificativ mai mici la bărbații infertili decât la bărbații fertili. Suplimentele D-AA pot crește nivelul de testosteron. Un studiu la bărbați infertili a sugerat că administrarea a 2,7 grame de D-AA timp de 3 luni a crescut nivelul lor de testosteron cu 30-60% și numărul de spermatozoizi și motilitatea cu 60-100%.
- Vitamina C - Un studiu la bărbați infertili a arătat că administrarea de suplimente de vitamina C a 1.000 mg de două ori pe zi timp de până la 2 luni a crescut motilitatea spermatozoizilor cu 92% și numărul spermatozoizilor cu peste 100%. De asemenea, a redus proporția de spermatozoizi deformate cu 55%.
- Vitamina D - Un studiu controlat pe 65 de bărbați cu niveluri scăzute de testosteron și deficit de vitamina D a susținut aceste constatări. Administrarea de 3.000 UI de vitamina D3 în fiecare zi timp de 1 an a crescut nivelul lor de testosteron cu aproximativ 25%. Nivelurile ridicate de vitamina D sunt legate de o motilitate mai mare a spermatozoizilor
- Tribulus Terrestris - O plantă medicinală folosită frecvent pentru a crește fertilitatea masculină. Un studiu la bărbați cu un număr scăzut de spermatozoizi a arătat că administrarea a 6 grame de rădăcină de tribulus de două ori pe zi timp de 2 luni a îmbunătățit funcția erectilă și libidoul.
- Suplimente de schinduf - Intr-un studiu pe 120 de bărbați sănătoși care au luat 600 mg în fiecare zi timp de 3 luni, s-a îmbunătățit funcția erectilă auto-raportată și frecvența activității sexuale si a crescut semnificativ nivelul de testosteron.
- Zinc -15-30 mg pe zi - un mineral esențial găsit în cantități mari în alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și crustaceele. Studiile observaționale arată că starea scăzută sau deficiența de zinc este asociată cu niveluri scăzute de testosteron, calitate slabă a spermei și un risc crescut de infertilitate masculină.
- Coenzima Q10 îmbunătățește calitatea spermei.
Faceti sport regulat, dormiti 8 ore, relaxați-vă și minimizați stresul, pe cat posibil. Stresul prelungit crește nivelul de cortizol, care are efecte negative puternice asupra testosteronului. Când cortizolul crește, nivelul de testosteron tind să scadă.
În timp ce anxietatea severă, inexplicabilă, este de obicei tratată cu medicamente, formele mai ușoare de stres pot fi reduse cu tehnici de relaxare. Gestionarea stresului poate fi la fel de simplă ca o plimbare în natură, meditație, exerciții fizice sau petrecerea timpului cu prietenii ori alaturi de vitoarea mama, discutand si facand planuri frumoase de viitor in legatura cu familia care se va imbogati cu un membru extrem de important in viitor.
Alimentația femeii înainte de concepție
Producția de ADN de către organism depinde de nutrienții potriviți – și dintre toate alimentele, legumele bogate în antioxidanți influenteaza protejarea și repararea ADN-ului dumneavoastră. O salată zilnică, foarte bogata este cea mai ușoară modalitate de a crește aportul de legume; includ cele mai concentrate surse de nutrienți de protecție a ADN-ului, cum ar fi
- vitaminele B (linte, fasole și semințe),
- carotenoide (morcovi, cartofi dulci, verdeață cu frunze),
- antocianine (varză roșie, ceapă roșie, afine)
- sulforafan (conopidă, varză de Bruxelles, kale).
In plus, retineti ca:
- spanacul și roșiile reduc daunele oxidative,
- broccoli la aburi vă protejează ADN-ul împotriva ruperii firelor,
- cresonul a scăzut daunele ADN-ului, chiar și la fumători.
Puteti adauga una-doua nuci de Brazilia in salata, sau ca gustare mai tarziu. Acestea sunt bogate în seleniu, un nutrient care protejează ADN-ul, și doar o nucă de Brazilia conține valoarea zilnică recomandată. Seleniul activează indirect căile care determină celulele să inițieze repararea, iar într-un studiu, nucile braziliene au prevenit deteriorarea oxidativă a ADN-ului.
În plus, sunt bogate în vitamina E, cheie în prevenirea daunelor oxidative ale ADN-ului și în reducerea riscului de cancer de piele. Dacă nu puteți mânca nuci, veți găsi seleniu în semințele de floarea soarelui, drojdie proaspata, orez brun, fructe de mare și carnea păsărilor de curte.
Ce băuturi se recomandă înainte de concepție
Cafeaua nu trebuie neaparat evitata, ba chiar unele cercetări sugerează că cea neagră, prăjită poate proteja ADN-ul. Dar cofeina poate interfera cu repararea ADN-ului, lăsându-l mai vulnerabil.
În loc de cafea, luați în considerare ceaiul verde; este bogat în galat de epigalocatechină (EGCG), un antioxidant care crește nivelul de proteine care vă salvează ADN-ul și distrug celulele canceroase. Un studiu a constatat că consumul de patru căni de ceai verde pe zi a scăzut deteriorarea ADN-ului, chiar și la fumătorii înrăiți.
Sau încercați amestecurile de „cafea” de ciuperci; unele soiuri, cum ar fi reishi și chaga, pot proteja ADN-ul și promovează repararea. Pot fi amestecate intr-o supa crema dietetica si gustoasa, impreuna cu legume, alaturi de broccoli, preparat la abur, putina ceapa rosie, un cartof dulce fiert.
Cum poate dieta unei mame să afecteze ADN-ul bebelușului?
Un alt studiu a aratat ca influentele cele mai mari ale anumitor alimente asupra dezvoltarii copilului pot sa aiba loc chiar inainte de conceptie.
Cercetatorii care au studiat alimentatia femeilor din Gambia au descoperit ca functionarea genelor copiilor acestora s-a modificat, in functie de nutrientii pe care mamele i-au consumat inainte de a ramane insarcinate, potrivit lucrarii de cercetare care a fost publicata in jurnalul "Nature Communications".
Autorul principal al acestui studiu, Branwen Hennig, a declarat ca rezultatele obtinute de colegii sai reprezinta prima demonstratie facuta pe oameni care arata ca starea mamei (din punct de vedere nutritional) la momentul conceptiei poate sa modifice modul in care genele bebelusului ei vor fi interpretate, acest lucru putand avea un impact asupra intregii vieti.
Cheia consta in epigeneza (conceptie evolutionista conform careia embrionul se formeaza treptat, prin diferentieri succesive de parti noi, pe baza informatiei genetice), care afecteaza modul in care genele sunt exprimate. Unele trasaturi sunt transmise direct de la parinte la copil, spun expertii. Acest studiu s-a axat pe procesul epigenetic de metilare a ADN-ului, in care un compus chimic numit grup de metil este adaugat spiralelor de ADN.
Anumiti nutrienti importanti, printre care si folatul (sau acidul folic) si vitaminele B2, B6 si B12 fac ca acest proces sa fie posibil. Chiar daca pare un lucru intamplator, variatiile aparute in dietele femeilor studiate au influentat foarte mult makeup-ul genetic, deoarece unii dintre acesti nutrienti importanti erau disponibili doar in anumite perioade ale anului.
Cercetatorii au impartit femeile insarcinate pe care le-au studiat in doua grupuri: unul alcatuit din femeile care au conceput in perioada de varf a sezonului ploios si un grup cu femei care au conceput in perioada de varf a sezonului secetos.
Apoi cercetatorii au testat sangele femeilor, pentru a depista prezenta si concentratiile nutrientilor vitali. Dupa nastere, au fost testati foliculii de par si sangele bebelusilor cu varste intre doua si opt luni. Bebelusii conceputi in sezonul ploios aveau niveluri mai mari de metilare a ADN-ului, ca rezultat al faptului ca mamele lor au avut niveluri mai mari ale nutrientilor in timpul sarcinii.
Acest studiu nu dezvaluie secretul dietei ori alimentatiei ideale in timpul sarcinii, insa sa retinem ca exista anumite lucruri pe care toate femeile care asteapta un bebelus le pot face pentru a-si imbunatati atat starea lor de sanatate, cat si pe cea a copiilor lor. Mentinerea unui indice de masa corporala este esentiala, alaturi de mese bine echilibrate, de activitatea fizica regulata si de administrarea tuturor vitaminelor prenatale recomandate de medicul specialist.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Maternal nutrition at conception modulates DNA methylation of human metastable epialleles", publicat in Nature Communications, autori: Paula Dominguez-Salas, Sophie E. Moore, Maria S. Baker, Andrew W. Bergen, Sharon E. Cox, Roger A. Dyer, Anthony J. Fulford, Yongtao Guan, Eleonora Laritsky, Matt J. Silver, Gary E. Swan, Steven H. Zeisel, Sheila M. Innis, Robert A. Waterland, Andrew M. Prentice & Branwen J. Hennig.
Occurrence of D-aspartic acid in human seminal plasma and spermatozoa: possible role in reproduction, 2005, Gemma D'Aniello 1, Salvatore Ronsini, Francesco Guida, Patrizia Spinelli, Antimo D'Aniello
The roles of omega-3 and omega-6 fatty acids in idiopathic male infertility, 2012, Mohammad Reza Safarinejad and Shiva Safarinejad
Te-ar mai putea interesa și...