Amanati de mult o colonoscopie? Iata riscurile la care va expuneti!

Potrivit unui nou studiu, e posibil ca persoanele care amana prea mult colonoscopia dupa un test de screening pozitiv pentru cancer de colon sa se confrunte cu un risc ridicat de dezvoltare a bolii.

Studiul a pus in discutie o intrebare fundamentala: Daca testul scaunului sugereaza ca ati putea avea cancer, care este perioada sigura pana la care puteti amana efectuarea colonoscopiei? Colonoscopia este o procedura prin care, folosind un tub subtire si flexibil, la capatul caruia este atasata o camera medicului i se permite sa observe interiorul colonului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul a aratat ca o anumita intarziere pare sa nu fie daunatoare. Persoanele care au efectuat o colonoscopie de control in decursul a 10 luni nu s-au confruntat cu un risc mai ridicat de a dezvolta cancer de colon fata de cele care au facut o colonoscopie dupa o luna. Dar cand s-a asteptat mai mult, riscul de cancer a crescut. Dupa 10 luni, riscul de cancer de colon a crescut cu aproximativ 50 pana la 200%. Iar potrivit studiului, sansele de a fi diagnosticat cu cancer in faza terminala a fost de 2 pana la 3 ori mai mare.

„Concluzia ar fi ca trebuie sa se ia masuri in cazul in care testul scaunului este anormal” a spus dr. Durado Brooks, director general al sectiei de interventii privind controlarea cancerului in cadrul American Cancer Society - ACS (Societatii Americane de Oncologie). „Nu este o urgenta” a subliniat Brooks, care nu a participat la studiu. „Nu e nevoie sa va faceti o colonoscopie a doua zi. Puteti astepta, daca este necesar, chiar si cateva luni. „Dar daca amanati prea mult” a spus acesta „sansele de a dezvolta cancer cresc”.

Dr. Douglas Corley, liderul echipei de cercetare, a fost de acord. „Studiul sugereaza ca pacientii gasesc cu greu timp pentru o programare, in functie de programul personal sau de lucru” a spus Corley, cercetator la Kaiser Permanente Northern California din Oakland. Dar a subliniat ca „trebuie sa o efectueze de indata ce este posibil”.

Potrivit orientarilor ACS si ale altor grupuri, adultii care se confrunta cu un risc mediu de cancer de colon trebuie sa inceapa efectuarea testelor de screening la varsta de 50 de ani. Exista mai multe modalitati de a face acest lucru, printre care testele de scaun anuale. Daca rezultatul unui test de scaun este pozitiv, trebuie sa fie urmat de o colonoscopie, a spus Brooks. Cu ajutorul colonoscopiei, medicii pot depista cancerul si indeparta excrescentele precanceroase, cunoscute sub denumirea de polipi. Din aceasta cauza amanarea colonoscopiei poate mari sansele de a fi diagnosticat cu cancer. „Colonoscopia poate preveni cancerul” a precizat Brooks. „De asemenea, poate ajuta la depistarea timpurie a cancerului, cand rata de supravietuire este mare”.

Noile concluzii se bazeaza pe studiul a 82.000 de adulti din planul de sanatate al Kaiser Permanente. Varsta medie a fost de 61 de ani. Toti au fost depistati pozitiv la testul imunochimic din fecale (FIT), cu alte cuvinte, li s-a depistat sange in materiile fecale. Majoritatea pacientilor au efectuat o colonoscopie de control in termen de doua luni si cei mai multi, 81%, au efectuat-o pe parcursul a sase luni. Dar in jur de 17% nu efectuasera o colonoscopie in termen de un an. Studiul s-a concentrat pe cei peste 70.000 de pacienti care au efectuat o colonoscopie dupa testul FIT pozitiv.

Per total, 3% dintre pacienti au fost diagnosticati cu cancer de colon. Dar procentele au fost mai ridicate in randul pacientilor care au amanat efectuarea colonoscopiei mai mult de 10 luni. 5% dintre pacientii care au asteptat intre 10 si 12 luni, au fost diagnosticati cu cancer, la fel ca aproape 8% dintre cei care au asteptat peste un an. Pacientii respectivi s-au confruntat si cu un risc ridicat de cancer de colon in faza avansata. Intre 2 si 3% au fost diagnosticati cu tumori in faza avansata, fata de 0,8% in cazul pacientilor care au efectuat o colonoscopie in termen de o luna.

 

 

De ce amana unii pacienti atat de mult efectuarea unei colonoscopii?

Potrivit spuselor lui Corley, studiile anterioare ca printre motivele des intalnite se numara dificultatea de a gasi timp liber in timpul programului de lucru si teama legata de procedura invaziva respectiva. Brooks a fost de acord ca acestea reprezinta obstacole. „Unele persoane refuza” a spus el „pentru ca sunt de parere ca respectiva colonoscopie este mai riscanta si mai dureroasa decat este in realitate”.

Pe langa acestea, a mai spus Brooks, accesul la un specialist poate fi un obstacol: In afara oraselor mari, e posibil sa existe putini medici care sa efectueze colonoscopii in zona pacientului respectiv. Desi unele dintre persoanele participante la acest studiu au amanat luni de zile efectuarea unei colonoscopii, procentul celor care au efectuat un control a fost, de fapt, ridicat,a mai adaugat Brooks. In alte regiuni din Statele Unite, cifrele au fost mai mici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit ACS, cancerul de colon este cea mai des intalnita forma de cancer din Statele Unite. Se estimeaza ca peste 95.000 de americani vor fi diagnosticati cu aceasta boala in 2017, in timp de alti 40.000 vor fi diagnosticati cu cancer rectal. Daca cancerul este depistat de timpuriu, a mai spus Brooks, rata de supravietuire la 5 ani este in jur de 90%.
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0