Alăptare: exercițiile fizice influențează calitatea laptelui matern [studiu]

Laptele matern este nutrientul esențial pentru buna dezvoltare a fătului în primele luni de viață, așadar este important să te asiguri că laptele cu care îl hrănești pe cel mic este cât mai pur și de cea mai bună calitate. În acest sens, exercițiul fizic pare să fie de ajutor pentru îmbunătățirea calității laptelui matern. 

Potrivit unui nou studiu, activitatea sportivă desfășurată pe parcursul sarcinii potențează beneficiile hrănitoare ale laptelui matern. Oamenii de știință sunt de părere că aceste beneficii se pot augmenta chiar și cu ajutorul unor exerciții mai ușoare, deci nu trebuie neapărat un antrenament intens, dar condiția de bază este ca acestea să fie efectuate cu regularitate. Concluziile cercetătorilor au fost publicate în revista Nature, în iunie 2020. 

După cum spuneam, procesul de alăptare este esențial pentru hrănirea celui mic în primele luni de viață. Pe parcursul primelor zile de alăptare, laptele matern, numit colostru, are o compoziție diferită față de cea a laptelui matur, a cărui consistență este mai bine închegată. Importanța alegerilor în stilul de viață al mamei în raport cu calitatea laptelui a fost, deja, demonstrată. Mai multe cercetări efectuate în trecut subliniază importanța regimului alimentar al mamei, care poate influența compoziția laptelui, în special aportul de vitamine și acizi grași de tip Omega-3, așadar importanța unei alimentații cât se poate de echilibrate și bogate în macronutrienți și micronutrienți.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe lângă acestea, oamenii de știință au descoperit un nou factor legat de stilul de viață care poate juca un rol la fel de important, și anume exercițiul fizic regulat. O echipă de cercetători americani de la Ohio State Wexner Medical Center’s Diabetes susțin că practicarea unui sport lejer sau efectuarea de exerciții fizice moderate pe parcursul sarcinii și după naștere cresc aportul nutritive al laptelui matern, care reduce riscul asociat cu anumite probleme de sănătate grave în rândul nou-născuților, precum și a altor boli care pot apărea de-a lungul vieții, precum obezitate, diabet sau afecțiuni cardiovasculare.  

Aceștia au efectuat mai multe studii în trecut care au demonstrat faptul că exercițiul fizic pe parcursul sarcinii poate îmbunătăți atât starea de sănătate a mamei, cât și pe cea a fătului, însă, în cadrul acestui studiu, cercetătorii s-au axat pe motivele care stau în spatele legăturii dintre efortul fizic și beneficiile în sarcină, cât și pe efectele directe asupra laptelui matern.

Un ingredient miraculos din laptele matern, augmentat de efortul fizic regulat

În cadrul studiului, oamenii de știință s-au folosit de pui de șoareci de laborator născuți de mame sedentare, care au fost, apoi, hrăniți cu laptele unor female care au fost menținute active pe întreaga perioadă a sarcinii. Aceștia au ajuns la concluzia că beneficiile pentru sănătatea  femelelor aduse de activitatea fizică sunt transferate către pui, prin intermediul laptelui matern, și nu prin moștenire genetică.    

În același timp, cercetătorii au urmărit aproximativ 150 de femele pe parcursul sarcinii și în perioada post-partum, cu ajutorul unor dispozitive de monitorizare a activității, și au constatat faptul că în laptele femelelor care făceau cei mai mulți pași pe zi se afla o cantitate mai mare a unui compus natural cunoscut sub numele de 3SL care, potrivit specialiștilor, este responsabil pentru numeroasele proprietăți benefice pentru sănătatea laptelui matern. 

Un fapt interesant descoperit de cercetători, cu privire la creșterea cantității de 3SL în compoziția laptelui matern, este cel că nu intensitatea efortului fizic contează, ci frecvența acestuia. Așadar, o serie de exerciții fizice moderate sau un sport ușor, practicate în mod regulat, pot ajuta la îmbunătățirea calității laptelui matern.    

Activitatea fizică, importantă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș

Activitatea fizică este, de asemenea, deosebit de importantă pentru sănătatea mamei și a copilașului după naștere, așadar este important să te menții activă, dar să îl angajezi și pe cel mic în activități de mișcare, în mod frecvent și regulat. Descoperirile obținute în urma acestui studiu sunt relevante atât pentru mămicile care au parte de o sarcină normală, cât și pentru cele care întâmpină probleme de alăptare, din varii motive, sau care necesită repaus la pat și, deci, nu pot depune efort fizic susținut. Acest lucru deoarece, cunoscându-se faptul că este nevoie de un aport mai mare al compusului 3SL pentru o calitate mai bună a laptelui, se poate acționa pe alte căi pentru a obține acest lucru, dacă nu se poate prin exercițiu fizic. 

Așadar, mămicile care doresc să își hrănească bebelușii cu cel mai bun lapte matern pot lua suplimente alimentare special concepute pentru îmbunătățirea calității laptelui sau se pot angaja în antrenamente foarte ușoare, adecvate problemelor de sănătate cu care se confruntă. Conform oamenilor de știință, compusul 3SL are un impact semnificativ asupra sănătății celui mic. Augmentarea acestuia în compoziția laptelui matern poate oferi avantaje importante pentru buna dezvoltare a copilului, dar se caută și alternative de adăugare a acestuia în alte tipuri de hrană pentru sugari, pentru cazurile în care mama nu poate alăpta. 

Potrivit Leche League, o asociație de informare cu privire la importanța alăptării, este important de reținut faptul că sportul și alăptarea sunt două activități interconectate, cu beneficia de cursă lungă pentru sănătatea mamei și copilului. Toate studiile de ultimă generație înclină spre aceleași concluzii, și anume că activitatea fizică în timpul sarcinii nu doar că nu este contraindicată, ci ar trebui mult mai mult încurajată.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Așadar, dacă ești însărcinată și dorești să urmezi sfaturilr specialiștilor, poți începe chiar de azi să faci puțină mișcare, chiar dacă ești o fire sedentară. Este nevoie numai de o plimbare pe jos de aproximativ 30 de minute, pe zi, pentru a te bucura de beneficiile unui corp mai activ. Nu trebuie să te suprasoliciți, ci doar să te pui în mișcare zilnic, iar rata de efort o poți crește pe măsură ce rezistența corpului se mărește. În scurt timp, vei vedea că poți face mai mult decât ți-ai imaginat la început de drum.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul Exercise-induced 3′-sialyllactose in breast milk is a critical mediator to improve metabolic health and cardiac function in mouse offspring, publicat în Nature Metabolism, în iunie 2020, autori: Johan E. Harris, Kelsey M. Pinckard, Katherine R. Wright, Lisa A. Baer, Peter J. Arts, Eaman Abay, Vikram K. Shettigar, Adam C. Lehnig, Bianca Robertson, Kendra Madaris, Tyler J. Canova, Clark Sims, Laurie J. Goodyear, Aline Andres, Mark T. Ziolo, Lars Bode și Kristin I. Stanford
https://www.nature.com/articles/s42255-020-0223-8

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0