Studiu: medicamentele antiinflamatoare pot afecta grav auzul
Studiu: medicamentele antiinflamatoare pot afecta grav auzul
Studiu: medicamentele antiinflamatoare pot afecta grav auzul
Multe persoane sunt diagnosticate cu diverse tipuri de artrită și se tratează cu antiinflamatoare. Oamenii de știință au descoperit că există o legătură între medicamentele antiinflamatoare și problemele de auz. Astfel, se pare că suferinzii de artrită au un risc mai mare să dezvolte probleme ale auzului sau să se confrunte chiar cu pierderea auzului, comparativ cu persoanele care nu au boli articulare.
Artrita este un termen-umbrelă care se folosește pentru a denumi mai multe boli care apar atunci când articulațiile sunt inflamate. Există peste 100 de tipuri de artrită, statisticile arătând că una din două persoane cu vârsta de peste 60 de ani dezvoltă o formă a acestei boli. Cele mai comune forme de artrită sunt osteoartrita (numită și artroză) și poliartrita reumatoidă. Prima apare din cauza inflamării articulațiilor, care poate avea legătură pur și simplu cu deteriorarea acestora pe măsura înaintării în vârstă, în timp ce a doua este o afecțiune autoimună care apare în urma inflamației membranei sinoviale, membrana care delimitează articulațiile.
Legătura dintre artrită și problemele de auz
Majoritatea persoanelor care suferă de artrită dezvoltă și probleme cu auzul. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că nu artrita în sine este de vină pentru pierderea auzului, ci medicamentele antiinflamatoare pe care le iau pacienții pentru calmarea durerilor specifice acestei boli.
Antiinflamatoarele joacă un rol important în tratarea artritei, însă un număr de peste 20 de studii efectuate în ultimii ani au concluzionat că medicamentele cu proprietăți antiinflamatoare precum cele pe bază de substanțe ca ibuprofenul ori acetaminofenul cresc cu 23% riscul ca o persoană să se confrunte cu pierderea auzului.
Cercetătorii încă studiază această problemă, însă până acum au descoperit că medicamentele antiinflamatoare afectează celulele și vasele de sânge din urechea internă. Studiile de laborator au sugerat și că acetaminofenul (paracetamol) poate ataca celulele urechii așa cum atacă și celulele ficatului.
Rolul reacțiilor autoimune în pierderea auzului
Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, care apare pentru că celulele imune atacă în mod greșit membrana sinovială. Cu toate că, de regulă, durerile apar la incheieturile mâinilor, la genunchi și la încheieturile de la laba piciorului, acestea pot apărea la orice articulație.
Urechea internă conține 3 oase de dimensiuni reduse, al căror rol este să amplifice și să transmită vibrația sunetelor. Aceste oase sunt prinse unul de celălalt tot printr-o membrană sinovială, exact ca și în cazul celorlalte oase din corp. Așadar, această membrană ar putea fi de asemenea atacată de către celulele imune, aceasta fiind cauza pierderii auzului asociată artritei.
Pierderea auzului, dar și artrita, pot fi genetice
Gena care poartă numele de KIAA1199 a fost identificată recent de către cercetători. Aceasta este implicată în procesul de distrugere a fibrelor din membrana sinovială. Această genă este asociată atât cu surzirea ereditară, cât și cu poliartrita reumatoidă. Și această genă ar putea avea, deci, un rol în conexiunea dintre pierderea auzului și artrită.
Ce alte cauze pot duce la pierderea auzului?
- Pe măsură ce îmbătrânim, celulele auditive din urechea internă pot începe să se deterioreze, ceea ce poate duce la pierderea treptată a auzului.
- Expunerea frecventă și îndelungată la zgomote puternice poate deteriora celulele senzoriale din urechea internă, ceea ce poate duce la pierderea auzului sau la o scădere a acuității auditive.
- Traumele la nivelul urechii, cum ar fi lovituri puternice, explozii sau alte accidente, pot provoca leziuni care afectează capacitatea de auz.
- Boli cum ar fi meningita, rujeola, oreionul și infecțiile cronice ale urechii pot afecta urechile și pot provoca pierderea auzului.
- Există unele afecțiuni genetice care pot cauza pierderea auzului sau surditatea, cum ar fi sindromul Usher, sindromul Waardenburg și sindromul Pendred.
- Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, pot avea un impact negativ asupra sănătății urechii și pot contribui la pierderea auzului.
Remedii naturale pentru durerile provocate de artrită
Pentru a evita efectele secundare ale medicamentelor antiinflamatoare, acestea trebuie luate așa cum recomandă medicul - unele sunt recomandate în cure scurte, deci trebuie respectată durata. În rest, se pot folosi suplimente alimentare cu ingrediente naturale care să aibă proprietăți antiinflamatoare. E important, însă, ca pacienții cu artrită să ceară sfatul medicului înainte de a încerca diverse suplimente antiinflamatoate.
Turmericul
Turmericul poate fi la fel de eficient ca și medicamentele din farmacie atunci când vine vorba despre durerile articulare. Acesta se poate folosi mai des în alimentație, pe post de condiment, însă poate fi administrat și ca supliment alimentar. Însă curcumina, substanța activă din turmeric, deși are efecte rapide în ceea ce privește reducerea inflamației, poate interacționa cu anumite medicamente pe care le iei la indicațiile medicului specialist, de aceea e bine să îi ceri sfatul înainte.
Ghimbirul
Ghimbirul conține compuși numiți gingeroli, care au demonstrat efecte antiinflamatorii în studii de laborator și pe animale. Acești compuși au capacitatea de a reduce producția de substanțe inflamatorii în organism și pot ajuta la calmarea durerii și inflamației asociate cu artrita. Consumul regulat de ghimbir poate fi benefic pentru persoanele care suferă de artrită, fie sub formă de ghimbir proaspăt, ghimbir uscat, ceai de ghimbir sau suplimente de ghimbir.
Uleiul de pește
Uleiul de pește este bogat în acizi grași Omega 3, care au demonstrat că au efecte antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea durerii și rigidității articulațiilor în artrită. Acești acizi grași Omega 3 reduc producția de substanțe inflamatorii în organism, cum ar fi prostaglandinele și leucotrienele, ajutând la reducerea inflamației asociate cu artrita.
Numeroase studii clinice au analizat efectele uleiului de pește în artrită, iar rezultatele au fost în general promițătoare. De exemplu, un studiu a constatat că suplimentarea cu ulei de pește a dus la o scădere semnificativă a rigidității articulare și a durerii în rândul pacienților cu poliartrită reumatoidă, în timp ce un altul a constatat că uleiul de pește a redus semnificativ și durerea și inflamația la pacienții cu această boală.
Omega 3 din alge marine
Pentru cei care nu consumă pește sau nu doresc să utilizeze ulei de pește, suplimentele de Omega 3 din alge marine pot fi o alternativă bogată în acizi grași esențiali cu proprietăți antiinflamatorii. Cercetările au arătat că suplimentarea cu ulei de alge marine bogat în Omega 3 duce la o reducere semnificativă a durerii și a inflamației în rândul pacienților cu poliartrită reumatoidă și că pot fi eficiente în reducerea durerii și a rigidității articulare și la pacienții cu osteoartrită.
Boswellia
Extractul de boswellia este obținut din rășina arborelui Boswellia serrata și este utilizat în medicina tradițională pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Se poate lua sub formă de suplimente pentru a ajuta la reducerea inflamației articulare. Un studiu publicat în jurnalul Phytomedicine a constatat că un extract de Boswellia serrata a dus la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor la pacienții cu poliartrită reumatoidă, inclusiv reducerea durerii și a inflamației articulare, iar o altă cercetare a a concluzionat că Boswellia serrata poate fi eficientă în reducerea durerii și a rigidității articulare la pacienții cu artroză.
Capsaicina
Capsaicina, un compus găsit în ardeiul iute, poate fi aplicată topic sub formă de unguent sau cremă pentru a reduce durerea și inflamația asociată cu artrita. Capsaicina poate ajuta la reducerea senzației de durere prin blocarea temporară a transmiterii semnalelor de durere de la nivelul articulațiilor către creier (acest lucru se datorează capacității capsaicinei de a afecta receptorii de durere). Unele studii sugerează că acest compus din ardeiul iute ar putea avea și un efect antiinflamator prin inhibarea unor substanțe chimice implicate în procesul inflamator, cum ar fi substanța P.
Gheara-diavolului
Gheara-diavolului, cunoscută științific sub numele de Harpagophytum procumbens, este o plantă adesea folosită în medicina tradițională pentru proprietățile sale antiinflamatoare și analgezice. Se crede că gheara-diavolului poate fi utilă în gestionarea simptomelor artritei, inclusiv a durerii și inflamației articulare. Planta conține compuși activi numiți iridoide, care au fost asociați cu efecte antiinflamatoare și, deci, pot ajuta la reducerea inflamației articulare. În plus față de proprietățile antiinflamatoare, gheara diavolului este cunoscută și pentru efectele sale analgezice.
Glucozamina și condroitina
Glucozamina este o substanță naturală care se găsește în organism, în special în cartilajele articulare. Este unul dintre ingredientele comune utilizate în suplimentele alimentare destinate gestionării simptomelor osteoartritei, această formă comună de artrită care apare atunci când cartilajul articulațiilor se deteriorează.
Există anumite dovezi care sugerează că glucozamina poate fi utilă în tratamentul osteoartritei, însă opinia oamenilor de știință este împărțită în ceea ce privește eficacitatea sa. Unele cercetări arată că glucozamina poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației la anumiți pacienți cu osteoartrită. Însă efectele glucozaminei pot varia de la o persoană la alta și, deci, în timp ce unii oameni pot observa o ameliorare a simptomelor, alții pot să nu observe nicio schimbare semnificativă.
În unele suplimente, glucozamina este combinată cu condroitina, un alt compus care se găsește în mod natural în cartilaj. Există câteva studii care sugerează că această combinație ar putea fi mai eficientă decât glucozamina sau condroitina administrate separat, dar rezultatele sunt încă controversate.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Arthritis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12061-arthritis
NCBI - A Meta-Analysis of the Impact of Nutritional Supplementation on Osteoarthritis Symptoms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9025331/
Studiul „A Meta-Analysis of the Impact of Nutritional Supplementation on Osteoarthritis Symptoms”, apărut Nutrients. 2022 Apr; 14(8): 1607. Published online 2022 Apr 12. doi: 10.3390/nu14081607, autori: Sylvain Mathieu et al.
NCBI - Impact of Nonaspirin Nonsteroidal Anti-inflammatory Agents and Acetaminophen on Sensorineural Hearing Loss: A Systematic Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4465569/
Studiul „Impact of Nonaspirin Nonsteroidal Anti-inflammatory Agents and Acetaminophen on Sensorineural Hearing Loss: A Systematic Review”, apărut în Otolaryngol Head Neck Surg. 2015 Mar; 152(3): 393–409. Published online 2015 Jan 5. doi: 10.1177/0194599814564533, autori: Meghann E. Kyle et al.
Te-ar mai putea interesa și...