Ai fost diagnosticat cu COVID-19? Ce pași trebuie să urmezi

Având în vedere faptul că numărul de infectări cu SARS-CoV-2 este în continuă creștere, atât pe plan național, cât și internațional, este important să îți iei toate măsurile de siguranță necesare pentru a evita infectarea, printre cele cele mai importante sunt:

  • Păstrarea distanțării sociale;
  • Purtarea măștii de protecție;
  • Aerisirea frecventă și temeinică a încăperilor în care te afli;
  • Evitarea spațiilor agglomerate;
  • Spălarea și dezinfectarea frecventă și temeinică a mâinilor sau dezinfectarea cu un gel de mâini cu aloe vera cum este Guard X.
  • Strănutarea sau tușirea în îndoitura cotului sau într-un șervețel de unică folosință, care trebuie aruncat ulterior.

Este important ca aceste măsuri de igienă și protecție să fie respectate de toată lumea, pentru a putea stopa răspândirea virusului, pentru a ne proteja, dar și pentru a-i proteja pe cei din jur. 

Ce faci dacă manifești simptome specific COVID-19?

Dacă faci febră, tușești sau manifești alte simptome, precum pierderea gustului și mirosului, slăbiciune musculară și dureri de cap, este posibil să ai COVID-19. De asemenea, dacă ai intrat în contact cu o persoană recent diagnosticată cu noul coronavirus, riscul de infectare este, în egală măsură, crescut. Așadar este important să te testezi ca să afli dacă ai COVID-19 sau nu și să contactezi medicul de familie, care te poate ghida cel mai bine în acest proces. De asemenea, este foarte important să îți monitorizezi simptomele. În situația în care acestea se agravează, va trebui să suni la 112 de urgență. 

Care sunt pașii de urmat după ce ai fost diagnosticată cu noul coronavirus?

Dacă ai primit un rezultat pozitiv în urma testului pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, primul pas constă în apelarea medicului de familie, pentru a-l înștiința de boală. Acesta va contacta serviciul DSP de care aparții, așadar vei fi contactată, de un reprezentant DSP pentru inițierea anchetei epidemiologice.

Între timp, este important să te autoizolezi. Majoritatea persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 manifestă forme ușoare ale bolii și se pot recupera cu succes acasă, fără a avea nevoie de îngrijire medicală. Este important să nu părăsești domiciliul în următoarele 14 zile de la confirmarea infecției, decât în situația în care ai nevoie de ajutor medical. 

De asemenea, este important să ai grijă de tine, ceea ce se traduce prin odihnă la pat, hidratare corespunzătoare și consumul de medicamente antitermice și antiinflamatoare, care pot ameliora simptomele. 

Păstrează contactul cu medicul tău de familie, informează-l de parcursul bolii și fii atentă la schimbarea sau agravarea simptomelor, pentru a putea solicita serviciul de urgență medical, în caz că este necesar. 

Un alt aspect foarte important este izolarea de ceilalți membri ai familiei și persoane apropiate. Dacă împarți domiciliul cu alte persoane/membri de familie, este important să restrângi cât mai mult contactul direct cu acestea. 

În acest sens, folosește o singură încăpere, pe cât posibil, la distanță de celelalte persoane și animale din casă. Dacă ai acces la o baie separată, folosește-o doar pe aceasta. În cazul în care dispui de o singură baie, ai grijă să dezinfectezi, mereu, suprafețele folosite, după ce ai folosit toaleta. Aceleași reguli de igienă se aplică și pentru bucătărie sau alte spații folosite la comun. 

De asemenea, pe durata autoizolării, evită împărțirea obiectelor de uz casnic și de uz personal cu ceilalți membri ai domiciliului. Așadar, nu folosi aceleași vase, pahare, căni, tacâmuri, prosoape sau așternuturi cu celelalte persoane din casă. După ce ai folosit un obiect de uz comun, precum vesela, spală-l temeinic și lasă-l la uscat. 

Dacă este necesar contactul direct cu alte persoane, ai grijă să porți masca, în mod corespunzător (să îți acopere nasul și gura) și asigură-te că interlocutorul poartă, de asemenea, mască de protecție. 
Dacă locuiești singură și te folosești de serviciul de livrare acasă de alimente și alte produse utile, comunică curierului faptul că pachetele trebuie lăsate în pragul ușii, pentru a evita contactul direct cu acesta sau ai grijă să porți mereu mască de protecție atunci când intri în contact cu un livrator.

A treia măsură foarte importantă după diagnosticarea cu boala COVID-19 este anunțarea tuturor contacților apropiați, a persoanelor cu care ai interacționat direct în ultimele zile înainte de confirmarea diagnosticului. O persoană infectată poate răspândi virusul înainte de a manifesta simptomele sau înainte de a fi diagnosticată. 

Așadar, este foarte important să le comunici tuturor persoanelor cu care ai interacționat apropiat de faptul că ai primit un rezultat COVID-19 pozitiv, pentru că poți, astfel, preveni, mai departe, răspândirea bolii.  

Prin contact apropiat și cu potențial contagios se înțelege contactul direct, față în față, de minimum 15 minute. De asemenea, faptul că ai stat într-o încăpere închisă, neventilată, cu mai multe persoane, chiar dacă te-ai aflat la distanță de acestea, pentru minimum 15 minute, poate impune riscul de infectare. Nu în ultimul rând, gesturile apropiate (îmbrățișare, sărut etc.) reprezintă un potențial de infectare. 

Durata impusă de autoizolare în caz de boală este de 14 zile sau până la dispariția tuturor simptomelor. Cu toate acestea, este important de reținut faptul că redobândirea gustului și mirosului poate dura mai mult de 14 zile, așadar, dacă celelalte simptome au dispărut, mai puțin acesta, după 14 zile tot ești considerată vindecată. Pentru siguranța ta și a celor din jur, te poți retesta după cele 14 zile de autoizolare, dar acest lucru nu este impus ca măsură de siguranță, deci rămâne la latitudinea ta. 

Când este cazul să apelezi serviciul 112?

După cum spuneam mai devreme, este important să fii atentă la evoluția bolii și la agravarea simptomelor, pentru a putea apela serviciul de urgență, în caz că este necesar. Așadar, dacă manifești simptome precum cele de mai jos, este absolut esențial să apelezi serviciul de ambulanță și să îți descrii simptomele, cât mai detaliat, operatorului. De asemenea, trebuie să comunici operatorului faptul că ai primit un diagnostic pozitiv pentru boala COVID-19:

  • Dificultăți acute de respirație;
  • Durere sau senzație de presiune persistentă la nivelul pieptului;
  • Stare de confuzie;
  • Imposibilitatea de a rămâne trează sau conștientă;
  • Albăstrirea buzelor sau a feței.

Este important de reținut că simptomele enumerate mai sus nu sunt toate cele posibile pentru descrierea unei situații de urgență. Astfel, dacă simptomele se agravează, chiar dacă nu este vorba despre cele deja enumerate, apelează medicul de familie și explică-i situația. Acesta este în măsură să îți spună dacă trebuie să suni la 112 sau nu. 

 

Sursă foto: Shutterstock 
Bibliografie:
CDC - What to Do If You Are Sick
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/steps-when-sick.html 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0