

Imunitatea in sezonul rece, cum ne ajutam organismul?
Imunitatea in sezonul rece, cum ne ajutam organismul?
Imunitatea in sezonul rece, cum ne ajutam organismul?
Odata cu venirea anotimpului rece, cu totii resimtim sentimentul acela de teama de a ne trezi cu senzatie de disconfort in gat, care ne da primele semnale ca este posibil sa racim si primele ganduri de ingrijorare, daca nu vom putea opri intreg spectrul de simptome neplacute. Vestea buna este ca bolile sezonului rece poti fi prevenite intervenind prin metode simple, dar care si-au dovedit efectul benefic asupra intaririi sistemului imunitar.
Am discutat impreuna cu Dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC, despre cum sa obtinem un sistem imunitar puternic in sezonul rece cu ajutorul alimentatiei. Cum functioneaza sistemul imunitar, ce anume il face vulnerabil cand vine frigul si care sunt alimentele care contribuie la fortificarea organismului, astfel incat sa faca fata cu succes diferitelor boli specifice sezonului rece.
Iata, pe scurt, cele mai importante masuri de preventie a imbolnavirilor de tipul virozelor respiratorii, atat de comune iarna, pe langa pericolul actual al infectarii cu varianta Omicron, atat de contagioasa a virusului SARS-CoV-2:
- Spala-te cat mai des pe mâini sau pe fata! Obișnuiește-te să te speli pe mâini de fiecare dată când ajungi acasă, la birou sau la scoala si înainte și după fiecare masă;
- Poartă o mască cand esti in apropierea unor persoane straine;
- Fă-ți vaccinul anual împotriva gripei daca esti in categoria ridicata de risc;
- Dormi 8 ore pe noapte;
- Bea cat mai multe lichide, in special apa, dar si ceaiuri caldute, cu efect medicinal - busuioc, scorțișoară, piper negru, ghimbir uscat și stafide;
- Fii activ si asigura-te ca mergi pe jos sau la sala, minim cate o ara, de trei ori pe saptamana;
- Consuma o dietă echilibrată, plină de vitamine, fibre, nutrienti, proteine de calitate din carne, peste, ciuperci sau leguminoase; crește aportul de turmeric, chimen, coriandru, ceapa și usturoi.
- Ia în considerare administrarea de suplimente.
Ce nutrienti te ajuta?
- Vitamina D - in lunile de iarnă, mulți oameni sintetizeaza mai puțină vitamina D din cauza expunerii reduse la soare. Asigura-te ca o obtii din sursele alimentare sau din suplimente un minimum 1000 UI pe zi.
- Vitamina C - este unul dintre cele mai mari stimulente ale sistemului imunitar dintre toate. De fapt, lipsa vitaminei C te poate face chiar mai predispus la îmbolnăvire. Alimentele bogate în vitamina C includ portocale, grapefruit, mandarine, căpșuni, ardei gras, spanacul, kale și broccoli.
- Vitamina B6 - este vitală pentru susținerea reacțiilor biochimice din sistemul imunitar. Alimentele bogate în vitamina B6 includ puiul și peștele de apă rece, cum ar fi somonul și tonul. Vitamina B6 se găsește și în legumele verzi și în năut, care este ingredientul principal în hummus.
- Vitamina E - este un antioxidant puternic care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Alimentele bogate în vitamina E includ nucile, semințele și spanacul.
- Apa - Menținerea hidratării poate crește și sănătatea imunitară. Apa ajută corpul să producă si sa stimuleze circulatia limfei, care transportă celulele albe din sânge și alte celule ale sistemului imunitar. Încearca să eviți excesul de băuturi care pot deshidrata, cum ar fi cafeaua sau alcoolul si încearca să mananci alimente mai hidratante, cum ar fi castraveții, țelina sau salatele si fructele.
Sursa foto: Captură video DOC.ro
Te-ar mai putea interesa și...