Cum să te ferești de răceală în sezonul rece?
Cum să te ferești de răceală în sezonul rece?
Cum să te ferești de răceală în sezonul rece?
Încă de când se instalează toamna și percepem primele temperaturi mai scăzute, corpul nostru începe să resimtă efectele negative ale frigului. Avem mai puțină energie, avem nevoie să dormim mai mult și tânjim permanent după băuturi fierbinți, care să ne încălzească. Ca să nu ne confruntăm și cu o răceală care să ne strice toate planurile și buna dispoziție, e important să avem grijă de noi și să respectăm câteva reguli simple.
Toamna, temperatura scade semnificativ față de vară, iar aceste schimbări bruște pot slăbi sistemul imunitar și face organismul mai vulnerabil la infecții. În plus, multe școli și locuri de muncă încep în toamnă, ceea ce duce la aglomerație și contact sporit între oameni, cee ce, de asemenea, crește riscul transmiterii infecțiilor respiratorii. Mai mult decât atât, odată cu scăderea temperaturilor, oamenii petrec mai mult timp în interior, ceea ce crește riscul transmiterii infecțiilor în spații închise, mai ales dacă acestea sunt prost ventilate.
Pentru a reduce riscul de a te pomeni cu o răceală în sezonul rece, este important să iei măsuri de prevenire tot anul, cum ar fi să ai o alimentație hrănitoare, cu multe vitamine, minerale și antioxidanți, dar și să faci mișcare suficientă, pentru că activitatea fizică ajută la buna funcționare a sistemului imunitar.
Recomandări pentru a evita o răceală
Iată câteva idei care să te ajute să îți scazi riscul de răceală în sezonul rece:
Îmbracă-te conform temperaturii de afară
Oricât de pasionată ești de modă, sănătatea ta este mai presus de orice. Alege piese vestimentare în tendințe, dar care te și protejează de frig: cizme îmblănite, dresuri groase, fulare, jachete cu glugă, haine din lână, cașmir sau diferite tipuri de tricotaje. Ca să nu simți că pierzi din eleganță, accesorizează-le cu coliere mari, curele și brățări metalice. Ai grijă și în privința extremităților corpului, pentru că prin acestea pierzi cea mai multă căldură. Poartă mănuși, căciuli sau pălării, fulare sau eșarfe, șosete groase.
Evită umezeala
Umezeala menține o temperatură scăzută, iar dacă ai hainele sau încălțămintea ude, îți va fi foarte greu să te încălzești. Investește în jachete impermeabile, care să împiedice pătrunderea vântului, ploii și ninsorii și încălțăminte groasă, din materiale rezistente, în care să nu pătrundă apa. Dacă stai cu capul neacoperit la temperaturi de sub 10 grade poți suferi de sinuzită și migrene, iar frigul resimțit timp îndelungat în partea inferioară a corpului poate favoriza durerile și inflamațiile ovariene, renale și ale vezicii urinare.
Mănâncă sănătos
Din cauza frigului, avem de multe ori tendința de a mânca preparate grase, cu mult zahăr sau multă sare, fierbinți, combinații de proteine și carbohidrați simpli. Deși ne face să ne simțim mai bine pe moment, o astfel de alimentație nu ne ajută să avem un sistem imunitar puternic, dimpotrivă. Menține și în sezonul rece o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume de sezon, ceaiuri neîndulcite sau doar cu puțină miere, supe din legume și carne slabă și consumă cât mai des alimente bogate în vitamina C și antioxidanți: citrice, kiwi, pătrunjel, ardei gras, usturoi și ardei iute.
Ia suplimente cu vitamine și minerale, pentru imunitate
În sezonul rece poate fi necesar ca, pe lângă aportul provenit din alimentație, să sporești cantitatea de vitamine și minerale cu ajutorul suplimentelor. Poți încerca vitamina C, vitamina E, magneziu, zinc, sau suplimentele naturale, cu echinacea, propolis sau lăptișor de matcă. Discută cu medicul tău sau cu un farmacist și găsiți împreună o combinație de vitamine și minerale care să te ferească de răceală.
Fii activ fizic
Activitatea fizică regulată ajută la întărirea sistemului imunitar și la menținerea acestuia într-o formă mai bună. Exercițiile fizice cresc circulația sangvină, facilitând transportul celulelor imunitare și al substanțelor nutritive esențiale către diferite părți ale corpului, ceea ce ajută sistemul imunitar să funcționeze mai eficient. De asemenea, mișcarea contribuie la reducerea inflamației cronice din corp, care poate afecta negativ sistemul imunitar. Mai mult decât atât, exercițiile fizice pot stimula producția de celule imunitare, cum ar fi limfocitele (inclusiv celulele T și celulele B) și macrofagele, care joacă un rol cheie în protejarea organismului de infecții. În plus, studiii recente arată să sportul este și o metodă excelentă de combatare a stresului, și acesta factor de risc pentru răceală.
Evită aglomerația și persoanele care par bolnave
Știm că este aproape imposibil să eviți aglomerația, mai ales dacă nu lucrezi de acasă și trebuie să ieși zilnic pentru a merge la serviciu. Transportul în comun, centrele comerciale, servicul, școala - toate acestea sunt medii aglomerate care favorizează răspândirea virusurilor.
Pe cât posibil, însă, încearcă să stai departe de persoanele care par bolnave, tușesc, strănută sau sunt palide, iar dacă cineva strănută lângă tine acoperă-ți repede gura și nasul cu un fular sau cu mâneca bluzei. Vei filtra astfel cât de cât aerul pe care îl inspiri și ai mai puține șanse să te molipsești cu același virus.
Odihnește-te și evită stresul
Imunitatea bună ar trebui să fie principala ta grijă în sezonul rece, dar nu numai mâncarea și mișcarea te ajută să ai un sistem imunitar bine funcțional, ci este extrem de important să și dormi suficient, 7-8 ore pe noapte, sau măcar 6, și să te străduiești să combați stresul. Citește, urmărește serialele tale preferate, bucură-te de timpul petrecut împreună cu cei dragi într-o drumeție, ieși în oraș cu prietenii - important e să găsești metode de a lupta împotriva stresului care să fie potrivite pentru tine, pentru că și stresul scade imunitatea. Dacă ai probleme cu somnul, cere sfatul medicului de familie legat de ce ai putea face pentru a te odihni mai bine.
Cine are un risc mai mare să capete o răceală?
Există anumite categorii de persoane care pot fi mai susceptibile la răceală sau pot avea simptome mai grave.
- Copiii mici: Copiii, în special cei cu sistemul imunitar în curs de dezvoltare, sunt adesea mai susceptibili la răceli.
- Persoanele în vârstă: Seniorii tind să aibă un sistem imunitar mai slab, ceea ce îi face mai vulnerabili la infecții.
- Persoanele care au contact frecvent cu mulți oameni: Oamenii care lucrează în medii aglomerate, cum ar fi școlile sau alte servicii unde au mulți colegi, pot fi expuși mai des la virusuri respiratorii și, astfel, pot avea un risc crescut de răceală în sezonul rece.
- Persoanele cu sistem imunitar slăbit: Persoanele cu sistem imunitar compromis din cauza unor condiții medicale, cum ar fi SIDA, cancer sau tratamentele imunosupresoare, sunt mai susceptibile la oirce fel de infecții, inclusiv răceli.
- Fumătorii: Fumul de țigară irită căile respiratorii și slăbește sistemul imunitar al plămânilor, ceea ce crește susceptibilitatea la infecții.
- Persoanele cu boli cronice: Persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau diabetul, pot fi mai susceptibile la complicații ale răcelii și se pot confrunta cu simptome mai severe.
- Persoanele care călătoresc frecvent cu avionul: Fiind vorba de o călătorie într-un spațiu închis și aglomerat, zborul cu avionul crește riscul de expunere la virusuri respiratorii. De aceea, poate fi util să porți o mască de protecție atunci când ai un zbor de mai multe ore.
Ce să faci dacă începi să manifești simptome de răceală?
- Odihnește-te. Repausul este esențial pentru ca organismul să se recupereze mai rapid. Dormi suficient și ia-ți liber de la muncă dacă este posibil.
- Bea o cantitate mai mare de lichide sănătoase, cum ar fi apă simplă sau cu zeamă de lămâie, ceaiuri calde, supe și băuturi izotonice. Hidratarea corectă ajută la subțierea mucusului și la menținerea umidității căilor respiratorii.
- Mănâncă mai multe fructe cu vitamina C și legume proaspete și evită produsele care conțin zahăr, deoarace zahărul agravează inflamația și scăde imunitatea.
- Ia un ibuprofen sau un paracetamol, dacă nu ai alergie sau dacă medicul nu ți-a interzis, citind cu atenție instrucțiunile și doza recomandată.
- Dacă te doare în gât, gargara cu apă sărată ajută la calmarea durerii și la reducerea inflamației.
- Dacă aerul din interior este uscat, folosirea unui umidificator poate ajuta la menținerea umidității optime în cameră, ceea ce poate ameliora simptomele de tuse și congestie nazală.
- Evită contactul cu alte persoane. Pentru a preveni răspândirea infecției, este important să stai cât mai izolat, în special dacă ai febră, pentru că în acest caz poate să nu fie o simplă răceală, ci altă infecție virală. În acest caz, e important să-ți iei concediu medical și să stai acasă până când nu mai ești contagios.
- Spală-te mai des pe mâini: Spălarea mâinilor cu apă și săpun este esențială pentru a preveni răspândirea infecției. Dacă împarți casa cu mai multe persoane, dezinfectează cât mai des clanțele, întrerupătoarele și alte suprafețe comune pentru a scădea riscul de a le transmite și lor virusul.
Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, chiar dacă apelezi la remedii naturale, sau dacă ai factori de risc speciali (cum ar fi o afecțiune medicală preexistentă), este recomandat să contactezi medicul.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Common cold
https://www.nhs.uk/conditions/common-cold/
Piedmont - 10 ways to prevent the cold and flu
https://www.piedmont.org/living-better/10-ways-to-prevent-the-cold-and-flu
Te-ar mai putea interesa și...