7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre glaucom

Glaucomul este o boala care nu e pe deplin inteleasa. Adeseori, oamenii nu realizeaza severitatea bolii si cine este afectat de ea.

Asa ca astazi ne-am gandit sa iti prezentam cateva informatii esentiale pe care trebuie sa le stii despre glaucom.

1. Glaucomul este cauza principala a orbirii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Glaucomul poate cauza orbirea daca este lasat netratat si, din pacate, aproximativ 10% dintre oamenii cu glaucom care primesc tratamentul corespunzator tot se confrunta cu pierderea vederii.

2. Nu exista (inca) un leac pentru glaucom

Glaucomul nu este o boala care se poate vindeca, iar pierderea vederii nu poate fi recapatata. Cu ajutorul medicamentelor si/sau a interventiilor chirurgicale, este posibila oprirea sau suspendarea temporara a pierderii vederii. Deoarece glaucomul cu unghi deschis este o boala cronica, acesta trebuie monitorizat pe toata durata vietii. Diagnosticul este primul pas in ceea ce priveste pastrarea vederii.

3. Toata lumea prezinta un risc de glaucom

Chiar daca pare greu de crezut, toti oamenii sunt supusi unui risc de a suferi de glaucom, incepand de la bebelusi si pana la varstnici. Persoanele in varsta au un risc mai mare de glaucom, dar exista bebelusi care se nasc cu glaucom (statisticile arata ca aproximativ 1 din 10.000 de bebelusi se naste cu glaucom in SUA). Si adultii tineri dezvolt a glaucom.

4. S-ar putea sa nu existe simptome care sa te avertizeze in privinta glaucomului

Cand este vorba de glaucomul cu unghi deschis, cea mai intalnita forma, nu exista niciun simptom. De obicei, nicio durere nu este asociata cu presiunea oculara crescuta. Pierderea vederii incepe cu vederea periferica (persoana nu mai vede in lateral). Pacientul poate compensa acest lucru prin faptul ca isi intoarce capul, in mod inconstient, intr-o parte si poate sa nu observe ca o parte semnificativa a vederii sale s-a pierdut. Cel mai bun mod prin care iti poti proteja vederea de glaucom este sa te testezi. Daca ai glaucom, tratamentul poate incepe imediat.

5. Anumite forme de glaucom sunt mostenite

Este adevarat ca unele forme de glaucom sunt mostenite si este adevarat ca un istoric familial legat de glaucom este un factor de risc pentru unii dintre noi. Insa exista multi pacienti cu glaucom care sunt singurii din familiile lor care au fost diagnosticati cu aceasta afectiune a ochilor. Tocmai de aceea, toti pacientii cu glaucom ar trebui sa le spuna membrilor din familia lor care este diagnosticul lor si sa ii indemne sa mearga la un consult oftalmologic.

6. Exista variante care pot incetini evolutia bolii

Este adevarat ca cele mai multe forme de glaucom nu prezinta simptome si multe dintre tratamentele prescrise au unele efecte secundare sau au un impact asupra calitatii vietii pacientului. Desi nu exista un leac pentru glaucom, exista cu toate acestea medicamente eficiente, tratamente laser si interventii chirurgicale care pot incetini evolutia bolii.

Obiectivul medicului este sa incetineasca boala si sa micsoreze sansele de a dezvolta alte complicatii, cum ar fi campul vizual afectat, care are un impact urias. Intr-adevar, exista efecte secundare ale tratamentelor, insa pacientul si medicul sau pot lucra impreuna pentru a gasi o solutie optima pentru a reduce aceste efecte nedorite.

7. Tensiunea oculara, un factor de risc

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi este adevarat ca tensiunea ridicata de la nivelul ochilor este un factor de risc major (si poate fi o cauza) pentru glaucom, unii oameni cu tensiune oculara mare nu dezvolta aceasta afectiune. De asemenea, este posibil sa ai o forma severa de glaucom cu o asa-zisa tensiune oculara "normala". Cel mai important este sa mergi la medic pentru un diagnostic corect.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0