Urgenţe ȋn oftalmologie – ce să faceţi pȃnă ajungeţi la medic?

De foarte multe ori m-am confruntat ȋn gardă cu diverse urgenţe ȋn domeniul oftalmologiei, dintre cele mai diverse. Din păcate, tot diverse au fost și reacţiile pacienţilor pentru a-și calma durerea. De cele mai multe ori, substanţele puse ȋn ochi nu au facut decȃt să agraveze situaţia.

Astfel, trebuie să uitaţi de toate „leacurile băbești” cȃnd vine vorba de ochi! Spalaţi imediat cu multă apă plată sau ser fiziologic și ȋndreptaţi-vă de urgenţă către medic! Nu puneţi nicio substanţă ȋn ochi fără să ȋntrebaţi un medic de specialitate!

Corpii străini oculari

Printre cele mai frecvente urgenţe oftalmologice sunt corpii străini oculari. Deși mici, aceste particule de praf, nisip, bucăţi de metal sau așchii de lemn deranjează foarte tare și pot fi, ȋn general, ȋnlaturaţi ușor prin spălare abundentă cu ser fiziologic, imediat ce incidentul s-a produs. Ȋnsă, atunci cȃnd ei pătrund mai profund, sau cȃnd nu reușiţi să-i ȋnlăturaţi, se impune un consult de urgenţă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Primele semne ȋn caz de corp străin ocular sunt jenă locală, senzaţie de nisip ȋn ochi ce nu dispare la clipit. Ulterior, apare roșeata ochiului, durere profundă, lacrimare reflexă și fotofobie (vă deranjează lumina).
Particulele de metal (de la polizor, de exemplu) sunt foarte periculoase deoarece, la momentul desprinderii, sunt foarte fierbinţi și pot pătrunde adȃnc ȋn structurile ochiului, lăsȃnd rugină in jurul corpului străin, iar locul trebuie curăţat cu atenţie.

Pămȃntul proaspăt sau bucăţile de lemn/plante sunt periculoase deoarece pot aduce cu ele fungi (ciuperci) ce se pot cantona ȋn leziuni ale ochiului, ducȃnd la infecţii grave și chiar la pierderea ochiului.

Ca o regulă, toţi corpii străini se pot ȋndepărta sau spăla cu apă plată/ser fiziologic din abundenţă, ȋnainte de a vă prezenta la medic. Singura excepţie de la această regulă este dată de varul nestins, care, ȋn contact cu apa, va intra ȋn reacţie. Ȋn astfel de cazuri, pentru ȋndepărtarea particulelor, se va sufla aer ȋn ochi cu ajutorul unei seringi sterile. Altă regulă este să nu vă frecaţi la ochi, deoarece veţi ȋmpinge corpul străin mai adȃnc ȋn suprafaţa ochiului. Pȃnă să ajungeţi la spital, protejaţi ochiul cu o compresă sterilă, sub care ochiul să stea ȋnchis, fără a apăsa pe el.

Tot ȋn această categorie, putem considera și eroziunile date de zgȃrierea suprafeţei anterioare a ochiului, prin prezenţa unui corp străin la acest nivel.
Tratamentul din Camera de Gardă constă ȋn ȋndepărtarea corpului străin cu ajutorul unui ac de seringă sau a unui instrument special, aplicarea de medicaţie topică (picături) pentru relaxarea zonei, eventual pansament și continuarea tratamentului la domiciliu (picături cu antibiotic, antiinflamator, reepitelizant și midriatic pentru calmarea durerii).

Un corp străin lasat pe loc poate duce la opacifierea corneei, pierderea vederii și chiar a ochiului, așadar nu neglijaţi acest aspect și prezentaţi-vă cȃt mai din timp la medic!

Corpii străini intra-oculari

Sunt corpi străini ce au penetrat prin ȋnvelișul ochiului, lăsȃnd o rană deschisă la nivelul respectiv. Această categorie reprezintă o urgenţă majoră oftalmologică, amȃnarea prezentării la medic putȃnd duce la infecţii grave și la pierderea ochiului.
Tratamentul acestei categorii de corpi străini necesită extragerea lor ȋn mediu steril (sală de operaţii) și spitalizarea ulterioară pentru urmarirea evoluţiei.

Arsurile chimice

Reprezintă tot o categorie de „corpi străini”, tratamentul de urgenţă, la domiciliu, fiind dat de spălăturile din abundenţă cu ser fiziologic.
De asemenea, necesită spitalizare sau urmarire ȋndeaproape pentru a se evita apariţia complicaţiilor ulterioare.

Conjunctivita bacteriană/alergică/virală

Una dintre cauzele frecvente de ochi roșu o reprezintă conjunctivita. Avȃnd un tratament specific pentru fiecare tip de boala ȋn parte, este bine să faceţi diferenţa și să vă prezentaţi la medic la apariţia primelor semne.
Conjunctivita bacteriană este ȋnsoţită de apariţia secreţiilor muco-purulente ȋn fundurile de sac conjunctivale. Tratamentul se face cu antibiotic local și igienă strictă, ȋnsă se pot vindeca și de la sine ȋn 10-14 zile. Poate apărea după o raceală sau infecţie locală (dinţi, amigdale).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Conjunctivita alergică apare la contactul cu diverși alergeni pentru care organismul nu are anticorpi. Se manifestă prin mancarimi locale, ochi roșii, iritaţi, ce se calmează la spalaturi cu apă rece, edem palpebral (pleoape umflate). Este frecventă la copii și la persoane cu teren alergic. Se tratează cu antiinflamator local.
Conjunctivita virală se prezintă cu ochii extrem de roșii, secreţii sero-mucoase clare, ȋn contexul unei gripe virale. Tratamentul este de lunga durată și mult mai complex decȃt la celelalte boli de mai sus, afecţiunea fiind extrem de contagioasă.

Atacul acut de glaucom

Reprezintă o urgenţă majoră oftalmologică, ȋn cadrul căreia ochiul devine extrem de hiperton, cu scăderea bruscă a vederii. Semnele apariţiei sunt: dureri intense oculare și orbitare, pupilă dilatată, ochi roșu, alterarea stării generale.
Pacientul necesită internare și tratament de urgenţă pȃnă la stabilizarea valorilor tensiunii intraoculare.

Alte simptome ce trebuie să ducă de urgenţă pacientul la Camera de Garda sunt:
– pierderea bruscă a vederii cu sau fără reluarea ei (totală sau parţială)
– cercuri luminoase de culorile curcubeului, ȋn jurul surselor de lumina
– deformarea conturului obiectelor
– pierderea de cȃmp vizual
– fulgere sau „musculiţe zburatoare” apărute ȋn număr mare, brusc
– imagine ȋn „fum roșu” ȋn faţa ochilor

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0