6 arme secrete impotriva simptomelor de raceala

Inceputurile unei raceli ne sunt bine cunoscute tuturor. Fie ca am stat in curent, am baut lichide reci, am iesit in frig dupa baie, am subestimat temperatura de seara si ne-am imbracat prea subtire,am contractat pe acest fond virusurile de guturai sau gripa-  oricum am fi capatat simptomele, e util sa stim ca exista alimente si actiuni eficiente in combaterea acestora inca de la debut. Cum iarna nu va intarzia sa se instaleze, e bine ca pe unele dintre ele sa le folosim si drept factori de intarire a sistemului imunitar, ca modalitate de preventie.

 

1. Supa de pui

Dincolo de legenda care spune ca supa de pui e buna si pentru suflet si e asociata cu starea de calm, exista si o explicatie stiintifica ce confirma efectele ei benefice impotriva racelilor. Contine cisteina, un foarte puternic antioxidant care este eliberat de carnea de pui in timpul fierberii. Are in plus proteine si minerale care ajuta la stimularea  sistemului imunitar, in timp ce partea lichida subtiaza mucusul.

2. Sosetele ude

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Acestea au efect pentru ca stimuleaza microcirculatia, pastrand astfel in interior substantele nutritive si eliminand in exterior toxinele. Pot fi udate cu apa sau otet, daca ai si febra. Înmuiați o pereche de șosete în apă rece si otet, incaltati-le   și deasupra, purtați o pereche de șosete groase, eventual de lână,  uscate. Șosetele umede te vor ajuta să scapi de febră și să intensifici circulația

.Scopul principal al tratamentului cu șosete umede este de a intensifica  circulația sângelui în timp ce scade congestia în căile respiratorii superioare, cap și gât. Acest lucru creează un efect relaxant care, după mulți, îi ajută si să doarmă mult mai bine si sa se refaca.

3. Apa si ceaiurile

In afara de faptul ca te hidrateaza, consumul de lichide asigura lubrifierea gatului. Cu cat e mai cald lichidul pe care il bei, cu atat e mai benefic, intrucat aburii stimuleaza cilii, care prin miscare indeparteaza germenii. Atentie insa ca lichidele exagerat de fierbinti pot irita suplimentar caile aeriene!  Nu trebuie să va hidratat doar din  apă - contează și sucurile naturale de fructe, compoturile caldute și supele pe bază de bulion de carne (cum ar fi supa de tăiței de pui si radacinoase). Acestea vă mențin sistemul respirator hidratat și vă ajută să transformați mucusul ingrosat într-unul cat mai  subțire pe care îl puteți tuși și scuipa, pentru ca altfel,  dacă se acumulează în bronsii si plămâni, ar putea duce la o infecție si complica raceala in bronsita sau chiar pneumonie. Tot in acest sens, apelati la picături pentru nas din soluții saline, sigure  chiar și pentru copii. Puneți câteva picături într-o singură nară și eliminați ușor mucusul, la chiuveta, odata cu  soluția salină. Repetați procesul de cealaltă parte până când ambele nari sunt deblocate.

4. Otetul de mere

Are efect anti-balonare, creste energia si contribuie si la tratarea acneei, iar peste toate astea e un bun adjuvant in tratarea problemelor cu gatul. Asta pentru ca germenii sunt distrusi de acid, iar efectul de calmare nu intarzie sa apara. Cercetările au arătat că oțetul de mere are proprietăți antimicrobiene și poate distruge bacteriile și infecțiile fungice.  Puteti prepara o băutură cu efect calmant  folosind aproximativ 5 părți de apă caldă la 1 parte de oțet de mere care se poate bea sau cu care se poate clati gatul. Cand se face doar gargară,concentratia poate merge pana la maxim un amestec egal de apă caldă și oțet.

Ingredientele suplimentare pe care le poti adauga  unei băuturi de oțet de mere pentru a calma gâtul, a ușura tusea și a slăbi flegma, cum ar fi:

  • felii de lamaie sau suc de lamaie, felii de portocala
  • miere
  • ghimbir proaspat ras sau o bucata de radacina mica, fiarta
  • curcumă
  • o pungă de ceai de ceai verde cufundată în băutură

5. Usturoiul

Are efect antioxidant si antimicrobial, ba chiar si proprietati antibiotice. Contribuie chiar si la desfundarea nasului. Mananca un catel de usturoi o data la trei sau patru ore. Daca simti ca nu il poti inghiti pur si simplu ca atare, piseaza-l si intinde-l pe o felie de paine prajita, cu putin ulei de masline sau miere. Mirosul respiratiei poate fi combatut ulterior cu cateva frunze de patrunjel sau cu bomboane mentolate.

6. Vitamina C

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poti lua suplimente alimentare care sa contina din plin vitamina C si zinc sau poti consuma cu precadere fructe si legume care o contin, cum sunt citricele si kiwi. Este un puternic antioxidant si te ajuta sa lupti eficient impotriva simptomelor de raceala.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0