Tulburarea narcisica de personalitate

Conform Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5) tulburarea narcisică este clasificată în modelul dimensional „tulburări de personalitate”si este caracterizată printr-un model de grandiozitate (fantezie sau comportament real), o nevoie copleșitoare de admirație și, de obicei, o lipsa totală de empatie față de ceilalți.

Persoanele care suferă de această tulburare consideră adesea că sunt de o importantă primordială în viața tuturor celor cu care se întâlnesc. Acest model de comportament poate fi mai potrivit pentru un personaj din tagma aristocratica a secolelor trecute, prin autoritarism, usurinta cu care eticheteaza si jigneste oamenii care nu ii sunt pe plac si nu procedeaza conform asteptarilor si cerintelor narcisicului. Un asemenea comportament teoretic  este considerat inadecvat pentru majoritatea oamenilor obișnuiți de astăzi, insa asta nu inseamna ca narcisicul nu isi si nuanteaza comportamnetul astfel ca multe personaje de acest fel sunt perfect adaptate in societate ba chiar ocupa pozitii foarte bine situate in ierarhia sociala si politica, bucurandu-se de simpatie si suport. Un astfel de personaj care ilustreaza destul de bine caracterizarea unei personalitati de tip narcisist este Donald Trump, de exemplu.

In plus, tulburarea narcisică  mai popate coexista  cu o serie de alte tulburări de sănătate mintală. Persoanele cu tulburarea narcisică pot prezenta adesea chiar si deficiențe în menținerea unui loc de munca  și a relațiilor stabile. cei care isi pastreaza cel mai bine locul de munca sunt fie cei lasati in pace, sa isi coordoneze propriile departamente, ori cei care lucreaza independent- colaboratori externi, freelanceri, sau cei care isi conduc propriul business.  Personale ce se confrunta cu tulburarea narcisică sunt destul de numerosi în societate; cu toate acestea, au existat cercetări limitate în acest sens.

Diferitele tipuri de narcisism, fie că sunt deschise, ascunse, comunale, antagoniste sau maligne, pot afecta modul în care te vezi pe tine însuți și interacționezi cu ceilalți.

Tulburarea narcisică este cel mai asemănătoare cu tulburarea de personalitate antisocială, cu o lipsă de empatie și farmec superficial. Cu toate acestea, persoanele cu o tulburare de personalitate antisocială ar prezenta o lipsă de moralitate mai accentuata în comparație cu persoanele cu tulburarea narcisică și au un diagnostic anterior de tulburare de conduită. Clusterul B de tulburarea narcisică prezintă de obicei un comportament evident emoțional și imprevizibil. 

Tulburarea narcisică a fost asociata cu conceptul de „dezvoltare”. „Dezvoltarea” a fost esențială pentru studiile care au fost făcute pentru a înțelege psihopatologia și etiologia tulburarea narcisică.

Experți in neuropsihiatrie precum Otto Kernberg și Eve Caligor au introdus instrumente de evaluare standardizate pentru a înțelege tulburarea. Datorită comorbidității tulburarea narcisică cu alte tulburări mintale și a complicațiilor sale medicale, sociale și psihiatrice crescute și a lipsei de cunoștințe despre tulburare,necesitatea  înțelegerii mai aprofundate a  tulburarii narcisice este justificată.

Persoanele cu tulburare narcisică de personalitate au adesea atitudini snobiste, disprețuitoare sau superioare. Nu se jeneaza sa isi exprime in public critica, creand momente destul de penibile mai ales pentru prieteni, familie, insotitori. De exemplu, un individ cu această tulburare se poate plânge de o "grosolănie" sau de o "prostie" a unui chelner neindemanatec sau poate încheia o evaluare medicală cu o caracterizare condescendentă sau negativa a medicului, pe care il poate considera incompetent daca nu ii place ce a auzit sau atitudinea acestuia.

O tulburare de personalitate este un model durabil al experienței și comportamentului interior care se abate de la norma culturală. Modelul este văzut în două sau mai multe dintre următoarele domenii: cogniția, sentimentele, funcționarea interpersonală sau controlul impulsurilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Modelul de durată este inflexibil și răspândit într-o gama largă de situații personale și sociale. Aceasta conduce, în mod obișnuit, la o afectare semnificativă a spațiului social, muncii sau altor arii de funcționare. Modelul este stabil și de lungă durata, iar debutul acestuia poate fi identificat la vârsta de adult tânăr sau chiar până în adolescență. Dezvoltarea trăsăturilor narcisiste este, în multe cazuri, o consecință a neglijenței sau a evaluării excesive. În unele cazuri, această structură patologică de sine apare în condițiile copilăriei de căldură inadecvată, aprobare și idealizare excesivă, în care părinții nu văd și nu acceptă copilul așa cum sunt.

Cauze și prevalență 

Cercetătorii de astăzi nu știu ce cauzează această afecțiune. Există totuși multe teorii cu privire la posibilele cauze ale tulburării narcisice de personalitate.

Majoritatea profesioniștilor se folosesc de un model biopsihosocial de cauzalitate - adică cauzele sunt probabil datorate:

  • Factorilor biologici și genetici
  • Factorilor sociali (cum ar fi modul în care o persoană interacționează în dezvoltarea timpurie cu familia și prietenii și cu alți copii)
  • Factorilor psihologici (personalitatea și temperamentul persoanei, modelate de mediul ei și abilitățile învățate pentru a face față stresului)

Acest lucru sugerează că nu doar un singur factor este responsabil - mai degrabă, natură complexă și probabil intersectată a tuturor celor trei factori care sunt foarte importanți.

Deoarece tulburările de personalitate descriu modele de comportament de lungă durata, ele sunt cel mai adesea diagnosticate la vârstă adultă, pentru că un copil sau un adolescent este în continuă dezvoltare și maturizare și are schimbări de personalitate.

TNP este mai prevalentă la bărbați decât la femei și se crede că apare în aproximativ 6% din populația generală, potrivit unei noi cercetări.

Simptome

Pentru ca o persoană să fie diagnosticată cu tulburare narcisică de personalitate (TNP), ea trebuie să îndeplinească cinci sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Are un sentiment grandios de auto-importanță (de exemplu, își exagerează realizările și talentele, se așteaptă să fie recunoscută că fiind superioară fără să aibă realizări corespunzătoare)
  • Este preocupată de fantezii de succes nelimitat, putere, strălucire, frumusețe sau iubire ideală
  • Consideră că este "specială" și unică și poate fi înțeleasă sau se poate asocia doar cu alți oameni (instituții) tot “speciali” sau cu un statut ridicat
  • Are nevoie de admirație excesivă
  • Are un sentiment foarte puternic că i se cuvine totul (de exemplu, are așteptări nerezonabile legate de un tratament deosebit de favorabil sau de respectarea automată a așteptărilor sale)
  • Îi exploatează pe ceilalți (de exemplu, profită de ceilalți pentru a-și atinge propriile scopuri)
  • Lipsa empatiei, nu dorește să recunoască sau să se identifice cu sentimentele și nevoile celorlalți
  • Este adesea invidioasă pe alții sau crede că alții o invidiază
  • Afișează regulat comportamente sau atitudini arogante

Diagnostic

Unele trăsături ale tulburării de personalitate narcisistă sunt similare cu cele ale altor tulburări de personalitate. De asemenea, este posibil să fii diagnosticat cu mai mult de o tulburare de personalitate în același timp. Acest lucru poate face diagnosticarea tulburării de personalitate narcisistă mai dificilă.

Diagnosticul tulburării de personalitate narcisică se bazează de obicei pe:

  • Semne si simptome
  • Un examen fizic pentru a vedea dacă nu o altă problemă fizică îți cauzeze simptomele
  • O evaluare psihologică amănunțită care poate include completarea unor chestionare

Evaluare

Pentru a stabili un diagnostic al tulburărilor de personalitate, un interviu psihiatric standard este adesea folosit. 

Interviul clinic structurat al lui Otto Kernberg, care a fost creat în 1981, a continuat să sufere revizuiri și restructurare pentru tulburările de personalitate.

Versiunea actuală este un interviu de diagnostic semi-structurat cu întrebări axate pe organizarea personalității, apărare, relații cu obiectele și abilități de coping. Acest interviu se concentrează pe relațiile interpersonale. Versiunea actuală este protejată prin drepturi de autor de către Institutul Personalității de la Institutul Weill Cornell. Interviul se bazează pe principii psihodinamice și este de așteptat să fie utilizat de către persoane care au avut o pregătire anterioară în activitatea psihanalitică.

Alte instrumente pot măsura severitatea tulburării de personalitate narcisistă, cum ar fi inventarul de narcisism cu cinci factori care analizează cele cinci aspecte ale personalității generale. Există aproximativ 148 de întrebări care sunt adresate măsurii. O altă măsură care poate fi utilă este Inventarul personalității narcisice.

Instrumentele de mai sus sunt utilizate mai ales în mediile de cercetare. În lumea clinică, interviul clinic este de cea mai mare valoare. Un interviu clinic excelent se concentrează pe relațiile interpersonale, deoarece persoanele cu tulburărilor de personalitate prezintă adesea conflicte cu ceilalți în medii de spitalizare sau ambulatoriu. În ambulatoriu, trimiterile sunt adesea făcute la cererea unei persoane dragi. În spitale sau în camerele de urgență, simptomele intră adesea în joc atunci când există interacțiune cu alt personal, în special cu alții cu autoritate. Persoanele cu tulburărilor de personalitate se descriu adesea în relație cu ceilalți cu teme de comparație.

Adesea, contratransferul clinicianului poate ajuta la formarea unui diagnostic. Adesea, persoanele cu tulburărilor de personalitate creează sentimente fie că se simt flatate sau admirate, fie, pe de altă parte, au sentimente de inadecvare și valoare de sine scăzută. Glen Gabbard este un alt analist care a lucrat amplu în înțelegerea acestor sentimente descrise ca „contratransfer” la terapeut. În calitate de clinician, este întotdeauna important să acordați atenție sentimentelor evocate de un pacient în sine, deoarece acest lucru este adesea diagnostic.

Tratament

La fel ca majoritatea tulburărilor de personalitate, tulburărilor de personalitate va scădea de obicei în intensitate odată cu vârstă. Multe persoane care se confruntă cu câteva dintre cele mai extreme simptome le au de obicei in perioada de  40 - 55 de ani.

Dacă o persoană are această tulburare de personalitate, cercetările sugerează că există un risc ușor crescut pentru că această tulburare să fie "transferată" și copiilor săi.

Tratamentul tulburării narcisice de personalitate implică de obicei psihoterapie pe termen lung cu un terapeut care are experiență în tratarea acestui tip de tulburare de personalitate (prin terapie individuală sau de grup).

Kohut și Kernberg s-au concentrat pe terapia pe termen lung și pe explorarea relației dintre un terapeut și pacient, care continuă să fie un tratament stabilit pentru persoanele cu o tulburare de personalitate narcisică.

Psihoterapia psihodinamică se concentrează pe apărările prezente în timpul sesiunilor de terapie.Mulți terapeuți au pledat pentru terapie continuă pentru pacienții cu un diagnostic stabilit de NPD. NPD poate reduce semnificativ vizitele la departamentul de urgență și poate reduce incidența autovătămării. De notat, studiile sunt mai concentrate pe tulburarea de personalitate borderline; cu toate acestea, constatările tulburării de personalitate limită pot fi generalizabile și la alte tulburări.

Terapia centrată pe transfer este structurată de două ori pe săptămână, terapia psihanalitică care se concentrează pe exprimarea personală a emoțiilor față de un terapeut. Având în vedere că persoanele cu tulburare narcisica de personalitate pot fi adesea provocate de percepția lor de a fi tratate de altul, propriile emoții față de alte persoane sunt esențiale.

Terapia centrată pe schemă este relativ nouă și se concentrează pe forme alternative de terapie cognitiv-comportamentală, inclusiv activarea simțurilor emoționale.

Nu există medicamente specifice pentru tratamentul tulburării narcisice de personalitate, dar mulți pacienți pot beneficia de tratamentul simptomelor, inclusiv anxietatea, depresia, labilitatea dispoziției, psihoza tranzitorie și problemele de control al impulsurilor.

Au fost utilizate antidepresive, inclusiv inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei și inhibitori ai recaptării serotoninei-norepinefrine. Risperidona, un antipsihotic, a demonstrat beneficii la unii pacienți. Unii pacienți primesc stabilizatori ai dispoziției, cum ar fi lamotrigina.

 

Complicații

 

Există dovezi mixte ale încercărilor de sinucidere și ale persoanelor cu tulburare de personalitate narcisică, deoarece tulburarea narcisica de personalitate este asociata cu factori precum „dragostea de sine” și „grandiozitatea” și comparativ cu mai puțină impulsivitate.

Tulburarea consumului de substanțe este, de asemenea, legată de tulburarea narcisica de personalitate, iar atunci când există o asociere a tulburării de consum de substanțe cu tulburarea narcisica de personalitate, există o ostilitate semnificativ mai mare și este prezentă și agresivitatea. Acest lucru face ca tratamentul să fie și mai dificil decât de obicei. Există mai multe teorii legate atât de biologie, cât și de traumă.

Complicațiile tulburării de personalitate narcisistă și alte afecțiuni care pot apărea odată cu aceasta pot include:

- Dificultăți în relaționare

- Probleme la serviciu sau la școală

- Depresie și anxietate

- Probleme de sănătate fizică

- Abuzul de droguri sau alcool

- Gânduri sau comportament sinucigaș.

Sfaturi de stil de viață

S-ar putea să tratezi defensiv asistența medicală sau să crezi că este inutilă. Natura tulburării de personalitate narcisică te poate face să simți că terapia nu merită timpul și atenția ta și este posibil să fii tentat să renunți. Dar este important să:

Ai mintea deschisă. Concentrează-te pe beneficiile tratamentului.

Respecți planul de tratament. Participă la sesiunile de terapie programate și ia orice medicamente conform instrucțiunilor. Amintește-ți, poate fi o muncă grea și este posibil să ai eșecuri ocazional.

Ceri tratament pentru abuzul de alcool sau droguri sau pentru alte probleme de sănătate mintală. Dependențele, depresia, anxietatea și stresul se pot alimenta reciproc, ducând la un ciclu de durere emoțională și comportament nesănătos.

Rămâi concentrat pe obiectivul tău. Rămâi motivat și ține minte obiectivele și că poți lucra pentru a repara relațiile deteriorate și a deveni mai mulțumit cu viața ta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Narcissistic Personality Disorder, 2021,Paroma Mitra, Dimy Fluyau 

An overview of the treatment of severe narcissistic pathology, 2014, Otto F Kernberg

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0