Totul despre gamofobie sau teama de mariaj: cauze, simptome si tratament

Casatoria este o legatura sacra care aduce impreuna doi oameni. In timp ce multi asteapta toata viata ca sa fie impreuna pe vecie cu persoana pe care o iubesc, povestea sta diferit pentru altii.

Pentru unele persoane, legaturile casniciei sunt inspaimantatoare. Orice astfel de teama irationala de a se casatori sau de a-si lua un angajament se numeste gamofobie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Derivata din cuvantul grecesc „gamos” (casatorie), gamofobia inseamna o teama irelevanta, intensa si constanta fata de mariaj si angajamente. Persoana este speriata specific de a se implica intr-o casnicie, lucru ce presupune petrecerea intregii vieti alaturi de o singura persoana.

Teama gamofobului de casatorie este similara cu teama de a muri. O persoana care sufera de gamofobie se poate afla intr-o relatie cu cineva, dar se va indeparta si va deveni nelinistita daca este adusa in discutie casatoria.

Aceasta fobie este total diferita de Anuptaphobia (frica de a fi singur) si Philophobia (frica de a se indragosti).

Cauzele Gamofobiei

Gamofobia este o fobie comuna care exista mai ales in randul barbatilor. Barbatii tind sa se teama de casatorie din pricina riscurilor financiare, sociale si personale care apar odata cu mariajul. Asadar, gamofobia poate fi cauzata de:

Nesiguranta personala

Nesiguranta personala poate fi o cauza majora a gamofobiei. Mariajul nu e usor. Apar sute de responsabilitati. Nu imparti doar relatia, ci si toate bunurile financiare, legale, personale si sociale. Teama de casatorie se naste din teama fata de aceste riscuri si din vulnerabilitate.

Legatura cu o intamplare nefericita

Gamofobia poate fi asociata si cu orice eveniment nedorit si neplacut care a creat o imagine negativa a casatoriei in mintea persoanei respective. Aceste incidente pot fi divortul parintilor in timpul copilariei, abuzul din partea lor, o cearta a parintilor sau a altui cuplu la care a fost martor, un mariaj precedent care a esuat, tradare din parte partenerului sau expunerea prelungita la povesti despre casnicii nereusite. Orice astfel de necazuri legate de casnicie pot fi responsabile de gamofobie.

Depresia

Teama de casatorie si angajament poate fi pusa si pe seama tulburarilor depresive. O persoana isi poate dori sa se casatoreasca, dar este prea anxioasa si speriata ca sa treaca prin asta. Lipsa de incredere in sine, o imagine de sine slaba, lipsa de incredere sexuala si alte tipuri de depresie pot cauza, de asemenea, ca o persoana sa se tina departe de casnicie si angajamente.

Simptomele Gamofobiei

Simptomele majore care apar la cineva cu gamofobie (barbati si femei) sunt:

  • Teama extrema si irationala de casatorie si angajament (chiar si gandul casatoriei sau a vedea pe cineva ca se casatoreste poate declansa teama)
  • Evitarea completa a casatoriei sau a evenimentelor si discutiilor legate de acest subiect
  • Agresivitate, atacuri de panica si iritabilitate la gandul sau discutia despre mariaj
  • Realizarea ca teama este irationala, dar cu incapacitatea de a o controla
  • Respect de sine scazut
  • Panicarea vine dupa semnale fizice ca tremuratul, plansul, palpitatii, respiratie grea, greata sau varsaturi, ameteala sau lesin, transpiratie si disconfort abdominal.

 

 

Cand trebuie sa mergi la doctor

Gamofobia poate deveni o problema grava, deoarece persoana ajunge sa se izoleze. Aceasta teama poate afecta grav relatiile si viata de familie a unei persoane. In astfel de circumstante, e nevoie de sfatul unui psihoterapeut. Mai mult decat atat, daca simptomele de mai sus persista pe o perioada indelungata si ii afecteaza viata, este nevoie de inceperea unui tratament.

Tratarea gamofobiei

Gamofobia poate fi tratata prin psihoterapie si medicatie. Psihoterapiile eficiente pentru eliminarea cu succes a fricii sunt:

  1. Terapia prin expunere

Terapia prin expunere este o alta tehnica de psihoterapie eficienta folosita in tratarea gamofobiei. In aceasta terapie, psihoterapeutul pune pacientul sa se confrunte cu o situatie similara casatoriei sau aduce in discutie acest subiect. In acelasi timp, psihoterapeutul invata persoana cum sa ramana calma si relaxata in timpul sedintei. Prin expuneri regulate, pacientul se obisnuieste si va fi capabil sa dezvolte o toleranta la anxietate.

  1. Terapia de familie

Terapia de familie este o parte importanta in timpul intregului proces de tratare. Psihoterapeutul lucreaza cu familia si o pune in tema cu situatia fobica. De fapt, sedintele normale de terapie cu familia dezvolta sprijinul si motivatia fata de persoana suferinda. Acesta poate fi un mare pas inainte pentru intreg procesul de tratare.

  1. Terapia Medicamentoasa

In cazuri severe de izolare si anxietate, pot fi folosite si medicamente. Cele mai comune sunt medicamentele anxiolitice si antidepresive. Totusi, psihoterapiile sunt considerate mai eficiente pentru tratarea gamofobiei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0