Cum să te cerți sănătos cu partenerul

Cearta are și valori pozitive, în sensul descărcării de frustrare și egalizării presiunilor ce se nasc din interacțiunile cu celălalt. În limitele normalității de zi cu zi, oscilează între „mâna-n șold” și „mă fac că nu te văd.”

Deseori, cearta nu este privită cu ochi buni datorită pericolului de a pierde controlul, senzației de umbrelă sub care oamenii nu se sfiesc să muște canibalic din slăbiciunile preopinentului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

El spune „m-am săturat de prostiile tale”, iar ea răspunde „iar tu ești un…” Conflictul apare odată cu afectele nemodulate  ce se înghesuie haotic spre ieșirea de urgență,  transformate în arme menite să-l „ucidă” pe cel din fața noastră. „Mamă ce mă enervează ăla!” pare să ne justifice suficient acțiunile, deși dacă am privi puțin din exterior și oleacă în interior am realiza că nu suntem foarte departe de groapa de nisip unde luptăm pe viață și pe moarte pentru o lopățică sau găletușă galbenă. Ce să facem cu fraza de mai sus? Păi să nu ne oprim acolo, să continuăm să ne întrebăm: „Oare de ce mă enervează ăla?” Cu puțin noroc observăm că ceva în noi stă strâmb și nu ne ajută să judecăm drept.

 

Citeste si Vinovăția: cea mai năstrușnică creație umană

 

O ceartă bine temperată presupune comunicarea sentimentelor, gândurilor, ideilor noastre fără a atașa în mod automat acuze la adresa celuilalt. „Când tu nu-ți pui lucrurile la loc, am sentimentul că nu contează pentru tine că mă simt deranjată/deranjat de dezordine și deranj” este cu mult mai util decât des întâlnitul „Iar ai aruncat lucrurile peste tot, m-am săturat să strâng după tine!”

Sigur că în teorie multe lucruri par evidente în vreme ce situațiile concrete te iau pe nepusă masă și te trezești urlând furios la careva. Este de neconceput să trăim în afara relațiilor și totodată foarte dificil să le „suportăm.” Iată un banal paradox, enervant până și prin evidența cu care ne sare în ochi. Din perspectiva mea – și spunând asta accept că este doar un adevăr personal - este bine să continuăm să ne întrebăm, iar dacă avem sentimentul că doar noi ne întrebăm și celălalt nu, atunci rezultă o nouă întrebare: de ce stăm într-o astfel de relație? Și dacă relația nu poate fi evitată, atunci cum ne putem sustrage conflictului? Nu știu dacă răspunsurile sunt esențiale, cred că mai degrabă întrebarea permanentă.

Cum să te cerți în mod sănătos cu partenerul

  1. Amintește-ți că nimeni nu e perfect, nici tu, așa că nu poți avea pretenția ca partenerul tău să fie fără cusur în gândire și purtare..
  2. Ascultă-ți partenerul, dă-i ocazia să își spună opinia și empatizează cu el. Ascultă-l și cu inima, nu doar cu urechile.
  3. Fii sincer și nu încerca să îți manipulezi partenerul în vreun fel.
  4. Nu începe o ceartă dacă ești nervos, înfometat sau obosit. Amânați discuția până când găsiți momentul oportun.
  5. Nu îți ataca partenerul folosind “lovituri sub centură”, adică aducând critici la adresa sa. Critică-i faptele, însă nu pe el.
  6. Nu presupune că știi deja ce gândește partenerul și nu începe discuția cu idei preconcepute.
  7. Dacă simți că situația vă depășește, apelați la ajutor de specialitate și faceți o programare pentru terapie de cuplu.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0