Certuri in cuplu: de ce nu este bine sa aveti conflicte in fata copiilor

Te certi cu partenerul de cuplu in fata copiilor? Acum esti ingrijorat/a ca aceste certuri i-ar putea afecta in mod negativ pe cei mici? Raspunsul s-ar putea sa nu fie departe de ceea ce intuiesti deja.

certuri in cuplu conflicte parinti

Oricat ai incercat sa ii protejezi pe cei mici, inevitabil s-a intamplat ca tu si partenerul tau sa va certati in fata copiilor si sa aveti unele conflicte.

Chiar daca certurile mai aprinse de zi cu zi dintre parinti nu ar duce la efecte prea grave pe termen lung, conflictul distructiv dintre adulti si folosirea continua a unor strategii ostile - ca de exemplu, ii vorbesti partenerului pe un ton furios, tipati unul la celalalt, strigati unul la celalalt anumite cuvinte, va aruncati cuvinte dure, unul dintre voi ii aplica partenerului "tratamentul tacerii", va impingeti, aveti antecedente de violenta - pot fi extrem de daunatoare pentru copiii de varste mici, mai ales pentru cei care sunt mai sensibili din punct de vedere emotional si psihologic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetatorii* au examinat nu doar violenta fizica din familii, ci si agresiunea verbala si cea psihologica. Ei spun ca abuzul verbal/psihologic se refera la amenintari, insulte si la aruncarea obiectelor. Abuzul marital psihologic precede adeseori violenta fizica si de multe ori are loc in acelasi timp cu violenta fizica, mai spun oamenii de stiinta.

Descoperirile facute in cadrul aceluiasi studiu* indica faptul ca agresiunea exercitata impotriva oricaruia dintre parinti are efecte unice asupra securitatii emotionale a copilului. Astfel, cercetatorii au observat la unii copii o reactivitate emotionala negativa mai mare, o schimbare in comportament, reprezentari cognitive negative ale familiei. Cu cat era mai mare nivelul de insecuritate emotionala al copilului, cu atat erau mai mari riscurile ca acesta sa isi internalizeze problemele, sa apara simptome ale sindromului de stres posttraumatic.

Specialistii de peste hotare spun ca certurile dintre parinti si faptul ca unii copii au crescut intr-un mediu definit de conflictele dintre acestia au fost asociate cu:

  • un nivel mai mare de cortizol (cunoscut si sub numele de hormonul stresului),
  • tensiune arteriala crescuta la bebelusi,
  • dificultate la concentrare si performante academice compromise,
  • tulburari de somn,
  • anxietate,
  • comportament opozitionist,
  • probleme de sanatate (de exemplu, copilul se imbolnaveste des),
  • cu intarzierea dezvoltarii vorbirii la copii, cat si cu alte probleme.


Alte studii au aratat ca pana si creierul sugarilor care dormeau (sugari de varste de pana la 6 luni) a reactionat la si a fost constient de tonul negativ al vocii, cat si de tonul furios al vocii din timpul certurilor dintre parinti, iar cel mai mare risc l-au avut copilasii care proveneau din familii in care conflictele erau foarte dese. Cu alte cuvinte, oamenii de stiinta atrag atentia ca daca parintii se cearta atunci cand bebelusii dorm, creierul micutilor percepe conflictul dintre parinti si este afectat intr-un anumit fel.

 
 

Un astfel de studiu** a indicat ca, cu cat exista un conflict mai mare intre parinti, cu atat mai mare era raspunsul neuronilor din creierul sugarilor care dormeau, iar investigatiile de tipul RMN-ului au aratat o activitate sporita in mai multe regiuni din creierul bebelusilor, regiuni implicate in ceea ce priveste emotiile si reactivitatea la stres.

Certurile sau conflictele pe care parintii le au in fata copiilor pot fi, totodata, si o amenintare la sentimentul de securitate al acestora, cand ajung la varsta adulta, iar o cercetare*** arata ca micutii care au crescut intr-un mediu in care parintii se certau foarte des au un risc de a avea comportamente modificate in ceea ce priveste starea de sanatate, in special cand este vorba de abuzul de substante interzise.

Retine!

In majoritatea cazurilor, micile certuri de zi cu zi sunt absolut normale, iar copilul vostru nu le va da nicio atentie, dar in cazul in care copilul observa ca parintii se cearta cu multa agresivitate si ca exista conflicte care escaladeaza, acesta se va lupta toata viata cu emotiile sale si va deveni anxios.

Conflictul continuu dintre parinti poate afecta sanatatea mintala a unui copil, dezvoltarea abilitatilor lui sociale si emotionale, realizarile lui academice si, totodata, va avea un impact asupra capacitatii lui de a crea relatii viitoare cu alte persoane.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • * Studiul "Children and Violence: The Role of Children’s Regulation in the Marital Aggression–Child Adjustment Link", publicat in 2010 in Clinical child and family psychology review, autori: E. Mark Cummings, Mona El-Sheikh, Chrystyna D. Kouros, Joseph A. Buckhalt.
  • ** Studiul "What sleeping babies hear: a functional MRI study of interparental conflict and infants' emotion processing.", publicat in 2013 in Psychological Science, autori: Graham AM, Fisher PA, Pfeifer JH.
  • *** Studiul "Risky families: family social environments and the mental and physical health of offspring.", publicat in 2002, in Psychological Bulletin, autori: Repetti RL, Taylor SE, Seeman TE.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2