Roaderea unghiilor sau onicofagia: cum sa renunti la acest obicei

Statisticile arata ca aproape jumatate dintre toti copiii si adolescentii isi rod unghiile. Multi dintre ei nu renunta la acest obicei nici la varsta adulta.

Daca si tu te numeri printre adultii care isi rod unghiile, este bine sa stii ca exista unele modalitati care te-ar putea ajuta sa renunti la acest obicei compulsiv.

De ce ar trebui sa incetezi sa iti rozi unghiile

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Expertii spun ca, de regula, roaderea unghiilor nu va cauza o deteriorare permanenta, dar acest obicei are, cu siguranta, si dezavantaje:

  • daca ai lezat tesutul din jurul unghiilor, acestea nu vor mai creste asa cum ar fi trebuit sa o faca, in mod normal
  • iti poti sparge, crapa sau deteriora dintii atunci cand iti musti unghiile
  • te poti imbolnavi - mainile sunt un teren fertil pentru bacterii, iar unghiile sunt locul perfect in care aceste microorganisme se pot ascunde, asa ca acest obicei te poate predispune la imbolnavire.

Rosul unghiilor, un obicei compulsiv

Roaderea unghiilor sau onicofagia este o problema comuna, dar nerezolvata, in psihiatrie, psihologie, medicina si in stomatologie. Desi pare ca rosul unghiilor este un simplu comportament la care persoana sau copilul poate renunta cu usurinta, multi dintre indivizii (fie ei copii, fie adulti) care sufera de onicofagie au incercat deja sa puna capat acestui obicei, dar nu au avut succes.

Factorii care influenteaza aparitia acestui obicei

Exista multe controverse in legatura cu cauzele onicofagiei. Desi unele studii au asociat rosul unghiilor cu problemele de comportament si cu anxietatea, alti oameni de stiinta, in alte studii, nu cred ca acestea ar fi o cauza. Anxietatea la copiii cu onicofagie nu este o trasatura, este o stare, spun expertii.

Si chiar daca s-a sugerat ca roaderea unghiilor ar putea reduce anxietatea sau tensiunea nervoasa, studiile recente nu sustin teoria anxietatii in cazul onicofagiei. Roaderea unghiilor, de obicei, apare ca rezultat al plictiselii sau al faptului ca persoana lucreaza asupra unor probleme dificile si nu ar aparea pe fondul anxietatii.

Studiile mai spun ca cei care isi rod unghiile nu fac acest lucru cand sunt implicati in interactiuni sociale, asa ca este destul de greu sa se identifice o cauza clara a acestui obicei.

 
 

Un alt studiu a mai aratat ca rosul unghiilor are loc, cel mai adesea, cand participantii se aflau in doua stari: din cauza plictiselii si din cauza frustrarii. La adultii tineri, roaderea unghiilor apare, deci, ca rezultat al plictiselii sau al faptului ca lucreaza la niste probleme dificil de rezolvat, lucru care se poate reflecta intr-o anumita stare emotionala pe care acestia o au.

Cum sa nu iti mai rozi unghiile

Poate ca nu vei observa o schimbare peste noapte, dar cu un pic de efort si investind timp, poti renunta la acest obicei. Medicii iti recomanda sa incerci aceste trucuri:

  • Taie unghiile cat mai scurte - daca nu ai unghiile suficient de lungi ca sa le apuci cu dintii, nu vei simti o satisfactie la fel de mare atunci cand vei incerca sa le rozi.
  • Acopera-le cu o substanta amara sau cu gust neplacut - exista lacuri speciale de unghii, cu o aroma neplacuta (cu gust amar) pe care le poti aplica pe patul unghiei. Gustul neplacut te va face sa te gandesti de doua ori inainte de a-ti mai roade unghiile.
  • Rasfata-te la manichiura - cheltuie o suma de bani si aloca timp la un salon, pentru a avea atat unghii mai frumoase, cat si un motiv in plus ca sa le mentii intr-o stare cat mai buna. In acest fel, nu vei mai fi tentata sa le rozi.
  • Poarta manusi - chiar daca suna amuzant, gandeste-te ca daca nu poti ajunge la unghii, nu le poti roade. In sezonul rece, oricum nu o sa para ciudat ca porti manusi. Daca manusile nu te tenteaza, poti incerca niste abtibilduri facute special pentru a-ti acoperi unghiile, care pot avea acelasi efect.
  • Descopera factorii declansatori - Este important sa observi cum te simti sau ce faci in momentul in care incepi sa iti rozi unghiile. Odata ce stii ce anume iti declanseaza pofta de a-ti roade unghiile, poti sa incerci sa gasesti noi modalitati pentru a face fata provocarii.
  • Incearca sa iti tii mainile ocupate (sau gura ocupata) - Poti sa te joci cu o minge pentru a te destresa, cu o piatra sau poti sa apesi butonul unui pix cu arc. Mesteca guma, astfel incat gura sa fie ocupata.

 

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/a-to-z-guides/qa/why-should-i-stop-biting-my-nails
  • Studiul "Nail Biting; Etiology, Consequences and Management", publicat in Iranian Journal of Medical Sciences, autor Ahmad Ghanizadeh.
  • Studiul "What is the function of nail biting: An analog assessment study", publicat in Behaviour Research and Therapy, autori Tim Ivor Williams, Rebecca Rose, Sarah Chisholm.
  • WebMD - https://www.webmd.com/a-to-z-guides/stop-nail-biting-tips#1

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0