Prietenii, la fel de importanti ca familia? Cum se cladesc relatiile de prietenie pe viata

O vorba din batrani spune ca „Prietenul la nevoie se cunoaste“, iar uneori, cand relatiile sunt cladite pe o baza solida, prietenii sunt pentru unii dintre noi chiar la fel de importanti precum sunt membrii familiei.

Exista cateva reguli simple de care trebuie sa tinem cont si care ne ajuta sa cladim relatii de prietenie solide, pe viata.

Incearca sa fii mai constient de relatiile tale de prietenie

Uneori, suntem atat de ocupati cu ceea ce se intampla in viata noastra si cu familia, incat uitam ca avem prieteni. Asa ca trebuie sa fim constienti ca prietenii din viata noastra nu vor fi acolo pentru totdeauna. Chiar daca acesti prieteni astazi sunt "doar" un vecin sau un coleg de liceu sau de facultate, asta nu inseamna ca vor fi langa noi si maine. Tocmai de aceea, daca suntem constienti ca oamenii cu care petrecem timpul sunt prietenii nostri, acesta este doar primul pas in construirea unei relatii puternice de prietenie.

Nu subestima valoarea relatiilor de prietenie

Nu uita ca prietenia este o alegere, nu o obligatie. Daca nu pretuiesti prieteniile tale cu persoanele dragi, in cele din urma, acesti prieteni vor disparea din viata ta. In zilele noastre, suntem in mod constant pe fuga. Daca ne ignoram prietenii, acestia se vor indeparta de noi, pana cand, intr-o zi, vom ajunge sa ne intrebam ce s-a intamplat cu oamenii care erau atat de importanti pentru noi si care nu mai sunt acum in vietile noastre.

Vezi cum poti ajuta un prieten care are probleme

Nu exista un moment mai potrivit pentru a fi un bun prieten decat perioadele in care cineva drag are probleme sau dificultati. Nu trebuie sa ii rezolvi tu problema, insa poti fi un umar pe care se poate sprijini, poti fi acel cineva cu care poate lua masa sau il poti ajuta, facandu-i mici treburi sau indeplinindu-i anumite sarcini. Adeseori, prietenii care trec prin perioade dificile se abtin sa ceara ajutorul, de teama sa nu fie intelegi gresit. Tocmai de aceea, incurajeaza-ti prietenii sa te caute si sa iti ceara ajutorul atunci cand au nevoie.

Gaseste moduri prin care sa le faci viata mai buna

Nu trebuie sa cauti compania prietenilor tau doar in momentele dificile. Este bine, insa, sa descoperi noi modalitati prin care le poti arata cat de multa valoare aduc ei in viata ta. Daca sunt ocupati cu un proiect si le-ar prinde bine o bona, care sa stea cu copilul lor, ofera-te sa ii ajuti. Daca lucreaza multe ore peste program, ia-le copilul de la scoala sau du-l tu la scoala, ofera-te sa te ocupi de facturi cand ei nu pot ajunge personal sa le plateasca sau surprinde-i in mod placut, preparandu-le cina.

Petrece timp cu prietenii tai

Aceasta pare o recomandare ce nu trebuie sa te puna prea mult pe ganduri, dar cand a fost ultima oara cand ai petrecut ceva timp de calitate cu prietenii tai cei mai buni? Gandeste-te ca nu trebuie sa subestimezi prieteniile din viata ta. Intr-adevar, sarcinile de serviciu si viata de familie ne consuma cea mai mare parte a timpului nostru. Indiferent de ce se intampla in viata de zi cu zi, este intotdeauna posibil sa stabilesti si un timp pe care sa il petreci cu prietenii tai dragi. Aloca macar cateva ore sau o zi din saptamana si petrece timpul cu cei mai buni prieteni ai tai.

Comunica cu prietenii tai in mod regulat

Pe langa faptul ca nu petrecem suficient timp cu prietenii nostri, si lipsa de comunicare ne poate afecta relatiile de prietenie. Intr-o era in care tehnologia ne permite sa comunicam atat de usor, sa dai de un prieten in zilele noastre nu necesita un efort extraordinar: ii poti da oricand un mesaj, un SMS, ii poti trimite un scurt e-mail, il poti suna sau il poti vizita. Trebuie doar sa iti doresti si sa fii proactiv, in sensul ca trebuie sa arati ca vrei sa iei legatura cu el, sa ii spui "buna" si sa afli ce mai face.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0