Prietenii, la fel de importanti ca familia? Cum se cladesc relatiile de prietenie pe viata

O vorbă din bătrâni spune că „Prietenul la nevoie se cunoaște“, iar uneori, când relațiile sunt clădite pe o bază solidă, prietenii sunt pentru unii dintre noi chiar la fel de importanți precum sunt membrii familiei.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, probabil că ne este greu să menținem prietenii. Și asta pentru că, pe măsură ce avem din ce în ce mai multe responsabilități, familie, copii, serviciu, de multe ori nu mai avem timp și energie pentru viața noastră socială. Cu toate acestea, este important să facem un efort pentru a ne menține prieteniile, deoarece acestea pot juca un rol vital în sănătatea și fericirea noastră.  

Cum stai cu fericirea?

De ce este important să avem prieteni?

Există mai multe motive pentru care este bine să ne ținem prietenii aproape, mai ales dacă suntem la vârsta adultă. Mai multe studii privind singurătatea și izolarea socială au arătat că lipsa conexiunilor sociale are un impact semnificativ asupra sănătății fizice și mentale. Un studiu din 2018 a constatat că 1 din 3 adulți americani sunt singuri 1

Noi oamenii suntem în mod natural sociabili și avem nevoie să ne conectăm cu prietenii și comunitatea din care facem parte. Un sondaj efectuat pe aproximativ 1.200 de persoane a arătat că 27% dintre Millennials sau Generația Y (adică persoanele care s-au născut între 1981 și 1996) nu au prieteni apropiați, iar 22% au spus că nu au deloc prieteni. Mai mult decât atât, 15% dintre Generația X (adică persoanele născute între 1961 și 1980) și 9% dintre Baby boomers (adică persoanele care s-au născut între anii 1946 - 1964) au spus, de asemena, că nu au prieteni apropiați.

În plus, 30% dintre Millennials, 20% dintre Gen X și 15% dintre Baby Boomers au spus că se simt singuri „întotdeauna” sau „des”. Sunt oameni cărora le este dificil să-și facă prieteni din cauza timidității, (53%), dar mulți spun a menține o prietenie este o treabă care necesită multă muncă sau că nu au timp pentru asta. 

Totuși oamenii de știință atrag atenția că prieteniile sunt necesare pentru  longevitate și pentru a simți că avem un scop în viață și bunăstare. Un alt studiu efectuat pe 300.000 de persoane din întreaga lume a arătat că persoanele care au legături sociale puternice au cu 50% mai puține riscuri de a deceda prematur decât persoanele cu relații sociale slabe. Mai mult decât atât, lipsa prietenilor poate avea repercusiuni asupra sănătății noastre mentale. 

Un studiu mai vechi arată că prieteniile prezic, de asemenea, sănătatea mintală viitoare. Când oamenii au prietenii mai puternice în adolescență, au un risc redus de a se confrunta cu anxietatea socială sau cu depresia în anii următori. 

Apoi, prietenii ne oferă sprijin social și ne mențin implicați în comunitatea din care facem parte. Prietenia cu cineva drag poate fi de folos pentru a face față stresului, depresiei și anxietății. Mai mult decât atât, specialiștii atrag atenția că conexiunile sociale puternice ne pot ajuta să trăim mai mult. Și asta pentru că prietenii noștri ne fac să ne simțim bine cu noi înșine. Ne oferă feedback pozitiv și ne încurajează atunci când simțim nevoia, mai ales când ne încearcă sentimente de dezamăgire. Ei sunt cei care ne fac să râdem și ne ajută să vedem și partea bună a lucrurilor. Și nu în ultimul rând, prietenii ne ajută să rămânem conectați la comunitatea din care facem parte. Mai pe scurte, prieteniile sunt cheia unei rețele sociale sănătoase. 

Cum clădim relații de prietenie de durată

Există câteva reguli simple de care trebuie să ținem cont și care ne ajută să clădim relații de prietenie solide, pe viață.

Învață să ai încredere în oameni

Poate că ai întâlnit oameni care te-au dezamăgit, dar asta nu înseamnă că toți pe cei pe care-i vei cunoaște de-a lungul vieții îți vor trăda încrederea. Încrederea este unul dintre factorii vitali ai prieteniei. De regulă, cu cât nivelul tău de încredere este mai profund, cu atât mai probabil vei lega o prietenie de durată cu cineva apropiat.

Construirea încrederii începe cu sinceritatea. Încrederea este reciprocă: te deschizi ca o carte, iar prietenul tău împărtășește ce are pe suflet.. A te deschide față de ceilalți și a-i face și pe ei să se deschidă la rândul lor este modul în care se construiește încrederea.  

Împărtășește interese comune

Interesele comune sunt ca un motor pentru prieteniile pe care le ai– nu contează doar ce spui că îți place să faci, ci și lucrurile pe care le faci. Acestea sunt elementele comune care vor influența cel mai mult prieteniile pe care le ai. 

De exemplu, dacă un prieten îți spune că-i place să meargă cu cortul și este o activitate pe care o îndrăgești și tu, este important să vă petreceți amândoi  timp făcând acest lucru. Modul în care ne petrecem timpul este un indicator al adevăratelor noastre interese – iar acestea prezic mai exact prieteniile.

Prieteniile care durează nu sunt tranzacționale

Da, este important ca prietenii să își facă favoruri, să păstreze secrete, să ofere un umăr pe care să plângi sau care doar să-ți asculte grijile. Dar aceste lucruri merg în ambele sensuri, în funcție de situație, fiecare dintre voi fiind dornic și capabil să dăruiască și să beneficieze de pe urma acestei relații de prietenie.

Încearcă să fii mai conștient de relațiile tale de prietenie

Uneori, suntem atât de ocupați cu ceea ce se întâmplă în viață noastră și cu familia, încât uităm că avem prieteni. Așa că trebuie să fim conștienți că prietenii din viață noastră nu vor fi acolo pentru totdeauna. Chiar dacă acești prieteni astăzi sunt „doar" un vecin sau un coleg de liceu sau de facultate, asta nu înseamnă că vor fi lângă noi și mâine. Tocmai de aceea, dacă suntem conștienți că oamenii cu care petrecem timpul sunt prietenii noștri, acesta este doar primul pas în construirea unei relații puternice de prietenie.

Nu subestima valoarea relațiilor de prietenie

Nu uita că prietenia este o alegere, nu o obligație. Dacă nu prețuiești prieteniile tale cu persoanele dragi, în cele din urmă, acești prieteni vor dispărea din viața ta. În zilele noastre, suntem în mod constant pe fugă. Dacă ne ignorăm prietenii, aceștia se vor îndepărta de noi, până când, într-o zi, vom ajunge să ne întrebăm ce s-a întâmplat cu oamenii care erau atât de importanți pentru noi și care nu mai sunt acum în viețile noastre.

Vezi cum poți ajuta un prieten care are probleme

Nu există un moment mai potrivit pentru a fi un bun prieten decât perioadele în care cineva drag are probleme sau dificultăți. Nu trebuie să îi rezolvi tu problema, însă poți fi un umăr pe care se poate sprijini, poți fi acel cineva cu care poate lua masa sau îl poți ajuta, făcându-i mici treburi sau îndeplinindu-i anumite sarcini. Adeseori, prietenii care trec prin perioade dificile se abțin să ceară ajutorul, de teamă să nu fie înțelegi greșit. Tocmai de aceea, încurajează-ți prietenii să te caute și să îți ceară ajutorul atunci când au nevoie.

Vrei să afli mai multe despre tine?

Găsește moduri prin care să le faci viața mai bună

Petrece timp cu prietenii tăi

Aceasta pare o recomandare ce nu trebuie să te pună prea mult pe gânduri, dar când a fost ultima oară când ai petrecut ceva timp de calitate cu prietenii tăi cei mai buni? Gândește-te că nu trebuie să subestimezi prieteniile din viața ta. Într-adevăr, sarcinile de serviciu și viața de familie ne consumă cea mai mare parte a timpului nostru. Indiferent de ce se întâmplă în viața de zi cu zi, este întotdeauna posibil să stabilești și un timp pe care să îl petreci cu prietenii tăi dragi. Alocă măcar câteva ore sau o zi din săptămână și petrece timpul cu cei mai buni prieteni ai tăi.

Comunică cu prietenii tai în mod regulat

Pe lângă faptul că nu petrecem suficient timp cu prietenii noștri, și lipsa de comunicare ne poate afecta relațiile de prietenie. Într-o eră în care tehnologia ne permite să comunicăm atât de ușor, să dai de un prieten în zilele noastre nu necesită un efort extraordinar: îi poți da oricând un mesaj, un SMS, îi poți trimite un scurt e-mail, îl poți suna sau îl poți vizita. Trebuie doar să îți dorești și să fii proactiv, în sensul că trebuie să arăți că vrei să iei legătură cu el, să îi spui "Bună!" și să afli ce mai face.

Există momente în care poate că nu vei mai afla vești de la un vechi prieten drag. Și asta din varii motive. Depresia poate duce la o perioadă de izolare. Nașterea unui copil sau sfârșitul unei căsătorii ar putea să-i ocupe cea mai mare parte din timp. În loc să te enervezi sau să-ți faci de rușine prietenul pentru tăcerea lui ori să ridici din umeri și să te îndepărtezi de el, arată că îți pasă păstrând  o distanță respectuoasă, dacă asta preferă prietenul tău timp de câteva săptămâni sau ani. 

Dacă crezi că prietenul tău se confruntă cu depresia, încurajează-l să discute cu un psihoterapeut. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto:  Shutterstock
Bibliografie:
AARP - Loneliness and Social Connections: A National Survey of Adults 45 and Older
https://www.aarp.org/pri/topics/social-leisure/relationships/loneliness-social-connections/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0