Gamofobia sau teama de angajament: 7 semne care sa-ti dea de gandit

Probleme de angajament si anxietate in relatii

Ai trecut prin multe relatii de scurta durata? Te atasezi usor, dar iti pierzi interesul la fel de repede? Ti se pare ca faci inconstient lucruri ca sa-ti sabotezi „relatiile bune”? Cauti mereu o cale de scapare cand dai de putina plictiseala? Daca raspunsul tau este „Da”, s-ar putea sa te confrunti cu probleme de angajament.

Subiectul problemelor de angajament este unul din ce in ce mai des intalnit la cuplurile care vin la psihoterapie, acesta fiind o provocare cu care se confrunta atat barbatii cat si femeile, tineri si batrani, hetero si gay.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta problema nu este prea des discutata, pentru ca multa lume nu o intelege. Unii o numesc Gamofobie sau fobie de angajament sau anxietate in relatie. Ambele expresii denumesc aceeasi afectiune.

Probleme de angajament in relatii

Fobia de angajament nu e ceva ce veti gasi in manualele medicale, desi este o problema cu adevarat importanta, care de multe ori se ascunde sub anxietate severa si frica.

In esenta, oamenii care au probleme de angajament se confrunta cu dificultatea de a ramane intr-o relatie pe termen lung. Nu este din cauza ca nu vor sa fie atasati romantic de cineva, pentru ca multi chiar asta isi doresc.

Daca ai probleme de angajament, s-ar putea sa confunzi o parte din entuziasmul pe care il simti cand esti cu cineva cu alte sentimente, ca cele de  anxietatea.

Daca esti usor de ranit (sau te temi de acest lucru) s-ar putea sa ai chiar fobie de angajament. Termenul fobie suna destul de serios, dar este bine sa-l cunoastem –  este teama ca ceva rau s-ar putea intampla.

Cauzele problemelor de angajament

Motivele din spatele a ceea ce ii cauzeaza unei persoane sa dezvolte probleme de angajament sunt destul de multe. Le vom lista pe cele mai importante, astfel incat sa iti poti analiza propria situatie.

Cele mai intalnite cauze sunt:

- Dorinte neimplinite in copilarie

- Istoric de abandon

- Parinti alcoolici

- Probleme complicate de atasament

- Istoric de parteneri infideli

- Probleme cu stima de sine

Problemele de angajament si intimitatea

Unii oameni care sufera de anxietate in relatie sunt acuzati ca au si probleme cu abandonul. Unora le place sa foloseasca expresia „probleme de intimitate”. In timp ce aceste doua idei pot fi parte din dinamica fricii intr-o relatie, este totusi putin mai complicat de atat.

Multi dintre oamenii care cauta consiliere si au probleme cu angajamentul isi doresc foarte mult sa fie intr-o relatie, dar din cauza fricii puternice de a fi raniti, se lupta foarte mult sa pastreze atasamente de durata. Ceea ce are sens, daca stai mai bine sa te gandesti.

Urmeaza o lista cu 7 semne comune ale oamenilor care au probleme de angajament. Daca te identifici cu 4 sau mai multe, exista o sansa destul de mare sa ai un anumit grad de anxietate in relatie. Pe langa aceste simptome, exista mai jos si o serie de niveluri de intensitate, bazate pe numarul de lucruri cu care te identifici.

1. Te compari constant

Daca esti constant cu gandul la comparatii in relatiile tale si te simti un partener mai putin grozav, sa stii ca este o problema. Acest lucru te face sa te simti nedemn de a fi cu cineva, chiar si atunci cand lucrurile par a merge intr-o directie buna.

2. Iti testezi tot timpul partenerul

Oamenii cu probleme de angajament isi testeaza des partenerii, evaluand astfel limitele. De fiecare data cand cineva care iti place nu trece testul, cauti o scuza sa pleci sau sa rupi relatia. In multe cazuri, aceste teste sunt aproape imposibil de trecut, indiferent de cat de mult tine la tine cealalta persoana.

3. Gelozii duse la extrem

Devii super gelos cand persoana cu care te intalnesti are parte de atentie? Te agiti si te enervezi cand perechea ta primeste complimente? Suferinta pe care o simti de pe urma acestor lucruri te face sa vrei sa renunti la relatie? Daca raspunsul este „Da”, pune pe lista o problema cu angajamentul.

4. Comportamente dute-vino

Te straduiesti sa aduci mai aproape pe cineva care iti place si apoi, fara motiv, cauti modalitati sa-l indepartezi? Este acest comportament ciclic si iti baga total in ceata partenerii? Iti pare ca faci asta uneori fara sa iti dai seama? Daca raspunsul este da, poti sa pui si asta pe lista.

5. Distant si rece

Ti-a spus vreun partener vreodata ca esti distant si rece? Aceeasi persoana te descrie ca fiind „deconectat” de ceea ce se intampla in relatie, inclusiv in dormitor? Ai incercat sa rezolvi problema si sa fii mai prezent, dar ai ajuns sa faci exact acelasi lucru? Daca dai din cap afirmativ, mai pune un semn pe lista.

6. Teama de respingere

Ai sentimente puternice pentru cineva, dar ti se pare dificil sa le exprimi? Ti-e teama ca daca ii vei spune ceea ce simti cu adevarat te va respinge? Gandul ca ai putea suferi de pe urma dragostei neimpartasite te blocheaza si nu mai poti sa spui ce simti? Daca toate astea iti suna familiar, mai adauga inca un semn pe lista.

7. Comportament exigent si lipicios

Ti se pare uneori ca ceri prea mult? Vreun fost partener ti-a spus ca esti prea lipicios? Ti-ai dat seama ca oricat de mult incerci sa te apropii de cineva care iti place, el/ea n-are cum sa iti indeplineasca nevoile emotionale? Ca urmare a acestui fapt ai terminat relatia?

 

Scala problemelor relationale bazata pe raspunsuri

 

Probleme minore de angajament

Probleme moderate de angajament

Probleme grave de angajament

3 din 7

4 din 7

7 din 7

Prezinti cateva semne de probleme cu angajamentul

Prezinti semne moderate de probleme cu angajamentul

Ai probleme serioase cu angajamentul

Problemele se pot intensifica in timp. Semne de ingrijorare, dar nimic catastrofic.

E posibil ca problemele tale sa iti fi daunat serios in relatii

Esti probabil singur si ai un istoric de relatii fugitive

 

 

 

Cum sa te vindeci de problemele de angajament

Daca semnele pe care le-ai citit mai sus iti sunt familiare, este important sa stii ca nu esti singur. Adevarul e ca multi oameni au temeri profunde de a fi raniti, in special de cineva pe care il iubesc si la care tin.

Aceste frici se amplifica daca am fost raniti de cineva in trecut, ca un sot sau prieten infidel. Si traumele din copilarie au partea lor in aceste frici.

Vestea buna este ca lucrurile se pot schimba. Cum anume? Nu va fi usor, dar trebuie sa vorbesti cu un psihoterapeut specializat in relatii.

Cineva care sa aiba experienta si sa inteleaga modurile in care oamenii se ataseaza unii de ceilalti in relatiile amoroase. In mod ideal, aceasta persoana va avea ochi buni in a observa aceste tipare, astfel incat, colaborand, sa puteti face o schimbare. 

De asemenea, este important sa iti iei in calcul toate relatiile din trecut atunci cand te gandesti la stilul de atasament, si nu sa te grabesti cu presupunerile.

 

Ganduri de final

Te incurajez sa eviti tentatia de a deveni victima propriului trecut. Acele lucruri ajung sa te defineasca doar daca le lasi. Ai puterea sa iti schimbi viata si nu mai e nevoie sa te simti constrans pentru totdeauna de evenimentele de odinioara.

Mesajul important pe care trebuie sa il stii este ca… meriti sa fii iubit si fericit! Te poti vindeca, dar prin autocunoastere si angajament fata de schimbare.

Odata vindecat, poti sa incepi o relatie bazata pe sprijin mutual. Pana la urma, asta iti doresti, nu?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0