Epuizarea psihică (oboseala): simptome, cauze și sfaturi pentru recuperare

Epuizarea psihică este un eveniment comun și este un rezultat al supra-activității creierului. Sentimentele de a fi copleșit de sarcini la locul de muncă sau de responsabilități față de copii și membrii familiei, îți pot aduce sentimente de frustrare și tulburări mintale.

De asemenea, poți deveni invidios pe ceilalți pe care îi percepi ca fiind mai relaxați, deoarece nivelul de stres mintal te poate face să-i detești pe cei care par că le este mai ușor.

Când depui mult efort mintal pentru o anumită sarcină, devii epuizat psihic. Deși este ușor de gestionat la început, în timp, abilitatea de a-ți menține concentrarea devine din ce în ce mai scăzută.

Recomandările experților DOC.ro

Acest lucru îți poate aduce o incapacitate de a te concentra și astfel produci mai multe greșeli decât în ​​mod obișnuit. Sentimentele de a fi stresat, iritat și chiar deprimat te pot duce într-o spirală descendentă, care îți poate afecta atât sănătatea, cât și pe oamenii din jurul tău.

Care sunt semnele și simptomele epuizării psihice?

Epuizarea psihică poate fi ușor recunoscută ca un sentiment de “burn out" datorită stresului excesiv, pe termen lung – epuizarea este ceva ce toți am experimentat până acum.

Simptomele pot apărea inițial subtil, dar în timp, acestea se agravează. Este important de observat că epuizarea psihică se poate manifesta în cele din urmă sub forma unor simptome fizice, emoționale și comportamentale, deoarece toate aceste atribute sunt legate de organul care primește tulburarea stresului: creierul.

  • Simptomele fizice: pot include sentimentele de a te simți obosit în cea mai mare parte a timpului, o tendință crescută de a deveni bolnav, frecvente dureri de cap, dureri de spate sau dureri musculare. De asemenea, poți observa modificări ale apetitului și ale obiceiurilor de somn.
  • Simptomele emoționale: se pot manifesta ca sentimente de neputință, pe măsură ce te simți prins și înfrânt de senzația copleșitoare de stres. Sentimentul de îndoială de sine și de eșec poate cuprinde majoritatea gândurilor tale pe tot parcursul zilei, ceea ce te poate face să te izolezi și să dezvolți o viziune pesimistă asupra lumii și a vieții în general.
  • Simptomele comportamentale: nu petreci prea mult timp cu prietenii și cu familia, deoarece te simți prea obosit pentru a face acest efort. Amânarea și retragerea de la responsabilități pot fi, de asemenea, un semn de epuizare psihică. Obiceiurile alimentare se pot schimba, indiferent dacă consumi mai mult sau mai puțin. Utilizarea alcoolului sau a drogurilor pentru a face față nivelurilor crescute de stres poate fi, de asemenea, un predictor al creșterii nivelului de stres.

Cauzele și complicațiile epuizării psihice

Epuizarea psihică nu are loc deodată, ci se acumulează lent în timp. Dacă ești suprasolicitat, ai prea multe responsabilități sau dacă porți prea multe greutăți pe umeri în viața de zi cu zi, acest lucru poate determina atingerea unui punct culminant când mintea și corpul nu mai pot face față. Acum încep simptomele să se manifeste.
Atunci când capacitatea noastră de a face față stresului se epuizează, ne poate doborâ într-o stare de oboseală psihică permanentă. Acest lucru poate duce chiar la probleme de sănătate potențial grave, cum ar fi depresia, bolile cardiace, bolile cronice și tulburările autoimune.

Epuizarea psihică poate avea un impact asupra fiecărui aspect al vieții unei persoane. Performanța slabă a muncii din cauza scăderii productivității poate duce la consecințe negative la locul de muncă, cum ar fi retrogradarea sau concedierea.

Iritabilitatea și starea proastă de spirit i-ar putea afecta pe oamenii din jurul tău, ducând la conflicte cu prietenii și cu cei dragi. Nivelul de epuizare psihică poate, de asemenea, să afecteze modul în care efectuezi sarcinile fizice, deoarece creierul poate percepe sarcinile simple ca fiind dificile și obositoare din cauza lipsei de motivație.

Cum îți poți reveni în urma epuizării psihice?

Mintea și corpul sunt destul de elastice și sunt capabile să se recupereze deplin de la cele mai nocive leziuni fizice, iar acest lucru este valabil și pentru epuizarea psihică. Cea mai mare provocare este să recunoaștem că trebuie să facem o schimbare pentru a ne reîncărca mintal și a nu ne simți vinovați.

Iată câteva sfaturi simple care nu necesită multă energie, dar te vor stabili pe o cale de revigorare psihică:

  • Găsește timp pentru a te relaxa: Unul dintre motivele cele mai mari pentru acumularea stresului este lipsa de timp. Dacă nu ai nicio ieșire pentru a diminua stresul, acesta se va dezvolta continuu și va începe să se manifeste sub forma simptomelor legate de stres. Găsirea unui minut liber din când în când pentru a-ți aduna gândurile îți poate ușura mintea. A petrece ceva timp pentru a te destinde după muncă într-o locație liniștită te poate ajuta să îți echilibrezi nivelul de stres pentru restul zilei.
  • Redu stimularea senzorială: Fiind în jurul tău un exces de zgomot și de lumină, acest lucru poate bombarda simțurile, ducând la stres. Corpul este cel mai relaxat atunci când stă într-o cameră slab luminată și liniștită, cu o minimă distragere a atenției. Stimularea senzorială a dispozitivelor electronice, cum ar fi televizorul sau smartphone-ul, poate provoca oboseală ochilor, ducând la dureri de cap și chiar la insomnie. Dacă este posibil, plimbarea într-un parc din apropiere în weekend te poate ajuta să îți dai un reset senzorial.

Cât de obosit(ă) ești?
  • Prioritizează sarcinile: Nu toate lucrurile merită să fie făcute și unele dintre aspectele neimportante ale vieții pot aduce cele mai mari contribuții la stres. Recunoașterea lucrurilor care îți sunt apropiate și dragi și eliberarea de sarcinile inutile care pot fi cauze de epuizare psihică pot fi experiențe purificatoare și metode minunate de recuperare în urma epuizării psihice.

Epuizarea mentală poate îngreuna munca sau practicarea unei bune îngrijiri de sine. Odată ce o persoană începe să se simtă epuizată din punct de vedere mental, se poate lupta să conceapă și să pună în aplicare o strategie pentru a-și reduce epuizarea. Obținerea sprijinului potrivit din partea celor dragi, a unui terapeut și a unui medic poate fi de ajutor.

Dacă te simți epuizat din punct de vedere mental în orice moment al vieții tale, ar trebui să iei legătura cu un psihoterapeut care poate aranja un plan de tratament pentru a atenua simptomele. Poți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Mental fatigue, work and sleep” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15581645/
“The Effects of Mental Fatigue on Physical Performance: A Systematic Review” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28044281/
“Mental fatigue in stress-related exhaustion disorder: Structural brain correlates, clinical characteristics and relations with cognitive functioning” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348057/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0