Epuizarea psihica (oboseala): simptome, cauze si sfaturi pentru recuperare

Epuizarea psihica este un eveniment comun si este un rezultat al supra-activitatii creierului. Sentimentele de a fi coplesiti de sarcini la locul de munca sau de responsabilitati fata de copii si membrii familiei va pot aduce sentimente de frustrare si tulburari mintale.

De asemenea, puteti deveni invidiosi pe ceilalti pe care ii percepeti ca fiind mai relaxati, deoarece nivelul vostru de stres mintal va poate face sa-i detestati pe cei care par ca le este mai usor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cand depuneti mult efort mintal pentru o anumita sarcina, deveniti epuizati psihic. Desi este usor de gestionat la inceput, in timp, abilitatea de a va mentine concentrarea devine din ce in ce mai scazuta.

Acest lucru va poate aduce o incapacitate de a va concentra si astfel efectuati mai multe greseli decat in ​​mod obisnuit. Sentimentele de a fi stresati, iritati si chiar deprimati va pot duce intr-o spirala descendenta, care va poate afecta atat sanatatea, cat si pe oamenii din jurul vostru.

Care sunt semnele si simptomele epuizarii psihice?

Epuizarea psihica poate fi usor recunoscuta ca un sentiment de “burn out" datorita stresului excesiv, pe termen lung - este ceva ce toti am experimentat pana acum.

Evalueaza-ti nivelul de stres aici !

Simptomele pot aparea initial subtil, dar in timp, acestea se agraveaza. Este important de observat ca epuizarea psihica se poate manifesta in cele din urma sub forma unor simptome fizice, emotionale si comportamentale, deoarece toate aceste atribute sunt legate de organul care primeste tulburarea stresului: creierul.

  • Simptomele fizice:  pot include sentimentele de a va simti obositi in cea mai mare parte a timpului, o tendinta crescuta de a deveni bolnavi, frecvente dureri de cap, dureri de spate sau dureri musculare. De asemenea, puteti observa modificari ale apetitului si ale obiceiurilor de somn
  • Simptomele emotionale: se pot manifesta ca sentimente de neputinta, pe masura ce va simtiti prinsi si infranti de senzatia coplesitoare de stres. Sentimentul de indoiala de sine si de esec poate cuprinde majoritatea gandurilor voastre pe tot parcursul zilei, ceea ce va face sa va izolati si sa dezvoltati o viziune pesimista asupra lumii si a vietii in general
  • Simptomele comportamentale: nu petreceti prea mult timp cu prietenii si cu familia, deoarece va simtiti prea obositi pentru a face acest efort. Amanarea si retragerea de la responsabilitati pot fi, de asemenea, un semn de epuizare psihica. Obiceiurile alimentare se pot schimba, indiferent daca consumati mai mult sau mai putin. Utilizarea alcoolului sau a drogurilor pentru a face fata nivelurilor crescute de stres poate fi, de asemenea, un predictor al cresterii nivelului de stres

 

Cauzele si complicatiile epuizarii psihice

Epuizarea psihica nu are loc deodata, ci se acumuleaza lent in timp. Daca sunteti suprasolicitati, aveti prea multe responsabilitati sau daca purtati prea multe greutati pe umeri in viata voastra, acest lucru poate determina atingerea unui punct culminant cand mintea si corpul nu mai pot face fata. Acum incep simptomele sa se manifeste.

Atunci cand capacitatea noastra de a face fata stresului se epuizeaza, ne poate dobori intr-o stare de oboseala psihica permanenta. Acest lucru poate duce chiar la probleme de sanatate potential grave, cum ar fi depresia, bolile cardiace, bolile cronice si tulburarile autoimune.

Epuizarea psihica poate avea un impact asupra fiecarui aspect al vietii unei persoane. Performanta slaba a muncii din cauza scaderii productivitatii poate duce la consecinte negative la locul de munca, cum ar fi retrogradarea sau concedierea.

Iritabilitatea si starea proasta de spirit i-ar putea afecta pe oamenii din jurul vostru, ducand la conflicte cu prietenii si cu cei dragi. Nivelul de epuizare psihica poate, de asemenea, sa afecteze modul in care efectuati sarcinile fizice, deoarece creierul poate percepe sarcinile simple ca fiind dificile si obositoare din cauza lipsei de motivatie.

Cum va puteti reveni in urma epuizarii psihice?

Mintea si corpul sunt destul de elastice si sunt capabile sa se recupereze deplin de la cele mai nocive leziuni fizice, iar acest lucru este valabil si pentru epuizarea psihica. Cea mai mare provocare este sa recunoastem ca trebuie sa facem o schimbare pentru a ne reincarca mintal si a nu ne simti vinovati.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cateva sfaturi simple care nu necesita multa energie, dar va vor stabili pe o cale de revigorare psihica:

  • Gasiti timp pentru a va relaxa: Unul dintre motivele cele mai mari pentru acumularea stresului este lipsa de timp. Daca nu aveti nicio iesire pentru a diminua stresul, acesta se va dezvolta continuu si va incepe sa se manifeste sub forma simptomelor legate de stres. Gasirea unui minut liber din cand in cand pentru a va aduna gandurile va poate usura mintea. A petrece ceva timp pentru a va destinde dupa munca intr-o locatie linistita va poate ajuta sa va echilibrati nivelul de stres pentru restul zilei
  • Reduceti stimularea senzoriala: Fiind in jurul vostru un exces de zgomot si de lumina, acest lucru poate bombarda simturile, ducand la stres. Corpul este cel mai relaxat atunci cand sta intr-o camera slab luminata si linistita, cu o minima distragere a atentiei. Stimularea senzoriala a dispozitivelor electronice, cum ar fi televizorul sau smartphone-ul, poate provoca oboseala ochilor, ducand la dureri de cap si chiar la insomnie. Daca este posibil, plimbarea intr-un parc din apropiere in weekend va poate ajuta sa va dati un reset sensorial
  • Prioritizati-va sarcinile: Nu toate lucrurile merita sa fie facute si unele dintre aspectele neimportante ale vietii pot aduce cele mai mari contributii la stres. Recunoasterea lucrurilor care va sunt apropiate si dragi si eliberarea de sarcinile inutile care pot fi cauze de epuizare psihica pot fi experiente purificatoare si metode minunate de recuperare in urma epuizarii psihice.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0